Laʻau

Gesneria

Gesneria (Gesneria) e patino i le laau o le aiga Gesneriaceae. O se mea taua, i le olaola olaola i vaomatua o Amerika ma Antilles. O le laau na maua lona igoa i le igoa o le saienitisi Swiss o Condar Gesner.

Gesneria e mafai ona tuputupu ae e pei o se tamai laau pe tusa ma le 60 cm le maualuga pe pei o se laau toto. O laulaau e gaogao, ma le tele o le susu o le susu, o le aʻa e faʻatuina. O le Rhizome ua tuʻuina mai i le tino o fatu. O fugalaau e pupuʻu, o le gaʻo o loʻo galo i fafo, o le lanu samasama pe mumu foʻi ma le samasama.

Gesneria tausi ile fale

Nofoaga ma moli

O lau Gesneria e paʻu lemu i le paʻi ona o le ulu o lauulu i luga o latou. E taua tele le puipuia o le fugalaau mai le susulu o le la ina ia le maua ai le vevela matautia. O le a lelei lona tulaga i matafaga sasaʻe poʻo sisifo ma le susulu malamalama o le la. Afai o Gesneria o loʻo i le faamalama i saute, ona tatau loa lea ona ufiufi le la. I le taumalulu, e faʻalauteleina le la o le ao, e mafai ona e faʻaogaina faʻamalama faʻamalama.

Lulu

I le tautotogo ma le taumafanafana, e tatau ona i ai Gesneria i le vevela pe a ma le 20-25 tikeri, ma i le taumalulu aʻo tafaoga - ia le itiiti ifo i le 18 tikeri.

Faʻamamaga o le ea

Talu ai ona o le ola i totonu o le natura natura e tupu i vaitau vevela vevela ma vevela, i le fale e manaomia e le fale le maualuga o le susu. Na o le pau le mea e le tatau ai ona susu le susu ile laʻau. O le ea o loʻo siomia ai le laau e masani ona sasaina, ma o le fagu lava ia e tuʻu i luga o se fata ma le susu susu. E mafai foi ona e faʻaaogā puʻu mo lenei mea, lea e tumau ai foʻi le susu. O le tulaga autu o le pito i lalo o le fagu ma le laau e le tatau ona faʻafesoʻotaʻi ma le vai, talu ai ona o le aʻa e mafai ona vave ona pala.

Faʻasa

I le tautotogo ma le taumafanafana, o Gesneria o loʻo i totonu o le tulaga o le alualu i luma tuputupu aʻe, o lea la o le fafagaina i lenei taimi e tatau ona tele. Vai le laau e pei o le pito i luga o le eleele e magoto i totonu o se ulo. E taua tele le leai o se vai i totonu o le koneteina, e pei ona amata ona pala le fatu o le laau. I le amataina o le falemaʻi, i le autumn ma le taumalulu, ma le maeʻa foi o le fuga o le vavalaʻau, o le gesneria ua faʻaitiitia le vai ma itiiti. E sili ona lelei le faʻaaogaina o le vai faʻainu, talu ai e le mafai e le laau ona faapaleni le susu ile laulaau. Mo le faʻaleleia o le vai e faʻaaoga ai le vai malulu faʻafefe i le vevela o le potu.

Soo

O fatu o le Gesneria e totoina i totonu o se ulo ma le faʻafefiloi o humus, oneone, peʻa ma lau laʻau ile tutusa tutusa. O le pito i lalo o le fagu e tatau ona ufiufi i se paipa alavai o pebbles poʻo le uamea lautele.

Fertilizers ma faʻamaʻi

I le piriota mai le amataga o Mati e oo i le amataga o Oketopa, e manaomia e Gesneria le fafagaina masani. Le tele o le fafaga - 2 taimi i le masina. Mo le faʻamaʻaina, faʻaaogaina o le faʻaaogaina o le vai e faʻaaogaina mo le totoina o totonu o laau.

Suiga

E tatau ona faʻapipiʻi se tagata matutua i luga o laau totō i Ianuari-Fepuari. E le manaʻomia le ufiufi atoa o le pulumu i le palapala, e tatau ona i ai mafaufauga i luga. O le mea lea o le a ala vave ai le laau i le tautotogo ma avatu ai ni totō fou.

Taimi e malolo ai

Gesneria o se laau toto, ma o le amataga o le falemaʻi i Oketopa ma Ianuari, ua faʻaitiitia ai le vai. O le a galo le lau laau, ma pe a paʻu'ū atoa, e aveʻese le fatu mai le meaʻai ma teuina seia oʻo i le isi taimi e fagua ai i le vevela pe a ma le 12-14 tikeri.

