Laʻau

Lelei totoina ma le tausiga o Gelenium i nofoaga tatala

O Gelenium o se fugalaau e le mafaamatalaina, ae e mafua tonu lava ona o lenei mea e manaia - lalelei le lalelei. E i ai se tala e faapea o le igoa o le fugalaau na faʻaaloalogia le matagofie o Elena, le faletua o Menelaus, ona o le taua o Troy ma Eleni na fafaguina. Talu ai ona o le le fiafia o lenei fugalaau, o le tilotilo i ai e oo mai ai se lagona o le toafilemu ma le toafilemu. E mafai ona faʻaleleia fanua i nofoaga tatala i lalo ifo o tulaga tau tausiga lelei.

Faamatalaga ma uiga o Gelenium

O Gelenium o le aiga Asteraceae. O se vaovao lenei e tupu e le gata i tausaga taʻitasi ae faʻapitoa.

O le nofoaga lea e sili ona salalau ma e mafai ona manatu o le nofoaga na fanau mai ai le gelenium o Amerika i Matu ma Tutotonu, ae e sili atu lona malosi i itu i sisifo o le atunuʻu.

O fuga o lenei fugalaau e saʻo, ae faʻalaʻau i luga. Ae o laulaau, e faʻatauvaʻa ma masani. O fugalaau lava latou e mafai ona moli ma enaena, lanu mumu ma le lanu viole, ma o le fua e afaina ma faaitiitia.

O aʻa o le gelenium e oso maualuga
Lanceolate leaves

O ituaiga sili ona lauiloa

O le tele o gelenium e maualuga tele, ma e tusa ma le 30 ituaiga ma ituaiga. Ae sili ona lauiloa o:

  • "Rubinzwerg"- o lona togavao e oʻo atu i le 65 inisi, ma ato e fiafia i le lanu mumu-lanu mumu.
  • "Faʻatasi"- o lona tuputupu aʻe e oʻo i le 120 centimita, ma ato e tuʻufaʻatasia ai mea e le lelei ai le matagofie o lanu. O latou mata e samasama ma o le laumua e mumu sesega.
  • "Moerheim Matagofie"E lauiloa i le mea moni o ona fugalaau e faʻaalia i suiga o le paolo pe a tupu aʻe. O le taimi muamua e mafai ona samasama poʻo le 'apamemea, ae mulimuli ane maua se lanu mumu, e oʻo lava i le terracotta hue.
  • Autumn - o loʻo i ai ona maualuga, o nisi taimi e oʻo atu ile 150 senitimita, o ato e i ai fugalaau laiti o se lanu samasama ma le mumu. O le umi o le tupu aʻe e lua masina.
  • Tautotogo - umi laina saʻo o le mita mita. Lulu moli, o isi taimi enaena. E fuga mai i le ogatotonu o Mei.
Rubinzwerg
Faʻatasi
Moerheim Matagofie
Autumn
Tautotogo

E mafai ona tupu se fugalaau mai se fatu?

I le tulaga lautele, o lenei ituaiga o laau e toe totoina lelei tele. Ae afai ei ai se manao e tupu le kesiini mai le fatu, ona mafai lea, ae faigata. Ma o le mea muamua e manatua: fatu e tatau ona faatoa seleseleina.

E tatau ona totō i le tautotogo po o le tautotogo saʻo i le eleele.

I le masina mulimuli o le taumalulu ma i le masina muamua o le tautotogo e tatau ona totō i pusa mo laau toto. O lona uiga, o le lūlūina o le faʻalapotopotoga e tuʻufaʻatasia ma le faagasologa o le faʻamalosi o fatu.

Tulafono mo le tulaueleele i nofoaga tatala

Pe a toto se laau, e tatau ona e gauai atu i le mea moni e faapea:

  1. Gelenium alofa i le laO le mea lea, e tatau ona totōina i totonu o se vaʻaiga malamalama.
  2. E tatau ona lelei le palapala. O le mea lea, e tatau ai ona faʻafefeteina le eleele i mea oona.
  3. Toto se laau i luga o le eleele fa i le lima bushes i le sikuea mita. E mafua lenei mea ona o se tele aʻa, e manaʻomia tele le avanoa.
  4. E tatau ona totoina Kelenium i fanua tatala ia Mati - Aperila. A uma ona lūlūina fatu, e tatau ona ufiufi le eleele i se ata tifaga poʻo se tioata. Ma o le isi itu taua pe a tupu ae, e tatau ona tuʻuina atu i le ea, o lona uiga, e tatau ona faʻaosoosoina i taimi uma.
E le sili atu i le 4-5 laʻau o le gelenium i le sikuea mita

Tausia Tulaga

O le tausiga lelei o le angesoni o lona fausiaina lea, faʻaleleia ma malulu mo le taumalulu. E tatau ona faʻafeinu e masani ma tele, talu ai e le gafatia le maualuga o le eleele. Ae fautuaina le faʻaaogaina o le suavai. O le tele lava e manaʻomia le gauai i vaitau malogo. E taua le vai i se taimi tatau, ona fugalaau ma fugalaau.

Ae e taua le aua neʻi faʻaaogaina, aua e le mafai e le laau ona faʻafefete le palapala susu.

O le faʻaolaina foi e taua tele, e tatau ona faʻamautinoa le faʻavaivai ma le mulching o le palapala, ma ia aua neʻi galo e uiga i le tatalaina o le eleele ina ia mautinoa le tafe o le okesene i aʻa.

O le isi mea e manatua pe a alu le fale pe a oʻo i le malulu puipuia le laau mai le malulu. Latou te faia pei o lenei: tipi le tipi, tuu ai na o le 10 simimita, faʻatumu i launiu, lala paranesi poʻo mea faapitoa faʻapitoa.

Faʻaaoga i le mamanu laufanua

Pe a mafaufau i luga o laufanua, e mafai ona e faʻaaoga le gelenium. Ae e tatau ona e manatua o ia maualuga tele. O le mea lea, mo lanu maualalo, e mafai ona faia ai se ata lafoia, ma o le a amata ona oti.

Fuafuaga o fanua
Fuafuaga o fanua
Fuafuaga o fanua

Gelentium e lelei atoatoa mo le faʻaleleia, tusa lava pe le o se mafuaaga, poo ni faaletonu ile fale. E tatau ona totoina i isi fugalaau o le tautoulu, faapea foi i tua o moega o fugalaau - o le a latou fatuina se tala matagofie matagofie.

Maʻi ma meaʻai

O se tasi o foliga o Gelenium o le mea lea faʻamalosi i vailaʻau. Peitai, e ui i lea, o loʻo i ai pea se lamatiaga o faʻamaʻi mai le mrysanthemum mute. I lenei tulaga, ua vavaeeseina ma susunuina le nofoaga ua afaina. Ma afai e tupu muamua lenei mea, ona tatau lea ona lolovaia le eleele i le palapala lime.

E le tatau ona e fefe e tupu lenei laau, e le o se mea alofa ma e le manaʻomia se tausiga faʻapitoa. Ae o le isi itu, mo le tele o masina o le a latou fiafia i lo latou taofiofia ma le matagofie faigofie.