O laau

Cypress

O le Cypress (Chamaecyparis) o se laau faʻamafaʻaivaʻa o le aiga o le perosi. O lenei ituaiga e tuufaatasia ai ituaiga e 7, ma e iai foi le tele o laau toto. I lalo o tulaga masani, o le maualuga o ia laau i nisi tulaga e oʻo atu i le 70 m. O le laau o le perosi e foliga foliga tutusa lava ma le perosi, o lea o nei laau toto e masani ona fenumiaʻi. O le laau o le perosi e ese mai i le laau o le perosi i ona lālā e laʻititi ma faʻalelei. O lenei laau foi ei ai lona pale pale, lea e talitutusa lava ma le thuja. O le laufanua o le perosi o North America ma East Asia. Na amata ona totoina i le faaiuga o le 18 seneturi. Ua totoina Cypress uma i le togalaau ma i le fale.

Faʻapipiʻi uila

Tagatanuʻu i Amerika i Matu o ia ituaiga o laau e pei o: paina paʻu, thuifolia ma Lavson. O tagata o Asia i Sasaʻe o ituaiga meaola ia e pei o le papasa valea, faanoanoa, pea ma le formosa. I totonu o le vao, o nei laau totoa e maualuga tele, ma e laiti laula, sikola matafasi, ma lapotopoto lapotopoto, e laiti tele nai lo le kiliva, ma o loo i ai ni fatu laiti. I le auala, o ituaiga Iapani ma Amerika i Matu o lenei laau e sili atu le malosi o le malulu nai lo le paina. O lea, e mafai ona latou taumalulu i le vaeluagalemu o fale e leai se malutaga. Ae i vaitau malulu i le taumafanafana, o na laau e sili atu le leaga nai lo le kilikalaka.

O sea laau ei ai lona paleni tutusa, ae o lala uumi e paʻu pe tatala. O le ufiufiina o le pito i luga o le ogalaau o se paʻu lanu enaena po o le enaena, lea e aofia ai ni paʻu laiti. E mafai ona valiina mataitusi lamolemole, mafiafia, lanumoana, lanu uliuli, lanumeamata lanumeamata poʻo le lanumeamata. O faʻataʻitaʻiga talavou e iai ni laupepa laulaʻau, ae o tagata matutua e pei o papatusi. O le maualuga o le kiona e 1.2 centimita, ae o fatu o loʻo suamalie i totonu ia latou o loʻo ola i le tausaga o le totoina o le seedling. Talu ai nei, na fatuina ai e le aufaifaatoaga a Iapani, Europa ma Amerika mea e sili atu i le lua selau cultivars e eseese i le tele, foliga, lanu o le pale, ma isi.

Le totoina o le toto

O le a le taimi e faʻatau ai

Mo le totoina o le laau o le perosi, ua fautuaina e filifili se laupepa o loʻo i totonu o le malu malu, ae e tatau ona aloese mai lauʻeleʻele, aua o le ea malulu o loʻo i ai i totonu. O meaola faʻamalama lanumoana poʻo le lanumeamata e manaʻomia ai se laʻititi itiiti ifo o le malamalama nai lo na o le lanumeamata-lanu samasama. O le palapala i luga o le 'upega tafaʻilagi e tatau ona tumu i meaʻai e sili ona lelei ona lelei pe a fai e manaia ma e leai se mea e faʻaogaina. I le avea ai ma tulafono, e totoina se fatu laau i le tautotogo ia Aperila, pe a maeʻa le mafanafana o le eleele, ae fautuaina e saunia se pu mo le totoina i le tautoulu, ina ia maua e le eleele le taimi e faamautu lelei ai. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faia se pu, o le loloto e tatau ona 0.9 mita, ma le lautele - 0.6 m. I lona pito i lalo, e tatau ona faia se alavai faʻavaivai ma le loloto 0.2 m, lea e tatau ona aofia ai le oneone ma piliki piliki. Ona tatau ai lea ona faʻatumu le lua mo le ½ vaega ma le faʻafefiloi palapala e aofia ai le humus, eleele omea, oneone ma le peat (3: 3: 1: 2). I le taumalulu, o le a sopoʻia nei fofo ma faʻalelei, ma o le amataga o le tautotogo o le a mafanafana vave ai. I le mea o loʻo e totoina le sili atu ma le tasi le sosolo o le palama, e tatau ona e manatu o le mamao i le va oi latou e tatau ona sili atu ma le 100 senitimita, ma sili atu. E mafua lea mea ona o lenei laau, o loʻo aʻafia ai le aʻa o le aʻa.

