Fugalaau

Eseesega o fusi ma ata ma igoa

O nisi taimi e faigata lava mo tagata fai togafiti poto e mafaufau i le tele o ituaiga eseese, o ata ma igoa ma faʻamatalaga o laau o le a fesoasoani e faia o latou lava manatu e uiga ia i latou. I le vaaiga faaleaganuu, ua tu i le ogatotonu o le seneturi mulimuli, o le tele o se vao televao po o se laau e ufiufi i laʻau lapopoa lapopoa o se foliga toetoe lava a le lelei. Ficus na maua i le tele o fale ma ituaiga uma o faʻalapotopotoga ona o lona le mautonu.

I aso nei, o tagata alolofa i agaifanua i totonu o loʻo i ai ia i latou e le gata o le laupepa lauiloa, ae faʻapea foi le anoanoai o ituaiga meaola e sili atu ona mataʻina, faʻapea foʻi ituaiga eseese ma vailaʻau.

Ficus rubbery (Ficus elastica)

O le paʻu paʻu e mafai ona maua saʻo le suafa o le sili ona taʻutaʻua i totonu o aiga. O ia lea na amataina i le amataga o le seneturi talu ai o se faailoga mautinoa o le philistinism ma se olaga e le taliaina e le bourgeois mo se tagatanuu o le USSR.

I le vaomatua, i se mea i vaomatua o Initia poo Malakiia, o lenei mea e le o tilotilo i ai uma e pei ona masani ona mafaufauina. O le tele o le tuputupu ae o laau tetele e 30 mita, ma o le tagata lava ia e maua i le 60 mita le maualuga. O le maualuga o le ogalaau e oʻo atu i le lua mita, ma aʻafiaga aisa e tautau mai i le tele o pine e maua ai se laau malosi ma isi meaʻai ma, pe a mafai, ia aʻa.

O le ficus e mafai ona iloa lau paʻu paʻu e oʻo atu i le 30 cm ma maua ai se foliga toetoe o le galliptical. O le ogatotonu o loʻo manino le iloa ma tuʻuina i totonu o le laulaʻau. I lalo o le natura masani, e fuga mai le paʻu paʻu, ma mulimuli ane o fatu lapopoa e aofia ai le tele o fatu laiti o loʻo faia i luga.

I le fale, o le fugalaau e seasea lava, ae o le fugalaau e tupu malosi. O le mea lea, o le pale e tatau ona vavae ese, a leai o le paʻu o le mama e faʻalauteleina le umi ma faʻavaivaia foliga.

Faatasi ai ma vailaau eseese o loo maua, o le ficus Robusta o le taʻitaʻia lea, o se laau laʻau matagofie tele ma lanu lanumeamata manaia ma pine mamago.

I le faʻaopoopoga i ituaiga ma lanu lanumeamata, e ofoina atu foi e le faifaatoʻaga ni foliga eseese eseese. Laʻau lapopoa o ia laau totino e lanuina i lanu uma i lanu lanumeamata, paepae ma e oʻo lava i le piniki. E le gata i lea, o lanu piniki ma le lanu violē e sili atu ona vaaia i luga o vanu laiti ma na o le tatalaina o laʻau. I luga o nisi o laau o le paʻu, o le lanu e tasi e mou ese atu ao faasolo ina matutua le lau.

O loʻo i ai ni pepa, o laulaau pito i luga e lanu meamata ma tu i fafo ma se vailaʻau piniki mumu, ma o le pito i lalo e maua mai se lanu eleelea-paʻepaʻe.

Faatasi ai ma ituaiga laiti laiti, e mafai e se tasi ona iloa le ficus Melanie ma le lanu enaena e oo i le 20 cm le umi. O laʻau e sili atu ona maitauina nai lo i latou o fugus robusta.

Ficus benjamina (Ficus benjamina)

E sili atu le lauiloa i le lalolagi e pei o le Peniamina, mai le ata lea e faigata ona manatu e sili ona vavalalata le ituaiga o ituaiga o loʻo faamatalaina muamua. O le laau e tosina atu i ona foliga matagofie, o laulaau lamolemole, lea o le a amataina ai le salalau, e paʻu ifo ai le palealii, e pei foi o le vevela ma itiiti ifo nai lo o lau o le paʻu.

Indigenous i Asia i saute ma Ausetalia i matu, o le pito o Peniamina i le natura o se laau maualuga e oo atu i le 25-30 mita le maualuga.

O aʻa uila e maua i luga o fuālaʻau ma maualuga maualuga e mafai ona oʻo i le eleele ma manuia ai aʻa. O se taunuuga, o le tasi laau e fai ai se laau olaola po o se laau paina o loo nofo i se vaega tele.

O se tasi lenei o mea laiti laiti. Faʻasalaina i se lau paʻu, o pepa laupepa e le sili atu i le 10 cm le umi ma e mafai ona manino pe suia.

