O le togalaau

Faʻaleleia togafitiga ma togafitiga faʻapipiʻi togafitiga faʻaleagaina meatotino

Savali o se togalaau vao o le aiga o Lamiaceae. Mai i lona vaitau, e ese mai i luga o pou, lea e fai ai ni laau iti e ono afaina. O mea leaga o le laau e laiti, lanu viole.

Faamatalaga lautele

I le natura, o mea lelei e maua i Crimea, Turkey, Europa, Mediterranean ma Asia. I aso anamua, na faʻaaogaina le laau e avea o se mea manogi faʻafefeteina, lea o loʻo faʻaaoga pea i le tele o faleʻai. Faafetai i lona manaia lelei, manogi ma le tau taugata, o se isi mea e ese mai i le togi, lemoni, cloves ma le pepa.

I Roma anamua, na talitonu tagata o le mutia manaia, lea o le mutia foi o le pepa, ei ai mea leaga. Mo lenei mafuaʻaga, na ofuina e Roma i luga o latou ulu ni manogi manogi, ma talitonu o le a puipuia i latou mai mata leaga, faʻamalamalama mafaufauga ma faʻaleleia mafaufauga. E le gata i lea, o se faailoga o le auai i se aiga tamalii.

I le tulaueleele ma le tuua o se mea e le lelei. E mafai ona tupu e le gata i le tatalaina o eleele, ae faapena foi ile windowsill. O le laau manogi o le a fetaui lelei i totonu o le togalaau, avea ma mea teuteu o moega ma le Alpine slide, faapea foi ma le faʻaauau pea o mea manogi fou, lea o le a faʻaopopo ai mea faʻafefe i le tele o ipu.

Eseese ma ituaiga

Savali togalaau - o se taʻavale taʻitasi, e oʻo ile 40 inisi le maualuga. O le laau e lauitiiti lauusiusi lanu meamata ma lanu piniki ma se manogi suamalie o le oregano ma laume.

Savali mauga - o se laau lalelei e oʻo i le maualuga e oʻo atu ile 50 simita. E umi, laititi, lanu lanumeamata lanumeamata ma pito pito i luga. O mea leaga o le laau e laiti, paʻepaʻe. O le fetolofi o ituaiga o savili mauga e sili ona teuteuina.

Savory Condari - o se vaomago taʻitasi tausaga taʻitasi ma lau lanu mumu, lauitiiti, lau lanu meamata. O fugalaau suamalie i fugalaau fugalaau o se kulimi piniki mālū ma se manogi manogi e faʻateleina pe a faʻamago meaʻai.

Savali mamalu - o se laau o lenei ituaiga e oʻo i le maualuga e 50 centimita. E tele mea e talitutusa ma le tausaga faʻalelei. E lauulu lauulu-lanu meamata laulaau. O inflorescences e mafai ona sinasina ma lanu piniki. O le taimi o le fugalaau e tupu i le faaiuga o le taumafanafana ma faaiʻu i le ogatotonu o le autumn. O le manogi o mea manogi o lenei ituaiga e tutusa ma le marjoram.

Savory Douglas Indian Mint

O se laʻau faʻamalosi faʻatasi ma lala o loʻo fetolofi ma se mea manogi, laulaʻau lauulu. E ala i le manogi, o le mutia e pei o le moa. Inflorescences laiti, e iai se lanu sinasina ma se manogi malosi.

O le taumafanafana e lelei - o le laau o se taʻavale taʻitasi tausaga, oʻo atu i le maualuga e oo atu i le 40 simita. E umi, lamolemole, lau o le lanu uliuli. E fuga mai le mutia i lanu piniki piniki mumu ma se manogi matagofie e foliga tutusa ma oregano.

Savali taumalulu - O se tamai laau ma le salalau, lala fetolofi, lea o loʻo ufiufi i laʻau laʻau-o le lanu lanumeamata ma sina lanu lanu. O inflorescences ei ai se lanu piniki ma le lanu mumu. O le laau ei ai sona manogi manogi manaia.

Savory garden gnome - O se vaʻaiga faʻapitoa e faʻamalosia e oʻo i le maualuga e 10 i le 12 senitimita. O le Savory o loʻo i ai se ufiufi mafiafia o se paolo lanumeamata lanumeamata ma se tart, mea manogi manaia. Fuga lauulu ma lanu paʻepaʻe pe piniki piniki.

Savory savory

O se taʻitaʻitua taʻitasi, maualalo o laau totō faʻatasi ai ma se vaʻavaʻavaʻa, lau laʻau. O inflorescences e mafai ona i ai se paʻu paʻepaʻe mumu mumu po o le lanu violē. O le manogi o le suamalie e vaʻaia le oregano, ae i le taimi lava e sili atu ona vevela ma tart.

