O le togalaau

Faatoaga togalaau vao

O tagata uma o loʻo nonofo i le mafanafana e le fiafia e vaʻai i vao i la latou togalaau. E iloa uma e fai togalaau le faigata ona feagai ma i latou. Matou te faʻaaoga auala eseese, ae, o le mea e leaga ai, o le a mou atu vao mo se taimi puupuu, ona toe faʻafoʻi mai lea. E faʻafefea ona faʻaumatia i latou e faʻavavau poʻo le tolu pe fa tausaga?

Laʻau

Pe a faʻapipiʻi se togalaau fugalaau poʻo le taimi e faʻaputuina ai ni tamaʻitaʻi taupou, ina ia faʻaitiitia le televave o le tuputupu aʻe o vao, e tatau ona faʻateʻa le fasi fanua, lea e tatau ona fufulu mai vao leaga. Ma, o se fasi uʻamea e iai se ata tifaga masani o loʻo totoina i luga o le auala i le loloto pe a ma le 30 senitimita. O le ata tifaga e mafai ona taoto i le eleele mo le luasefulu tausaga e aunoa ma le fesuiaʻi. Ona mafai lea ona e filifilia se tasi o auala e lua.

I le masina o Me, e solipala vao, e faʻasalalauina faapalaʻau i luga o le fale, ma tuʻuina i luga luga o le pito i luga, ma le laʻau, vaovao po o le mutia. Faailoga i lalo o pupu mo le totoina o kulimi, tamato, zucini, eggplant, pateta ma pepa. Mo le faia o lenei mea, tataʻi le gaʻo ma vaomago, toso pepa i totonu o le lua ma faʻatumu le pu i eleele laulelei. O le a puipuia e ia fualaau aina pe a tupu mai le otaota leaga.

Laʻau

E mafai ona e totoina ni laau e aunoa ma le totoina o vao i luga o pepa pepa. Ma o le vao vao e le malelemo ai laau totō, ua solia, ufiufi i pepa, ma o le mutia mūmū o loʻo tuʻuina i luga ma se papa mafiafia. O le auala e sili ona manaia ma faigofie, ae i le taimi e tasi e matua lamatia lava. E fesoasoani naʻo le vevela vevela, pe a iai se maualuga maualuga o le tuputupu ae o vao leaga: wheatgrass ma miti, e faigata ona faʻaumatia. Aua nei lafoina vao i luga o se auala eletise, ia mautinoa ia lafoai. Aua le selesele vao i vaega lanumeamata ma vao. Taumafai e togi laau i totonu o se afi, i se fagu vai poʻo se faapalaga.