Fugalaau

Matou te totoina se pama vine i le fale

Aʻo tilotilo i ponaivi uʻamea i totonu o aso e fiafia i ai tamaiti ma tagata matutua, e toʻatele tagata e fiafia i totonu o le fale e mafaufau: "E faʻapefea ona tupu mai le pama i totonu o nei laau, ma o le a le mea o le a tupu pe ae totoina se fatu i le fale?"

O tafaoga matagofie e faʻatau atu i faleoloa o ni fualaau pama o le ituaiga Phoenix dactylifera. I le natura, o se laau mamana e tuputupu ae i ni mea tetele, e maua ai ni pulumu lapoa o fualaau aina ua lauiloa i le salafa o le lalolagi.

Mo le gaosiga i totonu o fale e ofoina atu le sili atu le laiti, e faʻafeiloaʻi i mea o loʻo i totonu o fale. O ia laau pama e mafai ona vaaia ma faatau i faleoloa puao. Afai e te manaʻo e tutoatasi i le galueaina o se pama vine, o le avanoa e manuia ai le maualuga.

O le mea moni, e le aoga le faʻatali seia oʻo le laau i lona maualuga moni e 30 mita ma tuʻuina atu muamua fua o aso. Ae o le matamata i le tuputupu ae ma le atinaʻeina o se laau e le masani ai o le a apili i matua ma tamaiti.

E faʻapefea ona totoina se pama mai le maʻa?

Mo le totoina, o fatu na faatoa uma ona aumai mai fua o fualaau aina o le a manaomia. O ponaivi mai aso e teu ai mea e talafeagai. O le mea autu o le soifua maloloina, e le o se mea e afaina ai e se iniseti po o se meaola ma e leai se taimi e faʻamago ai, a le o le mea e tupu mai ai le totoina o laau totō ua faʻaitiitia:

  1. Aʻo le i ai se pama mai se fatu o le aso, o loʻo totoina fatu i le vai mafanafana mama mo le 24-48 itula. I le taimi lea, e tele taimi e suia ai le vai. O le faʻagasologa o le a fesoasoani e faasaoloto ai ponaivi mai toega o le pulupulu, lea e faʻaitiitia ai le mama o fatu na pauu i totonu o le eleele, ma faʻavaveina ai le foliga o le totogo.
  2. O le totoina o loʻo faʻatinoina i totonu o se mea e fai i le mea e fai ai ni pama poʻo se faʻafefiloi o oneone ma peʻa. O le eleele e faʻafefeteina lelei, ma tuʻu le pusa i le vevela. I le 2-3 vaiaso e sosoo ai, o le tausiga o pama i le fale e masani ona masani ai, ae faʻaleleia ma le faʻaeteete le faʻamaina ma le faʻaleleia.
  3. O vaovao o le pama lea e foliga mai e matua maaleale lava i le suavai, o le mea lea, pe a tupu aʻe i totonu o se lauʻeleʻele e masani lava ona faʻaosoina ma o le condensate o loʻo faʻaaogaina ua aveesea.

Aʻo le i faʻamaligiina ponaivi i le eleele, o nisi taimi e fautuaina ai i latou ina ia faʻamalosi malie e faafaigofie ai le germination. E sili atu le aoga ma sili atu le saogalemu e faʻateleina ai i le vermiculite susu. O le pusa o loʻo i ai fatu e tuʻuina i le vevela ma matauina ina ia le toe faʻamago atoa le meaʻai. I lenei tulaga, a maeʻa le 10-14 aso, o le taimi lava e matauina ai e le fai fale ia aʻa muamua, ona faʻafefe ai lea o ponaivi i le eleele ma faʻavelaina ipu i totonu o se nofoaga lelei.

Afai e leʻi oʻo mai le totogo i le taimi e tatau ai, e te le manaʻomia le faʻavaivai. Masalo ua magoto le ponaivi ao le i totoina ma mo "toe faaola" o le a tele se taimi e alu ai. O nisi taimi e maua ai laau pama i le ono masina talu ona toto fatu i le eleele.

O le pama lea na foliga mai i le ponaivi ua fefe i le faaleagaina o aʻa, o lea e taua ai le faia ma le faaeteete ma le faaeteete mea uma e fai i le totoina. A le o lea, o se fatuga laitiiti e faimamago mo se taimi umi lava pe ono oti foi.

E faʻapefea ona tausi lelei le pama i le fale? E le pei o fale masani i totonu o laau mo le pama o le pama, e oo lava i le ipu muamua e manaomia ai le tele o le tele. O se fua ma se tamaititi e tasi, ae tapunia le "pepe" lau, ua tuʻuina atu i totonu o koneteina 0.3-0.5 lita. O le isi gasegase e sosoo ai e faʻatinoina seia oʻo i le aʻa o le aʻa o le laau e ulu i totonu o le lua faʻavaivai.

