Laʻau

Basella

Basella (Basella) o se vine teuteu umi o le aiga Basellaceae (Basellaceae). O le laau e sau mai Aferika i Sautesasa, lea e ola ai e pei o se fualaʻau laulaau ma e lauiloa o le "Malaina spinach."

O Basella o se afi vevela, faʻapupulaina le faʻalauteleina o laau ma vine e ola i le 10 mita le umi ma laʻau, o isi, o le fatu ma le manogi manaia ma le mucous structure. I fugalaau teuteu teuteu, o ituaiga ma laʻau eseese e valiina i paʻu mumu e matuā taua lava.

Basel e tausi i le fale i tulaga

Malamalama

E manaʻomia e Basella se moli susulu, faigofie ona faʻafefiloi le susulu o le la, o lea e le manaʻomia ai le ufiufi. Ina ia faatumauina le teuteu i le taumalulu, e manaomia e le laau se malamalama atili.

Lulu

I le taumafanafana, o le vevela sili ona lelei o le mea o loʻo i totonu o le basella e 22-25 tikeri, i le taumalulu - 15-17. Basili e tali filemu i le vevela o le vevela.

Faʻamamaga o le ea

E manaʻomia e Basella le maualuga o le susu. E manaʻomia e ia le faʻaleleia faifai pea i le vai mafanafana. Ina ia faʻalauteleina le susu, e mafai foi ona e tuu le basella i luga o se palatusi i laumei susu poʻo le sphagnum moss. Ae maise lava o le laau e manaʻomia ona sosoloina i le taumalulu ma faʻataunuʻu masini.

Faʻasa

I lalo o le natura masani, e faigofie lava ona talia e le basella le laulauina o le lamala, ae o le potu e tatau ona masani ona faasūsūina. I le taumafanafana, o le palapala i totonu o le ulo e tatau ona susu pea lava pea, e ui lava e le tatau ona faʻatagaina le paʻu o vai i aʻa. I le taumalulu, e faʻaitiitia le suavai, e mafai ai e le palapala ona faʻagogo sina va i le va o le faʻamafa.

Soo

O le eleele mo le tuputupu ae o le basella e manaomia le malamalama ma le ola maloloina, e mafai ona e faia le eleele atoa ma sauni mo le suamalie.

Fertilizers ma faʻamaʻi

I le vaitau o le tuputupu aʻe, mai ia Mati e oʻo atu i le Setema, e fafagaina le basella i 2-3 vaiaso ma faʻamaʻi faʻasamaʻi faʻatasi ai ma le maualuga o le kulimi.

Suiga

E tatau ona i ai se alavai lelei i totonu o le ulo ma le basella. I se aganuu gaosia, o le basella e totoina i le 2-3 tausaga i le tautotogo. I le taumafanafana, e mafai ona ave i fafo ma totoina foi i le eleele. I le taumalulu, latou teliina ma tuu i totonu o se potu vevela. E le manaʻomia e le laau le paolo i luga o le auala.

Faasalalauga a Basel

O Basella e matua faigofie lava ona faʻapipiʻi fatu po o le vavae. O le basella tuber e mafai ona faʻaleleia e fatu i taimi o le totoina.

E susunuina fatu i le vai mo le tusa ma se aso ma totoina ia Aperila i se mea e malamalama ai. O le pesini ma fatu e tatau ona ufiufi i tioata poʻo ata tifaga ma teuina i se nofoaga mafanafana ma le vevela o le 18-22 tikeri. O le eleele e tatau ona susu i taimi uma. A tutupu ae laau, ua totoina i ni ipu eseese.

Tatala aʻa i totonu o le vai mo le 5-7 vaiaso. A maeʻa aʻa, ona totoina lea i totonu o fagu poo totonu o le eleele.

Maʻi ma meaʻai

E masani lava e le maʻi maʻi Basella i le tausiga lelei. E seasea lava, o aphids poo whiteflies e mafai ona aafia ai. Taulima le laau ma se vaifofo o le fasimoli tagamea. Afai e te le 'ai ona lau e fai ma meaai, e mafai ona e togafitia i se iniseti.

Ituaiga o Basella

Basella paʻepaʻe (Basella alba) - o le mea masani masani ma o se vine faʻamaʻavale ma se fasi laau e oo i le 10 m le umi. Lafoaʻi mai le 5 i le 12 cm i le tele, pogisa lanumeamata, fatu. O fugalaau lanu meamata e pei o le fugalaau o loo faaputuputuina i fualaau aina. O le fua o se pulu lanu uliuli-uliuli, lapotopoto, e oo i le 5 mm le lautele, tutusa ma vine.

Basili ulaula (Basella rubra) - e tutusa ma le laau na muamua atu, na o lona lanu e mumu, ma o laulaau e mumu-lanu. Fuga i fugalaau paʻepaʻe.

Tuberous Basella - o se vine faʻatasi ma se mea faʻafefete, o laʻau e pei o le fatu. E i ai fatu e maua i luga o puʻu eleele. O fatu e tutusa lelei lava ma pateta, ae ona o le mea o loʻo i totonu o le kulupu, o lo latou tofo e sili atu ona leaga.