O le togalaau

Auala e ola ai rhubarb i se toga vevela ma maua ai se seleselega tele

O le tuputupu ae o le rhubarb i luga o lau lava 'upega tafaʻilagi o se galuega e mafaia mo soʻo se fai togalaau. O le faʻailoga o le Buckwheat o se punavai o meaʻai masani i le amataga o le tautotogo. O nisi ituaiga o rhubarb e vave amata ona le o iai nisi fualaau faisua.

Uiga o Rhubarb

O se fualaʻau maualuga-fualaʻau, rhubarb, o se faʻatoʻaga tele o le aiga faʻatau. Na faʻaalia i Europa mai Asia i Sasaʻe. E talia le malulu ma tuʻuina atu maualuga le gaosiga. O loʻo i ai i le laau ni aʻa ma o se mea faʻasolo, o le maualuga e mafai ona oʻo atu i le 3 m. Laʻau lapopoa o rhubarb e nonofo i luga o ni petioles uumi uumi e 'aina. Mo se fua lelei ma maualuga pe a tuputupu ae le rhubarb, e manaʻomia le susu ile eleele, ae leai se manaʻo mo le malamalama faifaipea.

Rhubarb e talitutusa ma meaʻai i apu. O minerale ma vitamini, pectin ma meaola o loʻo aofia i totonu o le laau e aoga tele mo tagata. O lenei fualaau faisua o loʻo i ai le meaʻai ma le mea faʻaleagaina ma ua faʻaaogaina e puipuia ai le vomia, faʻamaʻo le ate ma faʻasaoina le talo. I le masina o Me, pe a leai ni fualaau aina ma fualaʻau, e mafai ona faaaoga rhubarb i salakeke, mo sauniuniga o compotes, jelini, kvass ma le uaina.

E tele ituaiga o rhubarb e eseese i le lelei o petioles (lanumumu ma le lanu meamata) ma le taimi e matua ai:

  • Moscow 42;
  • Victoria
  • Tukums 5;
  • Org 13;

Mo le faʻaaogaina o le fualaau faisua, e tatau ona iai i totonu o le togalaau, ia totoina ia le itiiti ifo ma le lua ituaiga ma aso eseese.

Rhubarb e mafai ona faʻalauteleina i ni auala se lua:

  • e ala i fatu laau toto mai fatu
  • aʻa vae

Toto ma tausia le rhubarb

Pe a filifilia se nofoaga mo le totoina ma le tausiga i le laufanua, o mea nei o rhubarb e tatau ona mafaufauina:

  1. O le Rhubarb o se laau lauiloa, e le gata i lea, e le manaomia ai se mea e gafa ma e le taliaina, tupu i le nofoaga e tasi mo le 10-15 tausaga, e maua ai se seleselega lelei.
  2. E maua ai se tau i lalo o le paolo, ae i luga o le vevela po o sina paʻu faʻapena e tupu atili ai ona lauolaola, matagofie, ma togitogo lelei.
  3. O le laau e mama, ae e le faʻafefe vailogging. O le mea lea, e le tatau ona e totoina i nofoaga maualalo e mafai ai e le vai ona paʻu pe lata i vai.
  4. E fiafia i eleele lafulemu ma lapisi ile pH neutral. I luga o le oneone po o le eleele o eleele mamafa, faapea foi ma le rukbarb acidic pe alkaline o le a tuputupu ae le lelei.

O le totoina ma le tausia o le rhubarb e le o se mea e sili ona faigata. Muamua, ua filifilia le auala o le toe gaosia.

