O le togalaau

Fausiaina o Amaranth ma tausi i le eleele faʻasaina e fatu

O le genus Amaranth, poo le shiritsa, e patino lea i le aiga Amaranth, lea ua salalau i Asia i Sasae ma Amerika. O iina e faʻaaogaina uma e avea o se meaʻai meaai ma avea o se mea teuteu; ma i aso o Initia, na tu ai le shiritsa faatasi ai ma ia mea totō e pei o sana ma leki.

Faamatalaga lautele

I le isi itu, o nisi o ituaiga o le valea o vao ma e faalavelave i le galueaiina o isi mea totō. Faʻalagolago i ituaiga, o le eletise o le amaranth e faigofie pe paranesi. O le maualuga o le fana e sau mai le 40 cm i le 3 m.

O laʻau e masani, e le mafai, e le mamao, e tu i luga o le petiole. Fugalaau e faia i sinusisi, maua ai lanu lanumeamata, lanu mumu po o le lanu viole, o se tuufaatasiga o lanu eseese e maua.

O le tele o ituaiga ituaiga o ituaiga o tausaga, ma i totonu o la tatou tau e pei lava o mea e tutupu e tutupu aʻe e avea ma tausaga taʻitasi.

Eseese ma ituaiga

Sa popole le Amaranth poʻo ulaula ituaiga taʻitasi e ola aʻei le afa mita le maualuga. O laʻau o se mea mataga, o le mumu, ulaula. O fugalaau e lanu mumu. Ua tupu lelei le teuteuina o fugalaau ma moega fugalaau.

Ua pouliuli Amaranth poʻo faanoanoa vaai ma ni nai lala. O le ogalaau e oʻo i le 150 cm le maualuga, o le laʻau e maualuga lava, ei ai le lanu violē. O inflorescences e ulaula i le lanu.

Ama-la-tri-lanu o le fuʻa faʻamalosi o le laau e tupu ae i luga ifo o le afa mita. Laʻau vaʻavaʻa poʻo le vaapiapi, faʻaopoopoina lanu meamata, lanu samasama ma le mumu. E faapitoa le matagofie o laulaau talavou, e iloga i lo latou susulu.

Faʻasalaga Amaranth o loʻo i ai se ala saʻo saʻo, e oʻo atu i le 150 cm. Laʻau lapopoa, lautele, lanumeamata, o nisi taimi ma ni fasi 'ie. Fugalaau fugalaau laiti ma se lanu samasama po o le piniki. E i ai foi se eseesega i fugalaau paʻepaʻe.

Fafagaina Amaranth ma tausi ile eleele

A maeʻa le eleele ma mafanafana ma faʻaleleia le vevela, o le a mafai ona totoina laau i le togalaau. E masani lava o lenei taimi e oʻo mai i le faaiuga o le tautotogo.

O se nofoaga susulu ma le suavai lelei, o le eleele mama ma le lime i totonu e filifilia. A o leʻi totoina, e tatau ona faʻaleleia le palapala i le nitroammophos, e maua ai le 20 kalama i le sikuea mita.

O ni vaega o le shiritsa e tatau ona totō i se mamao e 10-30 cm i le va o vailaʻau, e taulai i le tele o le ituaiga. O le mamao i le va o laina e tatau ona le itiiti ifo i le 50 cm. O le taimi uma e maua ai, e tatau ona faʻamaʻaina pea laau laiti, ma afai e sili atu ona vaivai, o le a manaomia e le totogo se fale.

I le tulaga lautele, i le tulaga o le tuua, o le shiritsa e le lelei; o le sili ona leaga mo ia o le tele o le susu ma le malulu.

Seiloga e amata ona tupu malosi le fugalaau, e tatau ona faʻafeinu ma aveesea vao. E le gata i lea, o le fugalaau lava ia e tupu vave ma leai se avanoa mo vao; e le o manaʻomia le suāsusu, vagana ai i le tulaga o le vevela faaumiumi.

