Fugalaau

Levkoy - o se laau lauiloa

O le ituaiga e sili atu ma le 50 ituaiga o meaola e tutupu i Europa Tutotonu, o le Metitirani ma e lata ane i Asia ma Aferika.

Levkoy, poʻo Mattiola (Matthiola) - o se genus o le faʻalauteleina o laʻau o le Cabbage family, poʻo Cruciferous (Brassicaceae), masani i Europa i saute, o le Metitirani ma tuaoi tuaoi.

Levkoy gray-hair, poo Levko gray, poo Mattiola ulu-ulu (Latina Matthiola incana). © Norman Winter

Faʻatoʻa teuteu togalaau faʻatoʻaga ma fugalaau manogi. E tele ituaiga o meaola ua totoina i le laufanua, o loʻo i ai ni mea teuteu e talafeagai lelei mo laufanua faʻalelei.

Tasi,, lua, ma le faʻaleleia o vaovao vao, o nisi taimi e mumu. O loʻo iai faʻamau, 20-80 cm le maualuga, faʻanofo, glabrous poʻo lagona-pubescent. Lea lapopoa e le o se mea, e leai se mea, pe atoatoa. O fugalaau e piniki, paʻepaʻe, lanu violē poʻo lanu eleelea, e aoina i racemose poʻo ni mea vaivai e pei o le tino. O le fua o le palu. O fatu e laugatasi, vavae-apaʻau, i le 1 g e oo i le 700 fasipepa.

Levka i taimi ua mavae e mafai ona vaaia i le toetoe lava o togalaau uma, o le taimi nei e le o se mea e masani ai, e leai se mea e masani ai. Ma e moni lava, i totonu o lenei laau o loʻo i ai se mea tuai, faʻapitoa, faʻapitoa i le masani, masani, paka taʻavale. Ma, afai e te lagona le le mautonu mo le tamalii ma le matagofie anamua ma le vevela, ofoofogia, o nisi manogi manogi, ona avea ai lea o levoka ma lau laau toto.

Faʻapitoa

Nofoaga: O le Levka e tupu lelei i eleele eseese ma tulaga o fesuiaiga ma le lava eleele ma le malulu o le ea. E oʻo atu i le sili ona matagofie i nofoaga lanu susulu. E le mafai ona faʻafeiloaʻi le vai ma faʻalautele le lamala.

Le palapala: e sili atu i le lafulemu, non-acidic, suauu-loamami poʻo eleele palapalā. I le tausaga o le totoina, e le mafai ona faʻaaogaina fomaʻi.

Matiola, poʻo Levkoy. © Wildfeuer

Tausiga: O tupu o Levko e tupu aʻe i le pito i luga o laʻei ma fafaga i le tau vevela. Talu ai o pusa agavale-lima e le o faia i laau vao, o fugalaau e fuga mai lalo e faoa na o le faasaoina o le vave vaaia o le laau. Afai e te tuua, o le a le taofia le fugalaau. E le mafai ona totō Levko i le mea na ola ai isi laau o le aiga pepelo. E mafai ona aʻafia i latou i le faʻasalaga pepelo - o faʻamaʻi pipisi e aafia ai kāpeti ma isi laau o lenei aiga. E tatau ona manatua i le manava o loʻo taofiofi le malosi e faʻafefiloi ai laau mo le tele o tausaga. I le faaopoopo atu i le manava, e mafai ona aafia le Levka i isi meaola faalafua ma faʻamaʻi, e aofia ai fusi faʻasalalau, butterfly, pulumu pipi, laʻau ma isi.

