Fugalaau

Levia o se tauva i magnolia

A e vaʻai i le fuga o le Levia i le togalaau, faʻatasi ma le rhododendrons, ona sosoo ai lea ma lālā o fuga o le fugalaau, ona i ai lea ma atua matagofie, o fusi uʻamea vavalalata e pipii i lou ulu. Ae e le mafai ona e faʻavaivai i lenei matagofie. Le Levia o se fale muamua ma sili ona tulagaese. O le i ai o le faʻalauteleina o meaʻai, levisia, e ui lava i le laʻititi o le tele o vao, o laʻau tetele e lima centimita fugalaau, e le tasi le tauva e mafai ona tauva ma lona matagofie. O lenei mumu ua tupu i totonu o fagu ma palapala. Ma le fiafia i lona totogo, e faigata ona talitonu o lenei laau toto, e ui lava e manaomia, ae faigata ma taumalulu-faigata.

Alpine slide i le fuga o Lewizi cotyledon. © Ginger Farm

O le tupuga vave o se faifeʻau moni o levisia

Vaʻaia faʻapitoa i fualaau matagofie - e oʻo i Amerika i Matu. I le taimi lava e tasi, e le mafai e se tasi ona feiloai Levisia i le natura i soʻo se konetineta. O le tele o levisia e tupu tele lava, o laau toto e faalagolago i le malulu i le taumafanafana ma e mafai ona mou ese atoa ona toe iloa ai lea e le iloa. O le tele o levisia e amataina mai le tautotogo e oo i le vaitau, e amata mai ia Me-Iuni ma tumau seia oo ia Iulai-Aokuso, pe a uma ona mate le la. Ae o loʻo i ai ituaiga meaola o loʻo tutupu aʻe ai laʻau i le tautoulu, ma o lauolaola e tupu i le amataga o le tautotogo, ma fualaau aina e taofi ai laulaau i se faʻalelei lelei.

Levitaia e le sili atu i le 30 cm le maualuga, ma i le tele o tulaga, e laʻititi i le tele e oo lava i le azaleas ua vaivai. O le laau e atiina ae i le foliga o se rosette o laulaʻau uamea ma faatasi ai ma se manulele matagofie, e mafai ona avea uma ma gagana atoa, leai se mea, pe matagofie le nifo. Lelei ma le paʻu, latou te faʻafefiloi ma le atoatoa i meataalo maa ma le tele o maʻa tetele.

O le mea autu o le Levisia, lea e liua ai le laau i se vaaiga matagofie o le togalaau, o lona lauolaola matagofie. E le na o le teuteu, ae le mafaatusalia i uiga matagofie. O faʻalavelave faʻalavelave faʻapitoa ma se lanu samasama samasama ma o "petals" mafolafola e pei o lapisi, e sili atu ona pei o kamomiles, o lili lalelei po o magolias. O fugalaau Levia e oʻo ile 5 cm le lautele, lea, e naʻo le 5-6 taimi le tele o le tele o le vao, e foliga mai e sili atu. O le mea moni, e sili atu ona tauagafau i le tele o fugalaau levisia, ae tusa lava ile centimita fugalaau o meaola laiti i tua o vao e foliga mai e tele ma susulu.

Levia Congdon (Lewisia congdonii)

O le matagofie o le fugalaau e foliga mai e sili atu ona o le umi. A uma, o levisia e fesuisuiai i le taimi atoa i le taumafanafana atoa. E faʻapefea ona malepelepe le tumau o se mea lilo. E moni lava, o le tali i lea mea e matua faigofie lava: O le Levia o le a faʻapipiʻi se tolu masina e faʻaalia ai ma le tausiga lelei, lea e tatau ona tuʻuina atu i le laau ma meaʻai talafeagai i ni aofaiga tetele.

O le lanu o le Levizia e aofia ai fesuiaiga eseese o lanu paolo o le piniki ma le moli, faapea foi ma lanu o le lanu papaʻe ma samasama. I le taimi lava lea e tasi, e le mafai ona taʻua ni fesuiaiga eseese e ese mai i le lanu moana: e manaia ma malosi, o nisi taimi e vaivai ma pastel, omoni, fuchsia, apricot ma isi foliga fiafia e manumalo i le fou ma le mama. O le toatele o le Levisia ei ai ni lanu lanu, e sili atu ona pogisa ma veins. Ma o le eseesega i le lanu lanu i le va o pulupulu ua faatoa fuga mai ma ua matua fugalaau fugalaau ua sili atu ona matagofie le teuteuga lanu.

