Fugalaau

Larch o le sui sili lea

I le amataga o le tautotogo o le 1960, i totonu o le taulaga laitiiti o Amerika o Seattle (Washington), na maeʻa ai le galuega a le Fifth World Forestry Congress. O sui o se galuega filemu-filemu, oe na o mai iinei mai atunuu e 96, na filifili e faamutaina le fono faatasi ai ma le foafoaina o se Paka Faau Uo. I le ogatotonu tutotonu, e tatau ona totoina e malosiaga taʻitasi se laʻau o lo latou atunuu. O le taimi lea o le sui Soviet. I le leo o le siva a le atunuu o lo tatou atunuu, na ia agai atu i le nofoaga e tulaueleele ai. Sa savavali ane se Amerika Amerika i lona itu taumatau ma se fuʻa lanumumu, o se teineitiiti na iai se vavao ma se fatu o se laau a le atunuu na savali atu i le itu tauagavale.

O le a le laau na viia e fai ma sui o le malosiaga autu o le vaomatua o le lalolagi i luga o le eleele Amerika? E sili atu i le 1700 ituaiga o meaola o loʻo ola ma pe tusa ma le 2000 ituaiga o atunuʻu mai fafo e tupu i lo tatou atunuu. O lea filifili mai ia i latou le laau sili ona lelei. Ae na vave lava ona faia le filifiliga autasi a le Soviet: o le larch na avea ma a latou filifiliga filifilia. Filifiliga lelei! Afai e masalosalo, vaai i le faafanua o lo matou atunuu.

Larch (Larix)

O se fusipaʻu lautele o loʻo taoto vao mai sisifo i sisifo e oʻo atu i Rusia atoa. Toeitiiti o le afa o lenei vaega o loʻo nofoia e le tele, sili atu i le kuata kuata o le heketa - mai le Lake Onega i le Sami o Okhotsk. E lima atunuu, e pei o Farani, e mafai ona faʻaogaina i le nofoaga o loʻo nofoia e le tele. E tele naua vaomatua e le faia ni isi laau i le lalolagi. O le vaomatua pito sili lea ona sui.

Larch e lauiloa mo lona umi. O le mea moni, e ola o ia i le faʻatusatusa ma isi ituaiga e leʻi umi: tusa o le 400-500 tausaga, ae o ona fafie e faʻaaogaina i fale e matua puipuia. Mo le tele o selau ma le faitau afe o tausaga, ua matua puipuia lelei, o le mauaina o le taimi sili atu ma sili atu le malosi ma le lanu muamua. E oo lava i le taimi nei, i totonu o vao vavao o le Siberia taiga, e masani lava ona maua e se tasi le toega o fale apamemea na fausia e fitafita o Khan Kuchum. I le lima seneturi talu ai, sa i ai ni ogalaau i totonu, ma e leai se mea leaga e mafai ona vaaia.

Europa Larch, poʻo le Pau o le Larch (Larix decidua)

Na maua foi le tele o oloa gaosia i le taimi o le taʻavale o le lauiloa Pazyryk i Altai. Mo le sili atu i le 25 seneturi, latou te leʻi pagatia i le taimi. O nei molimau tulaga ese o le autalavou e faavavau o le tele o loo i ai nei i le Setete State Hermitage Museum i St. Petersburg. O iina e mafai ai ona e vaʻaia ni ogalaau ogaoga o lapisi tagi, sarcophagus paʻu, kariota faʻataʻavalevale ma uili ufiufi mai aʻa o le paʻu. O nei mea uma na toe faʻafoʻiina i le Pasefika e ala i taʻaloga apamemea. Mo le afe tausaga, na faʻapogisaina ai oloa anamua na maua ma maua ai le maʻa o le maʻa. E matagofie nei suiga? E moni, i le taimi o le olaga, o le tele lava o mea e le masani ai.

