Laʻau

Mallow

O ia laau e pei o Malva (Malva) e taua foi o se taifau laʻititi, malulu, ma se pulupulu. E fesoʻotaʻi tuusaʻo ma le aiga malvaceae. O le tele lava o taimi, o ia ituaiga laau toto o le tausaga taʻitasi, ae e mafai foi ona avea ma mea lelei ma lelei. O lenei ituaiga i aso nei e aofia ai le 30 ituaiga eseese o loʻo maua i le vao. Latou te fiafia e ola i luga o le vaʻaia lelei ma luga o le vao, malulu e mafai ona maua i Amerika i Matu, Europa, Aferika i Matu ma Asia. O le totoina o le mallow na amata i Eleni anamua ma Aikupito anamua. O le mea lea, i tusitusiga a Pineus le Elder ma Hippocrates, na maua ai se faʻamatalaga o faʻamalologa o nei fugalaau. I le vaitau 20 o le luasefulu senituri, na maua ai e tagata tomai faapitoa ni palasitisi e ola i totonu o lenei laau, faapea foi ma le maualuga o le fafagaina o meaai. O tusiata na latou valiina ma le fiafia a latou fugalaau lanu piniki tetele, ma na fiafia ia tusisolo ia latou solo.

Mallow features

O le vao malulu o le sui sili ona taatele o lenei ituaiga. O le maualuga o le tipu e mafai ona eseese mai le 30 i le 120 senitimita. E mafai ona latou pepelo, saʻo, pe o aʻe. O le tumutumu o laʻau tigā e ufiufi i lauulu, lea e iu lava ina mou atu, ma o le a le mafai ona pupu. Petioles, 5-7-lobed po o laʻau laʻau e faʻalauteleina e iai foliga lapopoa poʻo le fatu. E i ai a latou petiole, ma i luga o luga o loʻo i ai le gasegase. O le taimita o fugalaau e mafai ona oʻo i le 12 inisi sima. O latou foliga e tutusa ma se logo tele. I luga o le fugalaau o loʻo i ai ni lanu violē e uiga i le mallow. O loʻo tuʻuina i totonu o le laʻau sinuses o le 1-5 fugalaau. O loʻo i ai ituaiga meaola faʻapitoa. Fugalaau e mafai ona faigofie pe faalua, ma o latou lanu e faalagolago i le eseese ma mafai ona ese mai le paepae e toetoe lava anu. O petipeti o loʻo i luga o le paʻu o loʻo i ai se faʻaogaina o le tino. O se manoa umi, faʻalaʻaulaʻau ua i ai se foliga fusel. O le fua o se fatu lalelei, o le fatu e tumau pea le faʻamalo mo le 2-3 tausaga. O le fugalaau e matauina mai le amataga e oo i le faaiuga o le taumafanafana. Mallow e puipuia i le malulu, lamala, ma e matua faigofie lava ona tausia.

Ituaiga ma ituaiga o mallow ma ata

I le aganuu, o lenei ituaiga e tuufaatasia ai le 60 laau toto. O le vaomatua vao, e pei o le tuagane o lenei ituaiga, o se tausaga taʻitasi. O faʻamatalaga o ituaiga ia o le mallow, e pei o le: hybrid, wrinkled, Sudanese, ma musky foi. Ae ui i lea, o nisi o tagata fugalaau fugalaau ua talitonuina e le o nei meaola uma o sui o le ituaiga o le agavaʻa. O lea la, o le mallow wrinkled (stem-rose) ma Sudanese mallow (hibiscus), latou te fai mai ai, e tatau ona taʻua i se ituaiga eseese o le aiga mallow. E ui i nisi eseesega i fafo, o nei laau toto e tatau ona siaki i le auala tutusa.