Meaola ma varietal eseese o Levizia

I le ituaiga o Levi (Lewisia) tuʻufaʻatasia mea e sili atu i le 20 ituaiga o nei mea laiti, ae o mea matagofie e ola lelei. I foliga vaaia i ona po nei, e toetoe lava a le maua e le au Levia le natura: i le aganuu, eseese ituaiga o laau, o lona fugalaau, i le tulaga o le malosi ma le matagofie, e talitutusa lava ma rhododendrons.

Ae o le vaega autu o levisi e faatatau i le ituaiga laʻau. I totonu o nei laau toto e:

  • ituaiga ma ituaiga eseese;
  • ituaiga ma ituaiga eseese.

Latou te manaʻomia se auala laʻititi e faʻalautele ai, aua o faʻataʻitaʻiga i lau-lau-lau-lanumeamata e sili atu ona lofituina, aemaise lava i le uiga o le taumalulu

Faʻaiuga faʻatalanoaga (Lewisia pygmaea). © Anki V

A filifilia le levisia mo lau togalaau, muamua lava, aua le taulaʻi i luga o le ituaiga meaola o laau, ae i luga o le tele o hybrids o loʻo avanoa mo oe. E masani lava o le lavisias o le fugalaau e fuga tele ma le lanu, ma e faigofie atu ona tupu aʻe. Taulai i le lanu, ae le o le igoa, ma le masani ai o le tuputupu ae. Ua na o ni nai ituaiga o ituaiga o meaola masani masani:

  • "Le Magic of Fuchsia" ma se lanu susulu matagofie o se lanu piniki mafiafia-enaena;
  • suamalie vaivai levisia "Pinky", ma le onosaia lelei o le pala;
  • lanu paʻepaʻe paepae papaʻe lanu moana "Penina o Ashen";
  • ituaiga o le kiona-paʻepaʻe ma le fugalaau "Roy Elliott" toetoe lava 3 masina;
  • moli, lanu susulu ese ma se laupepa lapoa tele "Mataio";
  • moli lanumeamata "Luga o le Taʻu";
  • ituaiga Norma Gin ma le tele o tafaoga ma le fiaselau o fugalaau ma le lanu pinasama lanu;
  • "Siaosi Henley" faatasi ma le paolo sili ona susulu o fugalaau, lea e le o vaaia ai ni tafaoga;
  • o le Levia o le "Trevoziya", e tulaga ese i ipu o le terracotta, ma lona la, lanu-apricot lanu.

O le tele o hybrids e amata ona fuga mai ia Me, ma e tumau pea seia oo ia Aokuso, ma e masani ona faaauau pea ia Setema.

Ae tusa lava pe tusa ma le 20 ituaiga o levizias, o le tele o laau e sili atu ona manaia.

O le faigofie e tupu ma sili atu le taugofie ma masani masani o Levizia levizia cotyledon (lewisia cotyledon) ma ituaiga eseese o loʻo faʻavaeina. O se mea faʻalelei lenei ma le umi, e oʻo atu i le 15 cm lanu lamolemole ma se lanu mumu lanu i tafatafa o le galu. I lalo o tulaga eseese, o lenei levizia e fai ai ni laʻau pepa e sili ona lelei ma foliga lelei. Ae o fugalaau susulu e tumau pea e le suia. I le masina o Me ma Iuni, o le Levizia cotyledon e tupuga mai ai fugalaau fugalaau e maua mai i le 6-15 petale i totonu taʻitasi. E ese le lanu, mutate i le taimi o le totoina o fatu ma atonu e fai ma sui o moli moli, lanu mumu, piniki, tuufaatasiga samasama, pe paʻepaʻe ma paʻu lanu ma lautele lautele-o se lanu eseese. O le laau, tulaga ese i lona susulu, e foliga mai o le lima lima. Mai ituaiga uma o aganuu o le cotyledon, le lanu e sili ona lauiloa-o le "Alba".

