Laʻau

Anacampseros - Alofa Foi

Anacampersosa e le masani ona iloa e tagata fai togalaau. I le taimi nei, o mea ese-matagofie, o le mea moni, e tatau ona gauai. O le a talafeagai i soʻo se mea e manatu ai le tagata e vaʻavaʻai i fugalaau, pe o se mea e faʻaogaina pe faʻapitoa ai fualaau vao.

Anacampseros alstonii

© laurent7624

Anacampersosa e sili atu ma le 50 ituaiga o vao toafa i Saute Aferika. I le taimi malogo, e mafai ona latou faʻamalo ese, ona tumu ai lea i le ola. O le mafuaaga lea na talitonu ai i aso anamua o nei laau e ola ai e iai mana faʻapitoa: "toe foʻi mai le alofa" - o le igoa angular "anacampseros" ua faaliliuina mai se tasi o gagana a tagata Aboriginal Aferika i Saute.

Anacampseros (Anacampseros)

O le tele o anacampersos ei ai ni laumei mumu laiti ma ni laʻau laiti; i nisi o meaola, o se fulufulu mafiafia i le aʻa o le au. O fugalaau laiti e naʻo mo sina taimi puupuu i itula o afiafi, ma atonu e le tatalaina (o fuʻa e taʻua o cleistogamous). O le mea moni, e le o le fugalaau e fuafua ai le taugata teuteu o anacampersos, ae o latou totoga ese. O le tele o le anacampersosa o le lamala e foliga mai e le fiafia e ola i laau totō, ae o meaola fugalaau.

Anacampseros (Anacampseros)

© Manuel M. Ramos

E tusa ai ma o latou faʻatulagaga, o sui o le ituaiga e vaevaeina i ni vaega. O se tasi o mea e sili ona lautele e aofia ai laau e foliga mai o maʻa. O lenei kulupu e aofia ai, mo se faʻataʻitaʻiga, anacampersos mumu. O ona aʻa e oʻo i le 8 cm ma le paranesi i le faavae. Laititi laʻitiiti laulaʻau e nofo lelei i latou. Ae o le anacampersosa o se isi vaega tele e sili atu ona manaia - i ni laumei laititi, e masani ona paʻu i luga o le meaʻai ma natia i lalo o le valy or in hair hair. O faʻamaumauga a le pepa e aofia ai lenei vaega, o le tele o lālā e oʻo atu i le 5 cm le umi ma e ufiufi i le siliva siliva.

Anacampseros pepa (Anacampseros papyracea)

O anacampersos uma i le vaitau o le tuputupu aʻe e manaomia ai se mafanafana lelei, nofoaga mafanafana, se mea e leai se paʻu, e leai se paʻu ma se mea malulu ma malulu. O meaola faʻatasi ma laʻau paʻuʻai e sili ona maasiasi, o lea e tatau ai ona faʻafeinu ma le faʻaeteete.

Afai e te faʻavaivaia i le cacti, o le maa ma le masipolo - anacampseros o le a toe faafoi mai le alofa ua leiloloa mo le soʻo.