Laʻau

Brovallia

Toto pei browallia (Browallia) e fesootai tuusaʻo ma le aiga nightshade. E na o le 6 ituaiga o ituaiga laau toto, ae na o le lauulu matagofie (Browallia speciosa) ua tupu i totonu. O lenei fugalaau na sau i Europa mai Kolomupia. Ma faapena foi i le vao, e mafai ona ausia i Amerika i Saute ma Amerika Tutotonu.

O ia laau toto, lea e manaia, e mafai ona ola e oo i le 150 sene le maualuga i le vao. I totonu o le fale, e le o se laʻau lapoa ma maualuga. Ina ia faʻaleleia atili le faʻalaʻauina o le vao, e tatau ona e togiina le mama mama.

E tele taimi e tupu ai ulu o le ulu e pei o se mea totino, ae e mafai foi ona teuteu se pusa.

O le fuga o le brovale e matua matagofie lava ma e manatu o lona aoga sili lea. Afai e te tausia saʻo, ona ufiufi lea o le vao i fugalaau laiti, e mafai ona valiina i le paʻepaʻe, lilac, ula-blue, faʻapea foʻi ma le lanumoana. Brovallia e fuga mai mo se taimi sili ona umi. O le mea lea, o fugalaau e mafai ona tumau i le 16-18 masina. Fugalaau teuteu foi le laau i le taumalulu, ae afai e itiiti se malamalama, e le tele naua.

O le fugalaau ua leva ona tupu pe a maeʻa ona fuga. O le taimi lona lua, e masani ona le fuga. O lenei laau ola mo le tusa ma le 2 tausaga, ae leai se faafitauli i lenei mea, talu ai e matua faigofie lava ona tupu se mata fou.

E tausia e Browllia i le fale

Malamalama

E alofa tele o ia i le malamalama, ae e aoga le mafaufau o le fugalaau e tatau ona puipuia mai ave tuusao o le la. E fautuaina le tuu o faamalama i luga o faamalama o loo i le itu i sasae o le potu, faapea foi i luga o faapaologa (e tatau ona ufiufi fugalaau mai le susulu o le la).

Tulaga o le vevela

Brovallia e fiafia i le mafanafana, ae le mafai ona teu i se potu vevela. O se mafanafana lelei e sili mo ia. I le vaitaimi o le tautotogo-taumafanafana, o le vevela e tatau ona le itiiti ifo i le 20 tikeri. Afai e fuga le laau i le taumalulu, ona tatau lea ona i ai le potu i le vevela o le potu masani. Afai o le fugalaau e laiti pe o se ava malosi, ona tatau lea ona teuina i totonu o se potu malulu (10-15 tikeri) i le autumn ma le taumalulu, o lea o le a faʻagesegese lona tuputupu ae.

Totogi

O le fugalaau e lagona lelei i le maualuga o le susu, ae e mafai ona tupu ma ola lelei i le vevela o le potu masani. E fautuaina e faʻaauau pea ona pisipisa.

E faʻafefea vai

I le tau mafanafana, e tatau ona tele le suavai, ma i le taumalulu - faʻalelei. E le tatau ona faʻatagaina le vai i totonu o le palapala, aua o le mea lea e mafai ona taʻitaʻia ai foliga o le pala ile aʻa.

Laʻei pito sili

Aua neʻi faʻaaogaina le tele o le faʻamalosi i le palapala, aua o lenei mea e mafai ona afaina ai le lauulu, aemaise lava pe a iai se tele o le eletise. Latou te amata fafagaina le fugalaau i le tautotogo ma faaauau pea i le taimi atoa ao fuga mai. Fagapala le eleele 2 taimi i le masina. Talosaga mo lenei faamoemoe se fuālaʻau mo vaomatua i totonu ole fale (ave le 1/3 o le fua fautuaina).

Faʻafefiloi o le lalolagi

E manaomia e le laau se eleele malulu ma eleele mama. Mo le totoina, o se faʻafefiloi lelei o le eleele faʻaputu mo vaomatua o loʻo i totonu e atoatoa. Ma e mafai foi ona faia i se tulaga tutoatasi e ala i le fefiloi o turf, humus ma lau laulaau, faapea foi le oneone i tutusa tutusa.

Suiga

O lenei fugalaau e le manaʻomia ona suia. E vave ona tupu, ma pe a maeʻa ona fuga, e suia e se talavou.

Faʻatauga auala

O lenei laau e mafai ona faʻaleleia e ala i le tipi poʻo fatu.

O le au matutua matutua i le tautotogo-taumafanafana e fetaui lelei mo le tipi. E le tatau ona i ai ni afu, pe a vave ona latou aʻafia. O le aʻa o le eleele e tatau ona mama ma mafai ona faʻamalieina. O pito sili e ufiufi i le tioata poʻo se ata tifaga o le polyethylene. Pe a mauaa aʻa, e tatau ona tafe i totonu o ni ulo laiti. Tipi le pito i luga ina ia fuga le fugalaau.

O le seleseleina o fatu ua seleseleina e tatau ona totoina i masina o le taumalulu po o vaiaso muamua o le tautotogo. Fugalaau e totoina ia Fepuari o le a totogo i le tautotogo i luga o le faapaologa po o le terrace, ma o fatu na lulu ia Aokuso o le a totogo i le faaiuga o le taumalulu. I ni nai vaiaso talu ona lulu, o le a aliaʻe fua muamua. O le vevela e tatau ona i le va o le 20 ma le 25 tikeri.

Pests ma faʻamaʻi

E mafai ona faʻapipiʻi i luga o le matala se paʻu mealybug, scutellum, vaʻa apogaleveleve poʻo le paʻepaʻe. E mafai foi ona ia maua le paʻu palapala.