E tatau ona vaʻaia ma levizia umi petal (lewisia longipetala), lea e fuga mai ia Iuni ia Iulai. o se laʻau matagofie o le umi, o lau o le lipworm e avea o se mea sili ona lelei mo mea vevela "petioles" e oo atu i le 10 cm le umi ma le fa-futu o fugalaau e foliga tutusa o lanu vai e foliga mai ma lanu piniki.

Long-petal revision 'Little Peach' (Lewisia longipetala). © Ghislain118

Faʻamatalaga puupuu pupuu (lewisia brachycalyx) - o se ituaiga matagofie o Arizona ma se pale paleni, laulaau uumi e oo atu i le 10 cm le ufitia i le fuga o le pua. O lenei levia e fuga mai i le tautotogo uma, ma o le faapaleina malosi o le pale i le tautoulu i le maeʻa ai o se moe malologa puupuu. O le lanu o fugalaau o le lanu moana, ma le lanu piniki i luga o le pito o le petals ma paʻepaʻe i le ogatotonu, e ui e mafai ona fesuisuiai i totonu o le faʻavae o lanu piniki ma lanu paʻepaʻe e faʻalagolago i tulaga tuputupu aʻe.

Colombian toe iloiloga (lewisia columbiana) o se meaola mafolafola faʻatasi ma se rosette faʻatalanoa o laulaufaiva laulaufaiva ma se pito sili ona mataʻetaʻa, e faapaleina i fuga lanu paʻepaʻe ma vela vevela. O lenei levisia e ese lona matagofie o Rosea ma fuchsia, fugalaau lanu piniki ma le afa afa. Colombia Levizia e tupu mai ia Me ia Aokuso.

Mo lau lapopoa, lautele ma tino Levizia Tweedy (lewisia tweedyi) e leai se mea na maua ai le igoa o le "kapisi vine." Lulu lanumeamata po o le lanu violē, o nei matagofie e teuteu ai togalaau ma ni laʻau matagofie, o fugalaau lanu lanu e foliga mai e sili atu ona paʻi. O le ausia o le 5 cm le lautele, o fugalaau o lenei toe iloiloga o loo valiina toetoe lava o fualaau aina - meloni, lanu moli, apricot faatasi ai ma le malulu e tatau ona paʻu i luga o le pito o le petals. I lenei tulaga, o le lanu e fesuisuiaʻi ma suiga, e masani ona faʻafefe. O lenei ituaiga o meaola ua manatu o se tasi o le televise puʻe ma mataʻina. Mo le taumalulu, e sili le lelei ona eli le Tweedy levizia ma tuʻuina atu i le vevela, aua e le talia toleniga o le taumalulu.

Faʻafouina Sierra (lewisia sierrata) o se meaola mafolafola ma laʻau matagofie o le lanu lanu enaena ma e sili atu le telē o fugalaau e lima-fufulaina mo fuga ninii. Faʻasaga i tua o le lanu paʻe paʻepaʻe paʻepaʻe, faʻataʻitinoina veleniki mālūlū pogisa o loʻo aliali mai i luga ia i latou. O fugalaau e susulu ma susulu-pei o fugalaau mai ia Me ia Iulai. O le tele o le laau lava ia e le sili atu i le 6 cm, ma fugalaau e sili atu i le centimita. Ae o lenei vavega laitiiti e mafai ona faʻamaonia ai soo se tasi mai le pito i tua o papa. I fafo, e talitutusa ma le tagata levisia cantelou (lewisi cantelovii), lea e tupu ai le totogo i le 30 cm ma o laʻau e faia e le tele o laʻau.

Faʻaauau Levizia Nevada (lewisia nevadensis) o foliga e foliga mai o se aiga o le nivyana, pe afai e le o lona mamafa, lau o le tino ma se foliga le lelei, fausaga. O fugalaau-lanumama ma fuga lanumeamata-e samasama samasama na o na o le la, ae o le vaitau e amata mai ia Me seia oo i le faaiuga o Aokuso. O se fale e le masani ai, e foliga mai e fou lea e mafai ona vave faʻasalalau ma faʻalauteleina e tamaiti.