E saʻo, e pei o koluma, o le tele o laau o ni tagata tino tele vaomatua. 30-40 mita o le maualuga e le o le tapulaa mo i latou, e 50 mita foi le maualuga ma le ufitia o le ogalaau e oʻo i le 2 mita. Laʻau vao e tuʻuina atu le tele o fafie i le hectare mo o tatou ituaiga uma: e oʻo atu i le 1,500 kupita mita pe sili atu.

Larch (Larix)

O le laupapa laupapa e faʻaaogaina i le fausiaina o le vaʻalele, i le gaosia o vaalele, taavale, ma le inisinia. A aunoa ma le faʻaaogaina faapitoa, e alu i moe ma telegraph poles ma e sili ona lelei mo fale, alalaupapa, afu, lea, e pei ona latou fai mai ai, e le iloa le talaina.

Ae o tagata e le o faamalieina na o laau, ae liliu i le tele o fuaitau aoga. Mai le tasi mita kupita o le fafie, faʻaaogaina o le tamaitai vavega o le kemisi, 200 kilokalama o le cellulose poʻo le aofaiga tutusa o le suka vine, 2,000 paipa o totini poʻo le 1,500 mita o le siliki, 6,000 mita sikuea o le cellophane poʻo le 700 lita o le ava malosi ua maua. E fiaselau ma le faitau selau o isi mea taua e faia mai i le laʻau laupapa: o le turpentine ma le acetic acid, rosin ma le faamau faʻamau, mea e tutusa ma sili atu. O tannins e maua mai i le paʻu laupapa mo le lalagaina o paʻu ma le valiina o ie, ma o le suāuu taua e maua mai nila. Peitai, o le laau, ao faagasolo lona olaga, e maua ai le maualuga o le resin, pe, e pei ona masani ona valaau i le maketi o le lalolagi, o le Venetian turpentine. E maua mai i le faitauina o laau olaola ma e masani ona faʻaaoga i le eletise eletise ma le vali.

Larch (Larix)

O uiga faʻapitoa faapitoa o le tele o laau, ae e le pei o le moa po o le pine, o le tausaga e faʻaumatia ona lanu meamata mo le taumalulu. Talu ai ona o le malosi e lafo ai lapisi i tausaga uma, o lona igoa. Ae ui i lea, o le faafouina o nila o se avanoa taua o laau, ma le tele o togi e taofia ai nila e oo lava i le taumalulu. O le mea moni, i aso anamua, o le tele o le ogalaau ma e na o le taimi lava lena e fetuunai ai i tulaga leaga o matu. O le mea moni, o le faʻapalapalaina o nila, o lea e faʻaitiitia ai le faʻafefeina o le vai e le pale i le taumalulu. E tatau ona laveai, aua e le mafai ona aʻafia le aʻa mai le eleele malulu.

Larch e sili ona lelei i le tautotogo ma le autumn. O lona umi, lanumeamata samasama-vaomago i le amataga o le tautotogo (i le tasi pe lua mafanafana, aso lelei) e valivaliina i pulumu mafiafia o manulele lanumeamata lanumoana. Faʻasaga ia latou tala o le emerald, e pei o moli o se laau Kerisimasi, mumu, lanu piniki po o lanumeamata lanumeamata ma moli samasama "moli" le tasi i le isi. E matagofie le laʻau i lenei taimi. E agi mai le savili o le ea i luga ae o ao palealii o pollen auro. Ua faʻaauau le faʻaleagaina.

O le papa o se laau e tasi: o tamaʻi fafine ma tamaʻi tama o loʻo i luga o le laau lava e tasi.