Mo le ola i le fale i le taimi nei, o le tele o ituaiga eseese o loʻo i ai le pale paleni, maualalo le tuputupu ae, laititi laʻau laʻau e fafagaina.

Faatasi ai ma mea aupito lata mai na ausia e le au faifaatoʻaga, o laau totino e matagofie le faʻafefeteina, e peiseai o laʻau felanulanuaʻi. O se faʻataʻitaʻiga o lenei mea, o le Curly variety, lea e le na o le faʻaoʻoina o laulaau, ae paʻu foi i le lanu meamata ma le paʻepaʻe. I le ituaiga o Buklee, o laulaau e lapopoa ma e lanu meamata, ae foliga mai foi o se fusi e le masani ai. I ituaiga Monique ma le Golden Monique, o le laʻau e matagofie le uʻamea faataamilo i le pito.

Ficus Benjamina Natasha o se lauiloa laititi-laʻau eseese ma laʻau lanumeamata olaola, o le pale paleni ma le tupu tuputupu aʻe. Ua lelei le lelei o le laau ma faigofie ona tausi.

O le ituaiga Wiandi e talitutusa lava ma le ata o Benjamin Natasha o loo faaalia i le ata, ae ona o le natura masani e punou ai fatu, o le a avea ma se mea moni mo le amataina o le au pele. O le laau ei ai lau laʻau laʻitiiti ma se alualu i luga le alualu i luma, o se mea taua tele mo le seleselega.

O le fesuiaiga o le Kinki o se isi ituaiga masani o Benjamin. O se vaega taua o lenei laau e suia ai le lanu i le pito o se lau lau lau. O ia mea e mafai ona fai e mafai ona lanumeamata, paʻepaʻe poʻo le kulimi.

Ficus microcarpa (Ficus microcarpa)

O le malosi malosi o le laau i le ata o se isi laʻau faʻapitoa o loʻo i totonu. E faigata ona mafaufau faapea o se laau e tusa ma le 25 mita le maualuga ua tupu i le fale e avea o se pseudo-bonsai iti po o se laau talatala tele e masani ona fausia.

Ficus microcarp e aofia ai mea laiti laiti. O laʻau manogi o lanu lanu meamata ma se lanu paʻu o loʻo nofo i luga o petioles pupuu. O le tele o pine palupulu ua ufitia i le laʻau seia oo i le 15 cm le umi.

Ficus microcarp ua taʻua o se kesi. O se tala mataʻutia lenei e fesoʻotaʻi ma le ituaiga soifuaga o le laau i le natura. O faʻataʻitaʻiga talavou o loʻo faʻapipiʻi i luga o ogalaau ma lala o isi laau totō, ae a o latou tutupu aʻe, faʻamalosi faʻamalosi ma faʻafefe moni ona aʻa. E ui lava e le avea le mea o le microcarp ma se laau laʻau, ae o sea ituaiga mea e fesoasoani i le laau e faʻamalosi ma maua ai meaʻai faaopoopo.

Ficus ginseng poʻo le ginseng e mafua ona o le foliga mai e foliga tutusa ma le laʻau lauiloa, o le rhizomes. E le pei o le ginseng i le natura, e le mafai e le microcarp ona fausiaina ia ituaiga uila e tupu mai luga o le eleele. Ficus ginseng o se fatu moni na faia e le tagata, maua mai e ala i le fafagaina o le seedling ma ni faʻataʻitaʻiga faapitoa ma vailaʻau e faʻaosofia ai aʻafiaga aʻa.

O le mea e leaga ai, o le a le aoga le faʻalauteleina o sea laau i le fale, ae ua faʻamaonia le tele o tausaga o le fiafia i le faifaatoaga o se mea e sili ona moni. Pe a tausia se fualaau aina, e tatau ona fafagaina ma siakiina mo le faasoasoaina o meaai. Le tele o meaʻai, muamua lava, o loʻo atagia i totonu o rhizomes mafiafia, ua maanuminumi ma e mafai ona maeʻa maeʻa.

O le togavao o le ficus microcarp ua vavae ese i se ituaiga faapitoa. O Ficus moklama e faigofie ona iloa i ona laupepa ufiufi, e fai ai se pale siliva tele. Faʻaauau le faʻaaogaina o le laau e tatau ona faʻapipiʻi le tautotogo masani.

Ficus Bengali (Ficus benghalensis)

Faatasi ai ma ituaiga o ficus, o latou ata ma igoa o loo faalogoina e tagata fiafia i aganuu i fafo, o Ficus bengal o loo i ai se nofoaga faapitoa. O se vaega taua o le laau o le mafai lea e fai ai ni laau laʻau. O lenei faaupuga ua taua o le tuputupu ae o le tasi laau i le tele o se togalaau moni ona o le aʻafia o le tele o aʻa aisa.

