Fugalaau

Vavaeeseina ma le gaosia o laau i luga o le matafaga o le vaituloto

Vaitafe o togalaau, e pei o laau totő e faʻaaogaina e mamanu ai, ei ai se faʻalelei faapitoa. O le faʻaleleia o le lauʻeleʻele e maua ai ona "iuga" mo le tele o masina, ma o le suiga o talafatai ma fetu paʻu e le mafai ona taofia. I totonu o lenei nofoaga vavalalata ma vavalalata, o fesoʻotaʻiga vavavevave ma fegalegaleaiga o elemene taʻitasi i le tasi ma le isi e faia ai se fealofani mataʻina. Ae o le atinaʻe malosi o le tele o fua o faatoaga i le vaituloto e vave ona oʻo atu i se taimi mulimuli ane i le manaʻoga e fetuunai togalaau, vaeluaina ma totoina. Ae leai se mea faigata i lenei faagasologa.

Laʻau teuteu i tafatafa o le vaituloto.

O le faʻavaveina o le tuputupu aʻe o laau i lau vaomatua e sili ona e fiafia i ai o se tasi lea o pusa matagofie o loʻo faʻatali mo se tasi e filifili e tuʻuina se vaituloto i luga o la latou nofoaga. Po o le a lava le ituaiga o teuga, matagofie po o le lalagaina o le laufanua, ma le "seti" o laau totő, laau lafulemu e iloa e se tasi o foliga manaia - pe a uma ona totōina, vave vave ona oo atu laau ma amata ona faataunuu a latou galuega. A aunoa ma le iloa o le le lava o le susu ma e aunoa ma le mafatia mai le vevela, o le vaomatua e matua fiafia lava i le tuputupu ae i le tele o ona mataupu. O le mea lea, pe a le faʻaaogaina ni laau papaʻu ma delenki i le faagasologa o togalaau, pe a mavae ni nai masina, e le foliga mai le vaituloto e pei o se mea fou ma e le o se mea e sili atu, ae o se teuteuga atoa o le saite. E manaʻomia e le togavao sina taimi e maua ai aʻa ma fetuutuunai, ona latou tuputupu ae ai lea ma le malosi. O le saoasaoa o le atinaʻe o loʻo faʻaalia foi e le vaʻaia o vaʻai e pei o le faʻafefeina o fatu laiti pe lua-puna, ma mea masani e masani ai fugalaau e pei ole buzulnik, o le auʻau, lilac, o le aso ma le fetogi. Lauga i luga o le matafaga o le vaituloto "latalata" moni lava io tatou mata.

O le tuputupu ae tuputupu ae ma le atinaʻeina o laau totino, masani mo le mamanu o le talafatai, ei ai lona pito i lalo. Ona o le saoasaoa o le tuputupu ae ma le faateleina o laau totino, latou te le gata ina mafai ai ona e vave ausia le manaia o le totoina o laau toto, ae faapea foi vave ona oo atu i le faafitauli o le tufatufaina atu, tuputupu ae ma le manaomia mo le toe faafouina o laau toto. Pe a mavae sina taimi (e masani lava e tusa o le 2-5 tausaga), e amata ona tauva le va ma le isi, "finau" i luga o le teritori, e fefaamalamalamaai le tasi ma le isi mai le malamalama, oso taitai luma, ma sili atu "agavaivai" ma e le mafai e nei laau totō ona taofia le fuga ma fufulu o latou mea teuteu. I le tele o vaʻaia, o se vaega o le turf e mate ma le matua, ae o isi ua galo ma ua le toe iai. O le faafitauli o le gasegase masani e masani lava e le gata mo tafega (mai le laufanua e "tago" eleele i le talafatai lava). Afai e te totoina laau toto i totonu o se ato, ona faigofie lea ona faʻamaonia ma fetuunai. Ma o lea o le a le mafai ai ona latou tuputupu ae faafetai i le auala tonu e toto ai. Ae i luga o le matafaga, i le faailoga muamua o le manaomia mo le gaosiga ma le vavaeese, e sili atu le vave ona faia ni auala talafeagai. E tatau ona e taulai atu i foliga vaaia o le totoga: soo se lagona o le faatamala, le lelei, le amanaia, leai o se lagona po o le le mautonu ma le leai o se vaovao o faailoilo uma ua oo i le taimi e faigaluega ai.

Mo nisi mafuaaga, e talitonu le toʻatele o faifaatoaga o le faagasologa o le toe faʻafouina ma le vavaeina o laau i le vaituloto e sili atu ona faigata nai lo se faʻagaiga faapena i luga o moega fugalaau. I le faʻatinoga, o mea uma e masani lava o le faʻafeagai. A e galue i talafatai, o loʻo i ai taʻiala masani ma tulaga o galuega e faʻataga ai oe e aua lava nei faia ni mea sese ae le o se aganuu se tasi.

Muamua, i se tulaga e le mafaufau e totoina atoa. E tusa lava poʻo le tele o togalaau e manaʻomia ona vaevaeina, e aoga le faʻaogaina o se tagata taitoatasi ia i latou. I luga o le matafaga, ma i le tulaga o fetu papau ma le vai, o le taimi lava e leli ai e le laau ma e le vaeluaina. E tatau ona na o laau poʻo vaega o le vaʻai e tatau ona faʻaaogaina e manaʻomia ai le puleaina ma le gafa. E tusa lava pe o fesoʻotaʻi vavalalata le vavalalata o le tasi i le isi, fai se foliga e faʻaauau pea le faʻalavelave (o le ufiufi o le ufiufi e pei o le fetolofi ma ona paaga e masani ona "tafe" ma fefiloi ma isi laau totō), e tatau lava ona e vavaeeseina mai le tasi ma le isi ma galue i laau taʻitasi eseese. E tatau foi ona eliina le meaʻai, e manaʻomia mo le toe faafouina, ma mo faafitauli i le fuga (pe afai e leai ni mafuaaga talafeagai), ma pe afai o nisi laau e vavao isi.