Mallow tausaga

Mallow forest (Malva sylvestris), lea matou te taʻua Kalachik, o se mea faʻale-aganuʻu, ae ua faʻaleleia e avea ma tausaga taʻitasi. O le maualuga o le vao e mafai ona oʻo atu i le 1.2 mita, ae i luga o petals o loʻo i ai ni laʻau e foliga mai o le mallow, o loʻo valiina i se paolo lanu uliuli nai lo le fugalaau. O le sili ona lauiloa o se ituaiga e pei o le mallow zebrina. O lea ituaiga laau ei ai fugalaau piniki mālū o se lapoa tele, o loʻo i ai veins o le lanu uliuli uliuli. E leai se lauiloa e pei o le "Black Black of Pearl", i luga o le lautele (pe tusa ma le 7 simita) le lanu violisa eleelea o loʻo i ai veins of black color.

Mallow falanialia

Musk Mallow (Malva moschata)

E taua foi o le nutumu - o le maualuga o sea ituaiga laau toto e le sili atu ma le 100 senitimita. O le tele o fugalaau manogi e 5 senitimita, e mafai ona valiina i le lanu piniki poʻo le paʻepaʻe. O ituaiga sili ona lauiloa o le Pink Tower ma le White Tower, o lo oi ai ni fugalaau lanu piniki po o ni kiona sinasina, i luga o le vaomatua lea e oo atu i le maualuga o le 0.7 mita. Fugalaau i nei ituaiga e faaauau pea seia oʻo i le muamua o le kiona.

Mallow Sudan

Na taʻua foi o le Sudanese rose ma le hibisc a Sabdariff - o lenei tausaga lua ua totoina mo ona fua. Ua leva ona avea i latou ma vaega o le tele o meainu suamalie ma ua i ai ni mea e faʻamalolo ai. O le laau o Malva sabdariffa var. E matua lauiloa lava. Altissima, faapea ma le ogalaau o Malva sabdariffa var. Sabdariffa.

Lulu malulu

Latou te taua foi le alalaʻau ma fuluʻi alcea - o lea laau e taua o le mallow tuutuu. I le vaomatua, e mafai ona oʻo atu i lenei laau manaia le maualuga o le 200 senitimita, o lona lautele o lona fugalaau samasama e 3 simita. I totonu o le togalaau, ua tupu aʻe ai le mallow poʻo le mallow-stem mallow (Malva alcea). O le maualuga o sea ituaiga laau e le sili atu i le 0.9 mita. E i ai ituaiga eseese faʻalua, faigofie ma le lua-faalua fugalaau, e foliga tutusa ma foliga vaaia. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le ituaiga "Chater's Double Strein" o loʻo i ai le tele o fugalaau e mafai ona lanu i lanu eseese, aʻo fesuisuiaʻi ituaiga fugalaau faigofie e tutusa ma le hibiscus. E le gata i lea, o ituaiga o laau faapena e iloga i le tele. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le vailaʻau "Puffs Mixed Mix" e mafai ona ola e oʻo i le 200 centimita le maualuga, ao le tele o mea e pei o le "Majorette Mixed" o loʻo i luga, o lona togavao e na o le 75 centimita le maualuga, ae o loʻo i ai le tele o fugalaau faʻalua.

Malva hybrid (Malva hybrida)

O lea ituaiga laau toto e tele ni pupu, ae o le maualuga o le vao e mafai ona oʻo ile 200 senitimita. O fugalaau tetele lapopoa e mafai ona valiina i piniki pe papaʻe. O fuʻa ua matauina mai ia Iuni ia Setema. O ituaiga sili ona lauiloa o Chaters Double, Gibbortello, Puffs Powder.

E tatau ona manatuaina o na ituaiga laau e maua mai i le vao malulu e toetoe lava o mea uma ua taʻua o laau totō taʻitasi, ae o ituaiga o totoe e taua tele. I le taimi lava lea e tasi, e maua ai laau toto i tausaga faʻaletausaga, ma o tausaga taʻitasi o loʻo i ai i le vaitau masani.

