Laʻau

Kalamondin citrus tausiga fale, faʻavasegaina ma faʻamalaʻau

O Kalamondin o se fualaau suamalie na maua e ala i le pasia o le mandarin ma le galala, o lona uiga o le isi igoa - citrofortunella.

O nisi taimi e taua lea o le mandarin totonu, o le moli auro. O Calamondine o le aiga lea, o loʻo salalau ma lauiloa i Southeast Asia.

Faamatalaga lautele

O le Citrus calamondine o se laau laititi e tusa ma le 1 m le maualuga ma le lanu samasama lanu moli. I le nofoaga masani, o le maualuga o le laau e mafai ona oʻo i le 5 mita. O le tele o faifaatoaga amateur e fia vaai i lenei laau matagofie i totonu o la latou falemafa.

E le manaʻomia e le tausiga o Calamondine le tele o taimi ma tau. O lenei laau e totoina i le fesoasoani a fatu ma tipi. Talu ai ona o le calamondine e pei o se fale toto, e faʻafefe ai le tau malulu i totonu o se fale masani, o se lauʻeleʻele. O le i ai i le fale, e faaauau pea ona fua mai. I le tau mafanafana, e lagona ai le matagofie i le faapaologa.

O le taimi vavalalata o le citrofortunella e amata, e fai ma tulafono, i le faaiuga o le tautotogo ma faʻaauau pea i le taimi o le taumafanafana, o fugalaau e foliga mai o lanu paʻepaʻe matagofie ma se manogi manaia. E mafai ona mataʻituina le faʻavavega e tusa lava pe i ai ni fua.

Ina ia mautinoa le fuaina o le mandarin auro, o le palotaina o fugalaau e sili ona faia ma le lima e faʻaaoga ai se pulumu vaivai. O fua e mafai ona fausia ai luga o laau iti ma le maualuga o le 25cm.

O fua o loʻo i ai se tofo oona ma manogi manogi, o loʻo aofia ai le tele o fatu, e suamalie le peʻa suamalie.

Calamondine Home Care

O le tele lava o taimi e faʻatau atu ai ua faʻaulufale mai Kalamondins, tupu aʻe i tulaga faʻapitoa e faʻaaoga ai tekinolosi faʻapitoa.

I aʻa e ono i ai ni capsules ei ai nimoni faapitoa. Afai a maeʻa ona maua le citrus i totonu o se faleoloa, ona amata lea ona pauu mai ia te ia, e tatau loa ona e amata toe suia. Vaavaaia aʻa, aveese aʻa, ma faʻafeiloaʻi i totonu o se fagu fou.

Aua e te ita pe a pa'ū le calamondine lau, e mafai pea ona lavea le laau. E naʻo lou manaʻomia e aveese lala taʻitasi, tipi uma fua, aua latou te aveesea le malosi mai le laau.

Lafoaia i aso taʻitasi ma se vaifofo vaifofo, faʻaaoga vailaau faʻasolosolo e puipuia ai totonu o fale mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi. E le o toe mamao, o le citara calamondine o le a toe fiafia i le tolauapiga laiti.

Soo se fale toto e manaʻomia ai le gauai atu i taimi uma. O le tausiga masani o le calamondine e le gata ina maua ai ni ituaiga o fafagaina, fafagaina, toe totoina ma toe gaosia, ae ia faatumauina foi le vevela, masima, ma le malamalama.

E faigata tele le faʻaaogaina i tulaga fou o ola. O le microclimate o le faleoloa fugalaau e masani ona ese mai le fale. O le mea lea, o nisi taimi pe a maeʻa le faʻatauina o le calamondine ma feaveai i se fale, o se fale mautotogi, pau lau lau.

Ina ia faʻaitiitia lenei mea le lelei ma faʻalauteleina le toʻasā i le 95-100%, e tatau ona tuʻu se pusa paʻu i luga o le ogalaau, faʻapipiʻi i luga o le ogalaau. O aso uma lava e tatala ai le afifi mo le lele.

O le potu o loʻo i ai le citrofortunella e tatau ona matua mafanafana ma susulu, i le taumalulu e mafai foi ona e faʻaaogaina le moli. I le taumafanafana, e tatau ona puipui le laau mai le susulu o le la.

Ina ia aloese mai le fuga o fugalaau i le taimi o le fuga ma fua mai, e le mafai ona gaoioi malosi le laʻau, liliu, toe faʻaleleia. Ina ia fausia se pale paleni, e tatau ona e liliu le laau ma le faaeteete ma le moni 1 mm i le aso.

