O le togalaau

Laʻau o le Tibet e toto ma tausi Vitio faʻamatalaga e uiga i vine raspberries Taste o vine ma mea aoga

Laʻau o le Tibet e totoina ma tausia ata

O vine o le Tibetese o se malo mai fafo mai Iapani. I tausaga talu ai nei, o le mauaina o le taʻutaʻua i le va o tagata faʻapolopolo o fualaau mataʻina, o loʻo manaʻomia i le faʻasologa o le laufanua.

O fualaau suamalie po o fugalaau vine (Rubus illecebrosus), na maua foi i lalo o le igoa fusi-leafed rasberi (lat. Rubus rosifolius), i Egelani na faaigoa ai ia te ia strawberries-raspberries (Strawberry-Raspberry). E masani ona tuʻuina atu e pei o se fugalaau ma strawberries, ae o se meaola masani lava, e aofia ai le aiga Rosaceae.

E masani ona e le masani ona maua se aganuu le masani ai i totonu oa matou togalaau, latou te fiafia e ola i Polani ma le setete o Baltic ona oa latou tofo ma mea teuteu. O le laau o se mumu, e foliga tutusa i le va o se blackberry, rasipi ma le faʻasaga.

Na muamua suʻesuʻeina e saienitisi Wilhelm Olbers Focke (fomaʻi ma fomaʻi) i le faaiuga o le 19 senituri (1899). O le natura masani o le itu i sisifo o Iapani, Sinaʻe i Matu, o le Himalaya, e mafai ona maua i Amerika ma Kanata, e faʻaogaina i Europa.

Faʻamatalaga o le tele o fugalaau Tibet Miao Miao

O laau afu e foliga tutusa, o le maualuga o le 30-50 cm. O fualaau e fesuisuiai, manifinifi, e ufiufi i tamai laulaau. O laʻau e teuteuina: pito i luga, faatasi ai ma itu ua vaneina, o loʻo i le isi itu, o loʻo faia ai se lapisi launiu o le cirrus. Latou lanu lanumeamata i le lanu, o le mea o loʻo i ai le vevela.

O fugalaau e maua mai i luga o tumutumu (o nisi taimi o loʻo i ai i tua o laulaau), ona fuaina lea o fua. O vine tetele ia (pe tusa ma le 5 cm le lautele), o totonu i totonu, faigofie ona vavae ese mai le pusa, o se mea lanu mumu.

I le foliga vaaia ma le lapoa, latou te foliga tutusa i le strawberries, ae o le auala o le faapipiiina i le afifi o fugalaau. Le tofo le tofo o vine o le tofo e le o faamatalaina, ona avea ai lea ma suamalie ma suamalie i se taimi oona.

Pe a fua mai fualaau o le Tibetan

O fualaau fusi fualaau suamalie e lauiloa mo se taimi uumi o le fualaau aina. O fua muamua e aliali mai i le tau faaiuiuga o Iulai, e faʻaauau pea ona fua ma i le taimi e tasi e fuga i gutu.

Lisi fualaau aina

O le matagofie o le matagofie e faʻafeiloaʻi ai foliga. O se mea e ola ai le olaola tutusa ma le fuaina mai. O fuga lanu paʻepaʻe lanumumu ma lanu lanumumu mumu e foliga manaia lava e faasaga i tua o lanu lanumeamata, o lanu susulu i le la. O le togavao e faigofie ona fusi. Faʻafetai i lenei mea, o laʻau o Tibet sa tosina mai ai le gauai o tagata e faia ata.

E faʻaaogaina e fausia ai ni pa puipui, faʻasologa faʻasolosolo alpine ma togalaau papaʻe, faia o foliga teuteu, ma le faʻatulagaina o le 'upega tafaʻilagi. E mafai ona e fatuina ni lalelei matagofie matagofie. O le totōina o le a fausia ai se tulaga sili ona lelei ona maua. E vave ona tupu le pa, ma faia ai ni mea papaʻe. Latou te faʻafeiloaʻi le puipuia o fale le lelei, fausia ai se puipui mausali (o paranesi e ufiufi i tamai laumei, ona o le a puipuia ai e le faatoaga le nofoaga mai malo e leʻi valaʻauina).

E ola lelei i luga o mauga. Faatasi ai ma sea ituaiga tulaueleele, e faaopoopo i le teuteuina, o le a aoga: o se aʻa malosi e fesoasoani e faamalosia ai le eleele.

O le togalaau o Strawberry e lelei ma conifers.

Taumafa o vine o le vineberry Tibet: o le fualaau suamalie osofaʻi e matua suamalie?

Laʻau vine Tibet Miao Miao tofo ma mea aoga o fualaau aina

Miracle Berry e le mo tagata uma. O laʻau vaomatua e matagofie tele, ae le mafai e tagata uma ona talisapaia le suamalie ma le manogi, le tofoina le tofo ma sina mea tiga.

