Fualaau aina

Asparagus

O le asparagus, e taʻua foi asparagus, o se sui o le aiga Asparagus. O lenei ituaiga e tuufaatasia ai le sili atu ma le 200 ituaiga e mafai ona maua i le natura i itulagi ma se tau vevela. O ituaiga sili ona lauiloa o asparagus officinalis. O lenei ituaiga o loʻo faʻatusalia e laau vao ma laau toto na latou atinaʻe rhizomes, faʻapea foʻi ma pine e fuga ai. I ni nai ituaiga o asparagus, o vaega pito i luga o le totogo ua manatu e suamalie, e pei o: whorled, togafitiga ma puupuu. Asparagus o se tasi o fua sili ona taugata, lelei ma maloloina.

Faamatala puupuu o le tuputupu ae

  1. Faʻamasinoga. O le totoina o fatu mo laau e faia i le ogatotonu o Aperila, o laau toto ua totoina i eleele palapala i aso muamua o Iuni.
  2. Malamalama. O le nofoaga e tatau ona susulu ma tatala.
  3. Soo. O le eleele e tatau ona oneone, lelei ma mauoa.
  4. Faʻasa. A uma ona lūlūina, o aso muamua muamua e 10 e tatau ona faasūsūina tele ma masani, i le taimi o se lamala - faʻafeinuina o le vai i aso uma, ma i isi aso e tatau ai, e tatau ona maitauina o le eleele i luga o le moega e tatau ona susu.
  5. Fertilizer. A maeʻa ona totō fatu ile eleele tatala, pe a uma le 7-10 aso ona fafagaina lea i se vaifofo o le slurry, pe a mavae le isi 20 aso ma se vaifofo o paʻu manu (1:10), ma aʻo lei faʻaleaisaina ma faʻaaogaina fualaʻau.
  6. Tofiga. Generative (fatu).
  7. Iniseti leaga. Asparagus flies, aphids, pipi asparagus, beet insectes, asparagus rattles, greenhouse thrips.
  8. Maʻi. Lulu ma le enaena pala, pala, phomosis, cercosporosis.

Asparagus Features

O fualaau aina suamalie e taua tele. Ua totoina le malosi o le laau o le laau ma ua malosi, ma o lala ua totoina. I luga o paranesi, o le tele o lala o le nila e aoina i fugalaau e tupu mai i sinususisi o palalaʻau lalo ifo po o pupu laulaau laiti, ma o ni mea mafolafola mautu e fausia i lo latou faavae. O fugalaau laiti e mafai ona tuufua pe avea foi ma vaega o le faʻaogaina o foliga o le thyroid poʻo le racemose, toetoe lava o latou tutupu uma i le laulaau. O le fua o se pusa lea e tele pe tasi le fatu e ufiufi i se paʻu paʻu o se lanu uliuli. Mo le taumafaina, e na o ni paʻi laiti ua faatoa tupu i luga o le togalaau ua faʻaaogaina. Pe a amata ona matala le laulaau i luga o pou, e le mafai ona toe 'aina, ona o lo latou malosi. O le gasegase i le taimi o le fualaau aina e mafai ona aumai ai le 9-12 gaʻo i le 1 vaitau, o lenei aofaiga e lava e saunia ai 2 vaega atoa o le apa. Talu ai o le fua o lenei laau toto e maualalo, o lea ituaiga o fualaau faisua e maualuga tele lona tau. Faatasi ai ma le au faifaatoaga o latitudes masani, o le asparagus e le o lauiloa i aso nei.