Gesneria faʻatupulaʻia

Gesneria e afaina i fatuga ma fatuga. I le autumn, o fatu e totoina i totonu o se ulo ma teuina i le vevela o le 22 tikeri. O le a le umi se taimi umi e ola ai. O laau totō ua totoina i ipu eseese. E tatau ona e faʻapipiʻi pea fualaau, puipui mai le vevela vevela ma teu i le vevela o le 20 tikeri. O se laau na maua e ala i le lūlūina o fatu o le a fuga i le 2-3 tausaga.

O le taimi talafeagai mo le faʻaleleia e ala i le vavaeina o le vaitaimi mai ia Me ia Aukuso aofia ai. Mo le mauaina o le faaopoopoga, o se pepa tipi ua faʻaaogaina, lea ua totōina i totonu o se pusa ua iai oneone. A maeʻa le 40-45 aso, o le a alu le aʻa i ona aʻa muamua, ona fatu ai lea o fatu. E tatau ona masani le faʻasalaga, ma le vevela o le mea o loʻo i lalo - e le itiiti ifo i le 25 tikeri. E oo atu i le faaiuga o Setema, e faaitiitia le suavai, e faaitiitia le vevela i le 20 tikeri. I le faaiuga o Oketopa, o se vaitaimi malolo e seti i: o le tubers ua eli ma auina atu mo le teuina i se vevela e le sili atu nai lo le 12-14 tikeri. O le a totogo le laau i le tausaga lona lua.

Maʻi ma meaʻai

Gesneria e masani lava ona aʻafia i mea faʻamaʻi e pei o thrips, aphids, whiteflies, iniseti iniseti, ma miti vaʻaia. O se laau e mafai foi ona mafatia mai le le tausia lelei.

Faiga lauiloa o gesneria

Ua fulafula Gesneria - o se laau laʻau, lalelei, vaivai vaivai, o laulaau e maualuga, e pisi lima i pito. O laʻau o loʻo i ai ni nifo-nifo i luga o le pito, o le tino, e le o le pubescent, e tusa ma le 10-15 cm le umi, 3-5 cm le lautele. O le fugalaau e tupu i luga o se uumi umi, i le pito i luga o le vavae 4-5 fasi vaega e aoina i mea e le taua. O le fugalaau e faʻapipiʻi, e iai se faʻavao nimbus e tusa ma le 3 cm le umi. Corolla samasama, o le fugalaau lava ia o se mumu ulaula, i totonu o le samasama.

Gesneria hybrid - o se faʻamaʻi pipisi, faʻamalosi, faʻaleleia. O lapoa e lapopoa, o loʻo i ai se manaia matagofie, o le lanumeamata lanumeamata i le lanu. O fugalaau e lapopoʻa, e fulafula, mūmū, e tusa ma le 5-7 cm le uumi.

Gesneria cardinal, poʻo le mūmū - O se ituaiga lauolaola lauiloa, o loʻo i ai se totoa saʻo e oʻo i le maualuga o le 30 cm. O laulaau e lanu meamata, lanu mai fafo. O le umi o laulaau e tusa ma le 10 cm, o latou tino, o foliga ova. O le cardinal Gesneria e fulafula i fugalaau e tasi, ma aoina i ni mea laiti. O le fugalaau e afuafua, fulafula, e lua laugutu. O le fugalaau e 5-7 cm le uumi. O le lanu e mumu sesega.

Gesneria o le tina - togalaau faʻapitoa o le semi-artisan. O le maualuga e tusa ma le 30 cm. E pupuu faapuupuu ia fatu, e iai se lau laau. O lau e toetoe lava a leai ni aʻa, nofo saʻo i luga o le ala, o se mata faʻamau faʻamau. O le lautele o laulaau e tusa ma le 3 cm, o le umi e tusa ma le 10-12 cm. I luga o laulaau taʻitasi o se lanu lanumeamata mumu. I lalo ifo, o lanu o laulaau e pisi laitiiti, o le pito o loʻo ufitia i lauulu e mama i le paʻi. O fugalaau e mumu, o le pito i lalo o loo valiina i se lanu moli sesega. O fugalaau taitasi e nofo i luga o se uumi umi.

Gesneria Lepanona - tupu aʻe i le foliga o se tamai laau, ma le vaivai ma le faʻalauteleina o gaʻo ma gaioiga, faʻalelei, faʻalelei. O fana taʻitasi i luga i luga o laʻau e faʻapotopoto faatasi. O laʻau o loʻo ola mai i lalo mai luga, pe a ma le 8-10 cm le umi. E i ai le fugalaau lanumumu mumu, e tusa ma le 3-5 cm le umi.