Laʻau

Laʻau o le tusitala Le tausiga ile fatuga Ata o ituaiga

Faʻamatalaga ile tausiga o le pusa tusi a le Livist Ata faʻapenaina e fatu

O le genus Liviston e 30 ituaiga o laau o le pama. Patrick Murray, le Alii o Livistonsky (1632-1671), o le na faapotopoto i totonu o le togalaau e sili atu i le afe laau eseese, na tuuina atu le igoa o lenei pama e faamamalu ai lona igoa. Saute, Asia i Saute, o motu o le motu o Malay, o le motu o New Guinea, Polynesia, Ausetalia i Sasae - le tufatufa o le pama Livistonian.

O nei pama lapopoa, e fiafia i le vevela ma le eleele, e oʻo atu i le maualuga o le 20-25 cm. O le ogalaau, e ufiufi i sikula, puʻu o petioles laʻau, e iai le pale i le pito i luga ma le laulauina, mafiafia, tipi i le ogatotonu poʻo laʻau loloto, o ona vaega o loʻo gaugau. E malolosi le petioles, e felafolafoaʻi i luga o le itu, o le pito i luga o le pito i luga o pito, o le laulaufaiva e foliga mai. O le petiole e faʻaloloa i totonu o le apa laulaʻau e foliga mai o se meaʻai, e oʻo atu i le 5-20 cm le umi, faʻapitoa o le faʻailoga. E mafai e le pama ona fufulu lelei le ea.

  • O tusi lauiloa e salalau e pei o totonu o laau.
  • Faʻasalalauina e fatu, ola faʻatele - mo le tolu tausaga ua uma ona i ai foliga matagofie.
  • O le tausiga lelei e tusa ma le tolu laulaau fou i le tausaga, ae peitai, o pito i luga o laʻau e faigofie lava ona faʻamago, faʻalauteleina lenei mea sili ona loloto, faʻaititia le teuteu. O mea o iai i le vevela i le 16-18 ° C, o le fufuluina pea o laulaau, o le faʻaleleia o le lapataiga o le a lapataia ai le tulaga na faʻamatalaina.

Laʻau pusi tusi i le fale

Tusi a le aiga Saina Saina

Tulaga o le vevela

I le tau vevela, e manaʻomia le vevela o le 21-24 ° C, i le taumalulu, 14-16 ° C o le a sili ona lelei, o le a faʻaitiitia le 10 ° C i se taimi puupuu.

Malamalama

O le nofoaga sili ona susulu i tafatafa o le faamalama i saute, o le susulu lelei o le la e fetaui lelei. E aoga le liliu atu i lea taimi ma lea taimi i le malamalama mai itu eseese ina ia maua ai le tulaga tutusa. I le taumafanafana, e lelei le ave o le pama i totonu o le togalaau, puipuia mai matagi malolosi.

Faʻasa

  • Suavai i le aoauli, i le taumafanafana e sili atu ona tele, ae aunoa ma le suavai, faʻalelei i le taumalulu.
  • E taua tele le malulu o le palapala.
  • O le taofiofia o le coma coma e tau atu ai i le paʻu o laʻau, o foliga vaaia o laʻau i latou. Lulu tele - i le fesuiaʻi o aʻa ma le paʻu o laulaau.
  • Vai na o le vai mafanafana (sina vevela nai lo le vevela o le potu, ina ia peʻa ifo ou lima i totonu o le vai o loʻo i ai se lagona o le mafanafana), ia mautinoa e tu i luga, lata i le ogalaau o le laau.
  • A maeʻa le 2 itula, ona fautuaina lea e faʻafefe le vai mai le apa (ae taumafai e inu i ai ina ia leai se mea e sili atu le susu!).

Faʻafefea ona fafaga le tusi

Liviston rotundifoliya ata tausi fale

Laei pito sili ona faia i le masina o Aperila-Novema: o le pama e vave ona faʻaaogaina meaʻai i le tulaga o le tuputupu ae malosi. O le vaivai o le tuputupu ae, o le samasama o laulaau e taʻu mai ai le leai o meaʻai.

  • Faʻaaogā sauniuniga faʻapitoa mo pama, faʻaaogaina luga luga o le laʻau 2-3 taimi i le masina.
  • Aua le faʻaaogaina i le fafaga tele, a leai o le a maʻi le pama.

Faʻamamaga o le ea

Lalaga laveai i taimi uma i luga o laulaau o se vavalalata vaelua, e sili ile lua i le aso, o nisi taimi e maua ai le mafanafana. O le laau e sau mai atunuu o le taumafanafana, e manaomia ai le tumau o le susu. Ae maise lava o le le lava o le susu i le taumalulu pe a galue le mafanafana. Ina ia fesoasoani i le laau, faʻapipiʻi se mea e faʻamaualalo lata ane poʻo se atigipusa e iai le sphagnum moss.

