Laʻau

Passionflower

Toto pei alofa (Passiflora) e taua foi o le "starvalval star" poʻo le "fuʻa". E tuusaʻo tonu lava ma le uiga masani o le aiga fiafia, lea e faitau 400-500 ituaiga o laau eseese e faitau. E mafai ona maua i latou i le natura ile itulagi o Amerika (Peru ma Pasila), i Ausetalia, Asia, ma i le Metitirani. E mafai ona vaaia ituaiga o meaola e tasi i Madagascar. O le Passiflora e maua mai le upu Latina "passio" - mafatia ma "flos" - o se fugalaau. O lea la, latou te faaigoa o le fugalaau, oe na taunuu i Amerika i Saute, o uluai faifeautalai, talu ai latou te manatu o lenei laau o se faailoga o le puapuagatia o Iesu Keriso. O le igoa lona lua o le "passionflower" e fesootai foi ma lenei:

I lena po ao liligiina mai le toto o Keriso
(O tagata e iai se tala e uiga i lenei mea) -
Na muamua fuga i le ata lafoia o le satauro
Ma o lea ua taua ai o se fugalaau manaia.

Faamatalaga Passiflora

O lenei fugalaau e mafai ona avea o se laau laʻau po o se fugalaau e ola ai. O lenei tausaga faʻaletausaga poʻo le faʻalauiloaina o laau ua faʻapipiʻiina ai pine. O lau lanumeamata lanumeamata vaivai e mafai ona mausali pe pala. I luga o ni manoa umi, ae tele fugalaau axillary o se foliga e pei o fetu, o lo oi ai se lanu susulu, ola. O le maualuga o se fugalaau matagofie tele e 10 centimita. O lea fugalaau e faitau saʻo le 5 gaʻo (e tusa ma le numera o manua o Keriso), e pei o le tele o pusi, e tele lapoa lapoa, ma i le ogatotonu o loʻo i ai le ovary ma le 3 stigmas. Aʻo nei ovaries o loʻo i ai ma le 5 faʻamaufaʻailoga ma sela o se lapoa tele. O le tele o ituaiga o meaola ei ai fugalaau sili ona manogi, ae latou te vave alu vave. I le avea ai o se tulafono, ua matauina le olaola ia Iulai-Oketopa. A maeʻa ona tupu, o fualaau aina e faia, e oʻo atu i le umi e ono inisi. I le tele o ituaiga, o ia fua e mafai ona aina. O lenei laau toto e vave ona tupu ma e le masani ai, o lea e sili ona lauiloa i fugalaau fugalaau e ola e pei o se ampel.

Pasiflora tausi i le fale

Malamalama ma le tuʻuina atu

O lenei laau e manaʻomia lava le malamalama lelei. O le mea lea, e fautuaina e tuʻuina i luga o windows windows windows i le itu i saute. I le taimi mafanafana, pe a mafai, e tatau ona tuʻuina atu i le ea fou. O le mea moni o le tupu mai o le tagata e tupu le lelei ma faʻalautele i totonu o se potu ma le ea malulu. Ae ui i lea, e le tatau i se tasi ona galo o le laau e gaoioi le le lelei i ata po o se suiga tele i le vevela.

Tulaga o le vevela

O le Passiflora e le lelei le tali atu i le vevela tele. O lea, i le taumafanafana, taumafai e faamautinoa o le vevela i totonu o le potu e le sili atu i le 30 tikeri. I le taumalulu, e iai le taimi e moe ai le laau, lea e tatau ona toe faʻaleleia i se nofoaga e le sili atu i le 10-14 tikeri.

E faʻafefea vai

E tatau ona faʻaleleia lelei le fale, ao faʻatali mo le magoina o le palapala e le tatau ona iai. Ae ui i lea, o le tele o le vai lea e tatau ona faguina le ipu vai i totonu o le apa.

Totogi

Manaomia maualuga le maualuga. I le faia o lenei mea, e tatau ona faʻamaluluina le laʻau i aso uma mai le pulupulu i le afiafi, ma ia faʻatasi i le vaiaso ona faʻaputu se vai vevela mo le laau (naʻo totonu o vevela vevela masina), ae o lenei faiga e faia ma le faʻaeteete ina ia le faʻaleagaina ai aʻafiaga.

