Laʻau

E mafai ona 'ai le suamalie i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2?

O le siloti o se mea taumafa maloloina. Ae ui i lea, o le i ai o suga e mafua ai masalosaloga e uiga i aoga o fua suamalie mo tagata ei ai le insulin e faalagolago. E mafai ona 'ai le suamalie i le maʻisuka, ma pe o le a le aofaʻi, o le a matou iloa e faʻavae i luga o faʻamatalaga o le maʻi.

Maʻisuka ma Meaʻai

O o tatou tino o se tino lelei tele. Mo le vaeluaina o oloa, e manaʻomia le enzymes e maua ai le pancreas. Ae o le endocrine polokalama e maua ai le 'au. E manaʻomia le inisalini e talepe ai le suka. Afai e le maua i totonu o le tino, ona maliu lea o se tagata mai le sili atu o le suka i le toto. O le mea lea, o le inisalini e tuʻuina atu pe a maeʻa se vaitaimi patino e ala i tui.

E iai le maʻisuka ituaiga 1, lea e le maua ai le inisalini. O se tagata faapena e naʻo le faʻaoʻoina i fafo e maua ai le fesoasoani o le inisalini. I le taulalata o le tele o tausaga, ona o le tele o mea taua, e aofia ai le meaʻai, o le a le mafai e le tino ona talepe i lalo mea maulalo, e ui lava o le inisalini e gaosia i le tino ma o loʻo i totonu o le toto i le saʻo saʻo. O le maʻisuka ituaiga 2 pe leai foi le inisalini.

E le mafai ona togafitia le maʻisuka, ae faʻatasi ai ma le fesoasoani o le paʻu o le mamafa ma se taumafa paleni e mafai ona faʻaitiitia ai le tulaga o le maʻi ma le tele ole vailaʻau na ave. Ina ia malamalama pe ono mafai ona maua i le maʻisuka i le silomilo, e tatau ona e aʻoaʻo i le faʻavae mo le filifilia o meaai mo le taumafa. O maʻi mo le maʻisuka ua faʻataʻitaʻiina e faʻavae i luga o faʻailoga e lua:

  • glycemic index (GI);
  • falaoa falaoa (XE).

O le faʻasinomaga faʻamamafa o se tasi o le aiga. E mafai ai e oe ona faʻamasino pe vave vave ona faʻamalolo meaʻai i le ituaiga o meaʻai, pe a vave ona latou ulu atu i le toto. I lenei tulaga, e le o le kalori o le oloa e taua, ae o lona vave vave pe ulufale malie i le toto. O le gaoioiga o le glucose, o le carbohydrate mama, e taliaina mo le 100 iunite. O lona uiga o le suka o le toto mai le kulukose o le faʻateleina e faʻatuputeleina i le 100%. Ae ui i lea, o loʻo i ai oloa e faʻapupulaina ai le gaʻo o le suka e sili atu, mo se faʻataʻitaʻiga, apricot maroke.

E talitonuina o le faasino igoa o lona uiga o le tali a le tino i meaʻai, tusa lava po o le a le tele. Ae o le aofaiga e aafia ai le umi o le suka toto ma le tele o le inisalini e manaʻomia ona poloka. O le mea lea, mo le maʻisuka, o le gaosia o le silotilo e ono afaina tele i nisi o faʻamaoniga.

O le faʻamaufaʻailoga o le falaoa o loʻo faʻaalia ai le tele o le suka e alu i totonu o le toto pe a uma ona 'ai meaʻai o loʻo i ai meaʻai. O le tulaga masani o se fasi falaoa 1 cm e vavae ese mai se falaoa laititi ma mamafa 20 g Ina ia mafai ona gaosia ia meaʻai i le tino e aunoa ma le faateleina o le suka, e manaʻomia le 2 vaega ole inisalini.

Le aofaʻi o le XE mo tagata:

  • galuega e fesootaʻi ma gaioiga faaletino - 25;
  • galuega le mautonu - 20;
  • maʻisuka - 15;
  • ma le oona - 10.

O faʻamanuiaga ma faʻasauā o le inu o le suka mo le maʻisuka

O le siloti o se mea taumafa lea e oo atu i le 10% le suka. Ae ui i lea, o le tuufaatasiga o suga e fai ma sui o le fructose, ma e malepelepe e aunoa ma le auai o le inisalini. O le faʻapulaaina o le aofia ai o fua suamalie i le lisi autu, e aoga, ao maua e le tino se faʻamalosia o minerale, gaʻo siama ma isi elemene taua. O le faʻaaogaina tutusa o se vaega tele o le keleni e ono mafua ai le faateleina o le toto suka. Ma o le tele o le fuafasi o le a teu faʻaagaga e pei o le gaʻo.