Tuputupuina Asparagus mai Seeds

Lauina o fatu

Pe a lūlū fatu fatu asparagus i le eleele lafoaʻi, o le a foliga mai o le a foliga mai o ni laau toto mo se taimi umi lava. I lenei itu, o lenei aganuu ua fautuaina ina ia ola e ala i fualaau. O mea e vela ai mea e manaʻomia ai sauniuniga muamua o le totoina, lea e faia i le taimi lava lea aʻo lei luluina. Mo le faia o lenei mea, e teuina mo le tolu i le fa aso i le vai oona, ae e tatau ona suia i le 2 taimi ma tuʻituʻi. O le pulupulu o le inoculum e tatau ona salalau ile luga o se mea susu, a maeʻa ona tatau lea ona faʻatali seʻi oʻo ina totogo fatu. O fatu e totoina i ni laau toto mai le 0.1 i le 0.3 senetimita, aʻo faʻaaoga pusa poʻo ipu e iai le volumita 100-200 milliliters, e tatau ona faatumulia i se mea e aofia ai le togalaau aina, manulele olo, oneone ma le peat (1: 1: 2 : 1). E lūlūina i totonu o atigipusa, matauina le mamao o le 60 millimita. O fatu o loʻo tanumia i le paluga palapala i le 0.15-0.2 senitimita, ona fufulu ai lea o le koneteina i se la, o le potu e tatau ona mafanafana (tusa ma le 25 tikeri). O le faʻasoaina o meaʻai e tatau ai i aso uma. Afai e saʻo mea uma, o le a foliga mai o le a tutupu muamua fua muamua pe a maeʻa le 1-1.5 vaiaso. A maeʻa ona totogo, ona ufiufi lea i se fasi manifinifi o peat. A mavae le lua vaiaso, o le a manaʻomia e le laau ni laʻei pito i luga, ona o lea latou te faʻaaogaina ai se vaifofo o le faʻalavelave faʻalavelave o minerale i se faʻalavelave vaivai.

Auala e faʻafefe ai

O fualaau asparagus e tatau ona suamalie pe afai o se pusa masani e faʻaaoga mo le luluina. A maeʻa le maualuga o laau toto e oʻo ile 15 simita, e tatau ona totoina i totonu o se koneteina lapoa, ae o le mamao i le va oi latou e tatau ona tusa ma le 10 simita. I le taimi o le totoina, o le aʻa o le laau e faʻapuupuu. A mavae ni nai aso pe a maeʻa, e tatau ona fafaga le asparagus. A mavae le isi 7 aso, amata ona faʻamalosi le vao, ma a maeʻa ona totoina laau i luga o le auala faataamilo i le uati, ona totoina lea ile eleele.

Tuputupu ae i le fale

I tulaga o le potu, ua na o laau toto o le laau ua tupu, ona tatau lea ona totoina i eleele palapala. E matua faigata tele le totoina o se laau gaosi ma se aʻa malosi ma uumi i le fale. I totonu o le fale, e mafai ona faʻaleleia e avea o se mea teuteu, ae o le asparagus e pei o se aganuu fualaʻau e mafai ona tupu na o eleele lafoaʻi.

Outpa Asparagus Planting

O le a le taimi e toto ai

E pei ona totō laau asparagus i eleele lafoaʻi ile amataga o Iuni. Ina ia maua se fua lelei o lenei aganuu, mo le totoina o laau, e tatau ona e filifili se laufanua matagi, e lata i le pa poʻo le puipui. Talu ai ona o lenei mea totino e gasegase le lelei i le faapaleina o le vai i totonu o le palapala, mo lona totoina, e le tatau ona e filifilia na vaega o loʻo i ai le maualuga o le vai. E tatau ona e filifilia se nofoaga mo le totoina ma le totoa, aua e mafai ona tupu mai asparagus mai le 20 i le 25 tausaga i le nofoaga e tasi.

Laʻau talafeagai

Mo le totoina o asparagus, o meaʻai, tamaoaiga, ma le leaga e lelei. E tatau ona faia le sauniuniga i le faʻaleleia i le tautoulu. Ina ia faia lenei mea, ia aveese uma vao mai i ai ma iali i le loloto o le 0.4-0.5 mita, ao le 70 kalama o superphosphate, 15-20 kilokalama o le compost ma le 40 kalama o le sulfate sulfate ua faaopoopo i le eleele i le 1 mita faatafafa o le fasi fanua. I le tautotogo, o le taimi lava e faʻavaivai ai le ufiufi o le kiona, e tatau ona vevela le pito i luga o le saite, ao le 60 kalama o le fafie ma le 20 kalama o le ammonium nitrate e tatau ona faaopoopo i le eleele i le 1 mita sikuea o moega.

Tulafono mo le tulaueleele i nofoaga tatala

A o lei amataina le totoina o vine asparagus, e tatau ona faia ia lua i le loloto o le 0.3 mita ma le lautele o le 0.4 mita, ae o le mamao i le va oi latou e tatau ona tusa ma le 1 m. I totonu o le togavao, o le pito i lalo e tatau ona tatalaina i le loloto 15 i le 20 senetimita. A maeʻa lena, e tatau ona liligi le palapala i le pito i lalo ma se paʻu, ma o lona maualuga e tatau ona i ai ina ia oʻo atu i pito o le lua. I luga o lenei faaputuga, e tatau ona faʻapipiʻi se tatupu, aʻo tatau ona faʻapuʻupuʻu le aʻa i le 30-40 mm, ona tatau lea ona tumu le lua i le palapala, lea e faʻatulagaina ma faʻafeinu. Pe a uma ona faʻamalosi le vai, o le pito i luga o le lua e ufiufi i se palapala o mulch (eleele malogo).

