O le togalaau

Pineapa

O le laufanua o le pineapple o le vevela. O lenei togalaau faʻamalo ma le lamala e aofia ai le aiga bromelia. I Rusia, o le pineapple na tupu mai i le taimi o le nofoaʻiga a Catherine le Great ma na tupu tele i greenhouses. Ae i totonu o se fale masani masani, e mafai ona manuia lau vaomatua. E ui lava e le o se galuega faigofie tele, ae e taugata tele mo tagata uma e tofo ma amataina fai togalaau.

Filifiliga ma sauniuniga o le totoina o mea

Tatou amata i le filifiliga o mea totō totoga. E mafai ona latou avea o se pineapple, faʻatau i totonu o se faleoloa. O le mea autu o le matauina o aiaiga nei. Taumafai e maua fua mo le totoina i le mafanafana mafanafana ma naʻo le paʻu. O pito i luga o le laau (crests), lea o le a avea o se mea e toto ai, e le tatau ona faaleagaina pe frostbitten. O pulu paʻu e tatau ona lanu samasama i lanu ma e le faʻaleagaina foi. E lelei le filifilia o fua e lua i le taimi e tasi, lea o le a faateleina ai avanoa o ola ola.

O le isi laasaga o le vavaeeseina o le pito i luga o le pineapple mai le fusi. O iinei e mafai ona e faʻaaogaina le tele o filifiliga. O le filifiliga muamua o le faʻataʻitaʻia lea o luga. O se laulaau o laulaau o loʻo uu i le lima ma e malosi malosi. Lafoaʻi ma se vaega itiiti o le aʻa e tatau ona vavae ese mai le fua.

O le isi filifiliga e vavae ese le pito i luga ma se naifi malosi ma se pulupulu e tusa ma le 1 cm, pe naʻo le vaeluaina ua vavae ese. A maeʻa lena, e tatau ona faʻamago le pito i luga o le pineapple. Fufulu i se mea pogisa mo vaiaso e lua. Afai na aveeseina le pito i luga ma le pulupulu, ona tatau lea ona vevela i se tulaga malolo, sina suluina i se paʻu o le paʻu o se laupapa lamolemole o le malala ua gaoioi ina ia aloese ai mai le pala o le pulupulu.

I se mea e aunoa ma se pulupulu, e tatau ona aveese laulaau mai lalo seia oʻo mai foliga o aʻa (pe a ma le 2-3 cm). laulaʻau e tatau ona vaʻaia ma le faʻaeteete, ia faʻaeteete ia aua nei faʻaleagaina fatugaʻo. O laulaau laititi e maua i nisi taimi i lalo o lau. O ia aʻa o le a le tupu atili, ae peitai, e le mafai ona aveesea. O le mea na tupu i le tulaga saʻo.

Ona toe fai mai lea e lua ni filifiliga mo le totoina o pineapa. I le tulaga muamua, o le pito i luga e tuu i totonu o se ipu malamalama ua tumu i le vai ina ia tusa ma le tolu i le fa futu o le ogaumu e tumau pea i lalo. Vai vai e le itiiti ifo i le tasi i aso uma e tolu. Pe a oʻo mai aʻa, e totō se papa i totonu o se ulo. I le tulaga lona lua, o le pito i luga na vave oso i totonu o se ulo ma aʻa aʻa i le eleele.

Mo le totoina, e faʻaaogaina se tamai (15 cm le lautele poʻo le laʻititi) le pu ma se pu mo le faʻaleleia. O le 2-3 cm alavai alavai ua faataatia i le pito i lalo. I le avea ai o se alavai, e mafai ona e faʻaaogaina pepese vaitafe poʻo se vai faʻaleleia saunia, faʻatauina i se faleoloa. I le isi itu, ua tumu le paluga eleele, e pei o le cacti.