E aofia ai le tilo i le meaʻai, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi. Ina ia faapaleni le XE ma le GI, e toe iloilo le taumafataga mo se taimi, o isi oloa e le aofia.

I lenei tulaga, 135 g o le siloti ua manatu e tutusa ma le 1 XE, 40 Kcal ma e iai le GI o le 75. O lona uiga o le 'aina o le silotilo e faateleina ai le suka i le 75%, ma e tatau ona' ai i ni vaega laiti, 200 g ma oʻo atu i le fa taimi i le aso. E na o le maʻisuka ituaiga 1 e faʻaaogaina.

Mo tagata e le o inisalini e faalagolago i le tino, e le mafai ona e faʻauluina le sili atu i le 200 g o le siloti i le aso, ae sili atu le 'ai ma le falaoa. O se faailo taua mo i latou o loʻo mataʻituina lo latou mamafa, o se maualuga GI o le tilo. O lenei mea o loʻo faʻaalia ai le vave osofaʻi o le oloa ma le amataina o lenei lagona o le fiaʻai. O le tagata gasegase e mafai ona faʻaosoina le atuatuvale mai se tapulaa i mea taumafa. O le mea lea, o le siloti i le maʻisuka ituaiga 2 o se oloa o popolega. Feteenaʻi le mamafa, e aofia ai le tilo i le meaʻai, ituaiga 2 le maʻisuka e le mafai.

Ua faaalia i suʻesuʻega e le o se mea e leaga ai le fusi. O le faʻaaogaina o le sili atu i le 90 g i le aso e mafua ai le manua, ma o le i ai i taimi uma i le taumafataga e ono faʻaosoina le maʻisuka ituaiga 2. O ia tagata ua sili atu le manaia, lea e tau atu i le mamafa.

O loʻo i ai i le aso faʻaletausaga o le 800 kalama o le fructose e le manaʻomia ai le vaevaeina. O le mea lea, mo le 40 g o le fructose, e 8 iunite o inisalini e le o manaʻomia, e faavae ile XE. I le taimi lava e tasi, e maua ai e le tino ni mea aoga mai le pulupulu ma o le mea e sili ona aoga mai fualaʻau vevela ma fua. Ae ui i lea, o le tele o le fructose e lamatia ai le mea faʻafeagai - o le manuʻa, faafitauli ma le gaioiga o le fatu. Ua faamaonia lenei mea i suʻesuʻega lata mai a saienitisi.

O meatotino faʻaaogaina o pulupulu tiloti o:

  • togafitiga;
  • aveese le cholesterol;
  • faamalosia le loto ma le ate;
  • faʻaleleia le toto ma faʻalautele le salalau i totonu o le tino o laʻau ma veins;
  • fufulu le ate mai le manua;
  • fufulu mama i luga o sooga ma le atherosclerosis.

O le saturation o le pulupulu ma elemene e 14 e manaʻomia mo le faʻaogaina o tino uma o tino e mafai ai ona faʻaaogaina ni nai vailaʻau sui. Taua i le tagata maʻi i le tuufaatasiga o vine o le magnesium. E faʻamamafa ai se tulaga faʻalavelave, faʻaleleia le gaioiga o le fatu, ma taofi le teuina o masima i foliga o maa. E fesoasoani foi e aveese le cholesterol.

E mafai e tagata maʻisuka ona 'ai meaʻai? E le mafai ona e inu inu fua saʻo ona o le tuufaatasiga o suga. O le faʻaaogaina o le tala po o le meli tilotilo ua solia. O lenei oloa gaosia e aofia ai le 90% suga. O le suauʻu manogi i le taumafa o tagata gasegase e faʻafeiloai. I lenei tulaga, e le tatau ona faʻamaonia le oloa, muamua le malulu.

O se maʻi ogaoga e le mafai ona togafitia se polokalame o meaʻai, ae o le tino e tatau ona maua mea e tatau ai. E mafai ona sui le lisi, ae i le taimi lava e tasi e amanaʻiaina le fautuaga a se tagata fai meaʻai.