E ui lava i le mea moni o le citrofortunella o se laau thermophilic (o le maualuga o le vevela o le +18 + 20 ° C), e tatau ona malulu le taumalulu ina ia fua mai ai le laau.

I le taumalulu, e tatau ona tausia le vevela o le potu mai +12 i le + 15 ° C, e ui lava e mafai ona tatalia se pa'ū taua o le vevela i le +4 tikeri. I le vevela o le tau, o le suāvai e tatau ona tele ma faʻalelei i le taimi malulu.

Calamondine Fertilizer

Mo le fafagaina o le calamondine, e mafai ona e faʻaaogaina soʻo se fualaʻau faʻapitoa ma elemene o elemene. Talu ai ona o le laau e fua mai i taimi uma, o le mea lea, o laʻei pito i luga e tatau ona faʻaaoga i le tausaga atoa.

O le sili ona mataalia o le vai i fafo atu o aʻa. Ina ia aua nei faaleagaina le pito i luga o laulaau, e sili atu le manaia o le vaifofo vaifofo i lalo o latou.

Calamondin Diseases and Pests

Calamondin, pei o soʻo se togalaau, e manaʻomia le puipuia mai meaola faalafua. O ana faʻamaʻi faʻatoʻateleina o le iniseti o iniseti ma talipupuni pepelo, moli vaʻaia, paʻepaʻe, aphids. Afai e maua, e tatau ona togafitia le togafitiga e faʻaaoga ai fualaau faasaina e fuafua e faʻaumatia lenei ituaiga o meaʻai.

O le togafitiga e toe faaluaina (2-3 taimi) faʻatasi ai ma le vaitau ua faʻamatalaina i totonu o faatonuga mo le vailaʻau. Ona ufiufi lea o le citrus calamondine ma se pusa palasitika, se ato, tuu i luga o se windowsill mai le la susulu.

E tatau ona manatua o le togafitiga o laau mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi, ma pe a faʻaleleia i se vaifofo vai, e tatau ona siitia mai le tasi nofoaga i le isi.

O le mea lea, e faʻavae i luga o aafiaga faaletagata lava ia, e fautuaina e le au faifaatoaga le faia o se mea lauiloa (faailoga) i luga o le fugalaau ina ia manatua ai le tulaga tumau o le fagu i luga o le windowsill. A maeʻa taualumaga talafeagai, ona toe foi lea o le laau i lona nofoaga masani, ma o le fugalaau ua tuʻuina i le malamalama i le faailoga o loʻo faʻaaogaina.

Alalaʻau Calamondine

O le gasegase o le citrofortunella e sili ona lelei i totonu o se ipu tele, aua, e ui lava i le laau laʻititi, o le calamondin o loʻo i ai se aʻa tele ma faʻalaʻau aʻa.

O faʻafefiloi nei e faʻaaogaina e pei o le totoina o le eleele (2 vaega o le turf land + 1 le vaega o le manua gaosi + 1 le oneone). I totonu o le masina, e le faʻapalapalaina le laau, talu ai o lenei totoga totoina o loʻo i ai le tele o meaʻai.

Pe a faʻavasegaina, e tatau ona e teuina se eleʻele eleʻele, aua le faʻaumatia. E talafeagai foi le tuʻuina atu o vaivai i totonu o le ulo. O le loloto o le tau, o le aʻa i le vaʻa fou e tatau ona i ai i le tulaga lava e tasi.

Faʻalauteleina o Kalamondin e ala i le tipi

O le faʻaleleia o le faagasologa e umi ma faigata. E tele tausaga o le a tupu ai le calamondine mai fatu ma maua ai fua muamua.

O le totōina o mea mai mea e seleseleina e faʻavaeina i se mea e le mafai ai ona faʻaaogaina i totonu o le eleele vevela ma e manaʻomia ai le faʻavaveina o le afi. O le maualuga o le taumafanafana mo le tupu mai o aʻa o le +23 + 25 ᵒ, ma e sili ai le tipiina o laau i le amataga o le taumafanafana, pe a vevela le ea i le vevela manaʻomia ma le umi o le ao. E ui lava o nei tulaga e ausia, e le o aʻafiaga uma e afua. I lenei laasaga, ua fautuaina le faʻaogaina o penerato.