Fualaau aina

13 auala e faʻaaoga ai sawdust i le togalaau

Sawdust o se faʻamafunaga laupapa lea o le a masani ai ona maua e le 'auʻauna lelei le faʻaaoga. O se tasi e le faʻaaogaina lenei mataupu ma le faʻamaoni, ao le tagata e manatu o le mea sili ona taua mo le faʻaaoga i totonu o le fale ma le togalaau.

Faatoaga e maua i totonu o le vao se numera tele o uiga aoga ma meatotino. O lenei mea o se eleele sili ona lelei o le paʻu paʻu. E mafua ai le manava o le palapala ma taofia ai le foliga mai o le pala i luga o le eleele. O le paluga eleele o loo i ai le sawdust e pipii ma tumau ai le susu. Ma o le laisa o se mea masani masani luga o mea faʻapitoa.

O lenei vao faʻatafunaina e mafai ona faʻaaogaina e le gata ina puipuia ma faʻasuina le palapala, ae ia faʻamaʻi, mafanafana, ma teuteu lau 'upega tafaʻilagi ma le fale.

Faʻafefea ona aloese mai faʻafitauli pe a faʻaaoga le sawdust i le atunuu

Ina ia aloese mai faʻafitauli faaopoopo pe'ā faʻaaoga le sawdust mo tagata nonofo i le mafanafana, e tatau ona amanaʻia nisi o vaega o lenei mea. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le taimi o le faʻaogaina o le sawdust i le palapala, o le mea e maua ai le eletise ua faʻaitiitia, ma o le fou fou o sawdust i luga o le moega e faʻateleina ai le elemene o le eleele.

E mafai ona e faʻaogaina seisi saito fou, ae na o le totoina o na fualaau aina e mafai ona lagona lelei i eleele palapala. O la latou lisi e lapoa tele: fualaau 'aina ma le vao (vine, quinces, fugalaau, viburnum, honeysuckle, cranberries, cornel), conifers, otaota ma mea manogi (sorrel, mina, rosemary), fualaau faisua (cucumama, tamato, radishes, radishes, potatoes , kāloti).

E mafai ona e faʻasaina le sawdust fou mai le gafatia e faʻafefeteina ai le eleele ma se tasi o mea faʻapitoa e faʻaseseina ai le alo. O nei mea e tatau ona faʻafefiloi ma sawdust, ma na ona faaopoopoina lea i luga o moega. E fautuaina le faʻaaogaina o meaʻai faʻapitoa (fuamoa moa, salu o fafie, penisina palasima, falaoamata o le lolomita), ma vailaʻau minerale eseese, ia aofia ai le phosphorus, potassium, calcium, nitrate, ma isi.

O lena laʻau e le aʻafia ai le nitrogen mai le eleele, e tatau ona faʻafefiloi ia mea i le faʻamaʻi o le suka. E lua selau kalama o le urea o loʻo malepe i totonu o le vai e tatau ona faaopoopo i se pakete atoa o seisi saito fou. O loʻo faʻamautu lelei meaʻai i le meaʻai ole vevela. Nai lo o mineral fertilizers, e mafai ona e faʻaopopoina mea faʻalaʻau: meaʻai o le vao (mo se faʻataʻitaʻiga, faʻavae i luga o le vao), o le mutia o le mutia, o le manulele manu poʻo le manua.

I le faʻatinoga, ua maua mai ai le sosaisi vao e pei ona taua i lalo. O le a e manaʻomia se fasipepa tele o palasitika palasitika, lea e te manaʻomia e sasaa ai le sapalai fou. O le vai saunia (mai le 200 kalama o le Ura ma le 10 lita o le suavai) e tatau ona faʻamaina ma le faʻaeteete mea uma o otaota vao. I luga o le pakete e tasi o le vaimasi e tatau ona sasaa atu le aofaiga o tali. Lulu, tumu i le susu, e tatau ona gaugau le vao i ni lapisi lapoa o mea pogisa, nonoa ma nonoa i lenei fomu mo le suʻeina mo le 15-20 aso.