Tuputupu ae i tausaga taʻitasi ma le faʻalauiloa mai fatu

E faʻapefea ona tupu lemu

I le mea e te le vave faʻanatinati ma e mafai ona e faʻatali seia oʻo i le isi tausaga seʻia oʻo ina amata ona fuga le mallow, e mafai ona e toto saʻo fatu i luga o le eleele lalata i Me-Iuni. I lenei tulaga, ao leʻi amataina le taumalulu muamua, e na o laʻau laʻau o le a faia i fugalaau, ae o le fugalaau e tupu i le tausaga e sosoo ai. Afai e te fia vaai i le fuga o le mallow i lenei vaitau o le taumafanafana, ona tatau lea ona lūlū fatu mo fatu laau ia Ianuari poʻo Fepuari. O le auala e totoina ai le totoina o le mallow e matua sili atu nai lo le fatu, ona e sili atu ona faatuatuaina, e tusa lava pe e te totoina ni mea lelei poʻo ni mea e faʻaaoga. O le lūlūina o fatu o annuals ma perennials e matua tutusa lava, ae e tatau ona totō i taimi eseese. Ua totoina tausaga taʻitasi i le ogatotonu o le vaitau o le taumalulu, o fatu laau ua totoina i le eleele lalata i Me, ma ua amata ona amata ona tupu i le ogatotonu o le taumafanafana. O meaʻai ma meaʻai ua totoina ia Me, ma o laau totō ua totoina ile lauʻeleʻele ile na o Aokuso-Setema.

Mallow seedlings

Afai o le fatu mallow e le fou pe na faʻatauina i se faleoloa faapitoa, ona tatau lea ona saunia aʻo le i luluina. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona faatofu i le lukewarm (pe a ma le 45 tikeri) vai mo le afa aso. O le iʻuga, o le ulu malulu e faamaluluina, ma o laau e foliga vave tele. O le faamatuuina o fatu o lenei laau toto e tausia mo le 3 tausaga, ma sa maitauina i le tausaga mulimuli o le teuina, o le pasene o le germination e sili atu le taua. O le totoina o nei fatu e sili ona faia i ipu faapitoa o le peat, o le mea moni e faapea o le aʻa o nei fugalaau e matua maaleale ma e masani lava ona toe totoina laau e le mafai ona mauaa ma mate.

O le maualuga o le taumafanafana mo le totoina o fatu e mai i le 18 i le 22 tikeri, i lenei tulaga o le ae vaai i fua muamua pe a uma le afa masina. I le tulaga o le lūlūina o fatu na faia i totonu o se atigipusa, pe a oʻo mai ni laupepa moni i luga o laau, o le a tatau ai ona vevela laau. O le mea lea, i le va o fualaau, e tatau ona tutusa le mamao mai le 2 i le 3 senitimita. Afai e manaʻo ai, o le tele o vaomatua e mafai ona pipiʻi ma le faʻaeteete i ipu o peat. O le tetele ma le faʻamalosia o laau e tatau ona faʻamaʻa. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona faasee atu i le auala mo ni nai itula ile aso. E amata mai ia Me ia Iuni, e mafai ona totoina le suamalie i le eleele palapala e aunoa ma le aveeseina mai i fala.

Totoina o le mallow i le laufanua

Laʻau talafeagai

Mo le malulu, e tatau ona e filifilia se nofoaga lelei. I totonu o le paolo, o le a tupu ae foi, ae o lona lanu e le mafai ona tumu, ma o le a faasolo ina maualalo. O le eleele e sili atu ona lelei le filifilia o le lalelei, lelei-drained, rich in humus. Mo le totoina, e tatau ona e filifilia se nofoaga o loʻo tu i luga o le maupuepue, aua a faʻafefete le vai i le eleele, ona ono tupu ai lea i le aʻa o laau. E sili pe afai e maua le 'upega tafaʻilagi i le puipuiga mai gusts o le matagi ma le tusi. O nei fugalaau e fautuaina ina ia totoina i talaane o le pa, ma o le fea taimi e mafai ai ona faapipii sao i luga o ia. Afai e le mauoa le eleele i meaʻai, ole a manaʻomia le faʻamalo. Ina ia faia lenei mea, o le ae manaomia e fufuluina le eria ma se laulau o mulch (humus).