Teuteu

E tatau ona faia le teuteuina i tausaga taʻitasi. O lenei mea e faʻaleleia ai le tuputupu ae o le vao ma ona lala fou. I le tautotogo, 1/3 o le tausaga lona lua o le tausaga talu ai e tatau ona tipi i le 1/3, talu ai ona o fugalaau e na o luga lava o pine. I le taumafanafana foi, e tatau ona aveeseina pupu na toto i lalo o le laau. A maeʻa le pasiflora, o le a tatau ona teuteu le umi, uila, lua eletise e faʻaleagaina ai foliga o le vao. O aʻa e totoe e tatau ona tipi i le ¾ o latou umi. E tatau ona e amata teuteuina le vao pe a uma le tolu tausaga le matua.

Fertilizer

I le vaitau mai ia Fepuari ia Setema, e tatau ona e fafaga fafaga le laau i le faalua i le masina. Ina ia faia lenei mea, ia faʻaaoga mea faʻasusu ma mineral aʻo fafagaina i latou. E faʻaaogaina faʻamaʻi pe a uma le faʻamamaina o le masini. Fertilizer e tatau ona filifilia i se fua faatatau elemene N-P-K = 10-5-20. E fautuaina 1 le taimi i le 1.5 masina mai ia Aperila ia Setema e fafagaina ai le fugalaau i se auala e le faʻaaoga. E le mafai ona faʻamafanafanaina se fugalaau pe a maʻi, i le vaitaimi o loʻo momoe pe a uma ona faʻafeiloaʻi i se nofoaga e le masani ai.

Taimi e malolo ai

Mo le tele ma le faaumiumi o le fugalaau, e manaʻomia e le laau se taimi umi. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona toe faʻaleleia le ulo i totonu o se nofoaga malulu malamalama, mo se faʻataʻitaʻiga, i totonu o se faʻalelei mafanafana poʻo luga o le ata. A o faagasolo lenei vaitau, e le tatau ona faʻamalamalama, faʻafefe pe faʻamama le fugalaau. E tatau ona tau le tau ma e le masani ai. Aua e te popole pe afai e paʻu lau laʻau, ona e masani lava. Afai e le mafai ona tuʻuina atu le laau i se malulu malulu, e le mafai ona latou taliaina ma tausia lelei, pei o le taimi mafanafana. Ae ui i lea, i lenei tulaga, e foliga mai o le a lanu samasama ma amata ona oti, ma o se faiga masani lava.

Tulaga Tutupu

Mo pupu o lenei laau, e tatau ona saunia se lagolago malosi. I lenei tulaga, e tatau ona e auina atu i taimi uma ia upega i le itu e te manaʻomia. O lenei mea e tatau ona faia i se taimi tatau, aua o le a vave ona faʻamalosi pine moli, ma o le tele o laʻau, o pulupulu ma fugalaau e matua faʻalavelaveina ai i latou ma faʻamaʻoto ai.

Suiga

O faʻataʻitaʻiga talavou e manaʻomia le faʻatulagaina o le tausaga, ma e manaʻomia e tagata matutua ona suʻe faʻatasi i le 2 pe 3 tausaga. O lenei faiga e faia i le amataga o le vaitau o le tautotogo ma muamua atu, o aʻafiaga uma o tausaga talu ai e tatau ona vavaeeseina. O le gafatia o le totoina e faʻaaogaina e le tele tele, lea o le a maua ai le tele ma le tele o fugalaau. A le o lena, na o le lanu lanumeamata o le a tupu malosi. O se faʻafefiloi lelei o le eleele e aofia ai le tutusa o sea o laʻau, turf ma peat land, faʻapea foʻi le oneone. E tatau ona faʻavasegaina e ala i le faʻafefeteina, taumafai e aua neʻi faʻaumatia le ele.

Maʻi ma faʻamaʻi

Aphids, mealybugs, moli vavave, thrips poo whiteflies e mafai ona ola i luga o lenei fale. O iniseti uma vagana ai mealybugs e mafai ona faʻaumatia e ala i Fitoverm, Aktellik poʻo Aktar. Auala ma le cypermethrin o le a fesoasoani i le aveesea o mealybugs, mo se faataitaiga, "Emperor", "Arrivo" po o le "Int-vir".

O le Passiflora e mafai ona aafia i faʻamaʻi eseese, o lea e mafai ai ona aʻafia: mama, siama poʻo le lanu enaena, afaina, paʻu, aʻa, fusarium poʻo le mosaic virus. E toetoe lava a le mafai ona togafitia laau toto mai faʻamaʻi. I lenei tulaga, ua fautuaina e le au atamamai le faatamaia faatasi ma le malosi na tupu ai, ina ia mafai ai ona puipuia mai isi ituaiga lanu.