Faʻafouina fetuunaiga (lewisia pygmaea) o se mea moni lava, lea e faamatuu atu ai le tautotogo o le tautotogo mai le 10 cm le umi o laulaau mai lalo o le eleele, e fatuina ai se tulaga ese ma pei o le rosette tanumia. Inflorescences-umbrellas mai le lanu paʻepaʻe e 7 poʻo le fugalaau e iai le maualuga o le maualuga e oʻo i le 2.5 cm e foliga mai e leai se mamafa, paʻi, matagofie le pala, ma o nisi taimi e taoto ai ile eleele. I le taumafanafana, o lenei Levisia e natia. Ma faatasi ai ma le oʻo mai o le tautoulu, toe amata ona tupu lau laʻau.

E laititi ma taua tele levisia o le faʻasalaga (lewisia congdonii) o se ituaiga e iai ni fugalaau fugalaau ma se puʻu malosi o laulaau. O le ausia o le maualuga o le 60 cm, ua faapaleina i le tele o fugalaau o pastel, fuga-lanu piniki ma vela vevela masani. O lenei levizia e tupu mai i le ogatotonu o le tautotogo e oʻo atu i le faaiuga o Iuni. Ae e mafai ona toe tupu i le tautoulu.

Nevada levizia (Lewisia nevadensis). © Meighan

E matua lavelave lava:

  • lua-levisia (lewisia disepala), lea o le a mou atu ai laulaau i se roetette e oo i le 5 cm le lautele i le taimi o le fugalaau, ma pupula lanu piniki e foliga mai le malamalama ma e oo atu i le 2-3 cm le lautele;
  • levisia o kellogg (lewisia kelloggii), ma e oti foi ina ua maeʻa le fugalaau lili-pei o le masina o Iulai ma toe ala mai i le tautoulu;
  • levisia see (lewisia leeana) ma lau lanu vavalalata, i totonu o le vaega ma aoina i panicles, inflorescences e oo i le 20 cm le maualuga;
  • Levia o Maguire (lewisia maguirei) ma laulaau pupuu ma fugalaau sinasina i paʻu paga;
  • na o le taimi lava e susulu ai le eleele pe a māeʻa le kiona (Mati-May) Lefis (lewisia oppositiveolia) ma le lalataina o fugalaau e 5 fugalaau ma fugalaau gaosi, faapea foi ma lona foliga o le "Richie";
  • levisia faʻafouina (lewisi rediviva) ma le 5-7-centimeter fugalaau, e ofoina atu e faamemelo ai le aulelei o le fusi lanu piniki e toetoe lava a paepae i le sili ona tumu. O ona fugalaau e fuga mai i luga aʻe o le rosette o laulaau na o aso susulu (e sili ona taua i le vevela i le taumalulu);
  • mafai ona fuga na o le 5 tausaga talu ona toto stebbins levis (lewisia stebbinsii) faʻatasi ai ma aʻa e salalau solo i se laʻau laititi laititi ma faʻapipiʻi fugalaau lanu-piniki ma se nofoaga matagofie.

I le teuteuina o le togalaau ma le faiva Lelei Levizia:

  • e pei o se leo matagofie mo se mauga maualuga, teuteuga o le itu i sasae ma sisifo;
  • mo faʻamaufaʻailoga a le vaega i rockeries;
  • e avea o se pale pale i le mamanu o mea e faʻapipiʻi ma le faʻafuina o le eleele i le papa mafiafia;
  • e pei o se aganuʻu matagofie, faʻafefeteina o aganuu, mo togalaau faʻatautaia;
  • e pei o se paʻi paʻi poʻo se faʻauiga i le mamanu o togalaau muamua, "togafiti" fugalaau faʻapitoa poʻo le faʻafefiloi.

Levy e mafai ona tupu:

  • e avea o se faʻaaloalo mo fanua tatala;
  • pei o se mea totō, lea e faʻamamaina mo le taumalulu, ma o taimi mafanafana uma ua tupu aʻe e pei o se togalaau aina i fafo (pe faʻaaoga e teu ai se faletupe).
Lewisia cotyledon (Lewisia cotyledon). © Michael Wolf