Savali taloni - o se aganuʻu masani faʻatasi ai ma lala fetolofi ma se paʻu lauolaola lauolaola lauolaola, lanu mumu, ma faʻafefe ai le manogi malosi o le lemon. O le laau e fuga ma fugalaau fugalaau laiti.

Savory aromatic - o se mea taʻavale taʻitasi tausaga taʻitasi ma laʻititi, faʻamafanafana manogi mata. O meaola suamalie e maua ai se kulimi piniki ma se manogi manogi.

Savali tausaga - O se togavao ua laulauina, totō e oʻo ile maualuga i le 25 i le 50 senitimita. Ua taʻavaleina laulaau laʻitiiti o lanu uliuli-lanu meamata i pito mataʻutia. E faʻaputuina inflorescences i ni ato lanu paʻepaʻe poʻo le piniki, o loʻo i totonu o le laʻau.

Faʻaleleia togafitiga ma le tausiga ile eleele

O vao mutia o se laau toto-alofa, mo le mafuaaga lea e tatau ai ona tupu i se mafanafana, matala ma le la. I le paolo, o le a lagona e le laau le le toʻa, lea o le a aʻafia ai lona tuputupu ae ma lona atinaʻe.

Savali e le taliaina le vavalalata i vao, o le mea lea, ao le i totoina, e tatau ona tafiesea uma le vao vao. Talu ai o le mutia pepa o loʻo i ai ni uiga lelei matagofie, e mafai ona totō i luga o mauga mauga, i tafatafa o togalaau ma e oʻo lava ile tafaoga. O le a vaʻavaʻai solo o ia i soo se mea.

Mo le tuputupu aʻe lelei ma le atinaʻe e tatau ona filifilia fualelei, malamalama, sina alkaline ma manava manava. O le eleele lelei lelei o le a avea ma le oneone poʻo le loam. E mafai foi ona e totoina se mea suamalie i le mea e toto ai tamato, fualaau o le taumalulu po o le kapeti e tupu, aemaise lava pe a fai e fugaina i latou i luga o laei. E le tatau ona e lūlūina le laau i tafatafa o le lemon balm, rosemary, mint ma thyme.

Faʻasalaga faʻaleleia

I ni nai vaiaso ao le i luluina le laau, e tatau ona eli se moega, faʻafefiloi laufanua faʻatoʻaga ma le faapalaga poo le humus. A o leʻi totoina, e tatau ona faʻamamaina le eleele.

E taua le mafaufau i le mea moni e faapea, o le suamalie e totoina e le totoina o le tagata lava ia, o le mea lea e lava ai le luluina o le mutia tasi, o se taunuuga o le a totogo ai i luga o le saite i tausaga taʻitasi.

E tatau ona lūlū fatu fatu i le tautotogo, pe a leai se lamatiaga o le malulu, poʻo le amataga o Novema i le taumalulu. I luga o le moega e tatau ona avea ma togitogi ma le loloto o le 1 centimita, ma solomuli i le va o le 20 simetimita. A uma le lūlūina o le laau, e tatau ona ufiufi le moega e faʻamalosi e tausia ai le lelei o le eleele.

A maeʻa aso e tolu, e tatau ona faʻafefe le moega. Pe a oʻo mai uluaʻi ulufale, e tatau ona suamalo, ma tuʻu ai laau sili ona malosi i se mamao e 5 i le 7 inisi le tasi mai le isi. I sina taimi mulimuli ane, e tatau ona faateleina lenei mamao i le 15 simita.

Garden bergamot o se tasi foi o le aiga o Iasnatkovye. Ua tupu i le totoina ma le tausiga i le eleele e aunoa ma le tele o le afaina, o le mea autu o le mulimuli lea i tulafono o le tekinolosi tau faatoʻaga. E mafai ona e maua uma fautuaga talafeagai i lenei tusiga.

Savory Watering

Faʻasagaina o le laau e tatau ona faʻalelei. A uma le lūlūina o fatu, i le taimi ole taimi o le germination, e le tatau ona faʻamalo le eleele e ala i le fafagaina o se moega o le mutia i aso uma e lua.

Pe a tupu le ola lelei, e tatau ona faalua faalua i le vaiaso.

Savali oneone

Savali e talafeagai mo laʻau eleele lamolemole ma le maualuga o le eletise o le itiiti ifo ma le 6. O le a ola lelei le laau i luga o loam ma le oneone oneone.