Larch (Larix)

I le gasologa o taimi, o le lanu o le nila e faʻapogisaina, o lona tuputupu aʻe e taofi, ona tele ai lea o pusi laiti e liu enaena, e matua. I le faaiuga o le taumafanafana po o le amataga o le tautoulu, e toe vaaia ai le larch i se mea malie, o le taimi lenei o le auro-lanu moli, laʻei. O le vaomatua tele vao i lenei taimi o le tausaga. E foliga mai o le vevesi Siberia malosi mai lea pito i lea pito e susuluina e se moli malu auro. Pe oe lele i luga o le taiga, pe aau i nei aso i le Yenisei poʻo Lena, Aldan poʻo Kolyma, e foliga mai ua e leiloloa i le tele o le sami. E naʻo le kiona Siberia e iai le malosi e faʻaaogaina ai lenei malamalama o le autumn. O le a muamua le kiona malosi, ma o le auro o le a ola filemu mai laau. Ae peitaʻi e pei o le taiga e agi malosi i matagi muamua muamua. I ni nai aso, e leiloa ai e laʻau laei o latou laei matagofie, ma o loʻo tumau pea i latou uma i le taumalulu i luma o mea leaga. O le mea moni, e le mai i se faita umi le faga: e faʻafeiloaʻi lelei atu ia i le kiona, e faʻasalalau ma le agaalofa ana fatu laʻau laiti i le taumalulu. E tele naua o ia i ni tamai ae tele ni pine lanu enaena.

Fuga o le vao.

Ae ui i lea, o le tele ma le lāmala e pei lava ona manuia. E le o se mea faʻafuaseʻi na totoina e le vaomatua o Iukureini ma Kuban, Volga ma Moldavia ma le naunautai i fale puipui.

E faʻamaonia atoatoa ai lo latou faʻatuatuaga, faʻavave vave ma vave ona nonofo faʻatasi ai ma le sogasoga i saute.

Vaʻai faʻamalositino o larch e talisapaia foi. O le saoasaoa o lona tuputupu ae, e le mafai ona taofiofi i eleele ma le malosi e fausia ai le mama ma le vaeluaina o vaomatua e tu mo i latou lava. I Zelenogorsk, e latalata i St. Petersburg, ma o le taimi nei ua mafai ona e vaʻavaʻai i se tupuaga tulaga ese, lea na faataatia i lalo o le poloaiga a Peter I e le "vaomatua" Fokel. O le muamua ma, e pei ona faʻamaonia e le taimi, o se taumafaiga sili ona faamanuiaina i le faʻamalosia o se ituaiga o laau e tatau ai. O le taimi nei o loʻo faʻatupuina e le vaomatua Soviet le vao i soo se mea. E tusa ma le 20 ituaiga o ituaiga o meaola o loo i ai i le lalolagi, e 14 o tatou tomai faapitoa. O nisi ituaiga o meaola e nonofo i Carpathians, o isi i Sakhalin, ma isi i le Atu Kuril.

Larch (Larix)

Ae ui i lea, e masani lava ona tuʻuina atu i le Siberia larch, le mea e tupu i le Paka Faʻamasino o Amerika i Amerika. E moni, e le o le uluai faamanatuina lea o se laau e le masani ai. I tua i le 1706, i le manatuaina o le faavae o le Faatoaga Faatoaga i Moscow, na ou totoina ai Peter i ona lava lima. O lenei mea na ola mo le sili atu i le kuata o le meleniuma, o le mamao o mamao a Moscou na liliu mai i le ogatotonu o le lalolagi, ma le Faatoaga Falelaau i totonu o le togavao ua leva o le togalaau o Moscow University. Sa molimauina e ia le tele o faailoga o le taimi.

Na o le mea na tupu ia Peter, na fai mai ai se tasi o le vaomatua a Soviet: "O iina na sau mai ai upu mitamita: o laau ua tutu i luga." O le mea moni, o le Petrovsky Veteran Tree e matagofie tele i le taimi nei ua na o nai lala e ola ai. Ae ua uma ona tuʻuina atu le au o augatupulaga, o lona tupuaga laʻititi ua uma ona ia faʻavaveina le tulaga faʻavae mai le fale tuai faamanatu. O tagata faigaluega o le togalaau na latou faʻaavanoaina ma le agaalofa latalata ane i le 250th tausaga o le Fale Muavai Faʻatau.