Faaaoga: O le aoga sili o le matthiola o lona manogi manogi lea, lea e faʻateleina i le afiafi. Mo lenei mea, o Mattiola le bicorn ua taʻua o le violetina o le po. Mai aso anamua, sa totoina le matthiola i tafatafa o nofoa, arbors, terraces. Ua tupu i togalaau teuteuina, o nisi taimi e faaaoga i le vao vao. Lelei mo teu. Levkoy gray-hairs e mafai ona totō i moega fugalaau ma luga o tau, faʻapipiʻi ituaiga e tusa ai ma le maualuga o laau ma lanu o fugalaau, faapea foi ma le taimi o le fuga. E mafai ona toto Levka i totonu o pusa, pusa lapisi ma pusa pusa. O ituaiga tele e lelei mo le tipiina o inflorescences. Latou te tutu i totonu o le vai mo le 10 aso, ma faatumulia le potu i le manogi.

Tofiga

Mo le vaitau o Iuni, o fatu e totoina i le ogatotonu o Mati i pusa ma le faʻafefiloi o le turf oneone ma le oneone i se fua faatatau o le 3: 1. A oʻo mai pula, o le vevela i totonu o le greenhouse e faʻaititia i le 8-12 ° C, ma o pusa e latalata i le malamalama. A maeʻa le 10-12 aso, i le va o le cotyledon, ona toto lea o laʻau i totonu o ni pulu falaoamata poʻo ni ipu, ma a maeʻa ona avatu lea i latou i le greenhouses. I lalo o le piko, faʻaaoga se paluga o le turf, eleele laupepa ma le oneone i se fua faatatau o le 2: 2: 1. O le vevelaina o fualaau o levkoy faigofie ona faʻaitiitia le vevela i le -5 ° C, e mafai ona totō i le eleele i se nofoaga tumau i le taimi muamua, tausia le mamao o le 20-25 cm pe a totoina. aso.

O fatu e aoina mai laau e faigofie ona fugalaau fa-faʻanoanoa ma e le o se mea teuteu. Ma o le fatu o nei fatu laau, o loo i ai se vaeluaina i totonu o laau ma ni fugalaau faigofie ma faalua, e masani lava i le fua faatatau o le 1: 1. Ae ui i lea, o laau totő ma fugalaau faigofie (e taʻua o suʻega) e eseese foi i luga o le faʻavae. Ua faʻamautuina e le faʻatinoga o laʻau o loʻo faʻapipiʻiina ma pipiʻi ma pipiʻi meaʻai ua lolomiina i le meaʻai e maua ai le pasene sili atu o laau vao nai lo suega ma isi uiga. Ma o lenei e iai ituaiga eseese e 60, 80 ma e oo lava i le 90% o laau vao. E le gata i lea, o le tele o vaega o togalaau e iai se lapataiga lapatai, e tusa ai ma laau e maua mai i fugalaau e lua e mafai ona vavaeeseina mai laau toto i le vaega o laulaau cotyledonous. O togalaau tuʻufaʻatasi o nei vaega o loʻo tausia i le vevela o le 12-15 ° C, na faʻaalia ai laulaau tuʻuina mo ni nai aso i se nofoaga e sili atu le manaia ma le vevela o 6-8 ° C. Laʻau laʻau o laau totoa ma fugalaau faʻalua e sili atu ma lapisi lanu meamata ile lanu meamata - e faigofie. O lenei mea e mafai ai ona filifilia le 100% o vao vao mo le totoina.

O le fefe o Mattiola. © Al-Bargit

Meaola

Matiola bicorn - Matthiola bicornis

E sau mai Eleni ma Asia Minor.

O le tausaga taʻitasi e faʻatulaga pe faʻapipiʻiina, faʻapipiʻi faʻapipiʻi, 40-50 cm le maualuga. O laulaau e laina laina, e leai se mea. O fugalaau e laiti, leai ni lanu, lanumeamata-lanu violē, i le gasologa o le racemose vaivai, maua se manogi malosi ma manaia, aemaise i le afiafi ma le po. Fugalaau fugalaau ua tapunia. E fuga mai ia Iuni ia Aokuso. O le fua o se popo umi ma ni pu pupuu se lua i luga. O fatu e laiti, lanu-enaena, tumau pea mo le 2-3 tausaga. I le aganuu o le XVI senituri.