Ficus bengal ei ai se lanu enaena lanu enaena, lanu lanu-ova paʻu paʻu ma lanu mumu-lanu moli.

Ficus lyre-shaped (Ficus lirata)

Ficus lyre na maua lona igoa ona o le foliga le masani o laʻau. Manatuaina o se mea faifaaili. E le gata i lea, e le mafai ona taʻua lenei laau e pei o se mea itiiti. O le uumi o se paʻu, paʻu lamolemole paʻu e mafai ona oʻo ile 50 simita.

O se vaaiga tele e le o se mea taatele i le aoina o faifaatoaga. Ae ui i lea, ficus lyre e manaia pe a tupu. E le lelei le lala laau, ae mai le pito i luga e oʻo i lalo, o loʻo ufiufiina i lau laau matagofie.

Ficus tapu pe faʻalelotu (Ficus religiosa)

O le laau paia e ese mai i mea o loʻo i ai i lena vaitaimi, o le vaega atoa lava o le a leiloloa le lau. E televave le ola o le laau, ma o le natura e fuafua e oo i le 30 mita le maualuga e le masani.

O le laʻau laʻau e pei o le fatu o lenei ituaiga o ficus o le a matua faigofie lava, pe afai e le o se mea e sili ona lelei, e tutusa le umi i le 20-centimita atoa. Laʻau lamolemole ma vela lelei e nonofo i luga o ogalaau umi. I le vaitau timuga, o le mea paia e mafai ona aveesea le susu. O ona pa'ū e mafai ona vaaia i luga o le aulelei o laʻau matagofie.

I le va o latou i luga o le vaetogo e mafai ona e vaʻai i le tele o fualaau lapotopoto. I foliga masani ua latou lanu mumu po o le lanu viole, mo tagata e le mafai ona latou maua, ae o latou manu felelei latou te togi malie.

O mea taua i le natura e faʻaaogaina ai ona aʻa aʻa, e alu ifo i le eleele ma faʻapipiʻi ai aʻa.

O le igoa o lenei ituaiga o ficus e faigofie ona iloa e se tagata fai fugalaau masani ma se tasi e mulimuli i le lotu Buddhism. O lalo ifo o le paia paia na faia e Buddha i le manatunatu loloto, maua ai le malamalama, ma avea ai ma miliona o tagata o se faailoga o le faatuatua ma le atamai lautele.

Ficus binnendijk Ali (Ficus binnendijkii Alii)

O Ficus binnendika e masani ona taʻua o le faʻamavae ona o laulaʻau laʻau, faʻalauiloaina laʻau o se folau poʻo se ulu o le tagi.

O le tele o ficus Ali, e pei o le ata, e sili ona lauiloa i le vaomatua. I le fale, o le laau e oʻo ile afa mita le maualuga. Ma faatasi ai ma le fesoasoani o le teuteuina faaletausaga, e mafai ona tuʻuina atu le pale i soo se foliga.

E faaopoopo atu i le ituaiga Ali, e mafai e faifaatoaga fugalaau ona faia se laina o se ituaiga eseese i totonu o le fale. E tatau ona manatua o ituaiga eseese ma lanu paʻepaʻe paʻepaʻe poʻo samasama-lanu meamata e sili atu ona maasiasi ma e manaʻomia ai faʻamalamalamaga faʻapitoa.

E pei lava o laau eseese, i le ata, o Ali e ola matagofie i totonu o se potu malolo, i se fale faasao po o se kiona.

Ficus dwarf (Ficus pumila)

Faatasi ai ma le tele o ituaiga eseese, o ona ata ma igoa o loo tuuina atu i luga, e le mafai ona taʻua o se laau e pei o cumila pe pygmy. O le maualuga lea o le aʻei luga poʻo meaola o le eleele, o vaega pito i lalo o ona lala e faasolosolo malie ona faʻamalamalamaina, ma o taʻavale laiti e mafai ona faʻafetaui ma filifili. I luga o luga o luga ma luga o le eleele, e fesoasoani ai ficus e tosoina ai ni aʻa o le ea e fausia i luga o le umi o le pana atoa.

O laulaau o ficus cumyl e laʻititi nai lo ituaiga o meaola vavalalata. O le umi o le ovoid, e le sili atu ma le 7 cm le paʻu lau laʻau lauusiusi. I le faʻaopoopoga i laau masani masani ma laʻau lanumeamata, o aso nei o loʻo i ai le lanu paʻepaʻe poʻo le samasama i tafatafa o le pito o le laʻau. I le natura, o ficus e fuga ma fua mai. Ae i luga o se faʻataʻitaʻiga o loʻo ola i totonu o se fagu potopotoga, e le aoga le vaaia o fualaau moli e pei o pears.