Laʻau

Neofinetia orchid. Toto ma tausi i le fale. Toe faʻaleleia ma toe gaosia. Ata faʻapitoa.

Neofinetia fale tausi photo ma meaola eseese ituaiga Ata

Neofinetia (Neofinetia) - o se orchid ma se ituaiga faʻateleina o le tuputupu aʻe. Ou te fiafia i tagata e totogo vine ona o lo latou laititi ma le le lelei o foliga vaaia. O le maualuga o se pusi se tasi e le sili atu ma le 15 cm.

I le taimi o le fugalaau, o le neofinetia e foliga matagofie ma agamalu. O fugalaau e paʻepaʻe le kiona, ma le maualuga o le sili atu i le 2 cm, o le gaʻo, e peiseai o mai i se asiosio, e i ai se uumi uumi. E oo lava i le malolo i se tulaga e tasi, o foliga e foliga mai e le mautonu. Neofinetia e paʻuina i iniseti nocturnes, o le mea lea e faʻateleina ai le manogi o le jasmine i le afiafi.

Faʻasologa o le Sa Nifaʻi poʻo le Paʻu - o ituaiga sili ona lauiloa i faʻatoʻaga, lea ua avea ma faavae mo le totoina o ituaiga ma hybride interspecific. O le mea lea, o laau totō ma samasama lanu samasama, piniki, mago o fualaau o mea na maua mai.

Neofinetia Falcata Grade Kikuhime photo

Neofinetia o se aschid Asia. I le natura natura, e maua i Korea, Saina, Iapani. E taʻitaʻia ai le epiphytic (faʻapupula i luga o ogalaau), auala e le masani ai o le ola o le ola. Nofoaga ole vaomatua ole vaeluaga o mauga. O lenei togilo e mafai ona faʻafeteina le vevela o le vevela vevela - e mafai ona tupu i luga o le lauʻeleʻele i itulagi ma se tau malulu.

Fu-ran o le igoa Iapani mo le neofinetia, o le muamua na taʻua ai e lata i le 16 senituri. I lena taimi, na manatu le tau o le fale e taugata, na o le tamaoaiga e mafai ona gafatia e ola ai i le neofineti. Ona amata lea ona faaigoa le laau o Fuki-ran, lea na faaliliuina moni lava o se "tamaoaiga ma tamalii." O le igoa aloaia e fausia i le tuufaatasiga o le upu "neo" - o se mea fou ma le taula o le igoa o le tagata sailiili A. Finet (French botanist oe faapitoa i togi i Asia i Saute).

Pe a fesuisuiaʻi solo le neofinetia

Fuga mai neofinetia ata

O le taimi vavalalata o le neofinetia manaia e pa'ū i luga o le taumafanafana-tautotogo. Fugalaau mulimuli mo le 1-2 masina.

O le paʻu ma le vaivai o le pepe faatoa maua le manumalo, na manumalo ai i loto o le au fai togalaau ma le amataga. O le laau e fetaui lelei i tulaga o potu, o tausiga e le faigata tele. O le taui mo le tausiga o le a sili atu le matagofie o le fugalaau tupu.

Metotia mo le tausisia o le le lelei

O le tuputupu ae o le neofineti i tulaga o potu e aofia ai metotia eseese:

  • I fagu fugalaau;
  • I poloka;
  • I luga o maa e ufiufi i moss.

O auala mulimuli e lua e masani ona faʻaaogaina i greenhouses, talu ai i totonu o se potu masani e faigata tele ona tuʻuina atu le tulaga talafeagai o le susu.

O pusa tioata poo pusa paʻu e faʻaaogaina ai pupu tetele e faʻaaogaina e pei o pusa, e maua ai e le gata o le malulu o le susu, ae o le ea foi i aʻa. E taua tele lenei mea mo le vaovao.

Neofinetia i luga o le poloka

O le poloka o se fasi paʻu pine ma le faʻaopoopoga o moa sphagnum poo le mama mama. Ina ia totoina le neuofinetia i luga o se poloka, ia lava le malupuipuia ma se uaea i luga o le cortex ma faia ni tuutuuga o le maualuga o le suavai (tuu se mea e faamama ile mea e sosoo ai). E lelei pe a fai e mafai ona tuʻu le fale i totonu o se fagafao tioata ina ia tumau ai le faʻafefe.