Teuteu

I le faasolosolo malieina o le laulaʻau, tipi ese pito o lau pepa, aua nei faanatinati e aveese ia lau taitasi mago, o lenei mea o le a faʻaosoosoina ai le faʻamagoina o le laisi e sosoo ai. E naʻo se laʻau maeʻaeʻa e mafai ona aveeseina.

Tusi tusi pe a uma ona faʻatau

O le felaʻuaiga o laufanua e faʻatau ai laau e le talafeagai mo le tausiga tumau. Faʻasaina le laau mo le lua i le tolu vaiaso. A o faagasolo lea taimi, o le a faʻaaogaina le pama i ou tulaga ma o le a le mafatia tele mai se gaioiga.

  • Saunia se paluga eleele mo palu i le faʻatau i totonu o se faleoloa.
  • Aumai se potopotoga maoaʻe, tuu 2-3 cm o tamai alavai i le pito i lalo. Fafaso se palapala o le eleele i luga.
  • Liligi le vailaʻau ma tuʻu i luga mo le 2-3 itula, o lea e vaivai le eleʻele.
  • Aveese le ipu mai le apa e aunoa ma le faʻaleagaina.
  • Toto laau i totonu o se fagu fou, faʻafefete i le eleele.
  • Aua nei faʻalolotoina le ua.

Faʻafeiloaʻi i totonu o se eleele lelei ma lelei lelei le ea ma le susu, o le a ola lelei le ola ma fiafia i se foliga maloloina.

Lisi o le pusa tusi

Pe a faʻatumu le ipu atoa po o le aʻa i aʻa, pe a oʻo mai aʻa, e manaʻomia ona faʻapipiʻi vave le pama.

  • O pama laʻau e totoina i tausaga taʻitasi, fualaau matutua - tasi i le 2-3 tausaga, e manaʻomia e tagata matutua le suʻeina muamua ile 5 tausaga.
  • Oti ese se vaega o aʻa na fausia ai le lagona lagona ma se naifi malosi ina ia fetaui le pama i se koneteina fou.
  • Saunia se paluga o le eleele: 2 tautua o le eleele turf + 2 tautua o humus + tasi e fai ma peat, moa lapisi, oneone ma faaopoopo sina siʻosiʻomaga.

Paʻu o le paʻu i luga o le vitio:

O se alavai e tatau ona taoto i le pito i lalo o le pusa palu. E mafai ona avea ma se maa laʻitiiti, pebbles, faʻalauteleina o le kelei ma e oʻo lava i le polystyrene paʻu.

Tusi mai fatu i le fale

Tusi le auala e ola ai mai le fatu fatu laau

O le tuputupu ae o livistones mai fatu o se mea manaia ma le manaia, ae le o le aumaia o le tele o mea.

  • E mafai ona totoina tusi i fatu uma ia Fepuari ma Mati.
  • O fatu e muaʻi faʻaleleia i le vai mo aso e lua ma totō taʻitasi i totonu o le ulo.
  • O le loloto o le loloto e 1 cm, e tatau ona mafanafana le palapala.
  • O vao e ufiufi i le tioata po o se taga, tuʻu i luga o se mata vevela matala ma faatalitali mo le ola mai o vao mo le tolu masina.
  • O le alu ese e aofia ai le faʻaleleia masani ma fafaga i totonu o le paleti.
  • Pe a tulaʻi laʻititi laau ma faʻamalosi, e aveese le fale.

Toe faʻaleleia e ala i laasaga

O alofilima matutua e ola i foliga o se vaomatua o nisi taimi e faia ai auala masani. Vavaeeseina i latou pe a suia, togafitia lelei aʻa.

Faʻailoga i le tausiga ma le pama o maʻi

  • O le leai o se susu, eleele vevela, le maualalo o le vevela o le a taitai atu ai i le faapipiiina o lau.
  • O le malulu o le ea o le a faʻamago ai pito o lau. Matou te manaʻomia le faʻapipiʻiina i luga o lālā ma le faʻapipiʻiina o se mea faʻamaualalo.
  • O le tusi e faʻaumatia e le mealybugs, o le apogaleveleve, siama, papaʻe - o le a laveaʻi e vailaau.