Asparagus Care

Asparagus o se laau e sili ona mataga. E tatau ona e tausi ia te ia i le auala lava lea e tasi mo le tele o togalaau aina. E tatau ona faʻafeinu i se taimi tatau, vela, fafagaina, ma faʻamalo le fogaeleele i le va o laina ma latalata ile vao. Tata le palapala ile loloto i le 60 i le 80 millimeters, ae e tatau ona e taumafai e aua nei faamanualia aʻa o laau. I le va o laina ua fautuaina e tupu fualaʻau lanumeamata mo le lua tausaga muamua.

E faʻafefea vai

O le 10-15 aso mulimuli ane ina ua maea le totoina o laau i eleele matala, e tatau ona maua i le tele o vai inu. Ma, o le tele o vai e faʻaaogaina mo le faʻavaivai e tatau ona faʻaitiitia, ae o nei taualumaga e manaʻomia ona faʻatinoina e seasea. I le taimi o se lamala faaumiumi, e tatau ona tafe le moega i aso uma, e tatau ona maitauina o le eleele i luga o le saite e tatau ona susu, ma o le a maua ai le fiva ma o le a maua ai se mea oona.

Fertilizer

Ina ia mafai ona ola vave ia pulou, pe a pala le moega mo le taimi muamua, o le a folasia se vaifofo i le palapala: ia saunia, paʻu ma vai e tuufaatasia (1: 6). A maeʻa le 20 aso, e manaʻomia le fafagaina o vao i se vaifofo o manu felelei: faʻafefiloi le vai ma le paʻu i le fua faatatau o le 10: 1. I le taimi mulimuli, ua fafagaina le asparagus ao le i amataina le kiona muamua, ona o le faʻaaogaina o se vaifofo o le faʻaaogaina o le mineral fertilizer.

Aʻo le i totoina totō i eleele lafoaʻi, o faʻatoʻaga uma e tatau ai, ona amata lea ona fafagaina vao mai le lua o tausaga o le tuputupu ae.

Maʻi ma meaʻai o asparagus

Asparagus maʻi

Asparagus e sili ona puipuia i faʻamaʻi, ae i nisi tulaga e ono i ai faafitauli i ai. O le tele lava o taimi, o se aganuu e afaina mai faamai nei:

Roto

O lenei maʻi faʻaleaga, o lona atinaʻe e tupu i le 4 vaega. I totonu o paʻu afaina, o loʻo i ai se lago i le atinaʻe, latou te le masani ona latou maua ni gaʻo. I vaiaso mulimuli o le vaitau o le tau mafanafana, o le a avea le togavao ma samasama ao le i oo i le taimi, ma e le o maua le taimi e toto ai vao, ma e le lava le taimi e fai ai ni pulupulu i le pito i lalo o le mama, ma e leaga ai le seleselega i le lumanai. I le avea ai o se tulafono, o na vao e ola i nofoaga e maua ai le suasami, faapea foi ma le maualuga o le eleele, e mafai ona aafia i lenei faamaʻi. E le gata i lea, o le faamaʻi e amata ona tupu malosi i timuga timuga timuga.

Rhizoctonia

O lenei faʻamaʻi, e pei o se tulafono, e aʻafia aʻa aʻa, aemaise lava kāloti. O le togavao Asparagus e seasea ona maʻi i lenei maʻi.

Fusarium siama (aʻa aʻa)

O lenei faʻamaʻi matautia e aafia ai aganuu e tele. E faʻaleleia le atinaʻeina o le maualuga o le palapala ile eleele.

Pests

Ae o se aganuu faapena e matuai tetee lava i iniseti leaga, ae mafai ona ola i luga o vao:

Asparagus leaf leafle

O lea ituaiga meaola na folasia mai Europa i Sisifo ma lenei fualaau aina. Ole lanu lanu uliuli lanu enaena, ae i tua o loʻo i ai sona lanu mumu. E 'ai i fugalaau asparagus, fualaau aina ma lanu. O ona foliga vaaia e tupu i le tautotogo, ae talu mai le ogatotonu o le vaitau o le taumafanafana, o le numera tele o meaola faalafua na matauina.