Neofinetia i luga o se puʻupuʻu uumi lauulu

Mo nisi tagata fai togafiti poto, o loʻo tutupu aʻe i luga o se faaputuga puʻu uumi umi (taliaina totonu). O le fausiaina o se fale e manaʻomia ai le tomai. E le mafai ona vave oso i luga o soʻo se mea ina ia maua ai se pito i luga. O le isi galuega o le faʻatuina lea o le faʻasolosolo, faʻamautu lelei mo le aʻafia. O aʻa e tatau ona tuu i le pito i luga o pulupulu ma le manua i le pito i luga ma laina uumi sphagnum. O le fuafuaga mulimuli mai le mea mamao e pei o se pineapple. Tele faʻaleleia o loʻo faʻamatalaina i le vitio.

Iapani le neofinetia tulaʻi ata vitio:

Neofinetia i Moss Sphagnum

Faʻasalalauina e Florists o latou aʻafiaga i le tuputupu aʻe o niu i le aiga sphagnum. O uiga le lelei o se mea (masini le mago ma le susu) e matauina. O le vaega autu o le galu ua mamago ma e manaʻomia le faʻamaʻa, ma o nisi eria e tumau susu. O aʻa e masani ona faʻafesoʻotaʻi ma se siʻomaga malu e amata ona pala. A maeʻa le 1.5-2 masina, ona alu ese lea o le sui, e le lelei le gaogao o le ea. Mo le totoina, o loʻo fautuaina le fogaeleele Chilean poʻo Niu Sila sphagnum.

Lao Neofinetia

A oʻo ina ola i totonu o se fagu, o loʻo faʻaaogaina se mea faapitoa mo pepelu, lea e mafai ona faʻatau i se faleoloa fugalaau. Afai e manaʻo pe mafai, ia saunia se filifiliga se tasi o mea nei:

  • Tolu vaega o sphagnum ma le tasi vaega o le perlite ma le fern roots;
  • O vaega e tolu o le volumine o le paʻu o le pine, faaopoopo i ai le tasi vaega perlite ma fern fibers;
  • Tolu vaega o le paʻu o laau coniferous, o se tasi o vaega o sphagnum moss ma perlite.

O vaega uma e faʻapipiʻiina i totonu ole ogaumu pe faʻamaligiina i se vai mālūlū mālūlūlū o le potassium mo le faʻasologaina.

Pe a totoina, e tatau ona i ai le laau i luga ae o pito o le ulo (e pei o le "nofo" i luga). E sili atu le tuʻuina o fagu i le phytonia e le o tuusaʻo i luga o le windowsill, ae faʻapitoa i luga o ni fale faʻapitoa po o ni faʻalapotopotoga faʻalauiloa, o lona uiga. tausia le laau i le limbo.

Neofinetia tuputupu aʻe tulaga

Neofinetia Neofinetia falcata 'Setsuzan' ata

Malamalama

O le laau o le a manaʻomia le malamalama lelei - susulu ae salalau. Puipui mai le susulu o le la. O fomaʻi faʻapitoa e faʻaaogaina faapitoa e faigofie lava i le maualuga o le moli. Faatasi ai ma le leai o se malamalama, e mafai ona leiloa le fesuisuiai. Neofinetia e manaʻomia le faʻamalamalamaga faaopoopo, aemaise lava i le taumalulu-taumalulu. Faʻasalalau ia faʻamalamalamaina i fugalaʻau poʻo moli susulu, lea e tatau ona tuʻuina i luga o laau i le maualuga o le 15-20 cm. O le nofoaga sili ona lelei o le a avea ma faamalama o sasaʻe sasaʻe poʻo sisifo, o le faʻapipiʻi i le faamalama i matu e manaʻomia ai le faʻamalamalamaina pea.

Feavega o le ea

I le taimi o le mafanafana, taofi le ea vevela i le va o le 24-29 ° C. O le taamilosaga o le vevela i aso taitasi e tatau ona 9-12 ° C. I le taumalulu, ia maua le vevela ole 15-18 ° C. E lelei mo le laau e nofo ai i le ea fou. I le amataga o le vevela, ave i le terrace, faapaleni. I tulaga masani, e le mafai e le neofinetia ona faʻafetaia le vevela o le vevela e oʻo atu i le +1 ° C - e le mafai ona e fefe i le malulu i luga o le auala.