Afai e mamae le alofilima o Liviston

O le alofilima o le tusitala e mumu le mea e fai pe faapefea ona togafitia

Afai e matutu laulaau o le alofilima o Liviston, e manaʻomia le toe faʻavave vave. O loʻo togafitia le falemaʻi ma e manaʻomia ai le suia o le palapala eleelea faatasi ai ma togafitiga faʻamalosi ma le pala. Manatua: e mafai ona e fufuluina le pama i le vai mafanafana (o le tamatamailima e nutimomoia i totonu o le vai e mafanafana) ma faʻaauau le taina o laulaau. O le eleele e tatau ona lelei le susu, faatasi ai ma le tafe mai pea, o le a mate le laau.

O le tusi foi ua magumagu mai le le lava o le suāvai, sili atu le vevela o le ea, ma ua faʻapalaina le eleele.

Aisea ua liua ai laulaau o le alofilima o se potu e nonofo ai

O le faapipiiina o laulaau o le alofilima o Liviston o se faailoga o le pala ona o le vevela. Faʻaleagaina o aʻa i le taimi o le faʻamalolo, e sili atu le tele o laei o laei pito i luga e mafai, ma o nisi taimi o meaʻai e mafai ona afaina ai - pusi ma taifau.

O le pama e mafai ona fesoasoani i togafitiga ma le phytosporin biofungicide ma fafaga faʻatasi i le vaiaso ma le Zircon biostimulator (faʻatonuga o le 4 pata i le lita).

Afai e le fesoasoani lenei mea, e tatau ona e toe faʻaaogaina le laau faʻatasi ai ma se faʻaopoopoga: o le a tatau ona vavae ese uma lava laulaau, tuʻu ai na o tamaiti laiti, aveese le palapala mai aʻa ma vavae ese uma maʻi. O le pama ua totoina i le eleele fou, ua fufulu le ulo. E tatau ona faʻaauau pea le faʻaleleia ma faʻamautu.

O le pama mumu o loʻo faʻamalamalamaina atili faʻamalamalamaga ma se phytolamp mo le itiiti ifo ma le 12 itula i le aso.

Vaʻaia o le pusa tusi tusi ma ata ma igoa

Saina Livistona Livistona chinensis

Saina Livistona Livistona chinensis photo

Homeland o Saina Saute. O le ogalaau, e oʻo atu i le maualuga o le 10-12 m, o le lautele o le 40-50 cm, ei ai le pito i luga o le vaega pito i lalo, o le vaega pito i luga e ufiufi i fiva ma le o totoe o lau ua oti. O laʻau e pei o le fuga e vaeluaina le afa i vaega o le 50-60 ma le oʻo i le 80 cm, ma le paʻu, loloto le faʻaleleia, faʻamalosi faʻasalaina pito. O le taʻalo i le pito i luga e tusa ma le 4 cm, faʻapipiʻi i le pito i luga e tusa ma le 4 cm, o le pito i lalo e oʻo i le ogatotonu e tusi, pupuu, saʻo saʻo i pito o loʻo lolomiina i totonu o le lau laulamu e oʻo i le 20 cm le umi, o le itu-paʻu e tusa ma le 1 cm le lautele, mea faʻapitoa. Tuputupu ae i potu mafanafana lelei.

Livistona Rotundifolia Rotundifolia Livistona rotundifolia

Livistona lapotopoto ile fale tausi maʻi

Tufatufa atu i le talafatai i luga o oneone o Java, motu o Molluksih. O le maualuga o le ogalaau e 10-14 m, o le lapoa e 15-17 cm. O lau lapisi e oʻo atu i le maualuga o le 1.5 cm, e vaeluaina i le 2/3 o le umi i totonu o lobes pipi. Lanu meamata, lanu lanu lanu e oʻo lava i se liʻo mai pito i luga o le petiole. Petiole e oo atu i le 1.5 mita le uumi ufiufi i fuga i pito ma luga atu i le 1/3 o le umi mai le faavae. Inflorescences e umi, axillary. E tatau ona tupu i totonu o potu mafanafana lelei.

Livistona Saribus Livistona saribus

Livistona Saribus Livistona saribus photo

Livistona South poʻo Australian Livistona australis

Livistona South poʻo Australian Livistona australis ata

E sili ona fiafia ile vaomatua o vaomatua o Ausetalia i Sasaʻe; o le laina e oʻo atu i le itu i saute o Melbourne. O le koluni-koluma e oʻo i le maualuga o le 25 mita, o le lautele o le 30-40 cm, mafiafia i le faʻavae, e ufiufi i sikisa. O laʻau lau lanu enaena, lanumeamata lanumeamata, ma le maualuga o le 1.5-2 m, vaevaeina i lobes (silia ma le 60). Petioles 1.5-2 mita le uumi ufiufi masani, malolosi, maoaʻe, mafiafia. O le faʻailoga o le axillary e faʻalauteleina. E alofa tele le paolo, ola lelei i tulaga o potu.