Amaranth fugalaau

E manaomia le fafagaina o Amaranth i le tolu i le fa taimi i le tausaga. E masani lava, o le mullein muluted, i le fua o le tasi i le lima, ma le lefulefu e faʻaaogaina mo nei faamoemoega. Fertilizer e tatau ona faia i le taeao, sili pe a uma timuga pe fafaga.

Fagaina fatu fatu Amaranth

Ina ia aoina fatu vao, e tatau ona e faʻatali seʻi oʻo ina paʻu le lau laau i lalo o le laau, ma amata ona paʻepaʻe le fana. A maeʻa lena mea, ia tipi ese mea leaga ma tuu i se nofoaga malulu ma se ea fou. A maeʻa le 10-15 aso, e tatau lava ona fufulu fugalaau ma fufulu mai fatu. O fatu Amaranth e maualuga le malosi o le germination ma o le a leiloa seʻia oʻo i le 5 tausaga.

O lenei laau e le mafai ona tatalia a tatou manumalo, e tusa lava pe le o le maualalo o le vevela, o le mea lea, i le tau o le autumn latou te faaumatia ai le shiritsu. O fua o le laau e mafai ona faʻaaogaina mo meaʻai - e fafagaina e puaa, lapiti, moa.

Amaranh e ola mai fatu

O le luluina o se shiritsa e faigofie. I nofoaga vevela, i le mea ua faʻamafanafanaina ai le eleele i le amataga o Me, e mafai ona e totoina saʻo le mea i le eleele. O fatu e manaʻomia ona totō tasi i le taimi i mūmū susu, faʻalautele ile tasi ma le afa senitimita.

A maeʻa pe a ma le vaiaso ma le afa, o le a foliga mai e tatau ona faʻatonuina ma o le palapala i le va oi latou e tatalaina. A oʻo i le 20 cm le maualuga o le fana, faʻamafanafana le fugalaau i le faʻamaʻi faʻamalolo, ae faʻaalu i le 2 taimi e sili atu le malosi nai lo le faʻaalia i totonu o faatonuga.

Ina ia maua mai fatu o le shiritsa, o fatu e totoina i le faaiuga o Mati. E faʻalauteleina i le tasi ma le afa i le lua senitimita ma tuʻu i se mafanafana (pe tusa ma le 22 ° C) ma le potu susulu, e faʻamafanafana i taimi taʻitasi i se fana moli. A oʻo mai pupu, e vevela, ma a oʻo i le 12 cm le maualuga, latou te nonofo i ni atigi pusa eseese.

Maʻi ma meaʻai

O lenei laau e seasea lava ona maʻi, ma e le o aafia ai i le pala. E tupu mai i le aphids ma le sovils osofaʻia osofaʻiga. E masani lava ona tupu aʻo tupu laiti. Faʻatau faʻamaʻi faʻatasi ma se actellik poʻo karbofos.

Faatasi ai ma le tele o le susu i totonu o le palapala, ua amata ona pala le laau. E mafua mai lenei mea i le atinaʻeina o sigi e mafai ona faʻaumatia ma le suavai o Bordeaux.

Amaranth aoga aoga ma le faʻaaogaina

Amaranth o se laau lalo ifo. O ona vaega uma e mafai ona suamalie, ma o fatu e sili ona aoga. O lenei mea totino e aofia ai meaʻai gaʻo, vitamini ma isi mea e manaʻomia e le tino.

O laʻau o le Shiritsa o loʻo i ai le lysine i lona tuufaatasiga, lea e sili atu ona faigofie ona eli mai nai lo isi aganuu. E mafai foi ona faʻaaoga e pei o le lauti e faʻafefe ai le meaʻai, popolega popole, faʻamaʻi o vaʻa.

O le suauu e faia mai i le aloese, lea e masani ona faʻaaogaina i mea teuteu, fesoasoani e faʻamaʻi le paʻu ma toe faʻafouina. O fatu laau totoina e faʻaaoga i vailaʻau ma kuka.