E faapefea ona toto

O le tele lava o taimi, e totoina ai laau o le cypress seedlings, lea e mafai ona faʻatau i se togalaau togalaau poʻo totonu o se faleoloa faapitoa. A o le totoina se fatu laau, e tatau ona e suavai lelei le lua mo le totoina, ma ia fofoa foi se faaputuga laau toto e faaaoga ai se vaipuna (afa afa vai mo le 1 pusa o le oloa). A maeʻa lenei mea, e tatau ona tuʻu i lalo le laau i le ogatotonu o le lua ma faʻafefiloi le paluga eleele (silasila i luga mo lona fatuga), faʻatasi ma le 0.3 kilokalama o le nitroammophos. A uma ona totō, o le aʻa o le fatuina e tatau ona 10-20 centimita i luga ae o le eleele, ona o le a mautinoa lava le nofoia o le eleele. O le laau toto e tatau ona lelei le vai. A maeʻa ona faʻaleleia le eleele, e tatau ona faʻaopopo atili le eleele, ma o le ū o le kuluga i le tulaga lava e tasi i le fogaeleele i luga o le saite. Ona e manaʻomia lea e ufiufi le lio i lalo o se paʻu o le mulch, ma e tatau foi ona e teuina le uila i le lagolago.

Cypress Care

Muamua lava, e tatau ona e gauai atu i le mea moni e manaomia e lenei laau se vaiinu masani, lea e tatau ona faia i le tasi i le vaiaso, ae tasi le togavao e ave i tafatafa o se pakete vai. Ae peitaʻi, afai o loʻo i ai se taimi umi ma vevela, e tatau ona faʻateleina le taimi ma le tele o le fafaga. O se tagata matua e tatau ona sasaina i taimi uma i aso uma e fitu, ma faʻataʻitaʻi solo i aso taʻitasi. I le tulaga e ufiufi le pito i luga o le poloka poloka i se paʻu o le mulch (peat) poʻo le fafie, ona tatau lea ona fafagaina pe a uma ona faʻagogo. I le mea e le o faʻasasaina le liʻo latalata-vavae i le mulch, o taimi uma lava pe a uma ona faʻasusu le laau, e tatau ona vela ma faʻamalo le palapala ile pe tusa ma le 20 inisi le loloto.

I ni nai masina talu ona totoina, e tatau ona fafagaina le fatuina i se fugalaau faʻalavelave, aʻo le faʻaogaina o le vaifofo lelei e tatau ona sili atu le afa e pei ona fautuaina mo se tagata matua. Fafagaina o tagata matutua mo togafitiga e faia i le 2 vaiaso seia oʻo i le afa lona lua o Iulai, ao faʻaaogaina le faʻaaogaina o meaʻai. E fautuaina e tagata tomai faapitoa le filifilia o se fesuiaiga e pei o Kemira mo conifers, ao le i fausiaina le laau, o le 100 i le 150 kalama o le vailaau e tatau ona tuu i totonu o le palapala ua faataapeapeina i luga o le poloka poloka. Mai le afa lona lua o le vaitau o le taumafanafana, e tatau ona e taofi le fafagaina o le laau, a leai o le a le mafai ona saunia lelei mo le taumalulu.

Suiga

E fautuaina foi le toe totoina o lenei laau i le tautotogo. O tulafono mo le totoina o le paopao e talitutusa lava ma mea e faʻaaoga pe a totoina se fatu laau i luga o le eleele. A eliina se laau, ia mautinoa ia teu i lou mafaufau o loʻo i ai se laupepa e faʻaogaina i le pito i luga.