I le fale, o le pine e masani lava ona avea ma mea aoga i fualaʻau fualaʻau, ma e taua foi i le seleselega o le seleselega, o le tuufaatasia o fugalaau ma le pepa suamalie. E faʻaaoga foi i auala faʻapitoa - 'aina i le suka (e iloa e faletua i le taimi lava e tasi o se mea manogi suamalie), mo syrups, jam. O fugalaau Tibet o le a faaopoopoina se manogi manogi, lanu matagofie (e mafai ona ofuina se lanu paʻu) ma se mea uigaese tulaga ese i se fua o fualaau lanu laiti (pears, apples, apricots, peaches).

I foliga fou ma le tioisa ua faʻaaogaina mo le faia o meaʻai, teuteuina o ipu. Used in winemaking.

Ina ia faʻasaoina le faʻaleleia lelei o vine mo le taumalulu, e tatau ona faʻamago. O lea na faia mai ia i latou e le gata e sili ona lelei ma lelei, ae e fesoasoani foi i le tau faasaga i le fualaʻau o le suamalie, malulu, ma fesoasoani i le faʻasaʻoina o metabolism.

Fugati vine O ata vitio vitio:

E iai foi ni iloiloga le lelei e uiga i vine vine Tibetan Miao Miao:

Faʻapenaina o le Lisi Rasisi

O le auala pito sili ona faigofie ma sili ona lelei o le totoina o vine o le Tibet.

O le vaeluaina o le vao e sili ona lelei i le tautoulu. Lisi se togavao, vaevae le rhizome ma se aufaʻi, o vaega taitasi e tatau ona i ai se vaega o le rhizome ma le 2-3 itū. Oti tipi tuai, ma tuu ai tumutumu 2-3 cm le maualuga. Mo le taumalulu, ia ufiufi i lau vevela, humus pe peat.

O pupule Basal e mafai ona eliina ma toto uma i le tautotogo ma le tautoulu. O le mea taua o le filifilia lea o le vaitau e le o ulu atu ai le togalaau i le vaega o le tuputupu aʻe ola, pe, i se isi itu, ua uma ona maliu.

Tuputupuina vine mai Tibet mai fatu

Tibetan ripisi fatu photo

O fugalaau Tibet e mafai ona tupu mai fatu, ae o lenei faagasologa e umi.

O le aoina o fatu, ave vine vine, pipiʻi lemu, tuu le gruel mo 2-3 aso (i le taimi lea o le a faamaluluina ai pepe pepe). Fuʻu i totonu o se vaʻai i lalo o le vai inu, filifili fatu ma faʻagogo. O fatu o le a manaʻomia ona faʻamaonia.

Tuu i totonu o le oneone oneone, faʻalauteleina na o ni nai millimeters, taofi i le vaega o fualaau faisua o le pusaaisa mo le 1 masina. Ona ave lea o koneteina i le potu. Germinate i se ea vevela a le itiiti ifo ma le 15 ° C, tuʻuina atu le faʻasalalauga, faʻasalalau taimi le palapala. O le a foliga mai o le a tulaʻi i le 2-4 vaiaso. O laau totō ua totōina i ni ipu eseese ma eleele lelei. I le tautotogo, e mafai ona e totōina ile laufanua.

Tipi sapi mea totō

O se laau e iai le igoa fatuga, fugalaau mataga, olaola matagofie, e le gata i le laufanua susulu ma le paʻu. Aua nei filifilia nofoaga laugatasi, aloese mai le vaituloto o le eleele.

E sili atu le lelei o le eleele eletise o le tali le faaituau po o le alkaline, e tupu lelei i luga o eleele eleelea.

Taimi faʻaleleia

Mo vine o Tibet, o le tau lauʻeleʻele aupito sili ona lelei (mai le amataga o Setema i le amataga o Oketopa).

E faʻapefea ona totoina vine o le Tibet

Tibetan vineberry vine photo

Talu ai ona o le malosi tele o le gasegase, o le totoina o le fugalaau o le Tibet e mafai ona faatumuina le 'upega tafaʻilagi, faʻatoʻa ese uma le fualaau. Ina ia aloese mai faʻalavelave, e tatau ona faʻapipiʻi le faʻalauteleina o le tuputupu aʻe

  • I le loloto o le itiiti ifo i le afa mita faataamilo i le nofoaga o le 'upega tafaʻilagi, ia eli i fasi pepa uʻamea, paʻu tuai poʻo le mea faapipii.

O le faʻaleleia o fanua e faʻatinoina e se togavao poʻo se auala faʻapitoa. O le loloto o le toto toto e tatau ona tusa ma le 50 cm. Ufiufi le pito i lalo o le totōina o le lua poʻo le vaʻai ma se meaʻai paleni (humus ma peat). Tuu laʻau, salalau aʻa, ufiufi palapala. Aua le faʻalolotoina le ua o le ua, e tatau ona faʻafefiloi ile eleele. Tausia i le va o le 0.4-0.5 m i le va o laau taʻitasi, 1.2-1.5 m i le va o laina.