Auala e faʻaaoga ai sawdust i le atunuu

1. Faʻaaogaina e pei o se mulching layer

O le mulimulitaʻi e na o le rotted sawdust e faia. O le mafiafia o le papa mulching e tusa ma le lima senitimita. O le tele o taimi, o lenei ituaiga mulch e faʻaaogaina mo fualaau aina (vine, strawberries ma strawberries), faapea foi ma le galala. E fautuaina le faʻaaoga o le sawdust i le masina o Me - Iuni, ina ia maua ai le taimi i le faaiuga o Setema. O le mulumulimuli mulimuli ane o le a afaina tele ai le sauniuniga o laau mo le taumalulu, aua o le a puipuia ai le susu tele mai le vevela mai le eleele.

2. Vavave o se vaega o le faapalaga

Faʻasao e faʻaaogā ai meaʻai laupapa fou e mafai ona saunia i ni auala se lua.

O le auala muamua e masani. Compost e aofia ai laau ma meaʻai, otaota povi ma manulele manu, faʻapea foʻi ma le selu. O latou faʻatasi ma a latou carbon carbon o le a fesoasoani i se taimi puupuu e saunia ai se fugalaau lelei lelei.

O le auala lona lua e umi. Ina ia saunia le fusi, o le ae manaʻomia se lua (e tusa ma le tasi le mita le loloto), lea e tatau ona faatumulia i le valu sefulu pasene lemu. Mai luga, o lapisi laupapa e tatau ona ufiufi i le lime ma le pefu laupapa. O le faagasologa o le pala o le a faaauau pea mo le lua tausaga.

3. Faʻamalo e pei o se mea

Ina ia totoina fatu o laau toto, e tatau ona e ave se tamai atigipusa ma se sipuni fou. E sasaa mai i se mea manifinifi i le pito i lalo o le tane, o loʻo totoina fatu i le pito i luga, ona toe faia foi lea o se tamai laumei. Ufiufi i se ata matamata, o le pusa fatu e tuʻuina i totonu o se potu mafanafana ma pouliuli seia oʻo ina aliaʻe pine muamua. O le isi atinaeina o laau toto e tatau ona tupu i se nofoaga lelei. O le pito i luga o le'usiusi o loʻo i luga o le eleele. O le pikiina o laau laiti e faia vave lava pe a uma ona fausia le laʻau muamua.

I totonu o se fasi laau, ua fautuaina e totoina pateta. E sefulu senitimita o laʻau susu o loʻo sasaa muamua i totonu o le pusa ua uma ona saunia, ona tuʻuina atu lea o tubers o le pateta ma toe faʻafeiloaʻi (pe tusa ma le tolu senitimita). Aʻo leʻi tupuga mai ni laau totō (pe tusa ma le valu senitimita le umi), e faʻapipiʻi vai e faʻaleleia ai, ma mulimuli ane e mafai ona totoina fatu i totonu o moega.

4. Fai ma se vaega o moega mafanafana

Mo le fausia o se moega mafanafana, o otaota eseese otaota, e aofia ai le sawdust, e talafeagai. Ae faatasi ai ma la latou fesoasoani, e le gata e mafai ona e "mafanafana" le togalaau, ae ia siitia foi. Totogi galuega galue:

  • Saunia se vaʻa ma se loloto e tusa ma le 25 simita.
  • Faatumu le fagu i se faʻafefiloi o salu, ofu ma le lime.
  • Lafoaʻi se palapala palapala mai le fagu i luga.

O le apa o le sawdust o le a avea ma se vaega taua mo le faatumauina o le masusu sili atu ma avea o se paleni paleni mo laau toto.

5. Auala mama ma vavae

O le ufiufi o le vao i le va o moega i totonu o le togalaau poʻo le fale e mafai ai ona faimalaga solo ile lauʻeleʻele tusa lava pe a timuga. O seevae o le a tumau pea le mama, leai ni paluga o le eleʻele po o le faʻafefeina o laufanua togalaau e le o se mea e te fefe ai. O sea faʻapipiʻi i luga o le laufanua e foliga matagofie ma e matagofie. Pe a faʻapipiʻiina le 'apa o le sawdust, e le o se vao e tasi o le a totogo. O le sawdust e le gata o puipuiga mai vao leaga, ae o le puipuia foi o le susu i totonu o le palapala ma le fugalaʻau.

6. Faʻaaogaina e pei o se faʻavela

Afai e te teuina fualaau faisua ma fualaau (mo se faataitaiga, apu, kāloti poo kapisi) i totonu o se pusa maualuga ma le laʻau, ona latou taofi pea lea o le fou ma le tofo mo se taimi umi. E mafai ona e faʻapolopolo meaʻai i luga o le faapaologa i totonu o se pusa uamea faapitoa. Sawdust o le a avea ma se ituaiga faʻasiga i totonu o se pusa.

