O le togalaau

Fugalaau Papatiso Fausiaina ma Tausia ata

O le Papatisoga o le le mafaamatalaina o laufanua Amerika. I le taimi nei ua na o ni matematega e mafai e tagata sailiili o le konetineta o Amerika ona mafaufau i le seneturi lona 15, talu ai latou te vaai i mauga maualalo i se kapeta faifaipea o laau totō e tumu i fuga o fugalaau paʻepaʻe ma le lanumoana. O se tala moni lenei o laufanua o Amerika, o se togavao lauolaola - Papatiso.

Mai lena taimi seia oo mai i le taimi nei, o lenei laau e tumau pea le faavae o manatuaga o tagata faimalaga i laufanua i Amerika i Matu. O le taofiofi i le vae o le saʻo, fufuluina i le lanu o lala, motu o lauusiusi, na maua ai e le manu feʻai i le lalolagi le tele o meaai, fale ma moega. Ma o le manogi sili ona matagofie o fugalaau e na o se pusa laʻititi i le matagofie o laʻau o vao.

Faamatalaga o le Papatisoga O le manaia o le matagofie o le matagofie

Fugalaau o le papatisoga

O lenei togavao lauiloa, tauagafau i totonu o le laufanua i luga o papa, e le talafeagai mo fanua faifaatoaga, maua lona nofoaga i togalaau ogatotonu ma avea ma teuteuga teuteu o le tele o laufanua. E teuteuina le tumutumu o tumutumu mauga o Alpine, o loʻo otootoina alalafaga, nofoaga o tafaoga ma e na o se teuteuga matagofie o le vaʻaia o fanua: e lata ane i pa, i fafo ma totonu o le pa puipui.

  • O ogalaau o le Papatiso e malolosi tele laau toto e oʻo atu i le maualuga mai le 65 cm i le lua mita. E tusa ai ma lenei faailoga, o se tauva mo se nofoaga i lalo o le la o le Rusia Ivan-tea ma Derbennik.
  • O se tasi o foliga e faapea o le maualuga o le vao e faalagolago i le susulu o le malamalama: i totonu o paolo, o le togavao e sili atu nai lo mea susulu.

E le gata i lea, o le malamalama e mafai ona aʻafia ai le lanu o le lanu o le vaivai, e mafai ona latou i ai i lanu mai le lanumoana ma le lanu viole. Laʻau tupu e oʻo i le 7 - 9 cm le uumi, ia i ai se fausaga o le tripartite ma e mafai ona i ai ni lanu uliuli po o le lanu. O lanu mumu lanu moana, o lanu paʻepaʻe lanumumu e le toe faia, fugalaau, o le liʻo o lanu lauolaola e ola i lalo o le vaovao i lalo o le vaomatua e mataʻina ai ou mata i soo se mea i luga o le 'upega tafaʻilagi lea e tupu ai lenei laau leaga - baptisi.

  • E pei lava o laau totō uma e ola i le tau, e le gata i le masina, ae o le faʻaaogaina o le gafatia o le laau e suia ai ona togalaau mai le tau o le tuputupu aʻe, faʻafeiloaʻi le fesuiaiga ma le faʻaleleia o auala, e mafai ona ausia le faasologa o le vao e oo i le tolu i le fa masina.

Tausaga masani o le fugalaau: Iuni - Iulai. E le manaʻomia e le Palemia se puipuiga faʻapitoa i le taumalulu, faʻamalolo poʻo togafitiga faapitoa ile eleele. E sili atu le teteʻe i fungal ma isi ituaiga faʻamaʻi. Manaomia le fafagaina naʻo le taimi o fugālaʻau ma galu vevela.

Papatiso i mamanu lautele

Papatisoga ata

O foliga laʻau e foliga sili ona lelei i rockeries ma luga o mauga mauga. O le le mautonu o le gaogao, o le a iloagofie, o le matagofie o le matagofie o lala o le olaola ma le tulaga ese o le palealii e faamamafaina ai le agavaivai ma le vaivai o laau iti, togalaau o togalaau. E mafai ona avea le vaomatua eseese e avea ma faavae mo nofoaga e puipuia ai fanua i luga o mauga maumaututu, iai ni 'motu' motuʻese 'eseʻese' eseʻese pe avea o se faʻavae mo mea na faia e isi fugalaau.

  • E ui lava i le le lelei ma le foliga faigofie, e mafai ona faʻaaogaina vao baptisi i le laufanua: o le uluai fugalaau, foliga e le masani ai ma le faʻailoga matala i luga o laupepa e mafai ona fai mai e mitamita i nofoaga i tua atu o aganuu poʻo le faʻasologa o mea e fai i fugalaau.

