Laʻau

Lili o le vanu

Lily o le vanu (Convallaria) o se faʻataʻitaʻiga poʻo se mea faʻasolosolo (lea e aofia ai se numera laʻitiiti o ituaiga) ituaiga, e aʻafia ai le aiga asparagus. Talu ai nei lava, o lenei ituaiga o se vaega o le aiga lili, ma sa iloga foi i se lili eseese o le vanu aiga. Na maua e Karl Linney lenei fugalaau le igoa latina Lilium convallium, o lona uiga o le "lili o le vanu". E manatu o le igoa "lili o le vanu" na sau ia Rusia mai le gagana Polani, o lenei laau toto ua taua foi o le tuputupu ae talavou, o se ofutino, tuputupu ae talavou, ma le tagata solitulafono. I lalo o tulaga masani, e mafai ona maua se fugalaau i Asia, Europa ma Amerika i Matu, ma e fiafia e ola i vaomatua o vaituloto tetele, e pei foi o pine, vaomatua po o vaomatua. Ua totoina lenei laau talu mai le 16 senituri. O loʻo i ai falesa Falani lea e faia ai le lili o le vanu i le aso Sa muamua o Me. O lenei vailaʻau o loʻo i ai vailaʻau faʻaleagaina o loʻo faʻaaogaina i aganuʻu ma vailaʻau. O lenei laau e masani ona faʻaaoga i totonu o le fale manogi.

Vaega o lili o le vanu

O le lily fuga o le vanu e matauina ia Me ma Iuni, ma e tusa pe tusa ma le afa masina. O laau iti e tusa ma le 20-25 centimita. O le rhizome e patipati ai, e matua lava lona umi, ma o se fuainumera tele o aʻa o loʻo i ai se fausaga lapoʻa. O le a tupu mai i le 1 e oʻo i le 3. O le laʻau e tupu mai i le 1 e oʻo i le 3. E faʻataunuʻu tele ma maua ai se foliga umi, seia oʻo i aso mulimuli o Iulai o loʻo i ai la latou lanu meamata lanu meamata, mulimuli ane latou lanu samasama ma feoti ai. E tupu le peduncle mai le fugalaau fugalaau, i le pito i luga o loo i ai se vaega tafatafa tafatafa. Ma o le pononcle ua feliuliuai i se siosiolio. O fugalaau paʻepaʻe papaʻe-o se vaega o le taamilosaga o le racemose o vaega e 8-12. O fugalaau e foliga tutusa ma logo laiti, e lautele le 0.5 cm ma se umi o le 0.4 cm, e pei foi o laumei pupuu. A amata ona faʻauʻu le fugalaau, o le a faʻapouliuligia le faʻalavelave ma ua faia se ovate, o se fualaau e tolu potu. I totonu o ia fualaau aina e mai le 3 i le 6 fatu. O fatu, pei o isi vaega o le lili o le vanu, o loʻo i ai mea oona.

Lily lūlūina o le vanu i le togalaau

O le susuluina o le vanu o laau malu-alofa, ma ua lisiina i le Tusi Ulaula. E ese le ofoofogia e le na o le fugalaau-paʻepaʻe paʻepaʻe, ae o lanu lanu meamata lautele. O lenei fugalaau e fautuaina ina ia totoina i tafatafa o le Lungwort, aemones, ferns ma le maʻa. O le fausiaina o le vanu e faʻaalia i le saoasaoa o le tuputupu ae, ma e mafai ona latou sui isi laau mai le saite. O le mea lava lea latou te tutu i fafo i fusi teuteu, o le mea moni o soo se isi fugalaau e lata ane i lili o le vanu e vave ona magumagu. Manatua, o le mea oona o loʻo i vaega uma o lili o le vanu, o lea e tatau ai ona e galue ma le totoʻa.