Teuteu

O lenei laau e manaʻomia foi le teuteuina o le tino. I le amataga o le tautotogo, e tatau ona vavae ese le fautuaga o le aʻa e aʻafia i le malulu, ma vavae ese foi tuai, manuʻa pe mamago. Faatasi ai ma le teuteuga mama i le tautotogo, e fautuaina e gaosia ma fusi. Ina ia faia lenei mea, ua lava lea e faatumauina ai le foliga masani o le pale o le laau. Manatua e tatau ona e tipiina le sili atu i le 1/3 o le lanu meamata. A maeʻa le vaitau o le ola tuputupu ae i le tau o le tautoulu, o le a tatau ona tafe le 1/3 o le tuputupu aʻe o lenei tausaga, aʻo tatau ona puipui le foliga o le pale. O lala paʻu i luga o le laau e le tatau ona tumau, aua a mavae sina taimi o le a latou malogo lava. O le a mafai ona amata le fausiaina o le faapaleni 12 masina talu ona totoina pe suia le laau.

Maʻi ma faʻamaʻi

O laau toto e matua puipuia i faʻamaʻi ma iniseti leaga. Ae ui i lea, o nisi taimi e taia i luga o ia laau, ma e mafai foi ona aliali mai le pala. Afai e nofoia e le apogaleveleve i luga o se laau, ona liu samasama, ma o le a lele faataamilo ai nila. Ina ia lafoaia ia meaola faalafua, e fautuaina e togafitia le laau i le tele o taimi i le va o le 7 aso faatasi ai ma se sui o le acaricidal (Neoron, Apollo poo Nissoran). Scaffolds suck vine juice from the cypress, o se taunuuga o lea ua amata ai ona malogo, ma ua paʻu ese ona nila. Ina ia faʻaleagaina nei mea faʻavevela, o le a tatau ona togafitia le laau faʻatasi ma Nuprid, aʻo le tele o tulaga, ina ia mafai ai ona maua se faʻauiga tumau, e manaʻomia nisi vaʻaia. I le tulaga lena, afai o le laau e pisia tele, ua fautuaina e eli ma susunuina, a le o lea e mafai ona agai atu siaki i isi laau.

Afai e mataʻituina le vai i totonu o le palapala, ona avea lea ma mea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o se faʻamaʻi faʻaleagaina e pei o le pala. O se puipuiga lelei mai lenei faʻamaʻi o se vaega faʻafefe o le alavai i le totoina o le lua, lea e faia i le taimi o le totoina. I le tulaga e le o iloa le faʻamaʻi i le taimi, e mafai ona mafua ai le oti o le laau. E fautuaina e teli i luga le laau ua afaina, ma faasao ona aʻa mai le eleele, e tatau ona tipiina i se mea maloloina. Ma, o le aʻa e tatau ona sosolo i le filogide, ma o le laau lava ia e tatau ona totō i se isi nofoaga, lea e sili ona fetaui lelei i ai e tusa ai ma mea e manaʻomia i mea taufaatoaga. I le tulaga e aʻafia uma le aʻa i le laau, ona tatau ai lea ona susunuina.

Faʻaolaina o le toto

O sea laau e mafai ona faʻaleleia e fatu, toso ma le taoto. I le avea ai o se tulafono, e na o mamanu mamanu vao e faʻaleleia e fatu. O le auala sili ona faatuatuaina o le faʻalauteleina o le vaʻaia, ma o le faigofie lava o le taoto.

Fatuina o fatu

Afai e te aoina sao fatu ma faʻagogo lelei, ona tumau lea o le gafatia mo le 15 tausaga. Ina ia faateleina le pasene o le fatuina o fatu, e tatau ona faʻamaonia. I totonu o se atigipusa ua tumu ile eleele mama, e tatau ona totoina se fagu po o se pusa fatu, ona tatau ai lea ona ave le fagu i le auala, lea e tanumia ai i le kiona. O iina o le a tumau ai fatu seia oʻo i le amataga o le tautotogo. Afai e te manaʻo ai, ona mafai lea ona tuʻu le atigipusa o fatu i totonu o le pusaaisa i luga o le fagu fualaʻau. A oʻo mai le vaitau o le tautotogo, e tatau ona aumai i totonu o pusa ia atigipusa e iai ni fatu, lea e tatau ona tuʻuina i se mafanafana (mai le 18 i le 23 tikeri), nofoaga faʻamalamalamaina, lea e puipuia mai le la susulu. Afai e saʻo mea uma, o le a foliga mai e vave lava ona tupu fua muamua. O fualaau e tatau ona tuʻuina atu i le faʻafeinu faʻafefeteina, a faʻapea o le a totogo vao, e tatau ona suavaia laau. A maeʻa le vevela i le vevela lelei, o le a manaʻomia ona faʻaaogaina i lea aso i lea aso le ea fou, ina ia mafai ona faʻafefe. O le faʻamalosiina o laau toto e tatau ona totō ile lauʻeleʻele palapala, mo le mea lenei e te manaʻomia e filifili se nofoaga o loʻo i ai i le malulu, ma le eleele lanu. O iina e totō ma faʻaalu le taumalulu i lalo o le faʻavaa. Ae faʻatasi ai ma lenei metotia o le toe gaosia, e taua le mafaufau o fatu e seasea lava ona taofia faʻasalalau varietal o fualaau a matua.