O meatotino

Ua leva ona nofouta tagata i mea faʻamalolo o lenei fale. O le mea lea, na saunia e le Incas le lauti ma le fiafia, lea sa malosi tele lona aafiaga. Tupe e saunia mai i se fugalaau e ala i le afaina ai o le tino e moe lelei ai ma umi, ae pe a fafaguina se tagata e le lagona le le fiafia.

Ae peitai, o le laau e le gata o se aʻafiaga o le aʻa, e faʻamalieina ai foi le gasegase ma le gaogao, faʻaitiitia ai le mumū, o se mea sili ona lelei, faʻaleleia le mafai, manatua ma faʻatinoga. Fautuaina mo le popole ma le le fiafia. O lenei fugalaau e mafai ona totogi mo aafiaga o le amphetamine i le tino, o lea e masani ona faʻaaogaina i le togafitiga o le ava ma le tagofia o fualaau faasaina.

O lenei laau e talisapaia foi i le mea moni e faapea, o tapenapenaga ua saunia mai ai e leai ni aʻafiaga e le manaomia, ma e le o ni mea e fai ma vaisu. E faʻaaogaina e togafitia ai tagata i soʻo se matua.

Faʻatauga auala

E mafai ona faʻasalalau Passiflora e ala ile tipi poʻo fatu.

A lūlūina fatu, e tatau ona manatuaina o le faatoa seleseleina - maua ai le tolusefulu pasene o le germination, ma le tausaga talu ai - e na o le 1 pe 2 pasene. O le luluina o fatu e faia i le faaiuga o le taumalulu i le amataga o le tautotogo. E manaʻomia le siakiina, mo le mea lea ua faʻamaʻaloina le ofutele o le pusa i le nusipepa lelei. Ona sasaa ai lea ma le vai suavai mo le tusa ma le 2 aso (pe a ma le 25 tikeri). E tatau ona aveese fatu o loʻo aau, aua e le tutusa.

Tui fatu ile luga o le palapala ma faapipii i totonu. O le faamasaniga e manaomia ai le 100% o le susu. Ina ia faia lenei mea, ona tapunia lea o le pusa i tioata po o se ata, tuu i totonu o se nofoaga manaia (malamalama le susulu) ma faatumauina le vevela i le maualuga e 20 i le 25 tikeri. A maeʻa le fatuina o fatu, e tatau ona aveese le fale, ma o le a manaʻomia e le laau ni faʻaopopo faaopoopo ina ia faia ai se aso o le ao 12 itula. A maeʻa ona faʻaalia nei lau, e tatau ona e pikiina. Taumafai e tuʻu le 'eleʻele i totonu ma le faʻalolotoina le laau. O fualaau e mafai ona aliali mai i le 1-12 masina talu ona lūlūina, ma o le a amata ona fuga mai se ituaiga o fuālaʻau i le sili atu i le 8 tausaga mulimuli ane.

O selemole e faia mai le tautotogo totogo. E tatau ona i ai se tulaga tuputupu ae ma ia le itiiti ifo ma le 2 paʻu o laupepa. O se pea o laulaau, o loʻo i lalo, toese. O le sisi e tatau ona togafitiga i se aʻafiaga aʻa. O loʻo faʻapipiʻiina se faʻapaʻu vai i totonu o le tane ma le karimosa ma o loʻo sasaaina i totonu (1: 1). E tatau i le penitala ona faia se atuatuvale i le pito i lalo o le tane. Tuu le tipi i totonu, ina ia tumau pea laʻau i luga o le eleele (taoto ile luga). Faʻamau le meaʻai ma faia se fale-vaʻaiga (faʻafefiloi le fausaga faʻailoga ma se ata tifaga pe tuʻu i luga o se pusa paʻu). Matou te manaʻomia i luga o le ea i le lima minute le ea, tausia o le lalolagi i se vai malulu, faapea foi ma le vevela o le 21 tikeri. A mavae le 3 vaiaso, ona aveese lea o le fale. O togafitiga faʻamalosi e totoina i totonu o fagu tumau. O le taina o loʻo faia foi i totonu o se fagu vai (e tatau ona tuʻu i lalo se fasi malala). Tuu le 'au ma faatalitali mo aʻa pe a ma le 1.5-2 masina. Aua le suia le vai.