Toto lili o le vanu ma togalaau

O le a le taimi e faʻatau ai

O le faʻaleleia o lili o le vanu i le lauʻeleʻele tatala e tatau ona faia i le tautoulu, faʻapitoa, mai aso muamua o Setema ia Novema. E fautuaina e totoina i lalo o laau poʻo laau, aua latou te lagona le sili ona lelei i totonu o se fale paolo lea e le vave faʻavaveina ai le susu mai le palapala. Ae peitaʻi, pe a filifilia se nofoaga mo le totoina o lili o le vanu, e tatau ona manatuaina o lo o latou manaʻomia pea le susulu o le la, talu ai e leai se laʻau o le a le amataina. Ma e tatau ona e manatua e tatau ona puipuia ia laau mai pu malolosi o le matagi. O le eleele talafeagai e tatau ona susu, mauoa i mea oona, e le faaituau poo sina malie. Afai o le eleele e sili atu le malosi o le palapala, ona tatau ai lea ona faaopoopo le 200 i le 300 kalama o le lime, 10 kilokalama o compost peat humus, ma faʻamalolo: 40 kalama o le sulfate mo le loloto eli ile 1 sikuea sikuea potassium ma le 100 kalama o superphosphate. E le gata i lea, o sauniuniga ile eleele e tatau ona faia muamua. O lea la, afai o le tulaʻi mai o lili o le vanu o le a tupu i le autumn, ona saunia lea o se fuafuaga mo i latou i le tautotogo.

Tausiga o le autumn

O le totōina o nei laau toto o loʻo faʻatinoina i laina i sauniuni. I le va o togavao, e tatau ona maitauina se mamao e 10 centimita, ma e tatau i le aisles ona lautele le 20 i le 25 centimita. Afai e te manao e totoina lili o le vanu mai fatu, ona tatau lea ona e mafaufau e matua maualalo le fatu laau, ma o nei fugalaau e ola mo se taimi umi lava. I lenei tulaga, o le au fai togalaau e sili ona fiafia e fausiaina lea ituaiga laau i le vaevaeina o le rhizome. E tatau ona manatuaina e tatau ona i ai se totogo o le delenka, o se vaega o le rhizome ma le aʻa o aʻa. O togi taʻitasi e fuga fugalaau, ma o latou fugalaau e mafai ona vaaia i le isi tautotogo. O lea ituaiga siama e tatau ona i ai se apele lapotopoto ma le lautele o le 6 mm. O na aʻa e leai se lapopoa tele ma se togi lima o le a mafai ona tuʻuina na o lau mo le tausaga a sau. E tatau ona loloto le vavao, ina ia tatau ona tuu saʻo i totonu ia lili o lili o le vanu, ao totogo mai i le eleele ile 10-20 mm. I le mea na e totoina ai fugalaau i le eleele matutu, o le a manaʻomia ona e faʻateleina le suāsusu. A maeʻa ona faʻafefete muamua muamua matagi, e tatau ona e mulumulu le saite. O lenei fuataga o le a puipuia ai fugalaau laiti mai le maalili pe a le tele le kiona e pau i le taumalulu. Aua e te totoina se fugalaau mo le 5 tausaga.

Totoina o le toto

E mafai foi ona e totoina se fugalaau i le tautotogo, ae o lenei tausaga o le a mautinoa lava e te le faatalitali mo le totoina, aua o le a afaina laau. Ae peitai, afai o le taimi o le tautoulu e te saunia ai se fasi fanua mo fugalaau, e pei ona faamatalaina i luga, ma i le amataga o le tautotogo, eli i luga, ona sili atu lea ona faigofie mo taameni laiti ona sui i se nofoaga fou. E oo lava i le totoina o lili o le vanu e fautuaina i le tautotogo i le po e aofia ai le lutrasil poo le ata tifaga, lea o le a mafai ai ona latou le mafatia mai le malulu.

E faʻapefea ona tausia lili o le vanu

O nei laau totō e mafai ona latou tausia lelei i latou lava. O le faamaoniga o lenei mea e mafai ona latou suia soʻo se isi lava laau mai le fugalaau. Ae mo se fai togalaau lelei o le a le lava lea, talu ai ona o ona fugalaau uma e tatau ona teuteu lelei ma matagofie. I lenei itu, o lili o le vanu o le a manaʻomia ai foi sina tausiga. A vevela vevela i fafo, e taua tele le suavai o fugalaau, e tatau ona manatuaina o le palapala i luga o le saite e tatau ona susu. E le gata i lea, tatala le eleele ile luga o le saite ma aveese vao mutia. E le gata i lea, o le lili o le vanu o le a faʻafetai pe afai e te fafagaina i le fugalaʻau (humus poʻo le pala). O lea ituaiga laau e mafai ona maʻi i le lauulu fualaau faisua, lea e mafai ona faʻaumatia e ala i le togafitia o le togavao ma se fomaʻi. Afai e afaina fugalaau i se nematode, ona tatau lea ona eliina ma faʻaumatia. I lenei itu, e taua tele le aveeseina o vao i le taimi i le eria ma lili o le vanu.