Tulafono mo le tulaueleele i nofoaga tatala

O fualaau o ituaiga taʻitasi e tatau ona faʻapipiʻi i le eleele palapala i le ogatotonu o Me. E tatau ona manatua e tatau ona totō laau totō o ituaiga taʻitasi i le togalaau i na o Aokuso poʻo Setema. O le luluina o fatu o meaʻai ma perennials e mafai ona faia tuusao ile eleele. E tatau ona faia lenei mea i le tautotogo mai ia Aperila ia Me, pe a uma le kiona. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faia le papaʻu (pe tusa ma le 3 senitimita) tamai lua i le palapala ma tuu ni fatu se 2 pe 3 i totonu oi latou taitoatasi. O le mamao i le va o pu e mafai ona eseese mai le 25 i le 50 senetimita, ma e faalagolago i le ituaiga laau. Ua tumu le lua i le eleele, faʻafefeteina le palu ma faʻafeinu i sina vai. I le mea e faamoemoeina ai fulufulu, o le moega e tatau ona ufiufi i le ufiufi o mea, o le a mafai ai ona e puipuia ia fualaau mai le maleisa. Afai e mafanafana le tau, ona e vaʻaia lea o fua muamua pe a mavae se lua vaiaso. A maeʻa ona faʻaalia le laʻau lona tolu po o le fa, e tatau ona faʻamaeʻaina fua. O lea, i totonu o le lua e tatau ona avea ma se tasi o fatuga sili ona malosi.

Faiga o togalaau

Faʻafefea ona tausia le mallow

E matua faigofie lava ona ola malie, aua e le eseese i se uiga mataga. E tatau ona faʻafefeteina lelei le faʻafefe, aemaise lava pe afai o le taumafanafana e lava lelei. O le palapala o le eleele e tatau ona tatalaina i se taimi talafeagai, faʻapea foi ma le faʻaaogaina o mutia vao ma fugalaau fuga. Aʻo leʻi amataina le tau amata, ua fautuaina e le au atamamai le faʻaaogaina o faʻamaina o meaʻai faʻasusu, lea e aofia ai le tele o le vevela. Ole tele o ituaiga e manaʻomia ai se faʻamalosi malosi, e pei o manoa e mafai ona manua pe a tupu mai matagi malosi. Ina ia faia lenei mea, e fautuaina e totō laau i totonu o le pa (faʻaaogaina e avea o se lagolago), ma e mafai foi ona e tuu se pine maualuga i tafatafa o laau taʻitasi ma nonoa le mallow i ai. I le mea e te manaʻo i le mallow faaletausaga e ola e pei o se mea faʻapitoa, pe a maeʻa, e tatau ona aveese uma aʻa mai pu. E taua le i ai o se taimi e faia ai lenei mea ao le i faatulagaina fatu.

Pests ma faʻamaʻi

I luga o ia fugalaau slugs e mafai ona foia. Faʻaumatia i latou i le fesoasoani o mailei faapitoa. Ina ia faia lenei mea, i luga o se fasi fanua ma fugalaau, e tatau ona e tuu ni papatusi ma faatumu i le pia. Pe a ma le 24 itula, oe manaʻomia le siakiina o faʻamaumauga o mailei ma aveese uma slugs. O lenei laau e matua puipuia lava i faʻamaʻi, ae afai e totoina i tafatafa o se pa uamea, ona mafai lea e le mallow ona gafatia le pala. O le aʻoga e uiga i faʻamaʻi e matua faigofie lava, o lea, i le itu sese o pepa laulaʻau, e mafai ona e vaʻai i ni lanu mumu mumu. E tatau ona teuteuina ma faʻaumatia laʻau afaina. I se tulaga e le masani ai, e ono mafai ona maua mai siama paʻu. Ina ia faʻaumatia, faʻaaoga le fomaʻi talafeagai talafeagai poʻo se vaifofo o le sulfur colloidal.