Faʻatoʻa totoina o laau teuteu i tala ane o le vaituloto.

O laau totō uma e faʻapipiʻi taʻitasi, ma tui i totonu ia i latou lava - i se tasi o faʻaauau pea, lea o le a latou toe faʻafoisia ai le faʻasalaga ina ua maeʻa. E leai se mea faigata i lenei faiga:

  1. Faʻaaogā se uʻamea malosi, pry from a layer of earth with a rhizome. Taumafai e aloese mai aʻa ma aʻafia ma le totoʻa toto. Talu ai e afaina le laau i le faagasologa o le teteʻa, e le mafai ona eliina ma le le faʻaeteete se faʻalavelave poʻo le itiiti foi o le leiloa o se vaega o laau. O le mea lea, aua nei e solomuli i soo se mea ma galue ma le faaeteete ma mautinoa.
  2. Tuu nofoaga eliina i autafa o le vaituloto i totonu o se fale paolo lea o le a faigofie ai ona galulue faatasi ma i latou.
  3. Ia saunia se naifi malosi e mafai ona e tipi ai le palapala.
  4. Faʻamamaina ma le lima lima ia laau eliina mai otaota ma vao vao. Vaevae laau na fesootaʻi ma se uo ma leiloa o latou foliga vaaia, i ni vaega e ese mai "mama". Fai ma le faʻaeteete lenei faiga, taumafai i se mea sili e mafai ona afaina ai aʻa.
  5. Vaʻai le vao ma vaeluaina i ni vaega se lua - o fualaau aina e manaʻomia le toe faʻafouina (1) pe na o se vavaeesega faigofie (2).
  6. Laʻau e le vave fuga lelei pe taofi le fuga i mea uma e manaʻomia le toe faʻafouina: faʻaaoga se naifi pe vaevaeina ma le lima i ni vaega tetele ma ni aʻa malolosi ma ni faʻalapotopotoga faʻafouina.
  7. O laau totő, o loʻo faʻasese ai vaega taʻitasi o lapisi ma suauu, ma vavae ese uma vaega na faaleagaina. E taua le aveeseina o le faʻavaivaia poʻo le faʻamaʻi, faʻamaʻi maʻi, ma tuʻu ai le malosi i totonu o na fualaau faiva ua tupu ma "faataapeapeina" i luga o vaega tetele.
  8. Toto le mea e maua ai le totoina. Afai i le faagasologa o le valavala ai, e tele ni laititi sinaleniti poo ni mea totino taitasi ma "pepe" e manaʻomia tele le taimi e fatuina ai togavao manaia ma pupuʻu, ona sili atu lea i le aoina mai i se tasi vaega, fatuina se nofoaga o le a matagofie i ni nai masina. Vaʻaiga faʻalapotopotoga e foliga le na o ia ma leiloloa e totōina i latou i se sisi atoa ma faia se matagofie matagofie o vaituloto. Aua e te taumafai e faʻaaoga uma le delenki o loʻo ia te oe: tuʻu le tele o laau totō e pei ona e manaʻomia, ia e mafaufau i le mamao sili ona lelei io latou tuaoi ma le tele o mea totō. Lagona le saoloto e faʻaaoga uma isi laau totō i isi vaega o le togalaau, faʻasologa o telefoni feaveaʻi ma vaituloto, luga o moega fugalaau ma faʻaititia. Pe fefaasoaaʻi i ou tuaoi ma tagata masani - o le a latou fiafia e toe faʻatumu a latou aofaʻiga ma e mafai foi ona faʻasese atu mea latou te fiafia i ai.
  9. Afai e tele ni meaʻai e totoe i le taimi o le vavaeesea o meaʻai, e te le lafoina i latou: e mafai ona e totoina i totonu o togalaau faapitoa i totonu o le togalaau, ma totonu o pusa, ma i totonu o se vaega laitiiti, i luga o le matafaga o le vaituloto. A uma ona maua, o le ae maua se fuainumera tele o fualaau malosi e mafai ona e faʻaaoga i lau faitalia.

Vave vave le eleele pe a uma ona eliina laau. Faʻaopopo le eleele fou, fugalaʻau faʻasaina (mo se faʻataʻitaʻiga, faʻavavega o gaʻo ma le faapalaga) i le palapala, pe'ā tatau ai, faʻafetaui le tuufaatasiga ma le laʻau - oneone poʻo le peʻa. Tuʻu ma faʻasaʻo le faʻavae ina ia e vave totoina ai ni laau fou. I nofoaga o le ae totoina ai fualaau aina e matua vevesi lava i le natura, taumafai e ola i ou tuaoi ma taofiofia lau laau e fiafia i ai, vave faatulaga le taofiofi - puipui puipui o le a puipuia ai le au faatupu faalavelave mai le alu i tua atu o ni tapulaa.

Laʻau teuteu i tafatafa o le vaituloto.

O le faʻaleleia o le faʻaleleia o ia lava e tutusa ma le taimi e totoina ai se vaituloto. E tatau ona siaki ma le totoʻa mea e fiafia i ai laau, aemaise lava i le loloto o le totoina ma le mamao i le va o vao. Ae o le totoina o loʻo i ai ona lava mea faʻapitoa: e tatau ona e amata i fualaau aina na e mafatia mai le faʻamalosi o isi laau totino, o na mea na e "faaolaina" i le mea muamua ma sili atu le mafatia nai lo isi. O le lelei o le laau (ma le malosi), mulimuli ane mafai ona totōina.