O ituaiga autu

Faʻataga Passiflora (Passiflora edulis)

O le manatu sili lea ona lauiloa i totonu o faifaatoaga. I le fale, o lenei fugalaau e taua o granadilla, ma o Paraguay lenei, Atenitina, Iurukuei ma Pasila. O fugalaau e valiina i se lanu paepae sinasina. Taʻamilosaga poʻo le aloese o fualaau aina e faia, e oʻo atu i le umi o le 6 inisi ma maua ai se manogi manaia ma manaia. E faʻaaogaina e fai ai vaiinu ma fualaau suamalie. O le igoa sili ona lauiloa mo lenei ituaiga o fualaau oona.

Passiflora blue (Passiflora caerulea)

O lenei laau e masani ona tupu aʻe i le fale. O se fuga e fuga ma le vine ua lignified. I le taimi o le fuga, e iai fugalaau manogi se tasi. E i ai la latou lanu enaena, lanu-lanu meamata poo le lanu viole, ma o latou lapopoa e tusa ma le 10 simita. E eseese ituaiga o fugalaau e valiina i le mumu po o le piniki. O le fua o se moli moli, e oʻo atu i le umi le 7 senitimita. O lea ituaiga o laau o loo maua i le Andes (southern Argentina), i Paraguay, Pasila, faapea foi i Peru. O lenei ituaiga meaola na amata ona tupu i le 16 senituri.

Palota Passiflora (Passiflora mollissima)

Po o le faʻifefelo o le banana - e maua i le natura i Colombia, Bolivia ma Venezuela. E i ai ni lanu piniki tetele (12 pou le lautele) fugalaau. O fua o le tino e sili ona manogi ma sili ona manogi, i la latou tuufaatasiga i le tele o mea o loʻo i ai mea faʻavaomalo. O lenei meaola, e le pei o isi, e mafai ona fua tele fua i le tausaga muamua o le olaga. O se togalaau malulu, e le fefe i le faʻaitiitia o le vevela i le 2 tikeri.

Passiflora laurelifolia (Passiflora laurifolia)

Homeland o Pasila. O lau o ia laau e tutusa ma le laurel, ae ua tele.

Passiflora incarnata

Po o le aano o manu-mumu, ma e taua foi o le apricot liana - o lona umi e mafai ona 6-10 mita. E mafai ona valivali fugalaau i lanu eseese, ae o le lanu violē sili ona taatele. O fua samasama lanu lanu samasama e manaia tele ma maua ai sina laititi. O lenei meaola e faʻamalolo ai meatotino, mo se faʻataʻitaʻiga, o le lauti vailaau ua saunia mai lau mamago ma lau mo le susu, neurosis, epilepsy ma isi faʻamaʻi.

Passiflora gracilis

Homeland Pasila, o lenei tausaga faʻaletausaga, o laʻau felafolafoaʻi, lanu lanu-tolu-ova o le paʻu e papaʻu i totonu o le 3 lanu. E i ai fugalaau e tasi, na valiina i se lanu lanumumu-paʻepaʻe. O le fua o se fatu laʻau mumu e vali mūmū ma se pupuʻu.

Pasiflora e tolu-tolu (Passiflora trifasciata)

E sau o ia mai Peru ma maua lona igoa faafetai i le 3 fasi lanu viole o loʻo i luga o le pito i luma o laʻau e tolu-lobed. Le itu sese o le mumu-violet. E seleseleina laʻau, ma o fugalaau e valiina i se lanumeamata lanumeamata poʻo le lanu samasama. I le lautele, latou te oʻo i le 4 po o le 5 senitimita. O le fua o se paluga lapotopoto, e oʻo i le 2.5 inisi le umi. O se laau o lenei ituaiga o meaola e iai se manogi faapitoa e tutusa ma lilacs.

Passiflora quadrangularis (Passiflora quadrangularis)

O le tele lea o laau tele o meaola uma. O ona togitogi e mafai ona oʻo i le 15 mita le umi. O laulaau e agavaʻa i se lanu lanu meamata. O fugalaau e tutusa lava le lapoa, latou te oʻo atu i le maualuga o le 15 simita. E tele fualaau e oʻo atu i le 30 centimita le uumi ma maua ai se mea suamalie lelei, suamalie ma suamalie, faapea foi ma se paʻu mafiafia. Ae ui i lea, i le fale, o fua e seasea lava. O le ituaiga o ituaiga ituaiga e sili ona lagona le lelei i greenhouses.

I le faʻaopoopoga i meaola ua taʻua, ua ola le passiflora i le fale: apaʻau, mumu-fuga, fesuisuiaʻi, lanu moana ma le Imperatrice Eugenic hybrids, o loʻo i ai lanu lanu piniki-lanu piniki.