Tulaga lelei mo lafoga

O le filifilia o le nofoaga atoatoa mo Levia e matua faigata lava. Latou te fusia ma le matagofie le agaalofa ma le la. Latou te manaʻomia ona totō i nofoaga lafulemu, ae faʻapouliuli foʻi le paolo i le aoauli ma itula sili ona manaia i le aoauli, faʻatasi ai ma le faʻasalalau māmā. Ma o meaalofa a Levitini e le mafai ona tu, e fiafia i le susu ma le malulu. E le faigofie le faʻatinoina o nei manaʻoga, ae mafai: o le vailaʻau e tuʻufaʻatasia ma se paaga sili atu (poʻo le tuʻuina i tafatafa o se papa, puipui, maualuga), lea o le a faia ai se ata lafoia i le maualuga o le aso ma puipuia le eleele mai le vevela malosi. Ae i le taimi lava e tasi, o le nofoaga e tatau ona tumau lelei le malamalama. Aʻo leʻi tulaʻi, ia mautinoa ia mataʻituina le gaoioi o le la ma faʻafetai i suiga i le malamalama mai le taeao seia aulia le afiafi. O le faagasologa o le filifilia o moli, o le lagona lelei i le tele o auala e foliga tutusa ma le filifilia o tuutuuga mo totonu o laau toto: o lenei paʻu o le a lagona le lelei i le itu i sasae ma sisifo, i nofoaga ma se faʻalautelega faʻalautele. E taua o se nofoaga manumalo o levia i le va o ni maa se lua, i se ituaiga o meaola ma se fola o le vafefe.

E manaʻomia e levisia le malamalama sili ona manino ma faʻafefe: o nei matagofie e fefefe i le susulu o le la. O fafo, terraces, balconies po o nofoaga e malolo ai, potete levisia o ituaiga o laau toto o le a fuga mai le lanu e tusa lava po o le malulu.

O lenei mea totino e le o le sili ona vevela. I aso vevela vevela, e le mafai e levisi ona atinaʻe (e le o lona uiga o se faʻatoaga o le fuga, aua e mafai ona faʻaauau pea pe a uma ona vave faʻaleleia le lelei o le vevela). I le levis e ola i eleele matala, o se mea uiga ese e seasea ona matauina, naʻo le taimi e le toe popole ai le fale, ae i totonu o le masini levis e masani lava. E mafai e le levisia o le ituaiga o laau pe a mavae le fugalaau poo le malogo ona alu atoa i le malologa, e aunoa ma le tuua o laulaau. O le leai o ni laupepa e le o faʻaalia ai le oti o le laau.

Tatou te filifilia le eleele mo leisi

O le eleele mo le laisi e sili atu ona faigofie ona pikiina. O lenei laau e manaʻomia le laufanua sili ona lelei o le togalaau - faʻamalo, faʻaleleia lelei ma lelei. E tatau ona taulaʻi faapitoa i le malosi: O le Levizia e manaʻo e ola na o eleele eleele. E le gata o se meaʻai, ae o maʻa foi, o le oneone, humus, ma e sili atu le manava o povi. Ae o loʻo i ai se tasi itu taua - faʻafefe.

Levia vavalo puupuu (Lewisia brachycalyx). © pyrenaeen-botani

O asiasiga o koniteina e manaʻomia foi ona filifilia ni fefiloi o le lalolagi maualuga. E masani lava ona latou faʻaogaina mea uma, e aofia ai laufanua togalaau ma faʻaopoopoga oneone ma le faapalaga. Ae afai o le eleele e talafeagai mo toetoe lava o ni mea aupito maualuga, ona tatau lea ona e gauai faapitoa i tane. O le Levisi o le a fuga launu ma na o totonu o pusa pusa ma ipu, aua o le tele o eleele e leai se totogi e mafai ona mafua ai togalaau vao e afaina ai le ola. Faamolemole ia maitauina e sili atu le totoina o lenei mea taua i totonu o se atigipusa e iai ni lua alavai. Ma i le pito i lalo, e tatau ona tuʻuina se paluga malosi o le faʻavaivai.

Laufanua Levitia

Po o le a lava le lelei o le eleele, o le totoina o Levisia o se faiga maʻoti lava.Mo lenei mea, o laau eli ni lua loloto eleele tulaʻi, i le pito i lalo o se alavai e tusa ma le afa mita le maualuga. E naʻo ia tulaga, e mafai e le levisia ona ola i luga o se togalaau fugalaau poʻo totonu o se togalaau i luma. Ae o le faataatiaina o le alavai, o mea patino o le tulaʻi mai Levizia e le o vaivai. A maeʻa ona faʻapipiʻi le fatu ma faʻapipiʻi ma le faaeteete le lua o le totō ile palapala, o le a manaʻomia ona faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ia aʻa, ma e tatau ona mulimulitaʻi le palapala i kalaupapa, iliili poʻo ni peni maʻa, lea o le a puipuia ai tamaitai Amerika maaleale.