Faʻamasinoga

1-2 aso aʻo lei totoina, e tatau ona sasaa le palapala ile vai inu. O lenei mea o le a faʻafefeteina ma fatuina ai le susu talafeagai. A uma ona totō, sasaʻa faʻatoʻa tele i le vai mafanafana ma ufiufi i se pusa tioata po o se pepa palasitika. O lenei mea o le a faia ai le vaʻaia vevela e manaʻomia e lenei fale. E tatau ona tuʻuina i totonu o se nofoaga mafanafana se fale e pei o se fale-moli. E le tatau ona susulu le malamalama.

Pineapple e le fiafia i le faʻaleleia o le eleele, ua lava le fufulu i le vai mafanafana i lea vaiaso ma lea vai, ma suavai e pei o le pito i luga o le palapala ua mamae. E tusa ma le 7-8 vaiaso talu ona totoina, e tatau ona aʻafia le fatu. Siaki pe amataina le fale - faigofie. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e sisi lemu i le laau, afai e te lagona lona tetee, ona totoina lea o le totogo. Afai e faigofie ona vavae ese le laau mai le eleele, atonu atonu o le pineapple ua pala, o lea e tatau ai ona toe amata. I totonu o le laau ua totoina, o lau pito i lalo e mafai ona mago ma e mou atu foi - e le o se mea taufaafefe, o le a aliali lau laulaau i le ogatotonu o le pito i luga. O le tau i lenei taimi e tatau ona faia e le silia ma le tasi i le vaiaso.

Fale o le falaoamata

A uma le tausaga, ona totoina lea o le laau i totonu o se potopotoga sili atu. E le gata i lea, e tatau ona tuʻu le alavai i le pito i lalo o le ulo ma na o na ona faʻatumu le palapala. Pineapple e fiafia i le malamalama, ia tuʻuina atu ia te ia le lava o le malamalama. I le taumalulu, o le falaoʻo e manaʻomia ai le faʻasalaga faaopoopo a itiiti mai o le 12 itula i le aso. E taua le aua nei galo o lena mea e manaʻomia ai le mafanafana. E le taliaina le vevela i lalo o le 18 tikeri. O aʻa o le laau e tatau foi ona mafanafana. E leai se mea e tatau ona e tuʻu ai le ulo i luga o se fola malulu poʻo se faamalama sill.

O le falaoamata e tatau ona fafagaina le seasea, ae tele ma naʻo le mafanafana, faʻamamaina vai, o nisi taimi e faʻamaʻaina ai i le sua o le tipolo, lea e aoga mo le pineapple. E fautuaina le suavai e le gata i le eleele, ae ia sasaa foi le vai i totonu o le pineapple lava, e pei o le natura. Faʻasolo i taimi uma i le va o vaʻavai ma le vai mafanafana, e fiafia tele i ai pineapa.

Mo le alualu i luma alualu i luma, e manaʻomia e le pineapple meaʻai. I le tasi taimi i vaiaso uma i le taimi o le tuputupu aʻe, e mafai ona faʻamaʻaina le laau i fugalaʻau faʻapitoa faʻamalosi pe faʻaaoga fomaʻi faapitoa mo faila. A maeʻaeʻa, ina ia faʻaleleia atili ma fua le fua, e manaʻomia e le laau le faʻamaina o le faʻamalolo. O le fua e fua i luga o le ituaiga i totonu o le 4-7 masina. E fautuaina le suʻeina o le pineapple faʻa-tasi i le tausaga, poʻo le le itiiti ifo i le tasi i le lua tausaga. E tatau ona manatuaina o le pineapple e manaʻomia se avanoa tele, o lea e tatau ai ona e filifilia ni potopotoga loloto.

O le falaoamata e masani ona susulu pe a mavae le 3-4 tausaga, e fesuisuiai ona fugalaau i le tele o taimi i le taimi o le fuga. O le fugalaau e faaauau mo le tasi i le lua vaiaso. Fugalaau fugalaau susulu manogi manogi. O ona fua itiiti e mafai ona mauaa, ma o le a vave ona fuga tele nai lo o latou matua.