E taua tele le vaʻaia o le eleele ma faʻafefe lelei.

Savali togafiti

O se gaioiga o le mutia o le mutia e masani lava ona faia ina ia mafai ai ona faʻaaogaina le laau mai fanua matala i se ulo mo le galueaina o fale. O le faʻatinoga e faia i le amataga o le autumn e ala i le eliina ma le faʻaeteete o se laau ma se palapala eleele ma tuu i le eleele ua faʻafefiloi ma le biohumus ma le niu. I le pito i lalo o le ulo, e tatau ona faia vaivai mai le ele. Pe a ma le masina, o le a totogo le laau ma o le a ola i le auala lava lea e tasi i totonu o le eleele.

O loʻo faʻapipiʻiina foi se faʻapipiʻi vaʻavaʻai ma se mea e teu ai i luga o se moega ua saunia muamua ma le eleele lelei. Naʻo ituaiga o ituaiga taʻitasi e faʻapipiʻiina, e le talafeagai le faʻatinoina o lenei faʻavae i tausaga taʻitasi.

Faʻailoa togafitiga

E ui i le le mautonu o le laau, e manaʻomia le fafagaina, talu ai o le soifua maloloina o le laau ma ona fua e faalagolago i ai. Aʻo lei totoina i le tautotogo o le tautotogo ma a uma le seleselega i le tautoulu, e tatau ona faʻaaogaina le oneone faʻapitoa i le palapala.

Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e faʻaaoga le nitroammofoskoy. I luga o se pakete vai e tatau ona e suʻe 20 kalama o le faʻala. A o le lūlūina fatu po o mea totō, e tatau ona faʻamaʻaina le palapala ile uro. E le gata i lea, e le tatau i se tasi ona galo e uiga i le faʻaleleia masani o le faʻamaʻiina o meaʻai. E tatau ona e faia ia le itiiti ifo ile tasi i le masina.

Savali fualaʻau

O fugalaau e afua mai i le amataga o Aokuso i le ogatotonu o Oketopa. O mea leaga o le laau e laiti, paʻepaʻe pe piniki i lanu.

E i ai la latou manogi manaia, o lona paolo o le a faʻalagolago i le eseese o le mutia o le pepa.

Savali teuteuina

O lea e le totoina ai laau suamalie, e tatau ona teuteuina i taimi uma. O meaʻai e teuteuina i le amataga o le tautotogo e aveese ai lala oti ma vaivai. E le gata i lea, e tatau ona faia le faʻataʻitaʻiga pe'ā maeʻa ona ola.

Afai e amata ona aliali mai lanu enaena i luga o le laulaau, e tatau ona tosoina le vao, aua o lenei faailoga o loʻo taʻu mai ai le leai o se malamalama. Afai e fiafia le tagata fai togalaau i le lanu lanumeamata, ona tatau lea ona selesele lelei le meaʻai e aunoa ma le faʻamalo.

Sauniuni lelei mo le taumalulu

Naʻo ituaiga o ituaiga taʻitasi ua saunia mo le taumalulu. Mo le puipuia o matagi malulu mai le faaleagaina o le aʻa, ua lava lea e ufiufi ai vao o le mutia vao ma laulago mama po o lala laau.

I le oʻo mai o le tautotogo, e tatau ona matala le laau ma faʻamaʻapeʻa uma lala mamae, ma maua ai le avanoa avanoa e ola ai fou.

Faʻaleleia fua o mea manogi

Savali faʻailoga i ni auala se lua: fatu ma vegetative. E seasea lava ona faʻaaoga le togalaau, talu ai o le laau e toe totoina lelei e fatu.

Ae ui i lea, e tatau ona e iloa e aofia ai le totoina o aʻa ma faagasologa o aʻafiaga.

Savali fatuina o fatu

O le totoina o se laau mai fatu e le faigata. Mo le mafuaʻaga lenei, e tatau ona saunia se moega i eleele laulelei, faʻafeʻeina, faia ni pupuʻu i totonu e oʻo i le 1 centimita le loloto ma mamao i le va oi latou e oʻo atu i le 15 simita.

A maeʻa sauniuniga muamua, lulu fatu i totonu o togalaau ma ufiufi i se ata tifaga e tausia ai le maualuga o le susu. A oʻo mai pupu, e tatau ona aveeseina le ata, ma e tatau ona tosoina le tuputupu aʻe talavou.

E tatau ona matauina o le totoina o fatu e mafai ona faia uma i le tautotogo ma i le taumalulu. Ae ui i lea, o fai togalaau poto e fautuaina le faʻalauteleina o le suamalie i le tautotogo.