Faamaumauga o le tausiga o Levizia

Ina ia mafai ona fiafia i le matagofie o le totoina o Levia, e manaomia le tuuina atu o le tele pe itiiti ifo o le tulaga o le tuputupu ae. O le tausiga o lenei laau e le faigata, ae o Levizia e tatau ona gauai atu i le tulaga o le fugalaau.

O le faʻasoaina o lenei aganuu e manaʻomia, ae seasea lava ona tali atu i vaʻavaʻa o le tau. E faʻamalūina le Levia i le taimi o le lāmala ina ia le o se mea umi le laau i se eleele matutu uma. O taualumaga e tatau ona lelei ma saʻo: pe a fausua, e le tatau i se tasi ona tuʻuina le susu e paʻu ai e le gata i luga o pulupulu ma fugalaau, ae faʻapea foi luga o lau o levisisi.

O le gasegase o levizia e faʻafeinuina ina ia tumau pea le susu o le meaʻai, ae o le palapala e mamae i le va o togafitiga i le ogatotonu. Afai o le levaia o loʻo ola i totonu o ipu o loʻo i ai le paʻu, o se malologa e mafua mai i le vevela, ona tatau ai lea ona tafe le vai, ae tatau ona faʻaauau pea ona totoina le laau seia oʻo ina amataina le atinaʻe.

Fafagaina o se vaega taua ole tausiga. E mai i le faʻaaoga lelei o fomaʻi e faʻalelei uma ai le lalelei ma le umi o le tupu aʻe o levizia. Ae, o le mea e lelei ai, o le laʻei pito i luga mo lenei fualaau aina e le tutusa uma lava ma le suauʻu faʻaleleia mo pailate. O le Levizia e fafagaina i le taumafanafana, faatasi ai ma le taimi e tasi i le masina, faʻamaina le eleele. I le taimi lava e tasi, aua nei faanatinati e faʻaaoga mea faʻafefiloi: o levizia e sili atu ona fiafia i le faʻamaʻiina o meaola, aemaise lava, o le suamalie faʻamalosi ua faʻafefe i le vai. E tusa lava pe iai sou taimi ma avanoa, sili atu ma le 3 taimi i le taimi o le taumafanafana e le tatau ona fafagaina le levisia. Pe a faʻafefe, o le a le toe tupu tele, ae o le a amata ona afaina, o le faagasologa o le faataatiaina o fatuga ma faigata o le taumalulu o le a mafatia.

Levy Tweedy (Lewisia tweedyi). © Walter Siegmund

O levizas e matua matagofie lava, e oo lava i slugs e le mafai ona teena i latou. O nei meaola faʻapitoa e fiafia tele e faʻaleleia i latou lava e le o tele ma laʻau pei o fugalaau o se laau. I totonu o vailaʻau faʻamaʻi maʻi, e mafai foi e le leisi ona pagatia mai aphids, ae i se tulaga lautele o se fualaau talafeagai lelei. E talafeagai le taulimaina o faafitauli, e aʻafia ai le aʻa e mafua mai i le faʻaleleia o vai, faʻaaogaina metotia tuʻufaʻatasia, faasaʻoina o misi i le faʻaeteeteina ma le faʻaleleia o vaovao ma iniseti ma fuluʻi.

Sauniuniga mo le taumalulu e manaʻomia naʻo levisi levizias. O nei matagofie i le taumalulu o le a le faatagaina le susu i soo se ituaiga, o lea ao leʻi oʻo i le taumalulu e ufitia i pu (masani lava le tioata) poʻo le faia o se fale malulu. Decidous levisia taumalulu e tusa lava pe leai se mulching. Ma o le totoe o le laau o le a le manaʻomia se sauniuniga mo le kiona ma le kiona. Afai e te faʻatau se mea e le masani ai pe o le ituaiga o levisia ma maua fautuaga mo le eli mo le taumalulu e puipuia ai mai le susu, ia mulimuli i faatonuga.

