O le togalaau

Laʻau lapoa ma fualaʻau lelei - ira

Talu mai taimi anamua, sa talisapaia e tagata le faʻamaloloina o mea totino o laau lanumeamata. Faatasi ai ma i latou, e mafai e se tasi ona iloga se vaomatua laʻau - irgi, vine, paʻu ma lau o loʻo i ai le tele o mea aoga.

O lenei laau totō e ola i le itu i matu o le Itulagi i Matu. E mafai ona maua i Aferika i Matu ma Amerika, i atunuu o Sasaʻe Sasae, o le Caucasus ma le Crimea. E masani lava ona tuputupu ae i totonu o vaomatua fiafia, i luga o mauga ma i totonu o vaomatua o laau afu.

E sili le fiafia o Irga i luga o soo se eleele, sei vagana ai le marshland, lea o loʻo i ai le vai paʻu. O le mea autu lava o loʻo lava le malamalama e fua ai le fua. I ia tulaga, o vine e lapoa, e lelei ma maloloina. E moni lava lenei mea i le totoina o ituaiga eseese. I le averesi, e oʻo atu i le 15 kilokalama o vine e mafai ona aoina mai i ia ituaiga vao i le taimi atoa o le fua o le fua.

Faamatalaga lautele o vao ma ona aoga aoga

E faʻamalosia le faʻamalosia o laau shrub irga i totonu o le laufanua laufanua lauusiusi. E foliga mai o le laau e sili ona manaia i le amataga o le tautotogo. A oʻo mai laʻau muamua i luga o lala, o le vao o loʻo ufiufi i vailaʻau mataʻutia. Mai le itu, e foliga mai o laei o ia i se ie siliva, lea e maua ai e le laau se uiga uiga ese. I le ata o le irgi, e mafai ona e vaai i le tele o fugalaau matagofie e teuteu ai le togavago. Latou te piniki pe paʻepaʻe.

Pe a amata ona paʻu'ū mea leaga, o le a lafoaʻi faʻatasi ma i latou le vailaʻau mataʻutia na ufiufi ai laʻau lanumeamata. E masani lava, o le laupepa laʻau o le ogalaau e mafai ona avea ma olive pe piniki i lanu.

O le paʻu o le ogalaau e masani ona sinasina pe enaena ma se lanu piniki. O le paʻi atu o se mea laʻititi lava.

Laʻau laʻau ma le paʻu o loʻo i ai mea sili ona lelei mo togafitiga. Ua maeʻa faʻamago, paʻu ma teuina i totonu o se potu malulu. O mea aoga aoga e teuina mo le tusa ma le 2 tausaga.

O le laau e iloga i se pale matagofie o lanu lanumeamata lanumoana po o lanumoana. I le taimi e fua ai le laau, e mafai ona e vaʻavaʻai atu i tamai palu lanu fua na aoina i luga o le pulumu e tasi. O fualaau e leai ni vine o lanu enaena, ma a oʻo i le paʻu, latou te liua lanu violisi poʻo le lanu viole.

O pi o se fatu e manaia le tofo. O le suamalie maaleale ma le suamalie o le fualaau aina e tosina ai tamaiti laiti ma tagata matutua. E fiafia foi manu felelei e taumamafa ia i latou, mulimuli ane latou te tauaveina fatu o le teine ​​i le itu atoa.

O fualaau e tatau ona filifilia mai le togavao na o foliga masani. A leai, o le a latou leiloa a latou meatotino faamalolo.

O fusi taʻitasi o loʻo i ai le tele o meaʻai:

  • filo meaʻai - e oʻo i le 25 pasene;
  • glucose
  • fructose;
  • vitamini: C, P, B;
  • pectin;
  • fivatorols;
  • pati;
  • fiber;
  • eseese elemene taua.

O nei vaega taitasi e i ai se aoga aoga i le tino o le tagata.

Faʻaaogaina mea aoga o le faʻatoʻai vine pe a faʻaaogaina:

  • e faʻamalosi ai puipui o le inumaga;
  • faaleleia atili le gaosia o meaai;
  • ma faʻamaʻi o le fatu poʻo toto toto;
  • ma le le lava o vitamini;
  • faasaga i le tiga poʻo le tonsillitis;
  • ia tausia se taumafataga;
  • e avea o se mea e pala.

E masani lava o le sua mai le fua o lenei laau toto e afaina i tagata matutua, mo le lelei o le fatu. O le inflorescence tincture e fesoasoani i le faʻasaʻoina o le moe ma le malosi. I le ata na tuʻuina atu o le pipi o loʻo i ai fafo, e manino lava ona iloa.