7. Faifaasolosolo i le tuufaatasiga o fualaau

I le avea ai o se vaega o le eleele mo le totoina o fualaʻau o fualaau faisua, e pei o tamato, pepa logo, eggplant ma kukama, o loo iai foi le pala.

8. Vaʻaia o pulou

E faʻafeiloaʻi musika fou mo le gaosia o mushroom, lea e maua ai se sauniuniga faʻapitoa e aofia ai ni vaega. E fautuaina e faʻaaoga na o seisi o laau tipi mo le sui. O meaola o le birch, oak, poplar, maple, aspen ma le willow e lelei mo le fausiaina o anufe anufe.

9. Lafoaʻi mo laau ola

O laau aina e manaʻomia le mafanafana mo le taumalulu. E tatau ona tuu i totonu o lapisi lapisi lapisi ma nonoa faʻamau ina ia aua nei ulu atu i ai le susu, o le kiona ma le tootoo. Ma, faatasi ai ma nei afifi, e tatau ona e ufiufi ia laau talavou i tafatafa o le ogalaau. O lenei metotia o le faʻamalosi e faʻamaonia ma faatuatuaina.

O le vine e mafai ona mafanafana i se isi auala. Ina ia faia lenei mea, e te manaʻomia se fausaga laupapa, tuʻituʻi faʻatasi mai laupapa laiti. E tatau ona tuu i luga o le laau, ia tumu i le sawdust fou i le pito i luga ma ufiufi le ufitia i se ata tifaga.

E tāua tele pe a le susu le sawdust pe'ā faʻaaogaina e pei o se faʻamafanafana, a leai, o le a avea i latou ma se pusa tioisa i totonu o muamua tioata.

10. Fai mea leaga mo manu

O lapisi ma laupapa laupapa mai laau fualaau aina o se mea lelei tele i totonu o pusa mo lapiti,'oti, puaa, moa ma isi meaola. O lenei mea e mafai ona maua ai faʻalua penefiti: tau maualalo (pe leai ni tau tupe) ma fugalaʻau. Faatasi ai ma le fesoasoani a le gaosiga o laupapa, e mafai ona e vaʻavaʻai le fola ma e le popole i se vailaʻau faʻamalosi, talu ai o le sawdust e sili ona gaogao uma le susu. Aʻo faʻapalapalaina, o le mea tuai lea o le a avea foi ma se faʻaletala masani i luga o moega.

11. Faʻaaogāina o sisi i totonu o le fale asu

Mo le ulaina o aano o manufasi, pailani, iʻa, ma fualaau faisua ma fualaau suamalie, otaota laupapa e faʻaogaina i le faʻaogaina o vali, laupapa ma meaʻai ma ituaiga o laau. O le mea sili ona masani ona faʻaaogaina, vaipuni, laau fua, pei o le oak, maple, ash. O le manogi o le ulaulaina o oloa e faalagolago i le ituaiga o meataalo ma seedust. O tagata atamamai o lenei pisinisi e saunia ni vailaʻau manogi mai nisi laau i le taimi e tasi.

E fautuaina e faʻaaoga na o lala na totoe pe a uma le tautotogo o laau mo le ulaula.

12. Faʻaaogaina o le sawdust i le fausiaina ma le teuteuga

O tagata fau fale e faʻaaogaina le sawdust mo le gaosia o le sima. O lenei faʻafefiloi o sima ma mea e faʻaaogaina ai laupapa e faʻaaogaina mo le gaosia o fale ma piliki, faʻapitoa foi mo le teuteuina o fale o le atunuu ma le gazebos. E mafai foi ona e faia se paluga mo le faʻapaʻuina mai le selu ma le omea.

Talu ai o le meaʻai o se mea e tumau ai le vevela ma e masani lava, e mafai ona faʻaaogaina e vavalo fola ma puipui i totonu o potu.

13. Faia i totonu o le potuaoga mo le atiina ae o tomai fatufatuaʻi

O manatunatuga fatufatu ma mafaufauga e leai se tapulaa. O tufuga moni e faʻaaogaina le sawdust i lona tino mama (mo le faʻatumu o uila poʻo meataalo), ma le lanu. O sina gouache ma le lanu lanu o le a avea ma mea sili ona lelei mo talosaga.