Laʻau

E seleseleina le seleseleina i le tautotogo. O le tipiina o apical cuttings e gaosia mai laulaau talavou. O le umi o le seleselega e mafai ona ese mai le 5 i le 15 senitimita. O le vaega pito i lalo o le tipi e tatau ona faasaʻoloto mai nilala, ona totoina lea mo le aʻa i totonu o ipu e tumu i le faʻafefiloi eleele, lea e aofia ai le perlite ma le oneone (1: 1), e fautuaina foi e sasaa sina tamaʻi pele laitiiti i totonu o lenei paluga. A maeʻa lenei, e tatau ona ufiufi le fagu i se taga o le polyethylene. Afai e te faʻaauau pea le faʻamamafana o le ea e latalata i le 100 pasene, ona aʻafia ai lea o aʻa i 4-8 vaiaso. O afaina, pe a manaʻo ai, e mafai ona totō vave i eleele palapala, ae manaʻomia ona ufiufi i fagu paʻu, lea e tatau ona tipi muamua le ua. O lapisi e totō ile lauʻeleʻele eleele e mafai ona ola i le taumalulu e aunoa ma se malutaga, ae naʻo pe afai latou te atiae masani. Afai o le aʻafia o le seleselega e faasolosolo malie lemu, ona latou oʻo lea i le taumalulu i totonu o le potu.

Faʻafefea ona faʻalautele le tuʻuina atu

I lenei auala, e mafai ona faʻalauteleina ni fusi e tatala pe tatala ai foi lenei laau. Ina ia faia lenei mea, filifili se aʻa e ola latalata i luga o le eleele. I luga o lona pito i fafo, e tatau ona faia se mea e faʻaoga ai e tatau ai ona tuʻu se tamai maʻa. E tatau lea mea ina ia le tapunia ai le inisiua. Ona tatau lea ona taoto i luga le palapala ma faʻapipiʻi i se faʻamau. O le vaega pito i luga o le aʻa e tatau ona nonoa i se lagolago, ma i le taimi lava lea e tasi, e tatau ona ufiufi le nofoaga o le faʻailoga i se palapala palapala. I le vaitau o le alualu i luma tuputupu aʻe, e tatau ona faʻafeinu i taimi uma le taoto ma le matua matua. A ola le aʻa i le taoto, e tatau ona vavaeeseina mai le tina ma totoina i se nofoaga tumau. E fautuaina le faia o se gaioiga i le tautotogo, e ui lava i le mea moni o aʻa e mafai ona ola i le taotoga ua uma ona i ai i le tautoulu.

Winterpress winter

Saunia mo le taumalulu

O na ituaiga ma ituaiga o perosi e tumau i le taumalulu e tatau ona ufiufi mo le muamua 3 po o le 4 tausaga talu ona toto i luga o le eleele. E le tatau ona faia lenei mea ina ia puipuia le laau mai le malulu, ae ia puipuia mai le la susulu i le taumalulu ma le tautotogo. Mo le ufiufi o le laau, e tatau ona afifiina i le kesi, kraft pepa, burlap poʻo le lutrasil.