O le Papatisoga o le a foliga faapitoa i totonu o fugalaau fugalaau e mafai ai ona faʻaaoga lelei: fugalaau - i luga o le "fola muamua", o fugalaau o paranesi - i le lona lua.
O taʻavale foi e foliga lelei i le tulaʻi mai tasi, o se faʻataʻitaʻiga masani o sea tulafale o le mamanu lea o tafaoga papa ma nofoaga e taʻalo ai.

Ina ia teuteuina laufanua, e lelei lelei le vavao ma mea masani e pei o:

  • fatuga;
  • logo;
  • anaphalis;
  • monarda.

O le isi uiga sili ona lelei o le papatisoga, o le lelei tele o le meli ma tosina atu lona manogi i le nofoaga o pi ma iniseti mo le palotaina. Sa faʻaaogaina e tagata Indigenous ia laʻau laʻau e fai ma antiseptic.

Tuputupu ae Papatiso

E faapefea ona tupu le papatisoga

E pei ona maitauina i luga, o le papatisoga o se laau e matua le lelei lava, ae sili ona lelei le fuafuaina o tuutuuga o le natura masani mo lea mea, lenei:

  • nofoaga e sili ona lelei le malamalama;
  • eleele solo vaivai, e oo lava i oneone i lona fausaga;
  • o le fausiaina o le fuataga poʻo le maualalo.

Ae o nei tulaga e le manaomia, o laau toto e ola lelei i nofoaga paolo, i luga o le eleele ma eleele eleelea, ae o le suavai e manaomia. E leʻo manaʻomia le faʻasoaina o le eleele faʻapitoa. E faʻatatau i le nofoaga ma le tuputupu aʻega tulaga, e mafai e le vao ona fai mai le mita i le lua, ia i ai se pale lanu lanu lanu moana, po o le ogalaau lapopoa.

E faapefea ona toto se papatisoga

O le nofoaga mo le totoina i luga o le saite e tatau ona fuafua muamua i mea uma, talu ai o le ai ai i le nofoaga e tasi mo le tele o tausaga. A o leʻi totoina, e tatau ona eli se fasi fanua i le loloto, sina faʻafefeteina i mea faʻalaʻau, pe afai e mafai, suia le fausaga o le eleele i le oneone, aua e le fiafia le laau i le suavai.

O le faʻaleleia o eleele e tatau ona faia i se mamao o le 60 cm mai isi mea totō. O le laau e latalata i ituaiga uma ma mafai ona tupu i soo se mea. I le aluga o taimi, o le vao e tupu tele, ae e le tupu fua. A uma ona totōina, e faʻafefea pe faʻalua ona fafagaina le vai papatisoga i le vai mafanafana.

Auala e tausi ai le papatisoga

Papatisoina vaʻa ma tausi ata

O lenei mea totino e matua faʻalelei tele ma e manaʻomia sina tausiga. O le Papatisoga lava ia e togafitia ma puipuia ai o ia mai faamaʻi, e le manaomia pe fafaga pe fafagaina faapitoa, e oo lava i le foliga o se togavao e faalagolago i tulaga o le tau, e sili atu ona mafiafia pe manifinifi.

Ae talu ai ona o le laau totō o loʻo ola i le togalaau, e manaʻomia pea se tausiga itiiti: teuteu vine ua mamago pe lalali, pe a totoina i le eleele e leʻi saunia, e mafai ona e faʻaopoopo le fugalaau i le ituaiga o fugalaʻau i le tautotogo e ala i le mulimulitaia o vao, i le vevela o le tau, .

Faʻapaʻaga ma le totoina o fatu o le papatisoga

papatisoga australis ata

Ina ia maua ni paʻu mama papatisoga, e sili ona lelei le faʻaogaina o le togavao, e faʻavae i luga o le vavaeesega o gaioiga mai aʻa o se tagata matua. Afai e te manaʻo ai, e mafai ona e totoina se togavao mai fatu (o le a umi lava, aua e na o le tasi le tausaga mo le fatuina o fatu).

O fatu o le Papatiso ua tupu i luga o moega saunia lelei, mulumuluina fatu ma lau lanu po o peat "i lalo o le taumalulu". A maeʻa faʻamaʻa le kiona, ona aveese lea o le mulching layer. A o tuputupu ae fatu, tataʻi ese i fafo. O le totoina o vao e sili ona fuafuaina i le amataga o le tautotogo po o le tautotogo. A maeʻa ona totōina, faʻafefeteina e faʻalua pe faalua ona sili atu le fetuunaiga o aʻa i tulaga fou.