I le kukaina, o fua o le togavao ua faʻaaogaina e saunia ai meainu eseese, faʻasao poʻo paʻu. O fua lapopoa e faʻaaogaina e fai ma mea e faʻatumu ai pies, tartlets ma keke. Latou te faia ni manogi manogi ma le lanu viole.

Ua mamago fua, ao tausia pea se vaitamini. I le taumalulu, e mafai ona e saunia se teuteuga o latou e faateleina ai le puipuiga.

Ina ia maua le maualuga o le aoga mai le faʻaaogaina o vine matagofie, e tatau ona e manatu i le faʻamaonia ma le aoga o mea totino o berry. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e mafatia se tagata i le totoina o le toto, o fua e mafai ona afaina ai o ia. E moni lava lenei mea mo i latou o loʻo galulue ma masini faʻalavelave matautia. Pe a afaina, o le taofi o le tafe toto o le a sili atu ona faigata.

E le gata i lea, o le pipi e aoga e pei o se mea e pala, ae o lona faʻaaoga faifai pea e taʻitaʻia ai i se faʻatuai faʻatuai. O avetaavale o loʻo feagai pea ma le le mautonu e tatau ona mafaufau i lenei mea. I se taimi taua, atonu latou te le toe mataala ma mafatia. O le mea lea, e sili atu le poto i le pipii atu i le mataupu faavae auro - e sili atu le lelei i le sologa lelei o mea eseese nai lo le taulaʻi i le tasi.

Ina ia aua neʻi galo se fua o vine, ia fautua e faʻapipiʻi se meaʻai i luga o se laau. A leai, o manulele e fiafia i fualaau lanu viole o le fatu, o le a faatumuina a latou vaitamini faasao, ma o le a tuua tagata e aunoa ma se mea.

Faailoaina o Eseesega Eseese

O se laau lanumeamata lanu meamata e teuteu ai fale ma fale o le atunuu e tosina mai ai le gauai o tagata fai togalaau. I le ata o le irga, o le togavao o loʻo faʻaalia i tua o isi paka, e pei o lona lauiloa. E tusa ai ma nisi lipoti, e tusa ma le 25 ituaiga o nei laau. O nisi oi latou e sili ona matagofie.

Kanata Irga

O se ituaiga matagofie i latito latū - Canadian irga. O nisi latou te iloa e pei o se uaina po o vine o ni tuaʻoi. O se vaiinu matagofie e saunia mai ona fua matagofie, lea e foliga mai o le uaina.

E mafai ona tupu le lapisi i le 7 mita. O ona fatu lapoa e fausia ai se pale tele o le oval. O laʻau o le vao e alo ese i se lanu e le masani ai. Pe a fuga le laau, e lanu enaena, i le taumafanafana - vevela, ma i le tautoulu - mumu pe auro.

I le paʻi, o le laulau 'eleʻele ua faʻamaluluina i se fuluʻaiga faʻapitoa, o se mea faʻaletonu. I le tautotogo o le tautotogo, e susulu ai le togavao ma fugalaau papae lapopoa, lea e aoina i fulufulu matagofie.

O fua o le vao e pei o se rose vao. Lulu lanu piniki "apu" ao latou matutua, maua muamua se lanumoana, ona sosoo ai lea ma se lanu violē. O fualaau aina suamalie e ufiufi i se pusa. E suamalie le suamalie, e pei o le suamalie e maua ai le gaʻo laitiiti ma le tele o suka.

I le natura, ei ai ituaiga eseese o ia laau talatala. O faʻamatalaga o ituaiga o Canadian irgi e faʻaalia uma ai le alofa o lenei fale aoga:

  1. Slate. O ia ituaiga o Canadian irgi e iloga i fualaau uliuli uliuli, lea e faateleina le suamalie. O le togavao e oʻo i le 2 mita ma ua teuteuina ma le pale lanu paʻu lanu. I le tautotogo, o laulaau e vali lanumeamata, ma i le tautoulu latou te lanu mumu.
  1. Mandam O le tulaga ese o lenei ituaiga o vine suamalie, o nisi taimi e pala. O le vao o loʻo salalau le pale ma ola e oʻo i le 3 mita.
  1. Ballerina Fausia paʻu eseese. E maualuga le 6 mita le maualuga i le matua. Vaega - lanu o laulaau. I le taimi muamua o le 'apamemea e lanu, ma mulimuli ane liliu lau lanu meamata. I le tautoulu latou te maua ai se paʻu violē.

