O le togalaau

Mea uma e uiga i faʻamaʻi pipisi

O le totoina o faatoaga e manaomia ai le tausiga lelei mo le seleselega i le lumanai. O faʻamaʻi pipisi o le poma e mafai ona mafua ai se faʻaleagaga matuia pe afai e le tatau ona faʻaaoga i le taimi. O a faʻamaʻi e feagai ma faifaatoaga ma faʻafefea ona taulimaina i latou?

E faʻafefea ona taulimaina le paʻu i luga o pateta? Mafuaaga o le faamai

O le masani masani o maʻi ua leva ona paʻu. O lona taatele e le faalagolago i le itulagi o le atunuu. O le faʻaleagaina o le faʻamaʻi e faʻaitiitia ai le maua o pateta ile 50-70%.

I le ata, tuai o le pateta o le pateta - o le pathogen e afaina tele i fatu, ae o le maʻi foi o loo i luga. E tusa ai ma lona natura, o le pathogen o se meaola e pei o mushroom e foliga mai e tetee i le vevela mai le 1 i le 30 tikeri. E pauu i le eleele, pe a uma ona afaina ai fatu. E mafai ona tupu le faʻafitauli i le taimi o le seleselega - o spores mai le fogaeleele o loʻo faʻafeiloaʻi i fatu. O le faʻafitauli e tupu mai i soʻo se mea faʻaleagaina. O tulaga sili mo le atinaʻe o spores o le susu.

Aisea e faʻafiafia ai lanu samasama? O se tasi o mafuaʻaga o le phytophthora. Faʻaaliga faʻaalia - o foliga vaaia o lanu enaena i laulaʻau ma laʻau. E mafai ona faʻapipiʻiina i le pito i tua o le laupepa se paʻu e pei o le initaneti. I luga o fatu - o le necrosis lanu enaena-enaena. O lenei faʻamaʻi e toetoe lava a le mafai ona fofo pe afai ua afaina le afā, o le mea lea o le puipuiga o le fuataga autu lea.

E faʻafefea ona taulimaina le paʻu i luga o pateta? O nisi o fuataga ua atiae e puipuia ma togafitia ai lenei faamaʻi:

  1. A o le i ulufale atu:
  • O le mea taua o le aveeseina o fatu afaina mai le mea o le fatu, lea e avea ma punavai autu o faʻamaʻi mo le seleselega i le lumanai. Mea mo le totoina e tatau ona tausisia atoatoa tulaga uma.
  • E taua le filifilia o le nofoaga saʻo e toto ai au fua.

Faamolemole silasila: e le tatau ona i ai le nofoaga tulaueleele i eleele laugatasi, e lelei le mago pe a timu! O le suavai palapala e fesoasoani i le atinaʻeina o le tuai:

  • Mafaufau i le totoina o nofoaga o isi mea totō - e mafai ona aʻafia le pateta e tamato, lea e faigofie foi i lenei maʻi.
  • Afai oi ai isi togalaau a lata ane, e tatau ona e gauai atu i le mea moni e leai ni moega ma tamato lata ane.
  • E fautuaina ina ia totoina fatu aʻo lei totoina.
  • O le taua tele o le gaosia o fualaau faasaina. Phytophthora "e le fiafia" i le 'apamemea, o le mea lea e sili atu ona lelei le faʻaleleia i eleele e le lelei i lenei elemene.
  1. O le taua i le tuai o le paʻu i le vaitau o le tuputupu ae:
  • E fautuaina e togafitia le palapala mai faʻamaʻi pipisi ma vao. Aua nei faatali mo le amataina o faailoga - faʻaaoga se sigicide.
  • O le totōina i luga o tulimanu e faʻaitiitia ai le ono mafai ona faʻamaʻi i luga o le palu pateta.

O faʻamaʻi togafitiga e le talafeagai pe afai ua uma ona fai le foci o le maʻi.

O le faʻapipiina o pateta mai le paʻu o le moli e tatau ona faʻatino e faʻaaoga ai vailaʻau i le 1-2 taimi i le vaitau. 2 vaiaso ao le i selesele, e aoga le aveeseina o le pito i luga - o le a puipuia ai fatu mai faʻamaʻi i taimi o le seleselega.

  1. I le taimi ma pe a maeʻa ona fufulu:
  • E fautuaina e seleseleina e le silia le 14 aso pe a mavae le oti o luga.

Afai o timuga i le taimi o le a maliu, o le susu e mafai ona saofagā i le atinaʻeina o le tuai - e manaʻomia lou selesele vave, ae le o le timu.

  • Afai e susunuina le togalaau mo ni mafuaaga eseese, ia maua lelei le aeration ina ia matua maeʻa ai fatu.
  • Aʻo leʻi tuʻuina le fualaau aina i le teuina, faʻanofo ese - e tatau ona iloa ma aveese faʻamaʻi pipisi.