Togi

I Siberia, o le Urals, faapea foi i le itulagi o Moscou, o lea ituaiga o laau e le o totoina i eleele matala. I le avea ai o se tulafono, ua totōina i totonu o se ogaumu lapoa, lea e faasee atu i le auala i le taumafanafana, ma i le tautoulu e toe aumai ai i totonu o le potu. I na eria e le matua ogaoga (Moldova, Iukureini, Crimea), ua ola saʻo le papere i le eleele, ae e le o ufiufi mo le taumalulu.

Ituaiga ma ituaiga o perosi ma ata ma igoa

I lalo ifo, o le a faamatalaina ai ituaiga o laau o le perosi, faapea foi ma a latou faatoaga, ia e sili ona lauiloa i le au fai togalaau.

Pea cypress (Chamaecyparis pisifera)

O le fanau mai o lenei ituaiga o Iapani. I tulaga leaga, o sea laau e mafai ona oʻo i le maualuga pe a ma le 30 m. O le paʻu enaena e iai se mūmū mūmū, ae o le pale o le gafa e iai lona lautele. O laulava avanoa e tu i le itu i luga. O ni nila e valiina le lanu enaena-lanu enaena, ma o lanu samasama lanu samasama, ma o le lautele e na o le 0.6 centimita. Faʻatoʻaga lauiloa:

  1. Boulevard (tusi saʻo le Alafua). O le maualuga o le laau e mafai ona oʻo atu ile 5 mita ma sili atu. O foliga o le pale o se pine. O pulupulu siliva e pei o le pulumu siliva o loo punou i totonu, ae o le umi e mafai ona oʻo i le 6 inisi. O fua o se ituaiga o vine e iloagofie i le matua telegese le tuputupu ae. Peitai, a o faasolo ina matua le laau, o lona tuputupu ae e vave ona faatelevave, ma le 10 sene o le tuputupu ae ua faaopoopo i tausaga taitasi. O le tau malulu o lenei laau e maualalo, o lea e fautuaina ai ia ola i itulagi ma le malulu.
  2. Filifera. O le maualuga o lenei laau e mafai ona oʻo atu i le 5 mita. O le foliga o le pale e lautele lautele. Faʻasusu pe vavalo aʻa e malosi malosi i pito. E le tupu vave. O le matala o sela e iai lanu uliuli-lanumoana. Fausia talu mai le 1861.
  3. Tinamatua. O se togavao laʻitiiti lenei, e faʻaalia i le tuputupu ae lemu. O lona sikuea sikuea ei ai lona aluga. O sea laau, ina ua 60 ona tausaga, e mafai ona maualuga lona 0.6 mita, ae o lona lautele o le a oo atu i le 1.5 mita. O laupepa pei o nila laiti e valiina i le lanumoana. Fausia talu mai 1891.

Lawson Cypress (Chamaecyparis lawoniana)

O le mea na fanau ai lenei ituaiga o Amerika i Matu. I tulaga leaga, o le laau e mafai ona oʻo i le maualuga o le 70 mita. O le pale e i ai se foliga vaapiapi e tafe agai i lalo, e pei o se tulafono, o le pito i luga o le laau i luga o le itu, ma ua mafai ona goto ifo lala i le eleele. O le paʻu enaena lanumumu lanumumu-e le mausali, e taʻei luga o papatusi. O le pito i luga o laulaau lanumeamata e manaia. O paʻu enaena paʻu enaena, o lo latou lapopoa e ese mai le 8 i le 10 centimita. Fiafia ituaiga:

  1. Lavson Elwood. O se laau e iai lona paleni foliga tutusa, o lona maualuga e mafai ona oʻo atu i le 3 m.O lālā saʻo e laʻitiiti ifo. O le faʻalanu o lanu uliuli e sili atu ona faʻatusatusa i le foliga muamua. E tele ituaiga: Elwoody Gold, Elwoody Pijmy, Elwoody White, Elwoody Pillar.
  2. Blue seprasz. E mafai ona oʻo atu i le maualuga o le 3.5 mita le maualuga o le laʻau i le maualuga o le 3.5 m. O le paleni paleni e i ai lona foliga vavalalata, ma o lona lautele e oʻo i le 1.5 m. O ni tamai nila e valiina i se lanu-siliva-siliva.
  3. Lavson Flatchery. I le maualuga, e mafai ona oʻo i le 8 mita. I totonu o lenei laau, o le pale o le kolonovidnaya ao faʻasaʻoina lala. Lanu lanumoana poʻo le lanu lanumoana ma le amataga o le autumn e foliga mai o le paʻu ulaula. Fausia talu mai le 1911.