Liligiina o le vanu ina ua uma le fuga

O le fugalaau o lili o le vanu e muta i le amataga o le vaitau o le taumafanafana, ae tusa lava pe a uma ona latou teuteuina le laufanua togalaau ma a latou laʻau mataʻina mo se taimi umi. Ina ia le mafai e nei fugalaau ona "manumalo" i teritori fou uma, e tatau ona puipuia le paʻu o pepa, ae e tatau ona tanumia i le eleele e 0.4 m. I le autumn, e mafai ona e amata totoina nei fugalaau, pe afai ei ai se manaʻoga faapena. Afai e le oi ai, ona e alu loa lea i lau pisinisi, e pei o lili o le vanu e maualuga le malulu ma e le manaʻomia se fale. A maeʻa le ufitia o le kiona i le tautotogo, o le a tatau ona aveese a latou laʻau tuai mai le mea o loʻo ola ai lili o le vanu, faʻaauupegaina ma se fagu mo lenei mea. E le o toe umi ae oʻo mai le fuʻa muamua.

E mataʻutia le lili o le vanu?

E pei ona taʻua i luga, o vailaau oona o loʻo maua i vaega uma o lili o le vanu. I lenei itu, o le galue ma na laau totino e tatau ona ofuina i totigilima. E tatau foi ona e taʻu atu i tamaiti o lanu mumu e totoina i luga o sea fugalaau, faapea foi ma ona lau matagofie, e le tatau lava ona filifilia ma aina. Ia manatua foi e le tatau ona e taumafai e kuka soʻo se togafitiga faʻaleaganuʻu mai i lau lava laau ma faʻaaoga. E tatau foi ona e matuai faaeteete i fualaau faasaina o loo faatau atu i le fale talavai ma aofia ai le lili o le vaega o vailaau. E mafai ona e faʻaaogaina naʻo le mea na faatonuina e lau fomaʻi, ma i le taimi lava e tasi o loʻo faʻapipiʻi i le metotia na fautuaina e ia.

Lisi o lili o le vanu ma se ata

O nisi tagata tomai faapitoa e talitonu o le lili o le vanu o se ituaiga o meaola, ma latou iloa ai i totonu na o le tasi le ituaiga ituaiga - o le lili o le vanu. Latou te manatu i isi ituaiga o lili o le vanu i Me. O se taunuuga o lenei mea, o le a tuʻuina atu ai se faʻamatalaga i lalo ifo o le ituaiga ma ituaiga o laau faapena.

Mei lily o le vanu (Convallaria majalis)

I lalo o le natura masani, e mafai ona ausia i le eleele vaʻaia o le Northern Hemisphere. O le faʻalavelave o se pulumu e le masani ai lea e maua mai i le 6 i le 20 fugalaau faʻatasi ai ma ni tafaoga umi. O fugalaau matagofie e pei o le logo e mafai ona valiina i le lanu mumu po o le papaʻe, e punou o latou nifo. Faatoaga togalaau:

  • Grandiflora - e tele fugalaau tetele;
  • Proliferans - fugalaau fugalaau e lanu paʻepaʻe;
  • Variegata - o loo i ai lanu samasama i luga o laulaʻau lanu meamata.

Lili o le vanu Keiske (Convallaria keiskei)

I le natura, e mafai ona e feiloai i luga o le Atu Kuril, i Iapani, i Saina i Matu, i Sasaʻe Mamao ma Korea. E sili ona fiafia i lenei ituaiga meaola e ola i laufanua laufanua laufanua, vaomatua ma totonu o le taiga. E le pei o ituaiga muamua, e tele fugalaau, ma e ese foi i le vave vave ona fuga. E masani ona teuteuina i sikuea ma paka, ma faʻaaoga foi mo le faʻasalaina i totonu o ipu.

Lili mauga o le vanu (Convallaria montana)

I le vaomatua, e mafai ona maua lenei laau i le ogatotonu mauga o Amerika i Sautesasae. E faʻatusatusa i le lili Lili o le vanu, o ia ituaiga laau e tele laupepa ma fugalaau e pei o le logo.

Lily Transcaucasian o le vanu (Convallaria transcaucasica)

O se faʻamuamua o le vaomatua o le Caucasus. O fugalaau e telē ma lautele atu nai lo le lili o le la.