Fugalaau

Ua totoina e Hazel - totoina, tuputupu aʻe ma tausi lelei

Le igoa latina mo le hazel grouse - Fritillaria e sau mai le "chessboard", ma ua tuuina mai mo le lanu lanu o fugalaau o nisi ituaiga e pei o lenei mataupu. E tusa ai ma se isi faʻaliliuga - mai le Latina fritillus, o lona uiga o se ipu poʻo se vaʻa mo le oisa, ma e fesoʻotaʻi faʻatasi ma le lanu, ae faʻatasi ai ma foliga o le fugalaau. Na maua e le laau le igoa Rusia o le "hazel grouse" mo le tutusa o fugalaau e lalagaina i togiga lanu ma fulu o se manulele vao o le aiga grouse. I totonu o lenei tusiga o le a matou taʻu atu ia te oe le ala e tupu aʻe ai le hazel i le togalaau - e uiga i le totoina, faʻaleleia ma le tausiga.

O le ulu o Hazel (Fritillária).

Faamatalaga faʻapitoa o le laau

Laʻau - togavao faʻamalosi, faʻamaʻapeʻapeina ma faʻalauteleina i vaega e ala i lalo o pulu. O le pulu e aofia ai le tele (2-4-6 poʻo le sili atu) laʻa o le tino, tuʻu faʻatasi; o nisi o le fua e ave ai fatugaʻo io latou fatafata, atiina ae i ni pusa fou. O se seleseleti e tupu mai i le pulufana ma le tele pe itiiti ifo foi o le tele, laititi-lafoaʻi poo lau laititi laititi e tuulafoaʻi poo ua i luga o le ala.

O fugalaau lapopoa o fugalaau ulu e aliali tasi i le taimi poʻo nisi (faʻatasi ma le faamalu, palu) i le pito i luga o le ala. Perianth e faigofie, susulu i lanu (lanu samasama, lanumumu, paʻepaʻe, viole), e masani lava ona iloa, ono-petalled, foliga-foliga pe lua-pei, pauu ese; e faʻagaloalo pe toeitiiti atoa, o toetoe toetoe lava a tutusa le tapals pe faʻatasi ma o latou tumutumu, pe pipii i itu. I le pito i lalo o laʻau taʻitasi e iai le meli (nectary) i le foliga o se tafatafa tafatafa, faʻalelei poʻo le taamilosaga, e masani ona osofaʻi i fafo, pe aisea e punou ai le ufiufi i itu taumatau, ma o le fugalaau e faʻaputu pe faʻalanu. E ono ni faailoga; o isi e faʻapipiʻiina i filo e se faavae. Pestle ma se filiform, atoa poʻo le tripartite (stigmas) ma faʻatasi ai ma se ovary polyspermous e tolu ona aʻa.

O le fua o le hazel grouse o se capsule e ono-itu, tolu-namu, apaʻau pe leai, ma le tele o fatu papa.

Faʻatoʻa totoina tulafono

O se vaega o le ulu o le hazel o le i ai o ni meaʻai fiafia, e le puipuia. Soʻo se mea e faaleagaina i le fua (vaʻa, tipi, mea lanu enaena o le pala), faʻapea foʻi ma tulaga le lelei o le teuina o pamu e mafua ai ona faʻamagoina (o pulufana e avea ma mea vaivai ma pisipisia) poʻo foliga vaaia o luga o pulufana e mafua ai le oti. O le maliu e ono tupu tele i le totoina lelei o pulu, pe afai o le susu i le malulu e mafua ai ona pala.

E sili ona totoina vaomatua i luga o se mea maualuga lea e leai se vaivaiga o vai. Afai ei ai se tulaga lamatia o le faʻafefe o le eleele i le fale e totoina ai le nofoaga o loʻo e filifilia, fai se faaputuga fafie. Faatumu le pito i lalo o se lua lafoaʻi ma se oneone laititi, o lona loloto e fuafua i le tele o le pulufana ma le maualuga o le laau (ua totoina lapoa tetele o laau i le loloto pe a ma le 12 cm, maualuga - e tusa ma le 20 cm).