Asparagus lele

O lenei tamaʻi lanu enaena ei ai lona ulu lanu samasama, lima ma antennae, ao faʻaaogaina fualaau asparagus mo meaai, o se lele i luga i latou i le tele o mea. I le aluga o taimi, o loʻo i ai se vavau o puʻu, lo latou mamae ma le oti.

Asparagus Processing

Ina ia mafai ona puipuia faʻamaʻi eseese i le tautotogo ma le autumn, e togafitia le togavao ma se vaifofo o le paluga Bordeaux po o se isi sauniuniga malie, mo se faataitaiga: Topaz, Fitosporin poʻo Topsin M. Ina ia faʻamalo ese mea faʻavevela, e mafai ona faʻaaogaina le solution Karbofos e faʻamalolo ai vao, o se vailaʻau e maualalo, E mafai ona e faʻaaogaina se isi fualaau mai lenei faasologa, lea e mafai ona faʻatau i se faleoloa faapitoa. O le togafitiga o laau e tatau ona amata vave lava pe a uma ona iloa uluaʻi iniseti. Ae peitai, ina ia faʻamaʻo ese faʻamaʻi pipisi, e tatau ona suʻesuʻeina le 'eleʻele, ao le mea e maua ai fuamoa e tatau ona faʻaumatia. E tatau foi ona aveese vao mutia mai le moega i se taimi talafeagai ma o vaega oti o vao e tatau ona faaleagaina i se taimi talafeagai.

Asparagus collection ma le teuina

O le tipiina o tipu vine e mafai ona amata mai le tausaga lona tolu o le tuputupu ae, o le mea moni o le amataga o le 2 tausaga e amata ai aʻa. O meaʻai o fualaau 'aina e tipi ia Me seia oʻo mai o latou ulu, ma e manaʻomia ona eliina ma le faʻaeteete le eleele i le mea na oso ai se mumu i le togalaau. A maeʻa, e tatau ona tumau le hemp, lea e oʻo atu i le maualuga o le 10-20 mm. O le tipiina e faia i le taeao po o le afiafi, faia i aso uma pe 1 le taimi i le 2 aso. I le tausaga muamua o le seleselega mai le tasi togavao, e le fautuaina e ave le sili atu i le 5 sipuni, a leai o lenei mea e mafai ona mafua ai le vaivai vaivai o asparagus. Aʻo matua, e tusa ma le 30 gaʻo e mafai ona vavae ese mai ia i latou i le vaitau.

O afifi ua afifiina i se ie susu, ona tuu lea i luga o le fata o le pusaaisa, lea e mafai ona teuina mo le 0.5 i le 4 masina (fuafua i tulaga o le teuina ma le ituaiga o laau). Pe a teuina le asparagus i totonu o le pusaaisa, e le fautuaina le tuʻuina o ni mea manogi malosi, a leai o le a vave ona gaʻo. O pipi i totonu o le pusaaisa e tatau ona tuu saʻo, aua afai latou te taooto taʻamilo, o le a latou pala.

Ituaiga ma ituaiga o asparagus

Asparagus e 3 ituaiga:

  1. Green asparagus. O lenei ituaiga e sili ona lauiloa, o loʻo faʻaleleia pea i Roma anamua mo togafitiga faafomaʻi.
  2. White asparaguspoʻo le faʻamaʻavaleina, poʻo le faʻasolosolo, poʻo le chlorophyll-leai. O foliga mai o lenei ituaiga na tupu i le amataga o le 19 seneturi. I aso na, o Moscow na avea ma nofoaga autu mo le faʻasalalau ma le faʻaleleia o asparagus paʻu.
  3. Pupii, poʻo le lanu mumu. O lenei ituaiga o mea e sili ona leaga, o lona tofo e le o se mea e masani ai, e matua le fiafia lava. O ona pulapula i le taimi o le vevela o le togafitiga e matala.