Masina masina e tausia ai le leai o se mea

Neofinetia falta grade Tatala-leai se ata

Mo le tuputupu aʻe masani ma le atinaʻeina o le faʻasolosolo, e tatau ona tuʻuina atu le tausiga lelei. O tausiga uma lava e oʻo mai i le faʻamalosia lelei ma le fafagaina lelei. Ina ia malamalama i manaʻoga o le laau, e tatau ona e iloa foliga o le taamilosaga o le olaga:

  • I le vaitaimi o Tesema-Mati, ua malolo le fale;
  • Mati, Aperila - fafagu i se vaʻaiga fou tuputupu ae;
  • mai ia Tesema ia Mati, o le fale o loʻo i ai i se setete moe moe;
  • o le taimi galue o vao (fausiaina o aʻa ma le lanu meamata) e pau i le masina o Me-amataga o Iulai;
  • ona tupu lea o le vaomatua;
  • mai ia Aokuso ia Oketopa, o le tuputupu aʻe o fua o loʻo faʻagesegese, o loʻo fuga mai fugalaau mo le isi vaitau;
  • ia Oketopa ma Novema, e sauni le laau mo le taotoga o le taumalulu.

E faʻafefea vai

Neofinetia Falcata Neofinetia falcata 'Shikoku Akabana'

O se mea tāua i le tupu aʻe o le neofinetia o le faʻataʻitaʻiina saʻo o le faʻavaivai. E mafai ona taʻua le mata o se mea taua, talu ai o mea faʻafefea e mafua ai le oti o le aʻa. I le vaitau o le tuputupu ae, e tele le vai, aua le faatagaina le mea e sola lelei ai, o lona uiga. E tatau ona faifai pea sina paʻu. Fufulu le palapala seia oʻo ina susulu ona aʻa, ma tumau le susu o le sphagnum moss.

O le faʻamago atoatoa o le meaʻai i lenei vaitau o se popolega mo le laau, lea o le a faʻaosofia ai le lafoaia o pepa laulaʻau. E toatele le au epikopo o loʻo malilie e faapea i le taumalulu, e tatau ona malulu le neofinetia ma se masini mama atoatoa. O le mea lea, matou te faʻataʻitaʻiina tulaga o le natura masani, lea o le a faʻamautinoa ai le fuga o vavae. Ae ui i lea, i le taumalulu, e tatau ona susu sina paluga.

Vaʻaia taimi taʻitasi le pu i luga o le mea e mafai ona e faʻamautinoa ai le lelei o le susu mo le taua o aʻa. Faʻamatalaga o le vaeluagalemu o le susu i le va o le susu ma le vevela tele o le meaʻai, o le ae mautinoa o le alualu i luma alualu i luma o pepe pepe neofineti.

Faʻaaogā vai maualuga mo le faʻavaivai, ma e tatau foi ona avea ma lua tikeri e sili atu le vevela nai lo le vevela o le potu. Suavai talafeagai, faʻafefete, faʻafefe, vai lelei. Faatulaga le vai inu mo le itiiti ifo i le 24 itula aʻo leʻi faʻaaogaina. E le fautuaina le vai faʻamamaina.

Faʻamamaga o le ea

O le tele o vaʻai e manaʻomia ai le maualuga o le susu. Mo le tuputupu aʻe masani ma le atinaʻeina o le leʻo, o le maualuga o le maualuga o le ea 40-60%. Ina ia faʻafefeteina le ea ma le susu, faʻamalo le avanoa i totonu o le laau ma se moli lelei, tuu se pusa tioata poʻo se koneteina masani o le vai i tafatafa ane.

Faʻafefea ona fafaga

A o faagasolo le vaitaimi o le tuputupu aʻe malosi o le neofinetia, o le a manaʻomia le faʻamalosi. Faʻatasi ai ma le vai mo le faʻaleleia o le vai, faʻaaoga fomaʻi faʻapitoa mo laʻau pepese i le 2 vaiaso, ae o le dosiga e tatau ona ½ o le fautuaga i faatonuga. I le taumalulu, e le tatau ona e fafagaina, o le maualuga o le fuʻa 1 taimi i le masina.

