Laʻau

Noble laurel - tupu laʻau laʻau

Noble Laurel - o se laau totoa e fesootaʻi ma Anamua Anamua, ma le tala masani o le atua anamua o Apollo, o se faailoga o le matagofie o tama. Ma o le laurel o se tasi o mea sili ona lauiloa, e masani ona faʻaaoga i le kuka ma le faʻasaoina. I totonu o tagata faʻaaoga vailaʻau e faʻaaoga ai le laurel lauiloa, faʻamaʻi, paʻu ma teuteu lelei i faʻamaʻi eseese ua saunia. Matou te tupu laulamu i le togalaau (i le itu i saute) ma fale. O lenei tusiga o le a taʻuina atu ai uiga o le ola laulala ma lona faʻaaogaina i vailaau ma le kuka.

Lora mamalu

Laura laau i le talafaasolopito, tala fatu ma tala masani

O le lauiloa lauiloa o Ovid i lona "Metamorphoses" o loo taʻu mai ia i tatou Apollo, o le sa nofo i totonu o tagata, na alofa ia Daphne nymp ma tuliloaina pea o ia. I le taimi lava, ina ua uma ona faatoilaloina le gata, Python, Apollo na feiloai ma le Atua talavou o le alofa Eros ma se aufana ma le ufanafana ma taufaasese ia te ia: "Aisea e te pepe ai, aufana ma au? O lenei tauemuga na tiga ai ia Eros, ma na ia auina atu ni fana se lua e tau ma sui. O le muamua, le u fanafana o le alofa, na tuʻia Apollo, ma le lona lua - o le fasioti tagata - na lavea Daphne.

Talu mai lena taimi, e masani lava ona sola ese Daphne mai Apollo. E leai ni togafiti na fesoasoani ia te ia. I le vaivai i mafatiaga, sauaga e faavavau, na liliu atu ai Daphne i lona tama o Peeneus ma le Lalolagi e aveese lona ata mai ia te ia. Ina ua uma nei upu, na liua i le laurel bush (o le fia iloa e faapea, i Rusia seia oo i le senituri XVIII o le leaf bay ua taua o le "daphnia" ("laurel" i le gagana Eleni - "daphne"). O le faanoanoa o Apollo talu mai lena taimi na amata ona ofuina se fusi evergreen laurel.

I Eleni, sa teuteuina fale i laʻau laʻau e toe faafou ai le potu. O laʻau o le Lora na faataatia i matatamai ina ia mafai ai ona miti ia miti faaperofeta. Na talitonuina o le laulu e laveaʻiina mai le uila. O lea la, o le mea moni e iloa o le tupu Roma Roma o Tiperio i le taimi o le faititili puʻe, e faʻapipiʻi i luga o le laurel ma tautau i lalo o le moega.

Lora mamalu (Laura nobilis) - laʻau faʻasolosolo poʻo vao, o se ituaiga o le ituaiga o Laurus (Laura) Aiga Lola.

O le laurel lala, e pei o le laurel, o se faailoga o le mamalu, manumalo ma le filemu. Mai le igoa o lenei laau na sau:

  • Igoa: Laurel, Lawrence, Laura, Lorentz;
  • Le upu "laureate" o lona uiga "faapaleina i le laurel";
  • Faʻaaliga: "selesele vine" - faʻaaoga fua o lou manuia, "malolo i au laupepa" - taofi le taumafai mo isi faʻaolataga, fiafia e maua.

Sa taʻua le laumua o se laau paia, o teuteu o laupepa na teuteuina ai ulu o le au manumalo i Eleni anamua. O laulaau o le laurele lauiloa e masani ona faʻaaogaina e avea ma mea manogi (leaf leaf).