Auala faʻaleleia fua

Mo le totoina o laau, matutua 3-4 tausaga le matutua o togafitiga maloloina e faʻaaogaina. O togavao tuai mo le toe gaosia e le fautuaina. A uma ona eliina ma le faʻaeteete le togavao, faʻatasi ai ma se manoa malosi e tipi le aʻa i ni vaega, o ia mea uma e tatau ona i ai ia le itiiti ifo ma le 1-2 tupuga tuputupu aʻe. O le mafuaʻaga o le faaleagaina o le rhizome e sili ona faʻasusu i le pefu o le laupapa poʻo le paʻu carbon dioxide. E le mafai ona eliina le vao ma faʻasoa sao i le eleele i se suo. O vaega eseese o le laau ua totoina i ni avanoa tetele, ua ufitia i le eleele ma ua pipiimau, e tatau ona tumau pea le tupu o le tuputupu ae i luga. I vaieli saunia, fautuaina e sasaʻa sina humus poʻo se faapalaga aʻo lei totoina.

O le vaeluaina o le togavao e faia i le amataga o le tautotogo, pe a vevela le eleele i se mea itiiti, pe i le ogatotonu o le autumn, ina ia mafai ona mauaa le laau aʻo lei amata le tau malulu.

O le faʻaleleia o fatu e faʻaaogaina e totoina ai se ituaiga fou poʻo se laau mo le taimi muamua.

E ola Rhubarb mai fatu e ala i fualaau, lea e maua mai i fatu na muaʻi susu aʻe aʻo leʻi tupu. Germinate fatu i lalo o le susu susu po o se fagu, faʻafouina i taimi uma. A maeʻa le totogo mai o le pe tusa ma le 2 cm le uumi, o le a tatu fatu ma totoina. Toto fatu i totonu o le eleele faʻamamaina. I le fa po o le lima o aso pe a uma ona lulu, e mafai ona e vaʻai i uluaʻi tupuga mai rhubarb. E le tatau ona sili atu i le 3 cm le loloto o le faʻamalosia. A oʻo ina ola aʻe le rhubarb, o le taumafa e oʻo atu i le 4 kalama o fatu i mita taʻitasi. E totoina Rhubarb i laina i le mamao o le 25 cm. A maeʻa foliga o laulaau i luga o laau toto, e faʻaumatia. O le mamao i le va o fatu toto e tatau ona tusa ma le 20 cm.

I le lumanaʻi, tausia le tipi e aofia ai le fafagaina, pe a tatau ai, veleina, vela, faʻamaina o le faʻamalosi. I le tautoulu e maua mai fatu e oo atu i le 30 cm le maualuga ma le tolu i le fa lau.

A maeʻa le taumalulu, eliina totogo mo le totoina o ni pu i se mamao e oo atu i le 1 m. E tatau ona pipii mau le palapala i aʻa o le mea toto. I lenei tulaga, ua fautuaina le fatuga maualuga e tuu ifo i lalo o le eleele e sili atu nai lo le lua senitimita. Afai e le susu le palapala, ona faʻafeinuina lea o mea totō. I le lumanaʻi, e faʻamalūlūina le rhubarb (pe a manaʻomia) ma aveese ia uʻamea. E matala ma vele le palapala. Ina ia maua se seleselega lelei, o le faʻamafanafanaina faʻatasi ai ma fomaʻi e manaʻomia. Faʻamuʻu le palapala ile 3-4 tausaga, faʻaofi 1-2 laupepa o organics i sikuea mita.

E mafai ona faaleagaina le Rhubarb e meaola faalafua (elefane, puaa, pusa) ma faʻamaʻi (ascochitosis, gutu pala).

O vailaau faʻasaina e faʻamaʻi ai faʻamaʻi ma meaola faalafua e mafai ona faʻaaoga pe a uma ona aoina mai ni meaʻai mo mea taumafa.

Ina ia aua nei faʻavaivaia le laau ma maua se fua lelei mo se taimi umi, fautuaina e selesele le seleselega (petioles) mai le lua tausaga talu ona totoina. O le seleselega e faia i le tele o taimi i le vaitau. O le seleselega e taʻe i lalo i le pito i lalo pe a oʻo i le 1.5 cm le umi ma le umi o le 30 cm. I le tolu tausaga muamua, o le seleselega e 1-2 kilokalama o petioles, ma i tausaga na sosoo ai e oʻo i le 6 kilokalama mai le tasi vao.