O se nofoaga mo le grouse e filifilia i le la po o le malulu ata. O le palapala e tatau ona mauoa ma lelei ona suavai. Afai e te faʻalauteleina laʻau pupuʻu poʻo toto i latou ile susu, nofoaga maualalo, ona leai ai lea o ni pine i le lautele. Tuʻu le pulufana, e aofia ai fua o le tino, e tatau ona e faʻaeteete ma faʻaeteete.

E tafe le oneone oneone i le pito i lalo o le pu ua saunia mo le ulu o le hazel. E le fetaui lelei le laʻau faʻaiʻu, e aʻafia le afaina, o aʻa talavou e pala i totonu. E le gata i lea, ina ia aloese mai le liliuina o pulu i totonu o le lua, e sili atu le tuu i luga o le fala.

O le loloto o le totoina o le ulu o le vine, ua fuafuaina, e pei o totusu uma - e tatau ona faaluaina le maualuga o le pulu. A uma ona tuʻuina le anisi, e faʻapipiʻi le oneone ma fugalaau faʻasili i le lua, o le lau fugalaau e sili ona saunia, mama pe faʻafefiloi ma le palapala.

A o leʻi totoina, e fautuaina e faʻamaʻi le hazel e faʻapipiʻi bulbs (mo se faʻataʻitaʻiga, ma le paluga o le potassium) ma le paʻu ma le malala moli.

Afai e le mafai ona totoina ni gafa vave i le taimi lava e faʻatau ai, puipuia i latou mai le faʻamamaina - nofoaga sphagnum i sina susu susu pe o le ola ola ma tuu i le vaega o fualaau o le pusaaisa. O le fale e masani lava ona toto i le togalaau ia Setema ma Oketopa. O le faʻamalosia mulimuli ane o le totoina o puluvao e manaʻomia ai le mulutūina o le nofoaga o le totoina ma ufiufi ai laʻau mo le taumalulu.

Fausia togalaau ma le tausiga

O loʻo i ai se manatu e faʻapea, o le hazel grouse o se laau e le lelei. E le saʻo lenei mea. Muamua lava, e taua le usitaia tulafono o le tulaueleele.

O pupuuga pipi e totoina i le tautoulu - mai le ogatotonu o Aukuso i le amataga o Setema. E le mafai ona totōina mulimuli ane: o le a le tupu laau, pe a tatau ai, ma atonu e le totogo i le tausaga a sau.

E inu le suavai, e pei o pulu uma, ma manatuaina o pulu o laau vaivai ua le toe i ai i le eleele matutu, latou te manaomia e fafaga 1-2 taimi i le masina.

O le ulu o Hazel (Fritillária).

Vaavaai i le gaugau faapea foi lili. Latou te fafaga faalua i faʻamaʻi faʻamafanafana.

  • E fafagaina le fala mo le taimi muamua i le sefulu tausaga lona tolu o Aperila: latou te 'ai le 1 tbsp. O humus i totonu o se pakete. sipuni "Agricola" mo le totoina o laau totō "ma le nitrophoska, fufuluina 3-5 kg ​​i le 1 sq m mita se 3-5 cm.
  • O le taimi lona lua na fafagaina ai le vao pe a uma ona tupu: 1 sikuea. m faataapeapeina i le 1 st. sipuni o le superphosphate ma le sulfate sulfate.

E mafai ona faʻapipiʻi le pefu laupapa i lalo o laau i le taimi o le fuga o le ulu o hazel. E salalau faataamilo, ma pe a uma ona mulimulu le laau i le peat or humus (faaputu e oo i le 3 cm).

Ua amata ona fuga mai le ulu o Hazel i le afa lona lua o Me, o le vavao e puupuu - e oo i le 18-20 aso.

O loʻo faʻafiafia pea le mata i ona laʻau matagofie, ae i le sefulu tausaga muamua o Iulai o le a toesea ai le mea teuteu ma o lona vaega atoa e tatau ona vavae ese. Ina ia aua nei galo le mea e tupu ae ai le ulu o le hazel ma ia le o se mea e lavelavea ai le palapala i lenei nofoaga, e tatau ona matauina.