Faʻamatalaga o le aliʻi laulaʻa

O le fanau mai o le laumua lauiloa o le Metitirani. I luga o le teritori o Rusia ua tupu i le itu i sautesisifo o le Itumalo o Krasnodar. O se laau laʻititi laʻitiiti o le laurel aiga e oʻo atu i le 8-10 mita le maualuga, ae mafai foi ona avea ma laau e pei o laau. O nisi taimi i totonu o vaomatua ei ai laau e oʻo i le 18 mita le maualuga.

Laʻau laau e oo i le 40 cm le lautele ma le paʻu enaena uliuli. O se pale paleni, e masani lava o se foliga o le pyramidal. Lafoaʻi i petioles pupuu, faigofie, fesuisuiai, paʻu, susulu, mausali, maua se foliga lautele, tusi i luga, ma vavalalata i le faavae. O latou lanumoana lanumeamata i luga, ma le malamalama i lalo, ma le vavalalata o le cirrus, sina pisi i le pito. Latou te malosi malosi uiga masani.

Lora mamalu

O le Lora o se laau eleelea ma o ona fugalaau o se mea gaioiga. I luga o nisi o laau, o fugalaau lalelei laiti e aoina i luga o le eletise o le 6-12 pcs., O lo latou perianth e faigofie, fagu-foliga, lanu lanumeamata-lanu samasama po o lanu paʻepaʻe. I luga o isi laau, na o fugalaau pistillate, e sili atu ona laiti nai lo fugalaau teuteu, e aoina mai i le 2-3 i itu o laulaau. Fua - lanu-uliuli, suamalie, manogi manogi e oʻo atu i le 2 cm le umi, ovoid pe foliga mai e foliga mai, ma se ponaivi tele. E fuga mai ia Mati-Aperila, ma o fua sa amataina ia Oketopa-Novema.

O le taua o le leaf bay e le mafai ona faʻafitia, talu ai o loʻo i ai le suauu taua (4.5%), cineole, vase, valerianic, acropolo acid. I totonu o laupepa ei ai pinene, geraniol, eugenol. O fualaau aina ma laʻau e aofia ai tannins, oona.

E faʻaaogaina e togafitia ai cholecystitis masani, cholelithiasis. O teuteuga o le faisua e faʻaleleia ai le fausiaina o meaai, faʻamalosi ai le manaʻo, maua ai se aoga aoga i luga o le tele o okeni. Mai lau, fualaau ma fugalaau e maua ai suauu taua mo le alalafaga taumafa. Faʻaaogaina i totonu o le mea manogi ma le soa soap industry.

Le faʻaaogaina o le faisua laʻau i le kuka

O lau laʻau e leai se manogi ma se mea oona. I le avea o se mea manogi, lau (dried ma le lanumeamata), fualaau aina ma le paʻu e faia mai laulaʻau mamago, faʻapea foʻi ma mea faʻamaʻi, lea o nisi taimi e lolomi ai le pefu, e faʻaaogaina. E masani ona faʻaaogaina i le kukaina ma le faʻafefe.

O lau laʻau e taʻua i nisi taimi o se mea manogi, e masani ona faʻaaoga. E faʻaleleia ai ma o mea manogi e sili ona taua (sauces, gravy). Faʻaopopo i ipu muamua - soupe (aano o manufasi, fualaau faisua, iʻa, ma isi mea), soupeti soup, borscht. O lau laʻau e tuʻuina atu ai le piquancy i vasega lona lua o le mamoe, povi, puaa, faʻatasi ma iʻa tipi ma le gaʻo. E ō gatasi ma ipu fuālaʻau mai pi, pi, pi, kapisi, kāloti.

O laʻau, e le pei o le tele o isi mea manogi, e mafai ona faʻaopoopo 5 minute aʻo leʻi kuka i le muamua ma le 7-10 minute i le vasega lona lua. Faailoga o fuainumera e 1-2 i le 3-4 leaflets mo le ipu. A maeʻa ona tuʻuina mea manogi, ona tapunia lea o le tapuni, ona aveese lea o le pepa mai le fale ua maeʻa.

Laʻau laʻau - o se mea e sili ona taua e faʻasaʻo ai le tofo ma le sogisogi o le kulimi, faʻasaʻo ipu. E faʻaaogaina i le alalaʻau taumafa mo le gaosia o faisa, sausage, pastes, stews, sauces, marinades, mo oloa gaosi, mo le sauniuniga o le mayonnaise, ketchup, etc. O se vaega o le tele o mea faʻafefiloi: Hops Suneli, Garni Bouquet "ma isi

I totonu o le fale, e masani ona faʻaaogaina pe a totoina tamato, kukama, squash, beets, kapisi, pi, pulou. Faʻatasi ai ma isi mea manogi ma mea manogi, e tuʻuina atu ai i luga o marinades se manogi manaia ma se manogi uiga ese. Latou te faʻaaogaina foi i pulu, i le mea e fai ai sina galuega e ese siʻisi, o le tuʻuina atu i le oloa o se tofo sili atu.

I totonu o Europa i Sisifo, o le aga masani o le faaopoopo o le faga ua lafoaʻi i nisi ituaiga o jam i le taimi o le taofiga ma isi mea suamalie, mea inu ma mea taumafa i kuka.

Tuputupuʻe le laurel mamalu

E sili atu le lagona o le lora i nofoaga faʻasalalau, ae e mafai ona faʻafefiloi le uila. E gafatia le faʻaitiitia o le vevela i le 10-12 tikeri o le kiona. E gafatia le lamala ma e le o galo i eleele. O fualaau aina ma minerale e lelei le afaina ai le tuputupu aʻe ma le atinaʻeina o le laurel. I le avea ai o se agaʻaga tau pisinisi, ua ola le laurel i le tasi nofoaga mo le tusa ma le 60 tausaga.

I luga o faatoaga, laʻau ua ola i vaega eleele laiti, pe afai e le pa'ū ifo i lalo ifo le 12 tikeri le maualuga o le vevela. A o le lūlūina fatu, ua suatia le eleele i le loloto o le 40-45 cm. O le kulupu (4-6 kg / m²) ma le minerale (i le atoaga o fua) e faʻaaogaina ai le faʻasusu i lalo o le suotosina. A maeʻa lenei mea, o le togafiti e faʻafefeteina ma faʻaluaina i le lua i le tolu taimi. O le totōina e faia i le tautotogo po o le amataga o le tautotogo faatasi ai ma va i le va o laina o le 1-2 m, ma va i va o laau toto 1-1.5 mita.

I luga o togalaau, o le lalel e siakiina e ala i le veleina, togavao, faʻasusu ma le faʻafefe o manu. E mafai foi ona ola le lora i totonu.

Lafoaʻi mai le laurel e aoina mai ia Novema e oʻo ia Fepuari mai laau e tolu i le fa tausaga. 'Otiʻoti lala ma laʻau ma faʻagogo mo le fitu i le sefulu aso i le paolo. Ona aveese lea o laulaau, vili ma ato, o loʻo teuina i potu malulu. Ina ia mafai ona maua le suauu taua, e auina atu laulaau mo le gaosiga fou.

Faʻapenaina o le laurel e ala i le tipi

O le Lora e faʻasalalau e fatu, toso ma le taoto. O le auala sili ona taatele o le faʻaleleia lea e ala i le faʻapipiʻiina o semi-lignified. O le tipiina o le laurel e faia i le tautotogo (Mati-Aperila) poʻo le taumafanafana (Iuni-Iulai). Mo le seleseleina o seleselega e faʻaaoga ai le laurel tausaga (matured, ae le lignified). O le tipi (6-8 cm le umi, ma le tolu internodes), e ave mai le ogatotonu poʻo le pito i lalo ifo o lau o le laurel, ua vavaeina i lalo o le pona lona tolu. Ua aveeseina le laupepa pito i lalo, ma o pito i luga e vaeluaina.

Lora mamalu

Lafu oneone, po o se faʻafefiloi o galu ma le oneone, poʻo eleele vavave ma oneone e mafai ona faʻaaogaina e avea ma mea e fai ai le faʻauʻuina o le laumua: faʻapipiʻi le alavai i totonu o le ulo, ona avea lea o se vaega o le eleʻele (pe a ma le 4 cm), ma le oneone (pe tusa ma le 3 cm) luga. faʻamamaina ma faʻapipiʻi laau i le loloto 1-1.5 cm.

O le aʻafiaina o meaʻai e tupu lelei i totonu o le "greenhouse bag", poʻo le cuticle, poʻo lalo o se fagu tioata. O seleni mo aʻafiaga vave e faʻapipiʻiina ma faʻamalosi i aso uma. I le vevela o le mea o loʻo i ai le vaʻaia o le 16-20 tikeri, latou te aʻafia pe a ma le masina.

Toe gaosia o le laurel fatu

O le totoina o mea e tupu mai fatu i fale tausiusi poo fatu e totoina saʻo i le eleele. O fatu e seleseleina mai laau faapitoa laau e vave vave ona le mafai ona latou gafatia le germination, o le mafuaʻaga lea ua totoina ai loa i le taimi o le seleseleina i le autumn i le loloto o le 4-5 cm. A oʻo mai le toto, e vevela laau i le mamao o le 6-8 cm.

O laʻau o le Lora e tele, o foliga o le oval, e oo i le 2 cm le umi, ma se membrane manifinifi e puipuia ai mai le mago ma le vave oʻo mai. O fatu o le laurela lauiloa, e pei o fale laulaʻa uma, aua nei faʻamago ma taofiofi le naʻo le 3-5 masina, pe afai e teuina i totonu o se potu malulu ma le susu.

A o le lūlūina fatu, e tatau ona latou saoloto mai le atigi, a leai o le a latou ola mo se taimi umi lava. E sili ona vave totoina i ni ipu eseese ma se malosi o le itiiti ifo i le tasi le lita poʻo le eleele, vave i se nofoaga tumau. O fatu e amata mai ia Aperila ia Aokuso. E tupu foi e mafai ona amata ona totoina ia fatu taʻitasi ia Ianuari, ae afai e afaina ai matagi, e masani lava ona mate ia fua.

Tuputupuina laumua i totonu

E sili ona lelei le tausia o laau i totonu o potu i le taumalulu i le vevela pe a ma le 10 tikeri Celsius, ae i le tautotogo e sili ona lelei le laau ile fafo. I le tausaga muamua, e lelei le lelei o laʻau e aunoa ma se lalaga pito i luga, ae amata mai le tausaga lona lua o le faʻatoʻaga, e mafai ona e faʻaaogaina soʻo se fugalalaʻau i le ituaiga o vaifofo i nai tofo. O le Lora o loʻo faʻapalepale i ituaiga eseese o eleele, e le gata na o le susu.

O le faʻauluina o le laulu i le fale, o le ae maua ai se matagofie matagofie o le faʻala. Ma le gata i lea, o le avanoa e sauniuni ai ma le tagata lava ia lenei mea manaia lanu - bay bay.

Laura i vailaau faʻasoifua

Faʻasalaga o laulaau faʻaiʻu: fagu 1 ipu vai inu 2 tbsp. l lapisi pepa, mausali 1-2 itula, afifi vevela, vevela. I le tulaga o le lafoaʻi mai le taliga, fufulu pito o le taliga ma eli i totonu o le taliga se mafanafana mafutaga o laulaau laʻau. A maeʻa le faʻamalosi, ia ufiufi le taliga o loʻo tatala ma se laupepa. O le faʻatinoga e faia 2-3 taimi ile aso poʻo le 1 taimi - i le po.

Fua o le laurel leaves: o le 300 ml o le vai suamalie 5 g o laʻau paʻu, faʻasolosolo i se vevela mo le 3 itula, faʻamalosi ile 2-3 laulau o le gau, aumai le voluma i le uluai. Faʻafofoga faʻapitoa i le pisipasi pipisi i siʻititi laʻititi le inumaga atoa mo le 12 itula. O le togafitiga e 2 aso.

Lora mamalu

Fua o le laurel leaves: Susunu 3 tioata vai inu ma 10 laʻau mama o le laurel, faʻamalosi mo le 2 itula i se vevela, faʻalavelave. Ia faʻaauau le 1/2 ipu 3 taimi i le aso mo le maʻisuka.

Laʻau laulaʻau teuteu: o le 300 ml o le vai e kuka ai le suavai 5 g o le bay bay, faʻapipiʻi i luga o le vevela vevela poʻo totonu o le vai vai mo le 5 minute, faʻamalosi i se vevela mo le 4-5 itula, faʻalavelave. Inu le gaʻo saunia i nai sipuni mo le 12 itula e fufulu ai sooga. Toe fai le taualumaga mo le 3 aso. A maeʻa le vaiaso - toe fai isi 3 aso. I aso o togafitiga, naʻo meaai a le faiva. E tatau ona faʻamamaina sooga mo le tausaga muamua ile kuata taʻitasi, ona taʻitasi lea i le tausaga ma taimi uma pe a maeʻa le faʻamamaina o le toto. Afai e le faia lenei mea, ole gaʻo eleelea i lalo o le faatosinaga o le teuteuina o laulaau laʻau e mafai ona avea ma puna o mea e afaina ai.

Laʻau laʻau laulaʻau: Sasaa 0.5 lita o le vodka i le 1 le ipu o launiu matafaga ma faʻaaogaina mo le 14 aso i se pogisa, mafanafana, faʻasalalau taimi, mea faʻapipiʻi. Ave 1 tbsp. l 3 taimi i le aso mo le 0.5 itula aʻo leʻi faia togafitiga (mo le kanesa o le kanesa).

Mai fua o le laurele, e maua mai ai le suauu gaʻo matua, lea e faʻaaogaina i vailaau faʻapitoa e fai ma visepisi i fafo mo abscesses ma le paʻu o le paʻu, faʻapea foʻi ma le tiga o musika, mumu o le musumu, ma pulumu ma solo, mo le faʻamamaina i le maʻi pipili, rumati. I totonu o tagata faʻamuamua, faʻaaogaina le suauu laurel i le togafitiga o le cholecystitis masani ma le gallstone mala. Mo faamoemoega lava e tasi, e mafai ona e faʻaaogaina le suauu na faia mai lau laurel leaves.

Fagaʻu o loʻo i ai e mafai ona saunia i le auala lenei: tuʻu i totonu o se pesini 30 g o laʻau fagaʻu mataʻutia, sasaa 200 ml o suauu pe faʻafefete i totonu ma faʻamausali i se nofoaga mafanafana mo le 7 aso, ona faʻamaʻi ma pipiʻi.

Faʻasalaina laʻau laurela e faʻapipiʻi i manua e fesoasoani e aʻafia e iniseti oona ma gata. Laʻau lauulu fou e aoga i le faiga o vailaau faafomai mo le gagau o gaʻo ma pi. E tusa ai ma le au atamamai anamua, o le laurel o se vaifofo i mea inu uma. Afai o se fasi laau laurele laititi e nonoa i se pepe, o le a taofi e le tama le tagi ma moe.

O vaega uma o le laau ei ai mea lelei faʻaleagaina. Faatasi ai ma le manua, e tatau ona e inu 4-5 gogo o le laurel, fufuluina ile vai. I le auala lava e tasi, o le tiga i taliga ma le tutuli o loʻo togafitia, ma o loʻo maua foi ni avanoa mai le mata. Laura laulaau, pe a ofuina i le tino, faʻalavelave ile faʻailoga.

O e tuputupu ae i se laulau? Faatali mo au tala!