E faʻapipiʻi le fugalaau mo vailaʻau i le vai faʻavaivai i le vaitau o le tuputupu aʻe ma faʻavaivai taʻitasi pe ala i le faʻavaivai, ae faʻafefe 2-3 taimi e faasaga i le faʻasologa o loʻo faʻaalia i luga o le afifi. I le taumalulu, o laau e le faʻamalolo pe faʻapalapalaina ia sili atu ma le 1 taimi i le masina.

Neofineta faʻatulagaina vitio:

O le faʻaopoopoga e faʻatinoina ao tuputupu ae. O le taimi aupito sili ona lelei o le iuga o le taumalulu (aʻo lei oʻo mai aʻa fou).

Faʻafouina o le faʻasolosolo ile tulaga ole potu

O le metotia o le fatu o le faʻaleleia o le neofinetia e manaʻomia ai tulaga faʻapitoa, e le mafai ona faʻaaogaina i totonu o le faʻatoʻaga.

I le fale, e faʻaleleia ai le neofinetia i le vavaeina o le "fanau" o loʻo i lalo o le ogalaau. E mafai ona e vavae ese se vaʻaiga talavou pe a lava le malosi mo le ola tutoatasi, ma o le umi o ona aʻa e 4-5 cm. E sili atu le tuʻufaʻatasia o le paranesi ma se gafa. O nofoaga e tipi ai (i luga o le laau autu ma i luga o le totogo) e togafitia i se iniseti pe faʻasusu i le malala. o le a puipuia ai le laau mai faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi.

Faamai, meaola faalafua

Mai i le malamalama tele, e mafai ona maua ai anthracnose pepa laulaau, aemaise ile fesuiaiga o pepa. Faʻasaga ia te oe lava i le susulu o le malamalama, aua le faatagaina le susulu o le la.

O le taofiofi masani o le meaʻai e mafua ai le faʻamaʻiina e siama poʻo le faʻamaʻi pipisi. O le taunuuga o le a pala o le aʻa. O faailoga muamua o le faagasologa o foliga vaaia o lanu enaena i laulaʻau ma le aʻa. Otioti vaega ua afaina, togafitia le fale ma le fungicide. Faatasi ai ma le malosi o le salalau o le faʻamaʻi, o le a manaʻomia se faʻalavelave faʻafuaseʻi, lea e aofia ai le aveeseina o vaega ua aafia, sui atoatoa o le meaʻai, togafitiga ma le fusi laau ma mea e ola ai.

Pests of neofinetia: aphids, thrips, miti vaʻavave, fuainumera iniseti. Afai o le mea ua faaleagaina, o le togafitiga ma se fofo o le a fesoasoani (faʻamaua se paʻu cotton i lenei vai, solo pepa laupepa). I tulaga ogaoga, togafitia ma se iniseti (e pei o le phytoverm, actelik).

O le gaioiga o loʻo i le vaega pe a amata ona tupu le vaitau ma i le taimi o le fugalaau e mafua ai ona taofia le tuputupu ae. Aua nei faatagaina faalavelave tutupu faʻafuaseʻi, taitaia le faʻatulagaina ile taimi.

Ituaiga ma ituaiga o neofinetia

Mo se taimi umi, o le genus neofinetia na manatu o le mea moni - na aofia ai ma le ituaiga o le neofinetia o le selesa. O le mea muamua na taʻua ai o le 1665. O le ituaiga na toe faʻatuina i le 1996, ona - i le 2004, faʻatasi ai ma le mauaina o isi ituaiga meaola e lua.

Crescent Neofinetia poʻo Neofinetia Falcata Neofinetia

Neofinetia pe o le a le fineti vavalo Neofinetia falcata ituaiga Toyozakura ata

O le laititi e 8-12 cm le maualuga O le laulau lanu paʻu o le paʻu o le paʻu, e vavalalata pito i luga, e ufiufi ai le ala i laina e lua, o le umi ole pepa laititi e 5-12 cm le umi ole lautele ole 5 futu le lautele (5-8 cm le lautele) fugalaau paʻepaʻe . O le laugutu e tolu-lobed, fleshy, i luga o itu o loʻo i ai ni meaola e tutusa lelei. Spur e tu i fafo, toetoe lava tutusa ma le uumi o le uila.