Paʻu lanu uliuli: auala e puipuia ai faʻamaʻi

E tasi le faʻamaʻi masani o le paʻu uliuli poʻo le rhizoctonia. O lenei togafitiga e i ai se mea e sili atu le maofa lautele. O le mea e mafua ai le sogasolo o se mea malie lea e mafua ai le pala o le fatu. Faailoga o le maʻi i le tulaga o le totoina o pateta. O le atinaʻeina o togafitiga sili ona lelei e tupu i le vevela o + 16 + 18 tikeri, masima - 70%. E le pei o le phytophthora, o le maualuga o le leaga o le paʻu e faalagolago ile tele o mea:

  • le tele o le aisa i le eleele;
  • tulaga lelei o meafaitino o fatu;
  • ituaiga totoga - le tele o le nofoaga o pateta pateta;
  • pateta o le totoina o pateta;
  • ituaiga o palapala - o le a sili ona lelei le atiaʻeina o siama;
  • sili ona taua, o le maualuga o le maualuga o le eleʻele o le eleele o se faailoga lelei mo le atinaʻeina o pateta.

Scab afaina vaega uma o vao ma tubers:

  1. I luga o tubers, o le paʻu e foliga mai o ni meaola, netcosis, lea e atiina ae i le vevela o le tau. O faanoanoaga ma lua e fausia i tulaga o le tele o le susu.
  2. E mafai e Rot ona faia i luga o laau - o le "laupapa pala."
  3. O le aʻa o se laau e aafia i le faʻamaʻi e mafai ona maualalo le maualalo nai lo le malologa.
  4. I le malulu ma le mafanafana o le tau, o le "sinasina paepae" o le au e fausia.

I nisi tulaga, e mafai ona afaina ai laau, ona o le mea e mate ai le vao ae leʻi oʻo i le eleele. Le maualuga o le afaina i le faamaʻi: 10 i le 40% o le seleselega ua mate, i luga o se tulaga tau alamanuia, o le paʻu e matua afaina ai le faatinoga.

O faʻamaʻi pipisi ma le tau faasaga ia i latou e manaʻomia ai ni faiga faʻavae - muamua lava, puipuiga. E taua le mafaufau e le gata i le auala ma le auala e faʻaleleia ai le palapala, ae o le mea foi e toto ai pateta.

  • E sili ona lelei le totoina o pateta i le mea na latou ola ai: flax, rye, rapeseedi, sana, fatulaʻau.

E le fautuaina e totoina pe a uma le kapeti, beets, pumpkins, tamato, pine. O nei aganuu e fesoasoani i le atinaʻeina o le paʻu uliuli. O le fuafuaina o le fuaina o fualaau aina o le mea sili lea e mafai ai ona faʻatautaia le faʻamaʻi. Ua faʻaalia i le taimi nei le atinaʻeina o ituaiga e puipuia ai le faʻamaʻi.

  • E fautuaina e faʻaaoga vailaʻau - togafitia ma le fungicide. O le faʻaaogaina o vailaau faʻonaina ua sili ona aoga ma aoga. E mafai ona faʻaaogaina mea uma e lua o le fatu ma eleele.

E tele ituaiga o mata, ae o metotia mo le tagofiaina e tutusa.

Potato L-virus: metotia faʻaleleia

Aiseā e alu ai le pateta? O le mafuaʻaga o lenei mea matautia e mafai ona avea ma le Leai Twist Virus, lea e mafai ona faʻaumatia le 20 i le 70% o le pateta. Aphid faamaʻi, lea e ave ai faʻamaʻi, e tuʻuina atu. O le atinaʻeina o le faʻamaʻi e mafua ai le susu o le tau. Faailoga o:

  1. O le a faasolo ina mumu le pito i luga, ma o laulaau pito i luga o le vao o loo faapipiiina.
  2. O laulaʻau e faʻapupula ma e malosi malosi.
  3. O le pito i tua o le pepa ua sinasina-siliva.

O le tau faasaga i le faamai e manaomia ai le aveese atoatoa o pamu pia mai le fatu ma selesele, aua o le siama o loo i ai i totonu o fatu. O togafitiga autu o le togafitiga o le eleele ma pateta ma togavao ma aphids, lea e ave ai le siama.

Suiga pine: faailoga ma metotia o le puleaina

O se faʻamaʻi masani e afaina ai vaega uma o se laau. O faailoga sili ona taatele o le faamai o le mamae ma le pala o totonu o le tui. E mafai ona vaaia faailoga vaaia i le tulaga o laau totō. O le atinaʻeina o le faʻamaʻi e aveesea ai le malosi o le gafatia e maua ai le susu, o le mafuaʻaga lea e mataituina ai le uila.

E faigofie lava ona aʻafia se mea ola maloloina poʻo se fatu. O le gaosi mafuaʻaga e faigofie ona sosolo i paluga pateta, ma e ono mafai ona faʻapipiʻi meaʻai i le tipiina o se pu i se naifi. O le pateta ua aʻafia e faigata ona vaʻavaʻai ese mai le soifua maloloina, aemaise lava pe afai o loʻo puipuia le togafiti - ua lava le tipiina o le pusa e vaʻaia ai le samasama i luga o le mama ma le faʻaogaina o le pala tele.

Auala e tauivi ai:

  1. Faʻataunuʻuina o tulafono uma o suiga o fualaau aina.
  2. E talafeagai le aveese o pito i luga o le taimi.
  3. A o leʻi totoina, e tatau ona faʻamago le meaʻai - mo le 2 vaiaso i le vevela o le itiiti ifo ma le +15 tikeri.
  4. A maeʻa le mago, e tatau ona iloa le mea na aafia.

O faʻamaʻi eseese o le pateta (photo), o le faʻamatalaga ma togafitiga o loʻo faʻamatalaina i luga, e manaʻomia ai le puipuiga vave.