I le tausaga muamua, o le vao o le a tauagafau ma faʻatusatusa, ae o ni nai tausaga o le a latou fatuina ai se vaega tele, e maua ai le pule o le nofoaga ma se seleselega lelei o fua e le masani ai.

Manatua: O fugalaau Tibet e i ai se tofo faapitoa e le fiafia i ai tagata uma, e masani ona tuputupu ae mo o latou manaoga, e le fetaui le paluga mo le gaosiga o fale gaosi oloa.

E faʻapefea ona tausia togafiti Tibet

O togalaau o le Tibet e le mautonu i le tausiga, e manaʻomia ai sina gauai.

Tatalo ma mulching

O le aʻa o loʻo i tafatafa o le palapala, o lea e tatau ona tipi ese ai vao. Ina ia faatapulaa le tuputupu ae o vao, totō mulch ma vaovao po o peʻa, o le a fesoasoani foi e faatumauina le lelei o le eleele.

Teuteu

O se vaega taua o le tausiga o le teu. I le vaitau o le tuputupu aʻe, ave faʻamalosi lala tele e ala i le vevelaina o le vao. I le tautoulu, o le vaega o loʻo pito i luga ua magumagu - teuteuina i lalo o le aʻa e mafai ona faia i le taimi lava lea pe mafai ona tolopoina le taʻaloga seia oʻo i le tautotogo. Ia faaeteete. Talu ai ona o pulou ua ufiufi i ni manoa mafiafia, galue i totigilima faʻanofo, fai ni laei manoa.

Laʻei pito sili

Fafaga faalua i le vaitau. Fai muamua le fafaga vave pe'ā uma ona faʻafefete le kiona i luga o le susu, le lua - i le tautoulu. I le tulaga muamua, e masani ona faʻaaoga se vaifofo o mullein infusion (ratio 1 i le 10) poʻo le sulfate ammonium. I le tautoulu, faaopoopo le potassium sulfide. Tufatufa atu pusa i totonu o le aʻa, e le manaʻomia ona e tapunia, sasaa i le peat i luga.

E faʻafefea vai

Ina ia mafai ona suamalie ia vine, e tatau ona masani ona faasusuina vai e tatau ai i le Tibet. E sili atu ona lelei le faia o le vai i le afiafi. E sili atu le suavai i le tele o mea, ae e itiiti lava nai lo le tele o taimi, ae o sina mea laitiiti.

Liliuina o lau laʻau

O fualaau fugalaau fualaau aina o le laufanua o le hardwood 5 o le taumalulu (e mafai ona faʻafeteina le vevela i le -29 ° C). A oʻo ina tupu aʻe i le ogatotonu o le Rusia, faʻapea foʻi i matu, i le tautoulu, faʻatoʻa teuteuina ituaiga i lalo o le aʻa (tuu tuʻusaʻo 4-5 cm le maualuga), mulch ma lau paʻu, peisa poʻo se alalaʻau malogo, ma faʻapitoa e ufiufi ai lala lala.

O ituaiga e le masani ai o le vaomatua Tibet e ufiufi i le vaʻai pe afai o le a faʻamoemoe i le malulu o le kiona e -30 ° C ma lalo ifo. Afai o loʻo i ai le kiona, e le manaʻomia le fale.

I itulagi ma se mafanafana o le tau, o fale mo le taumalulu e le manaomia, e mafai ona tolopoina le teuteuina seia oʻo i le tautotogo.

Maʻi ma meaʻai

Raspberries faʻamalosi pe faʻapipiʻi pe faapefea ona tausi

I lenei itu, o strawberries, fugalaau e le ese tele mai vine masani.

I le noatia ma le fai fuafua i tulāfono o tekinolosi faʻatoʻaga, tausiga lelei, faʻamaʻi ma mea faʻamaʻi pipisi e le matautia. Aua nei faatagaina le suavai o le palapala, vevela le vao, aveese vao, laulaʻau mamago ma lala mai le saite (o mea ia e afaina ai e pei o le faamautuina).

O faʻamaʻi faʻamaʻi ma vailaʻau faʻamaʻi e mafai:

  • Anthracnose (pito i luga o lanu enaena lanu enaena);
  • Chlorosis (lapisi lauusiusi e faasolosolo malie ona valivali ma oti);
  • O le kanesa aʻa (o loʻo aʻafia le aʻa o le laau)
  • Lamea, mosaic samasama, sulu.

O meaola faalavela o le fugalaau-fasi faʻasalalaʻau, o le fusi tipisi,

Faʻataʻitaʻiga: