Laʻau

Kerria

O laau vao Kerria (Kerria), poʻo Keria o se sui o le aiga lanu piniki. I le natura, o lenei laau e mafai ona maua i sautesisifo o Saina, faapea foi i le mauga ma vaomatua o Iapani. O lenei laau toto na maua lona igoa e faamamaluina ai le uluai togalaau o le Royal Botanic Garden o Ceylon William Kerr, o ia foi o se tagata iloga o laau. I lenei ituaiga, e tasi lava le meaola - Japanese kerriya. O lea ituaiga laau ei ai sona foliga matagofie o fugalaau, lea e taua ai foi o le "Easter rose".

Kerry Features

O Kerria o se laau toto, e oʻo atu i le maualuga pe a ma le 3 mita, o lona uiga o le tuputupu vave vave. Crohn ei ai sona foliga faʻapitoa. O laʻau saʻo e faʻamalosi ai le 'apamemea e lanu meamata. O fualaʻau o lenei ogalaau e talitutusa ma lau fugalaau. I le umi, latou te oʻo atu i le 10 inisi le umi, ia faʻasolosolo faʻamalosi, faalua ona faʻamalosi, ma faasino atu i papa. O le pito i luma o le laʻau e leai se mea, ma o totonu o le fale. I le taumafanafana, e valiina i se lanumeamata lanu meamata, lea e suia i le tau o le autumn i samasama samasama. O fugalaau fugalaau e tasi e mafai ona faigofie pe faalua, i le lautele latou te oʻo i le 45 mm. O le laau e fuga mai ia Me ia Aokuso, ao le umi o le vaʻaina e 3.5 vaiaso. E masani lava i le tautoulu e toe faʻaleleia pea lau fugalaau. O le fua o se lanu malie o lanu uliuli-lanu uliuli, peitaʻi, pe a tupu aʻe Kerria i le vaeluagalemu, e le fuaina fua.

Ole malosi malosi o le savili e mafai ona faamanualia ai siama fugalaau o le kerry, o lea e fautuaina ai e totoina le laau e siʻosiʻomaga i laau toto e pei o nei: fualaʻau, uila po o le lauti Saina. I le tautotogo, o le a avea lea ituaiga o vao ma mea e tupu ai le lanu moana mo le lanu moana, lanu moana lanumoana, lanu violē lanu violē. I totonu foi o le vaiaai ma keriya, e masani lava ona ola le buzulnik, e o gatasi ma lenei laau toto i le taimi o le toe faia o le fugalaau i le tautoulu.

Lotoina o Kerria i luga o le eleele

O le a le taimi e toto ai

E fautuaina le totoina o Kerria i le eleele matala i le tautotogo ao leʻi amataina le tafe o le suavai, faapea foi i le autumn 4-6 vaiaso aʻo le i amataina tiogi. Afai o le fatu laau ei ai se aʻa aʻa, ona mafai lea ona totō i le eleele lafoaia i soo se taimi, sei vagana ai le vaitaimi o le taumalulu.

O le nofoaga sili e totoina ai se togavao o se nofoaga lalelei na maua ai le puipuiga malu mai matagi malulu. E mafai foi ona tupu aʻe i se nofoaga malulu, ae o le a afaina ai le tele o le fugalaau. Ae i le taimi lava e tasi, i lalo o ave susulu o le la, o fugalaau e mumu i se taimi puupuu. I lenei itu, ua fautuaina e tupu kerry i lalo o laau tetele e lafoai le pencamp lace.

Laufanua Faʻamasinoga

Talu ai ona o lenei togavao o se togavao, e manaomia ai le susu o eleele e tumu i meaʻai ma le humus, ma e sili pe afai e manaia. O le tele o le lua tulaʻi e tatau ona i totonu 0.6x0.6 mita, ma o lona loloto e tatau ona 0.4 mita. Faʻafefiloi le eleele e aofia ai le humus, laufanua faʻatoʻaga aina ma le eleele omea (3: 2: 3), faʻafefiloi ma le 60-80 km o le faʻalauteleina o fualaʻau, ma liligi i le pito i lalo o le lua e faia ai se mauga. I luga o lenei maupuepue e tatau ona e tuʻuina se fatu. A maeʻa ona aʻa, ona ufiufi lea o le lua i le paluga eleele (o le tuufaatasiga o loʻo faʻamatalaina i luga), lea e fai si faʻatulagaina. O le totoina o laau e manaʻomia le tele o le faʻamafa. Ia mautinoa o le ū o le fatuga o loʻo fusi i luga o le fanua.

Tausia o Kerry i le Faatoaga

Afai e maua e le vao le tausiga lelei, ona e fiafia ai lea i ona foliga sili ona mataʻina. O Kerria e tatau ona faʻafefiloi faʻapala, vela, tipi ma fafagaina, ma aua foʻi neʻi galo e faʻaalu pea le pito i luga o le lio.

E faʻamalosia le faʻaleleia pe afai e tatau ai, pe a maeʻa maeʻa. Pe a fuga le laau, faapea foi i le taimi malogo, o lenei laau toto e manaʻomia tele le susu. E tatau ona faʻafeinu i le vai inu lelei. Afai o le taumafanafana e tele le timu, ona mafai ai lea e kerria e aunoa ma le faʻafeinu, aua e aʻafia ai le suavai i le eleele. A maeʻa lena, o le a faʻafeinu le vao pe o le a timu, e tatau ona e faʻamalo le pito i luga o le palapala ma toso ese vao uma.

Mo le tuputupu ae masani ma le atinaʻeina, o le a manaʻomia ai e le laau ni mea taumafa talafeagai. A maeʻa le pala, o le a tatau ona fafagaina i le faʻafefete o mullein (1:10) poʻo le palapalua mama, lea e sasaa ai le pefu laupapa (100 i le 200 kalama o le pefu e ave i le 1 sikuea mita).

Suiga

O lenei laau e faʻafeiloaʻi vave le faʻafeiloaʻi, o lea e mafai ona e faʻafeiloaʻi atu i se nofoaga fou i le toetoe lava o taimi uma o le tausaga, ae le o le taumalulu ae le o le tuai o le autumn. E ui i lea, e sili ona lelei i le totoina o Kerria pe a leai ni laʻau i luga o le vao, e pei o le tautotogo poʻo Oketopa. Vaʻai ma le faʻaeteete se togavao faʻataʻamilo i le nofoaga o le pale, ona toso ese mai fafo o le palapala. Aua nei galo e sauni le lua tulaʻi i luma atu, o le a tatau ai ona tuʻuina se fanua eliina ma se faaputuga eleele i totonu. Ona faia loa lea o mea uma e pei lava o le taimi muamua o le tau. I totonu o le afa masina talu mai le taimi o le totoina, o le a manaʻomia e le 'auvaʻa le faʻamautu tele, o le aʻa aʻa e tatau ona tumu i le vai.

Kerry propagation

O lea ituaiga laau e mafai ona faʻalauiloaina i na o auala vegetative, e pei o le lafoaia, tipi, vaevaeina o le togavao, faʻapea foʻi ma vaovao.

Laʻau

E tatau ona saunia ni laulaau lanumeamata i le ogatotonu o le vaitau o le taumafanafana, ma faʻamaonia - ia Aperila. E tatau ona i ai se pea o fatuga i luga o auʻau taʻitasi, ae ia manatua e faʻapipiʻi le pito i lalo. O seleni e tatau ona totōina i totonu o se malulu malulu, tuʻu i totonu o se paolo malulu. O le taina o le oti e toetoe lava a manuia i taimi uma, ae o lenei faagasologa e umi lava. I le taumalulu, o le a fafaguina uma i totonu o le falemafa lava ia. O le isi vaitau o le tautotogo i le masina o Me o le a latou totoina i totonu o koniteina taitasi ma ola aʻe i totonu o potu. A maeʻa le isi 1 tausaga, e mafai ona totōina laʻau i luga o le eleele mafolafola i totonu o se nofoaga tumau.

Fuga fatu

Ina ia mafai ona faʻaleleia le laau i le aʻa, e tatau i le amataga o le vaitau o le tautotogo ona vavaeeseina mai latou mai le matua ma totoina i se nofoaga fou. Ua i ai i le au uso se atinaʻe o le aʻa o le aʻa, i lenei itu, afai e faʻamautuina ma faʻaleleia lelei le tino, ona vave aʻafia ai lea o tamaiti Kerries.

Tuʻu

O lenei laau toto e faigofie ona faʻaleleia e ala i le taoto. I le tautotogo, aʻo lei amataina le tafe, filifili se atigi sela ma tuu i totonu o se togalaau sauni, o le loloto e tatau ona 7 simita. Tatala le au i lenei tulaga. A maeʻa le 10-15 aso, o le a tupu aʻe ai aʻa laʻitiiti i luga o papa mai fatugaʻo. A maeʻa le maualuga e tutusa ma le 10-15 inisi le umi, e tatau ona faʻatumu le fao, e pei foi o le tipiina i le afa o le maualuga, e faʻaaoga ai le eleele oona. I le tautoulu, o nei laau toto o le a tutupu aʻe o latou lava aʻa, ma e mafai ona vavae ese ma totoina i se nofoaga tumau.

Bush division

E masani lava pe a suia le laau, latou te vaevaeina. O le eliina togavao o le a manaʻomia ona faʻamamā le aʻa o le palapala, ona tipiina lea i ni vaega. E tatau ona manatuaina e tatau i vaega taʻitasi ona atiaʻe aʻa ma malosiaga malolosi. O le totoina o le delenok e faia i le auala tutusa e pei o le muamua totoina o laau. O laau totō e manaʻomia le tele o le suāinu.

Teuteu

I le amataga lava o le vaitau o le tautotogo, ao le i uma ona totogo, e tatau ona faia ni teuteuga mama. Ina ia faia lenei mea, tipi mea uma ua faaleagaina e ala i le kiona, manua ma le mago. E tatau ona faʻapuʻupuʻu ona o le ¼ le itūlāʻau ola maloloina. O se taunuuga o le teuteuina, o le a avea le vao ma mea e sili atu ona vevela ma papikeke, ao le a fuga mai le vao i le sili atu foi.

A maeʻa le laau, e tatau ona tipi le gaʻo i lalo, e 4-5 tausaga le matua. I le taimi lava e tasi, o pupuʻu laʻitiiti ua na o sina faapuupuuina, lea o le a le fesoasoani ia aua nei aveesea lo latou matagofie i le togavao.

Maʻi ma faʻamaʻi

O lea ituaiga laau e sili ona puipuia i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. I le tele o tausaga o le galueaiina o manu, e leʻi i ai lava se tulaga o le faʻaleagaina e ona faʻamaʻi poo faʻamaʻi.

Ina ua uma ona tupu

Afai e ola le vao i se itulagi ma se mafanafana, e mafai ona ola i le tau malulu e aunoa ma se malutaga. Aʻo faʻaleleia kerry i le vaeluagalemu o vaʻaloga, pe a masani ona matauina le malulu ma le mālūlūina o le kiona, e sili atu ona faʻapipiʻi.

Tuputupu ae i le tuafanua

O le totoina o le Iapani kiriri i le eleele lafoaia, faʻapea foi ma le tausia lelei pe a faʻaleleia i le ogatotonu o vaitau, e talafeagai i le auala tutusa e pei o le vevela. Ae i le taimi lava e tasi, aua nei galo, pe a tupu se togavao i le itumalo o Moscou poo le Leningrad, e manaomia ona ia saunia ni fale lelei mo le taumalulu. O le laau e tatau ona ufiufi mai le ogatotonu seia oo i le faaiuga o le vaitau o le tautoulu, filifili se aso malolo mo lenei mea. E tatau ona pipiʻi pito i luga o le palapala, ma tuʻu i luga o se fofo muamua. E tatau ona faʻamautu i lenei tulaga, ona lilo lea o laulaau mamago pe ufiufi i lala paʻu. E tatau ona faia se faavaa i luga aʻe o le togavao, lea o le a puipuia ai le faʻasaʻoina o lala. E tatau ona filifilia le fale puipui ina ia lelei le faʻaleleia, a faʻapea o le a amata ona usu pu ma lala o loʻo i lalo.

I le amataga o le vaitau o le tautotogo, e tatau ona e filifili se malogo, ae i le taimi lava e tasi o le aso timu ma ia aveese le fale. Muamua e tatau ona e aveese le faavaa, ona aveese lea o le lau. O faufautua faʻapitoa e fautuaina i se aso vevela e puipui ai le vao mai avelaʻela o le la ma le ufiufi mea. O le mea moni, o gaʻo e mafai ona maua ni ogaumu mu, lea e mafai ona oʻo atu ai i le oti o le vao. O le mea moni, e mafai ona aveʻeseʻese 'auʻau mu, ae a maeʻa le totogo mai o aʻa laiti, o le matagofie o le vaʻaiga e faʻaitiitia faʻaititia, ma i nisi tulaga, e le fuga le kerry.

Meaola ma ituaiga

Ua uma ona taʻua i luga e faapea o lenei ituaiga e na o le tasi le ituaiga o meaola e fai - Japanese kerriya. Ae ui i lea, o loʻo i ai lana tele o ituaiga togalaau eseese:

  1. Albomarginata. O lenei fomu e faʻaalia i le faʻavaveina o le tupu. O ona laupepa lapopoa i le pito i tua o loʻo siomia e se tuaoi o lanu paʻepaʻe, ona o lenei mea e foliga mai e vaivai tele le laau. O lenei fomu e sili ona lauiloa i le au fai togalaau ona o lona eseesega.
  2. Variegata (Picta). E mafai ona oʻo atu i le 1-1.2 mita le vao vao, ma o lona maualuga e le sili atu i le 0.6 m. I luga o laʻau lanumeamata lanumumu o loʻo i ai ni lanu paʻepaʻe. Le lanu o fugalaau faigofie e samasama. O lenei pepa e vave ona tuputupu ae.
  3. Argenteo-marginata. O le maualuga o le fugalaau faʻamaʻi ma fuga samasama e tusa ma le 200 simita. O se fasi ie manifinifi e taamilo i le pito o le pepa.
  4. Kerria albiflora. O fugalaau laiti faigofie e vali paʻepaʻe.
  5. Kerria Japanese Aureovariegata. I totonu o sea foliga, e i ai le fausaga o le pua. O le maualuga o le vao e tutusa, e fuga mai mo se taimi umi lava. Afai e te tausia le togavao lelei, ona fugalaau lea mo le 3 masina.
  6. Kerria Golden Guinea. O le vao e teuteuina i lau laʻau matagofie, faʻapea foi fugalaau faigofie, o lona lautele e 60 mm.
  7. Kerria Pleniflora. I le tautotogo, o le vao ua siosiomia e se tele o fugalaau fugalaau laiti e foliga tutusa ma pompons.