Matiola gray-haired, poʻo Levkoy - Matthióla incana

Homeland - Metitirani ma Canary Islands.

Se laau taʻutaʻu taʻitasi. O siaki e faigofie pe faʻalauteleina, e masani ona faʻamalamalamaina, mai le 20 i le 80 cm le maualuga. O laulaau e lafoaʻi poʻo le vaapiapi, ufiufi, faʻafefiloi i totonu o le petiole, faʻatulagaina i le isi faasologa, maua, glabrous poʻo pubescent, malamalama poʻo le lanumeamata. O fugalaau e masani, faigofie pe faalua, o lanu eseese, sili ona manogi, aoina le 10-60 i le lanu po o le mafiafia, racemose inflorescences o ituaiga uumi ma foliga. I se fugalaau faigofie ei ai le 4 sepals ma le 4 petals; o ona fua e tumau i le 4-5 aso; i le terry - up to 70 petals, o le fugalaau e oʻo atu i le 20 aso. E fuga mai ia Iuni ia Novema, i saute - ma i masina taumalulu. O le fualaau laititi e lauitiiti, tele fatu fatu, 4-8 cm le umi. Fua lelei, o fatu e faʻamalosi pea mo le 4-6 tausaga. I se aganuu talu mai le 1570.

Matiola gray-haired, poʻo Levkoy. © Raul654

E tusa ai ma le umi o le taamilosaga tau atinae, e tolu ituaiga e iloa ai:

autumn toe (var. autumnalis), na totoina ia Mati-Aperila, e fuga mai i le faaiuga o le taumafanafana - amataga o le tautoulu; fatu le fatu i le tausaga na sosoo ai;

Levko le taumalulu (var. hibema), na totoina ia Iuni-Iulai, e fuga mai i le tautotogo e sosoo ai; e lua uma i totonu o le avanoa o le itu pito i totonu e le o le taumalulu, e masani lava ona faʻaaogaina mo le faʻasaina.

Le mea taatele ma taua tauagavale tauagavale (var. tausaga). I le taimi nei, e tusa ma le 600 ituaiga e masani, eseese i le foliga ma le maualuga o le vao, o le taimi o le fugalaau ma le tele o lanu o fugalaau.

E na o laau toto e iai ni fugalaau faʻalua e iai se tau teuteu. O fugalaau fugalaau e leai se fatu. O fatu e faia i luga o laau ma fugalaau faigofie. E masani lava o se vaega o laau totő ma fugalaau faigofie ma se vaega e lua faʻaluaina e atiina ae i fua. I ituaiga sili ona lelei, e oo atu i le 70-90% o laau toto ma fugalaau faalua. Ina ia maua se pasene sili atu o laau totő ma fugalaau faʻalua i totonu o le fanau, e tatau ona filifili le suʻega, i le amanaʻiaina o uiga o le morphological. O laau toto e maua ai fugalaau faalua i totonu o le fanau ua i ai ni foliga sili atu ona sauā ma pupuu pupuu faatasi ai ma se solo lapotopoto, faatasi ai ma le paʻu o le mata o le tino. Laʻau e maua ai na o fugalaau faigofie e sili atu i ai, o le maʻemaʻe o latou 'au e punou ma avea ma "pu" i le pito o le pulu.

Matiola, Levka. © Powell Gardens

E tusa ai ma le maualuga, o ituaiga o le vevela vevela e vaevaeina i ni vaega se tolu: maualalo - 15-30 cm le maualuga; ala - 30-50 cm; maualuga - 50-70 cm.

Levkoy o se mea e sili ona manaia, e ono fai mai se tasi, o se laau tulagaese. E ui lava i le mea moni o le maualuga o ona fugalaau ua maeʻa pe ua maeʻa foi, o lona uiga, ua uma ona liu fualaau ma pestle uma, ma laau totoa faʻaluaina e le mafai ona fuaina fatu, e faʻalauteleina i fatu tauagavale.