O ituaiga sili ona lelei o neofinetia falta:

Neofinetia falda Neofinetia falcata 'Cosmo' ata

  • Neofinetia falcata Kinkabuto - aʻa ma aʻa o se lanu enaena; pepa lanu eseese lanu eseese: i luga o se lanu lanumeamata o loo i ai ni taamilosaga e pei o se lanu samasama samasama;
  • Neofinetia falcata Fugaku - ua faaigoaina le suafa o Mount Fuji. O lapisi laulaau Variegate, i luga o laupepa taitasi e eseese fusi lanu samasama;
  • Neofinetia falcata Houmeiden - eseese i se paolo enaena o le aʻa. I le amataga o le atinaʻe, o laʻau o aʻa e lanu viole, ona maua ai lea o le ruby ​​hue;
  • Neofinetia falcata Shutenno - fugalaau paʻepaʻe sinasina, o le umi lanu violē-violet.

Neofinetia Pungan Neofinetia Pungan

Neofinetia Pungan Neofinetia Pungan ata

O se tasi o mea taua o le aoina o le Pungan o le Korea. E talitonuina o le neofinetia Iapani o ni tausaafia tamalii i le tele o seneturi, ma o Korea e tele, e le o ola, palasisi, e le mafai ona faʻatusatusa. O lenei faʻasalaga e le talafeagai, talu ai ona i totonu o le neophytes o le filifilia Korea, e tele faʻamatalaga manaia na manumalo i loto o aʻoaʻoga i le salafa o le lalolagi.

Fiafia ituaiga:

  • Neofinetia seolak (Snow Peak) - lanu lanumeamata ma lanumama, ma faʻaitiitia le vevela, suiga paʻepaʻe i se lanu piniki;
  • Neofinetia gogung (Faʻasaina le Aai) - lafola lapoa e lautele, ma le pito i lalo. O laulaau laiti ei ai la latou lanu samasama, ona liliu lauusiusi;
  • Neofinetia wanggeom (Wang) - o le igoa ua tuʻuina atu e faʻaaloalo ai le sili ona mitamita muamua ma le faavaeina o Korea. Variegate laulaau, lea e pei o mea manogi. O laʻau e foliga mai ua maua ni ofu tino;
  • Neofinetia baekrang (White Wolf) - paʻu laupepa. Variegate laulau: i le taimi muamua o lanu e samasama, ona latou lili papaʻe;
  • Neofinetia byeokok (Jasper) - lautele, laupepa puupuu pepa. O fugalaau e lanu piniki;
  • Neofinetia gojoseon (Kochoson) - o se orchid ma ni laulaau lau laititi, ma le matua, o lanu lanumeamata e avea ma vaitusi;
  • Neofinetia samgaksan (Blooming Red Amaryllis Flower) - O fugalaau tetele e tolu vaʻa.

Neofinetia Richardsiana Neofinetia Richardson

Neofinetia Richardsoniana Neofinetia Richardson

Vaʻai tatala i le 1996. O le fasi laau e puupuu (e le sili atu i le 1.5 cm), e ufiufi lau laulaau i luga o le 6.5 cm le uumi O le umi o le fugalaau e 5-6 cm. O le petals e paʻepaʻe, o le faavae o sepals e lanumoana i le lanu, o lanu samasama, o le umi o le spur e le sili atu ma le 1 cm Fugalaau e leai se manogi.

Neofinetia Xichengensis Neofinetia xichangensis

Neofinetia Xichengensis Neofinetia xichangensis photo

Faʻamataʻuga tatala. O le au e tusa ma le 2 cm le maualuga, e 6-7 laupepa laupepa i luga. Pepa pepa e malo, laina, 4-6 cm le umi O fugalaau e aunoa ma le manogi. E tasi le laʻititi e 3-4 corollas ma le lautele o le 4-5 cm. O le laugutu o se mea maualuga, o le kiona. Petals ma sepals o se lanu piniki. O le pulupulu e foliga i luga o le paʻu, o loʻo taʻalo faʻasaga i luga ma taʻe i luga, e tusa ma le centimita le umi.