Ae o fua o laau toto o le a manaʻomia se isi auala: e tatau ona latou faʻafeiloai ma le faʻafeiloaʻi o muamua gulu i se mea malulu, ae le malulu le potu ma malamalama lelei. Faʻalagolago i le tele o le palapala o loʻo tumu i le aʻa, e mafai ona toe totoina le laau aʻo leʻi aveina pe faʻatali i le faʻagasologa seia oʻo i le tautotogo. O le eletise eletise mo le levisia e puipuia atoatoa e aunoa ma le faatamaia, tagofiaina o le laau i totonu o se koneteina e sili atu le lapoa.

Faʻapenaina o Levisia

O lenei laau matagofie e toe lelei ona tupu, e tusa lava pe manaʻomia se tupulaga fou o le Levizia ma manaʻomia ai se taumafaiga. E tatau ona totoina fatu o Levizia i le taimi lava e uma ai le seleselega, aua e le toe maua le germination. E 4 auala o le gaosia o levizia:

Colombian revision (Lewisia columbiana)
  1. Lauina o fatu ile laufanua. O loʻo faia i le taumalulu, i luga o luga o luga o laʻau, mai i luga ole mulching le palapala ma se vaega mafiafia o peat or compost. O fatu o le a tupu mai ia Aperila, ae mafai ona sua, gaoioi ma le faaeteete, ma le paʻi mo le faamalosia i le gasologa o le tausaga, ona faatoa totoina lea i se nofoaga tumau. Pe a maeʻa le masina, e mafai ona e totoina i le tautotogo, ae o le tulaga lea e sili atu le lūlūina o fatu o levisia mo fualaau, ae le o le palapala.
  2. Lauina o fatu mo laau toto. O le a latou ola pe a maeʻa le masina o le faʻamafanafana i le malulu, ae le o ni tulaga malulu. I lenei tulaga, e tatau ona faia le vevela pe a uma ona lulu. Tui fatu i totonu o se mea susu ma le lamolemole, pisi le ufiufi ile palapala ma fusi i se ata pe ufiufi i tioata. I totonu o se pusaaisa poʻo se isi nofoaga ma le vevela o le 0 i le 5 tikeri E tausia le Levizia mo le masina, a maeʻa ona tuʻuina atu lea o pusa ma fualaau aina i se nofoaga mafanafana ma susulu. E le mafai ona paʻiina laau toto seia oʻo i le tuʻuina atu o le lau lua lona lua, mulimuli ane e te le manaʻomia le faʻamalosiina o le fatuina. O fualaau e mafai ona tuʻuina atu i le eleele lafoaia pe a maeʻa le le mautonu o le faʻafefe o fulufulu toe faafoi ma le malulu o le po. O ia ituaiga o levia o le a ola ae mo 2-3 tausaga.
  3. Laʻaupoʻo le vavaeʻesea o laʻau tuʻu. Levines i se tulaga soifua maloloina ma ina ua mavae le tele o tausaga o fugālaʻau tupuga amata amata ona fausia ni taalaelae. E leai ni o latou lava aʻa ma o le totoina o togafitiga e talitutusa lava ma le vavae. E tatau ona vaʻavaʻai ma le faaeteete ia laupepa maoaʻe, ia faʻaeteete ia aua nei afaina ai laʻau o le togavao. A maeʻa ona vavae ese, o le vaega o loʻo faʻasusu i le malala, faʻagogo, ma le delenki e totoina i totonu o fagu poo ni koneteina e iai se mea e leai se mea. O koneteina e tatau ona faʻatutu i se nofoaga malulu ma ia tumau le mama. O le tipiia o levizia e mafai ona faʻafeiloaʻi i le eleele poʻo i se potopotoga tumau ma tulaga masani pe a maeʻa le aʻafiaga lelei ma le amataga ole tuputupu ae malosi. O le taimi sili mo le vavae ese o tamaiti e manatu o le tautotogo.
  4. Faaaogaina o le fatuina o ia lava e avea o se punavai o fualaau lelei.

I le amataga o le tautotogo, o le rhizomes ua faia ni pine i le pito i luga lea e faaosofia ai le fausia o tulaga tuputupu ae fou), ae mo atunuu o loʻo i ai le ogaoga o le manumalo, o lenei faiga e matua lamatia lava.