Maʻi ma meaʻai

O le faʻamatalaga o se togafitiga talafeagai e faʻamaʻi ma faʻamaʻi, ae o loʻo i ai nisi faʻamaʻi e mafai ona tupu i totonu o le mutia. O nei mea e aofia ai le pala ma le paʻu palapala.

Pau o le aʻa e tupu mai ona o le suavai o le palapala ma e oʻo atu ai i le oti o le fale. E mafai ona taofia i le matauina o le puleaina lelei o le puleaina o le vai, aloese mai le faʻavaivaia o le vai i aʻa.

Malosiaga malosi faʻaalia o ia lava i foliga o lanu paʻepaʻe i luga o laulaau, ia na mafua mai ona o le faaputuputuina o le mycelium o le fuga. E tau atu i le fesuiaʻi o laulaau, ma ona o le fesoasoani le lelei ma e oo lava i le oti o le laau atoa. I faailoga muamua o se maʻi, o le mea lelei e tatau ona suʻeina i se vaifofo o Actellik e tusa ai ma faatonuga i luga o le afifi.

Faʻatau togafitiga o togafitiga ma faʻailoga

O le aoga o mea lelei mo le tino o loʻo taoto i lona fomaʻi e le masani ai. O fualaʻau laiti o le mutia o laʻau o loʻo mauʻoa i vitamini C, suauu meli ma garotene. Faʻafetai i le tuufaatasiga o nei vaega, o le mea faʻalelei o se faʻatuga masani, ma e faʻatagaina ai oe e tau faasaga i maʻi pipisi, faʻaleleia le laʻau ma mafai ona aoga i le faʻavae toto.

O le suamalie e tele naua tannini, resins ma kulupu, lea e maua ai le mutia ma se aoga taua o se vailaʻau vailaʻau. O mea manogi lelei, manogi lelei le suauu taua o loʻo aofia ai. O se tonic lelei tele lea e faʻaleleia ai le faʻatonuga.

E faʻaaogaina i togafitiga o fualaau faasaina ma le inu ava malosi. E le gata i lea, o loʻo faʻamatalaina mo le vevesi o gasegase ma le faoa faamalosi, lea e masani ona o faatasi ma se maʻi matautia e pei o le maʻi o Parkinson.

O vao vao o loʻo faʻaaoga foi i le cosmetology. Talu ai o le suauʻu manogi e fesoasoani e faʻamalosi ai le vaivai e ala i le faʻamalosia o le folasia o lauulu ma puipuia ai le paʻu o lauulu. E faʻamamafa ai le mumū, o lea e faʻaaogaina ai le togafiti, o le eczema ma le paʻu.

Ma o ana faʻaaogaina o mea faʻapitoa e faʻaaogaina ai mea faʻapitoa e manaʻomia mo gasegase o le natura ma mea na tutupu. O le laau o loʻo i ai se faʻafouina ma le faʻamalosia o le soifua matua, o lona uiga e masani lava ona faaopoopo i ai le siakiina o foliga.

Faʻaliliu le faʻaaogaina o le mutia o le mutia e tatau ona mo tagata na maua le faʻalepale, gasegase tumau ma le maualuga.

E le mafai ona e faʻaogaina tina lelei ma faʻamoemoe. A o lei faʻaaoga togafitiga faʻatoʻaga, faʻafesoʻotaʻi se tagata poto faapitoa.

Faʻamatalaga faʻatau meaai

I le kuka, na faʻaaogaina le laau talu mai aso anamua. O lona manogi, ae manaia le manogi e foliga mai e pei o le pepa, o lea ua faaopoopoina i ni sauga eseese, faapea foi ma aano o manu ma iʻa. I totonu o Bulgaria, e masani lava ona avea o se tafaoga autu. O se tasi o vaega o le lauiloa Bulgarian ketchup. Faaaoga vao i le gaosiga o Georgian ma Armenia.

Faʻaopopo meaʻai i salakeke. E lelei tele i pi, tamato, stews, mushrooms, pati falai ma le ate. O lau o le laau e tuu i le lauti e avatu ai le inu o se mea manaia ma le tofo lelei.

Savali e le gata o se laau e le lelei tele e faaaoga i le kuka ma togafitiga faaleaganuu, ae o se laau teuteu teuteu matagofie foi lea e tuufaatasi i totonu o le togalaau aina, e maua ai le susulu ma le matagofie. Ua lava le usitaia o fautuaga a le au fai togalaau masani e uiga i le galueaiina o mea manogi ma o le a fiafia ia te oe i lona matagofie mo le silia ma le tasi le tausaga.