Tausia pe a uma le fuga

I le tautotogo, pe a maeʻa ona fugalaau, e tatau ona tipi le tipu i le maualuga o le eleele. I le taimi lava e tasi, e mafai ona faʻatamaoaigaina le lalolagi i meaʻai, aua o lenei mea e tatau ai ona faʻatumu lona pito i luga i se apa mulch (compost ma humus). O le mea lea, mo le sikuea mita e tasi o le ae manaomia pe a ma le 3-4 kilokalama o le mulch. Mo le taumalulu, o lea laau e tatau ona ufiufi i laʻau mamago, lala vavao poʻo vao.

Faamalologa o meatotino o le mallow

O lea ituaiga laau ua leva ona faʻaaogaina i vailaau faʻapitoa. E tele mea faʻamalolo e masani ona iloa e fomaʻi mai i tulimanu o le paneta. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le afaina ua saunia mai le laʻau ma fugalaau ua leva ona togafitia faiga faʻapipiʻi i totonu o le manava, faapea foi ma le le mautonu. Afai e te fufuluina lau laʻau po o fugalaau o le vaomatua (mallow) ma faʻaopopo i le vevela vevela, ona faʻatagaina lea o oe e faʻamafiesea le tumutumu vevela i se taimi vave e mafai ai. Mallow grass o se vaega o le toetoe lava o fatuga uma o susu. O se teuteuga e faia i fugalaau, lea e faʻaaogaina mo faʻamalosi ma lotions mo le tele o faʻamaʻi paʻu. Latou te faʻamamaina uma lava le suamalie, ma fesoasoani foi i le vave faʻamalolo o manuʻa (atonu e mafua mai i le kulupu i totonu o sea ituaiga). O ia ituaiga fugalaau e faʻaaoga foi i le fomaʻi, talu ai e mafai ona latou toe faʻafoʻi mai le epidermis, faʻapea foʻi ma aʻafiaga mai le pustular rashes. Fugalaau e tele lava ina faʻaaogaina i fualaau faʻapitoa, aua o loʻo aofia ai le tele o vitamini C, sugars ma keratin nai lo le laʻau. Ae ui i lea, o togafitiga uma a tagata faapena e le maua ai uma le faʻasaina ma aʻafiaga. O lenei mea totino e faʻamaluluina, faʻapipiʻi, toe faʻaleleia, faʻamoemoe, toe faʻalogo, faʻapea foʻi ma aʻafiaga faʻaleaga.

Laveina o lea mai le tale: sasaa le 2 palu launiumii atoa o fugalaau fugalaau fugalaau pe tuu i totonu o se ipu malamalama ma faatumu i vai fou. Faʻasalaga mo le 10 minute ona oʻo ai lea. E tatau i se aso ona inu 2 pe 3 ipu tioata. Afai e te manaʻo e faʻaopopo le meli i le vai inu, ona i ai lea i lenei tulaga e tatau ona e faʻatali seʻia oʻo ile vevela e sili atu nai lo le 40 tikeri.

Ia Me, taʻitasi i Kamigam, o le malumalu o Kyoto, ma tuusao i totonu o le aai lava ia, o le Aoi Matsuri lea e faia, lea e faia e faʻaaloalogia ai le mallow. I le taimi lava e tasi, e ofuina e tagata lavalava o lanu paʻu ma savavali i tafatafa o auala o le aai ma pese ma siva. O lenei aso malolo na tulai mai i le tele o tausaga talu ai ...