E manaʻomia e se laʻau se mea matagofie e le o iai le fale i le pogisa, ae oʻo lava i le aoauli o le aoauli o le a le faʻalavelave ai. Faʻasaga mo le pama mai le maʻa ma pe a uma le germination e tatau ona faʻamalolo. O le fefe tele e lamatia ai le atinaʻeina o le pala ma le oti o se laau eleelea, ae e le aoga le faamamaina o se vaega eleele.

E faapefea ona tausia se pama i le fale?

O le pama palm, e pei o isi laau totō, e le eseese i le saoasaoa vave. Ae o le laau e vave tali vave i le le toʻa ma le le lava o le pama i le fale. E moni lava lenei mea mo faʻataʻitaʻiga talavou.

O a tulaga e manaomia mo le pama ina ia lagona ai e le laau "i le fale" ma tali lelei i le tausiga?

E tusa lava pe o se pama ua tupu i le fale e tupu mai i le maʻa poʻo se laau na aumai mai se faleoloa fugalaau, e manaʻomia e le aganuʻu se nofoaga ma se malamalama talafeagai. I le natura, o laau tetele e faigofie ona onosaia le vevela o le la, ae e sili atu le aua nei taofiofi totonu o pama i totonu o le loto i ia ituaiga suʻega. O le nofoaga sili ona lelei o loʻo i tua o le potu, e feagai ma le itu i saute, faʻapea foʻi i le itu i sasae poʻo sisifo.

Ua i ai ia Me, pe a oʻo i le maualuga o le vevela i aso uma e manumalo i le faitotoa o le 12 ° C, e leai se mea e lamatia ai le pama o le pama. O le mea lea, e mafai ona feaveaʻi saogalemu laau i le ea i lalo o le puipuiga o fualaʻau tetele, i se loggia poʻo se faapale.

Afai e le maua e le tagata fafie le avanoa e ave ai le pama i luga o le ea, o le a tupu lelei le laau i le vevela o le potu. Ae i le taumalulu, o le mea sili ona lelei o le ai ai i le ea malulu, e mafanafana e na o le 16-18 ° C. O le taua mo le pama o le pama ua manatu o le malulu i le 12 ° C. I lenei tulaga, o le tuputupu ae e taofi, o le pama e taofi le 'ai ma e ono mafatia mai le fesuiaʻi o aʻa pe afai e le taofia le vai i le taimi.

E leai ni manaoga faʻapitoa mo le masini. Ae i le vevela o le vaitau, faapea foi i le taumalulu, pe a vevela le potu, o le paleni masani o le pama i le fale e aofia ai le pulupuluina o le pale ma solo le laulaau ma se ie susulu.

E le mafai e le laau ona faapaleni le suavai. O le mea lea, a alu i le fale, o le pama o le pama e faʻafefeina ina ia le malogo le palapala, ae e le o susu uma. I le tau mafanafana, o le suavai e masani ona faia i le tele o taimi, i le taumalulu, o le vavave i le va o taualumaga e faʻaleleia ma faʻalauteleina e faʻagogo 2-3 cm o le faʻafanua o le masini. Afai o le vai e faʻavaivai e alu ifo mai le ulo i totonu o le fagu, e vave ona aveese, ma faʻamamaina le pito i lalo o le tane. Aua nei galo e uiga i le eletise malosi eletise. O le tele o le pama palm ma le ipu o loʻo faʻamoemoeina mo ia, o le mafiafia o le palapala o le faalauteleina o le omea poʻo piliki piliki i le pito i lalo.

O le pama o le palm o loʻo talia ma le fiafia le taumafataga o le tautotogo-taumafanafana, lea latou te faʻaaogaina ai fualaau faʻapitoa mo le tele o meaʻai teuteu ma faʻatoʻaga. Afai o le pama e ave i totonu o le togalaau mo le taumafanafana, i vaitau o le 7-10 aso, e mafai ona fafagaina le laau i fualaau manulele e faʻaaogaina ai se pepa laulaau poʻo se faʻafefete.

O le taimi o le faʻaaogāina o le pama o le palm o loʻo faʻaalia i le ata ao tausia le aiga e faalagolago ile tausaga ma le tele o le laau. O tamaiti laiti e faasee atu i totonu o se fagu tele e tusa o le tasi i le tausaga, ma e le aoga taumafaiga a tagata matutua e taumafai e faʻalavelave. Afai e manaʻomia le faʻasalaga, e faʻatinoina muamua e ala i le faʻamalu muamua o le eleʻele ma taumafai e le faʻaleagaina aʻa aʻa o le laau. O le taina o le pama e fai i totonu o le eleele maeʻa e ofoina mai e faleoloa faapitoa.

Ina ia faʻapalapala le alavai, e mafai ona e suʻe piliki pe faʻalautele le gaʻo e tusa ai ma le tele o le alavai. Afai o le aʻa o le pama o le date o loo vaaia pea i le pito i lalo o le ulo, i le tautotogo e mafai ona e faia e aunoa ma le suia o le pito i luga. O le mea tuai tuai ua aveeseina ma le totoa, ma ua sasaa le eleele fou i lona nofoaga. Pe a uma ona faʻafeinu le pama.