O loʻo faʻapipiʻiina i luga o le pulupulu o paʻu-paʻepaʻe palamole lea e tupu ai fualaau mūmū mūmū. A o latou matutua, ua toetoe lava a lanu uliuli.

Afai o loʻo i ai se manaʻoga e tupu lau laau i le taulaga, "Ballerina" e faʻafefe lelei ai le gaʻo o le gas. I lenei tulaga, o fua e le faʻaputuina mea leaga.

Irga Lamarck

Laʻau laʻau vao lapopoa - Irga Lamarca e oʻo ile 5 mita le maualuga. E iloga i lau lanu lanumeamata ma se laupepa.

Inflorescences e laiti, paepae. Latou te aliali mai i ni numera telē i luga o vao, e foliga matagofie tele. O fua o le irgi Lamarca o loʻo i ai aoga aoga, o le mea lea, e faʻaaoga lautele i le kuka.

Irga masani

O lenei fualaau toto laau toto e ola ai e oʻo i le 3 mita le maualuga. O loʻo i ai se pale lautele, e aofia ai lanu mumu. I le taimi muamua latou te lanu siliva, ma o latou tausaga latou te maua ai se lanu enaena. I luga o le faʻamalosi o vine, o loʻo faʻapipiʻiina ai foliga e pei o fetu. O tumutumu e masani ona paʻepaʻe ma se tinge piniki. Ola mo le tusa ma le 10 aso. A o faagasolo lenei vaitau, o le vao e foliga mai e sili atu le manaia e faasaga i tua o isi togalaau.

O le Irga masani e mafai ona ola i le tasi nofoaga mo le tusa ma le 15 tausaga. E le fefe o ia i matagi malolosi, toʻulu po o mataʻu.

O le faʻamaloloina o vine e aliali mai pe a itiiti ifo i le 4 tausaga le vao. I le telē, e laʻititi laʻititi nai lo ituaiga o vailaʻau na maua mai. Lanu - lanumoana uliuli, toetoe lava uliuli ma se ufiufi paʻepaʻe.

O Irga e lapotopoto

O le togavao faʻatoʻa togavao - faʻafeiloaʻi irga e oʻo ile 4.5 mita le maualuga. O lana pupuʻu laʻitiiti e faʻaititia. E valiina i se lanu enaena lanu enaena.

Pepa pepa, i le averesi - 3.5 cm le lautele, ma le 4 cm le umi. O le vaega pito i luga o loʻo valiina i le lanu uliuli lanu meamata, le pito i lalo - ma se lanu paʻe paʻepaʻe. I le tautoulu, e maua mai ai se lanu mumu ma le lanu samasama. O le foliga o loʻo i le foliga o se ellipse, o le pito i luga e oval. O le fausiaina o le laupepa e logo.

Inflorescences i le fomu o le corymbose brushes e oo atu i le 10 fugalaau o lanu paʻepaʻe, samasama poʻo le kulimi. O vao i luga o le vao e aliali mai muamua lanumeamata, ona mumu. Ina ua matua, latou te mauaina se lanumoana uliuli, e foliga mai o le lanu uliuli. O fualaau taʻitasi e iloga i se fulufulu lanu. E i ai a latou mea aoga, sina mea suamalie i le tofo. Ripen lemu amata ia Iulai.

Irga spiky

O se laau laʻau o lea ituaiga i le taimi o le fugalaau o loʻo faʻalauiloa mai ai le manulele manu felelei. O se faʻatulagaga faʻapitoa o se fale teuteu ma se maualuga e 2 i le 6 m.

O le spiky irga o laʻau ovalu ma tamai vaitusi. I le taimi o le fugalaau, e toetoe lava a le mafai ona vaaia ona o le tele o le paʻepaʻe po o le piniki. Mulimuli ane, o le togavao e ufiufi i vine faamalolo faatasi ai ma se manogi suamalie e le masani ai.

Sui o lenei ituaiga e ola i le 30 tausaga. O lenei mea e avea ai i latou ma taitai e tetee atu i isi fualaau aina suamalie.

E mafai e Spiny Irga ona faʻafefe gutu e sili atu i luga o le 15 tikeri, lea e faʻatauina e tagata o Siberia.

I le iloa lelei o se laau matagofie, e mafai ona e iloa e faalua ona aoga. O le teuteuga lenei o se fale vevela, ma se faleteuoloa o meaʻai i le lima. E atamai le pasi i tafatafa o le togalaau matagofie o togalaau aina? E tatau ona mafaufau i ai.