Uila paʻu (Chamaecyparis obtamu)

O le nofoaga na fanau mai ai lenei laau o Iapani. I lalo o le natura masani, e mafai ona ausia le maualuga o le 50 m. O le ufiufi o le ogalaau e mafai ona oʻo atu i le lua mita. O le paʻu vevela o le enaena enaena. O lala o le lala lala tele taimi ma matua taua. O taumatau e tautau laitiiti. O le pito pito i luma o nila e lanumeamata pe lanumeamata-lanu samasama, ma i luga o le mafiafia o le sami o loo i ai ni lanu paʻu o le lanu paepae. O laʻau sikola e lolomiina i luga o laʻau. Fausia talu mai le 1861. O ituaiga eseese:

  1. Albopikta. O le maualuga o sea ituaiga o cultivar e mafai ona oʻo ile 200 senitimita. E tele lala o loʻo tu i lalo. O lapataiga o lala e lanu-samasama, ma o laulaau e lanu meamata.
  2. Sanderi. O se ituaiga o foliga e foliga mai o le tuputupu ae tele. O le vavao le mafiafia o lala e faʻatulagaina, ma e mafai ona saʻo. Laʻau e pei o le vavae. O le lanumoana lanumoana i le taumalulu e suia o latou lanu i le paʻu-violē.
  3. Le ofisa. O sea laau ei ai le pale paleni, ma i lona maualuga e oʻo atu i le 200 senitimita. O vela vevela e valiina i se lanumeamata lanu meamata.

O le vine pusa (Chamaecyparis thyoides)

Muamua mai Amerika i Matu. I tulaga leaga, o le maualuga o sea laau e mafai ona oo i le 25 mita. O le ogalaau e tusa ma le 100 centimita le lautele. Crohn e i ai sona foliga vaapiapi. Le lanu o le paʻu e mumu mumu. O ni nila e valiina i lanu uliuli po o le lanumeamata uliuli, afai e te fufulu, e mafai ona e lagona se manogi manogi. Fausia talu mai le 1736. Faiga masani:

  1. Konika. O lenei laau faʻavave le totoina o loʻo i ai se foliga o le keglevidnoy. O loʻo i ai uʻamea gutu lemu. O togi fagu e punou ifo i lalo.
  2. Endeliensis. O lenei laʻau paʻu laau e mafai ona oʻo i le maualuga o le 2.5 m. O lala e pupuu ma pupuʻu. O lala e saʻo ma e foliga mai o ni lala e pei o ni lala. Faʻasalaina nila faʻafeagai e valiina i lanu lanumoana-lanumoana.

Ufikafi Nutkan, poʻo le samasama (Chamaecyparis nootkatensis)

I le vaomatua, e mafai ona e feiloai i le talafatai o le Pasefika. O le maualuga o sea laau e mafai ona oʻo i le 40 m. O loʻo i ai se pale matagofie matagofie. O pito i luga o lala e fausia ai se mamanu foliga. O le paʻu lanu enaena-enaena. Afai e te suʻeina nilala lanumeamata lanumoana, e mafai ona e lagona se manogi manaia. O le foliga o le pusa e lapotopoto. O ituaiga e sili ona lauiloa o:

  1. Sulu (Pendula). O le maualuga o sea laau e tusa ma le 15 m, e puipuia mai le asu ma le lamala. O pito i luga o upega o loʻo paʻu. O le lalelei o nila laiti ei ai se lanu uliuli lanu meamata.
  2. Glauka. O le maualuga o le laau e mafai ona ese mai le 15 i le 20 mita. O le pale o le lauitiiti vavalalata foliga lautele e latalata i le 6 m. O le paʻu enaena-enaena e mafai ona taʻe. E valiina nilala scaly i lanu lanumoana-lanumoana.

E oo lava i le au fai togalaau e totoina ituaiga ituaiga o perosi e pei o Formosan ma faanoanoaga ma o latou togavao.