Faʻatoʻa fanau

O lenei laau e totoina e fatu ma vegetatively. O sea faasologa e le o se mea e tupu. O le mea moni e faapea o le fatu fatu e masani ma e talafeagai mo ituaiga uma lava, ia le itiiti ifo i le lua laau totō o le ituaiga ituaiga e tasi e manaʻomia.

Faʻasalaga fatu fatu

A maeʻa le faʻavasegaina (faʻaaogaina o iniseti poʻo le faʻaogaina), e fai se pusa fatu, lea, pe a oʻo i luga, e fai se tulaga i luga. O le faʻauluʻau e faʻateleina ma maua ai le malosi. E mafai ona aoina fatu pe a maeʻa ona paʻu puipui o le kapete. O nisi taimi, i le tele o tausaga timu, e fautuaina e vavae ese le atigipusa muamua, pe a amata ona susulu ona puipui, ma vela i se nofoaga matutu ma vaʻavaʻa.

O fatu o le tele o ulu o le gafa e puipuia i faʻamaʻi faʻaleaga. E fautuaina i latou ina ia vave totoina i le taimi o le seleselega i luga o se 'upega tafaʻilagi ma le lelei, saunia i le eleele faʻapitoa, aua o le a tutupu mai ai ni laau iinei mo le tele o tausaga ma e manaʻomia ona tuʻuina atu meaai mo nei tausaga uma.

E faʻaaogaina fomaʻi faʻamalosi i le ituaiga o laei taʻitasi i luga o mea taua i le atinaʻeina o laau: i le amataga o le tuputupu ae, ao faia le pulu. O fatu laau e totoina i luga o mauga na siitia mo le lelei o le alavai i totonu o vao 6-10 cm le lautele, faatasi ai ma le faasologa o laina e tutusa ma le tele. O le loloto o le loloto o le 1 cm. Ina ia faia le pito i lalo, ia faʻaaoga se pusa faʻamaufaʻailoga faʻasolosolo faʻatasi ma ni lamolemole lamolemole, lea e faia i luga o le laupapa taiala.

I le taimi lava e uma ai le luluina, o le pito i luga o le tuatusi e mulimulita ma le peat ma se laulau o le 2 cm. E aliali mai lauulu i le tautotogo o le tausaga a sau ma na o le pau lava le lau o le senitimita le maualuga. O le fugalaau e matua fesuisuiai, e faalagolago i le ituaiga o meaola, ma e tasi lava i ituaiga meaola i tausaga eseese.

O lenei mea e afua ona o le tau o le tau lea na tupu ai le fatu. O fualaau e masani ona sili atu nai lo tagata totō matutua, e puipuia i le malulu i le tau malulu ma le lautele i le tele o mea le lelei.

Masalo o le faafitauli ogaoga i lo tatou tau o le puipuiga lea o laau toto, tagata malaga mai eria ma taumafanafana, mai le susu palapala i le taumafanafana. Ua lua lua tausaga le matutua e tatau ona eliina pe a maeʻa le vaitau o le tuputupu aʻe ma teuina i se nofoaga malulu i le taumafanafana. O se galuega atamai tele lenei, ona o le pupuʻu e laʻititi lava ma o nisi o ia, o se tulafono, ua leiloloa.

O meaola faʻapitoa, sili atu ona faapalepale i taumafanafana mamago, e aunoa ma se gau e mafai ona tupu i se nofoaga e tasi mo le 4 tausaga (o le amataga o le fuga o fualaau taʻitasi), mulimuli ane e tatau ona totoina. Afai e toalaiti ni fatu, e faigofie ona toto i totonu o papatusi ma puipui mafolafola ma se pito i lalo lea e le faalavelaveina ai le leai o se aʻa o le aʻa. E tanu i totonu o le eleele e felafolafoaʻi ma le pito i luga o le tumutumu. O lenei mea e faigofie ai le eliina o nai pulu laiti, lea e aveʻesea ma le pesini. O le puipuia o pulu mai le tele o le susu i le taumafanafana, pe afai e tatau ai, e faigofie foi. E aveese le pesini ma le palapala ma tuu i se nofoaga puipuia mai le timu, ma i le tau e toliina ai i latou.