Eseese foi e iloga i le matua. Lalo o le a faamatalaina le tele o ituaiga o asparagus e mafai ona tupu i fafo i le ogatotonu o latitudes:

  1. Amata samasama. O se ituaiga ituaiga ituaiga o filifiliga Rusia e faʻaalia i le gaosia ma le tetee atu i faʻamaʻi. O faʻamafanafanaga ei ai se ulu samasama vaivai, faapea foi ma le tino o se lanu paʻepaʻe.
  2. Gainlim. O lenei ituaiga uluaʻi fua o loʻo i ai le tele o gaʻo maualuga o le maualuga.
  3. Mary washington. O lenei Amerika i le ogatotonu o le vaitau o loʻo tuputupu aʻe lelei i le ogatotonu o vaitau. E mafai ona valiina ni ogaoga lapopoa i lanu eseese mai le lanu violē i le mumu. O le lanu o ulu i le malamalama susulu e mafai ona suia i le lanumeamata.
  4. Argentel. O lenei vaitau o le vaitau muamua e ese mai fafo; na suia e le au Faʻalapotopotoga Rusia. O le lanu o le upega e paʻepaʻe-e paʻepaʻe, ae i le malamalama susulu e mafai ona sui i le lanu violē. O le pulumu malie ma le suamalie o loo valiina i lanu samasama-samasama.
  5. Royal. O le taimi masani o le fua o le vailaʻau e puipuia i le lamala, o le kiona, meaola faalafua ma faʻamaʻi. O laumei lanumeamata o le nila o le nila.
  6. Mamalu o Braunschweig. O lenei ituaiga o le tuai o le 'aina o loʻo i ai le tele o fuʻu ma le paʻu paʻu o lanu paʻepaʻe, lea e talafeagai lelei mo le faasaoina.

Asparagus Faʻasologa: Faʻaleagaina ma Faamanuiaga

O aoga aoga o asparagus

O le asparagus o se fualaau suamalie, ma e aofia ai foi le tele o vitamini K, A, C, E, PP, Vaega B, faapea foi ma le folic acid, fiber diet, copper, sodium, iron, phosphorus, magnesium, seleni, potassium, manganese ma isi elemene. E lelei mo aso anapogi, e pei o se tau maualalo-kalori. O mea aoga e aofia ai i le tuufaatasiga e fesoasoani e faamalosia ai ponaivi, fausia ni mea fesootai, faaleleia le gaioiga o le ate, fatuga ma le fatu, ma maua se aoga aoga i le faagasologa hematopoietic.

E fautuaina le asparagus ia aofia i totonu o le taumafa i le taimi o le maitaga, aua o loʻo aofia ai le tele o le folic acid.O le taumafataga asparagus o loʻo faʻaalia mo tagata ua maua i le fatu fatu, talu ai o lenei laau o loʻo i ai asparagine, lea e fesoasoani e faʻamaonia le galue o le fatu, faʻaitiitia le toto ma faʻaitiitia le toto. O lenei aganuu e aofia ai foi le mafutaga, lea e faaosofia ai galuega a le loto, ma fesoasoani ai foi e faamama le toto ma taofia ai le foliga mai o pupuni toto i totonu o vaa. E fesoasoani foi Asparagus e faʻaitiitia ai toxins ma toxins mai le tino, e pei o chlorides, phosphates ma urea. O loʻo i ai sona aafiaga faʻapitoa i fatugaʻo, mea e sili ona lelei, faʻapea foʻi ma le atoaga o le manaʻoga faʻapitoa. O le isi ituaiga o laau e faʻaaogaina mo faamoemoega matagofie, o lona suavai e fesoasoani e fafagaina, faʻamamaina ma faʻamaluluina le paʻu, ma faatasi ai ma le fesoasoani, e aveʻesea ai faʻataunuʻu ma fatu.

Contraindications

E i ai le faʻamaoniga e mafua ona o le faʻalauteleina o le faʻaogaina o le asparagus i le tino, o le faʻaleleia o suauu oxalic salts e matauina, ma afai ei ai i se tagata se vailaau faʻapitoa, e mafai ona mafua ai le atinaʻe o urolithiasis. Ma o isi tagata atamamai e finau e faapea o lea ituaiga laau e fesoasoani e puipuia le atinaʻeina o urolithiasis, talu ai o loʻo i ai sona aʻafiaga malosi. E le fautuaina le asparagus mo tagata ei ai gasegase gastrointestinal, aua e aofia ai le saponin, lea e afaina ai le mucosa gastric. Ae o lenei oloa e le fautuaina mo le faʻaaogaina i le cystitis, rheumatics faʻapitoa, prostatitis ma le le faʻalogo.