Faʻasalalauga i luga o pulu

O le auala lona lua e sili ona tāua o le faʻaleleia o le gafa o le vao o le vegetative. E mafai e se tasi tina tetea ona faia ni mea e sui. I le tele o ituaiga meaola, o se pusa lapisi e sili ona tele ma se numera tele o tamaiti laiti e faia i le taamilosaga faaletausaga taʻitasi. I le avea ai o se tulafono, e lapotopoto, ae i nisi o ituaiga o meaola e maualalo pe o nisi foliga. E tatau ona ola seia oʻo ina tupu mo ni nai tausaga.

Faʻailoa le malo.

Pe a eliina, e faigofie ona vavae ese le pepe mai le pulu a le tina, ma e le mafai ona aoina uma. O le mea na totoe i le eleele o le a tulai mai i le tausaga a sau. O le mea lea, i lenei nofoaga mo le tausaga e sosoo ai, e sili atu le le totoina o isi ituaiga o gafa, pe afai o ni nai tausaga e mafai ona e maua se paluga e le masani ai o ituaiga meaola.

O le taina o le galu e tasi i le taimi e tasi i le lua tausaga e lelei ona e tuputupu aʻe le pepe o le tausaga muamua ma faigofie atu ona eli. O ituaiga o le Liliarhyza vaega e faigofie ona faʻaleleia e ala i le suʻeina i totonu ole pusa ole tina ole vaega o fualaʻau lautele lea e tupu ai laau laiti.

E mafai ona e vaeluaina pusa fafie artificially. O lenei metotia e amata i le taimi e faigata ai le ala masani. O le filifiliga sili ona faigofie o le vavaeina lea o le siʻi, lea e aofia ai ni sikuea se lua. A maeʻa, e tatau ona faʻamago le tufatufa ina ia mafai e le manua ona faʻamalolo. O ia fua faʻasesega e totoina vave nai lo togi atoa, ona o lo latou tetee i le faʻamagoina e maualalo.

O faʻaupuga tetele mai pulufana o le Pelitium, Theresia, Korolkowia e tipiina i ni vaega poʻo ni mea loloto na faʻavaeina i le itu o le lalolagi. E tatau ona faia lenei mea ia le sili atu i le tolu vaiaso talu ona maeʻa ona faʻaleleia. A o lei totoina, tipi pe logoina pulu e tatau ona teuina i totonu o se potu malogo. Fautuaina e sosolo i nofoaga o mea faʻapipiʻi ma le palu pamu poʻo togafiti faʻamaʻi ma soʻo se ula.

Pests ma togafiti

O le gasegase o Hazel e puipuia mai i faʻamaʻi, ma le tekinolosi faʻatauvaʻa talafeagai, e tutusa ma le biology o vaega taitasi, e le tatau ai ona faʻaaogaina vailaau faʻasaina. O le togafitiga sili ona mataalia o le totoina o fualaau - faʻafouina suiga i le vaega lea na tupu muamua ai isi togalaau (lelei, pe afai e le o se mea sili, ae o sui o isi genera e taliaina).

Afai o se vaega o le pulufana e afaina i le pala, o nisi taimi e mafai ona lavea le laau e ala i le tipiina o le vaega ua aafia i se mea maloloina maloloina, ma togafitia le tipi i se mea malie. Ole tele o hazel grouse e puipuia i meaʻai ma e le afaina i faʻamaʻi vailaʻau faʻamaʻi - o se mea moni o isi mea totino teuteu bulbous.

O lenei fugalaau muamua ua faateleina ona maua i togalaau aina. E oo lava i le tele o fugalaau o togalaau, e foliga mai e le masani ai ona foliga, e foliga mai e manaia. O matou fai togalaau e sili ona fiafia i le laisa e faʻaputuina le faʻasalaga ma le faʻamalosi. O e tuputupu ae?