Laʻau

Stalk

O se tamaʻi taʻutaʻua taʻitasi poʻo le faʻalauiloaina o se 'au (Cerastium) o se sui o le aiga vavave. I le natura, o lea ituaiga laau e maua i nofoaga mama i Ausetalia, North and South America, Eurasia ma Aferika i Matu. O lenei ituaiga e tuufaatasia pe tusa ma le 200 ituaiga. O le igoa faasaienisi o lenei ituaiga e sau mai le upu Eleni, lea e faauigaina o le "moa", e mafua mai i le foliga o le fua o nisi ituaiga o laau. I lenei ituaiga, o nisi o ituaiga meaola e sili ona lauiloa i le au fai togalaau.

O le ata o foliga

O le laau laʻau o le manulele ua faʻasaina pe oso i luga aʻa, o lo latou maualuga e eseese mai le 0.1 i le 0.3 m, e pei o se tulafono, ei ai le pubescence ia i latou, ae o nisi taimi e leai ni a latou pepe. O le aʻa e malosi, ae e le maualuga, e mafai ona ola i eleele papa. Laʻau faʻamataʻu e aʻafia aʻa. Faʻasaʻo le vavalalata o laulaau laʻau laiti uma lava e foliga mai o loʻo i ai le tele o falemaʻi. Fugalaau paʻepaʻe, i le lautele e oʻo i le 20 mm, e iai ni peti e lua. O le fua o se atigipusa lautele, o lona uiga o fatu lanu enaena.

Totoina o laau i luga o le eleele

O le a le taimi e toto ai

E tupu mai se fatu mai fatu e ala i fatu laau poo i se auala e leai ni fatu. O le luluina o fatu e mafai ona vave faia i eleele palapala, ia fai ia Aperila poʻo le taimi o le taumalulu. E tatau ona vevela laau totō e faʻaolaina, ae o le mamao e 50 mm e ao ona matauina i le va o laau totō.

Ae ui i lea, i totonu o fai togalaau, o le auala aupito sili ona lauiloa o le toe gaosia e ala i fualaau. O le luluina o fatu mo laau toto e faia i aso mulimuli o Fepuari po o Mati. O fatu o sea ituaiga o laau e faʻaalia i le lelei o le germination ma pe a uma le 7 aso e tatau ona tupu mai muamua fua muamua. E matua faigofie lava le ola o laau totō, e tatau ona faʻafefe ma faʻamalo le pito i luga o le meaʻai i se taimi talafeagai. O fualaau e filifilia pe a uma ona faʻavaeina le lua poʻo le tolu o laulaau lau laʻau, ona faʻaaoga lea o ipu taʻitasi. O le totoina o laau ile eleele tatala o loʻo faia ia Iulai.

Tulafono faʻavae

O lea aganuu o se tasi lea o laau pito sili ona maua mai le tele o photophilous. I lenei itu, mo lona tulaueleele, e mafai ona e filifilia nofoaga e susulu ai le la i le aso atoa. O se nofoaga talafeagai mo le totoina o lea laau e tatau ona puipuia mai le malosi o le matagi ma le tusi.

O sea ituaiga laau e iloga ona o lona malosi. O le tasi tamai vao e mafai ona puʻeina le teritori, i le lautele e oʻo i le 0.75 m. I lenei itu, pe a mavae le tulaʻi mai o le vailaʻau, e tatau ona tapulaa le nofoaga i le nofoaga. O lenei fualaau aina e leai se toto i le palapala. E mafai ona tupu se fugalaau i luga o eleele papa, ae tatau ona faaopoopo i ai se vaega itiiti o peat. Ae o le mea e sili ona lelei mo le totoina o sea laau o se lau, vaalele ma le moli o se mea e foliga mai e leai se mea e foliga mai e le tutusa, pe o le leai foi o se oneone. A o le totoina fatu i eleele matala mo le 15-20 aso, e tatau ona e eliina le saite i le loloto o le kesi, ma mo 1 sikuea mita uma, 6 kilokalama o le humus e tatau ona faaopoopo. Afai o le palapala o le eleʻele pe leaga, ona tatau lea ona faaopoopo le oneone. Aʻo lei amataina le totoina o manulele, o le palapala i luga o le 'upega tafaʻilagi e tatau ona matala lelei. A o leʻi totoina, e tatau ona faʻamaʻaina fatu. O le totoina o laau e tatau ona faia i ni lua loloto, o le mamao i le va e tatau ona 0.3 m. E tatau ona faatumuina pu, ma o le totōina o laau e tatau ona faʻaleleia lelei. O le fua muamua o aʻa e tupu mai i fatu o le a tupu i le tausaga lona lua o le tuputupu aʻe.

Togalaau togavao

E ese le Strawberry i lona tulaga le lelei, o le tuputupu ae i lau togalaau e faigofie lava. O le mea aupito sili ona lelei, o se fugalaau e tupu i luga o le eleele, ao le saite e tatau ona susulu ma tatala. I le tautotogo, ia mautinoa o le faamamaina o le mea e tupu mai ai fualaau aina mai laau toto, lala tuai ma laʻau felelei. Ona tatau lea i lenei laau toto ona mautinoa le tatau ona veleina, fausua, teuteuina. E tatau foi ona e tipiina fugalaau fugalaau i le taimi, ma tatala ai le eleele ile va o vao, ae e le mafai ona faia lenei mea.

E faʻafefea ona faʻaleleia le vai ma fafaga

O lenei fualaau toto e puipuia i le lamala, ae e manaʻomia pea le faʻamautuina o le suavai, e tatau ona faia faʻa-tasi i aso uma 7 aso. Afai e timu le timu i le taumafanafana, ona e le manaʻomia lea ona fafaga le iʻa. Ae i le taimi o se lamala faaumiumi, e tatau ai ona faʻaleleia se fugalaau.

E le i ai se manatu tasi o tagata tomai faapitoa pe o se aganuu e manaomia ni meaʻai faaopoopo. O nisi oi latou e mautinoa o le laau toto e ola lelei e aunoa ma latou, ma i le manatu o le vaega o totoe, o le a tali lelei le 'au i ni ofu pito i luga na gaosia i le taimi o le taumafanafana. O faifaatoaga oe ua filifili e fafagaina se fugalaau faapena e tatau ona faʻaaoga le fugalaau mo togalaau teuteu o togalaau mo lenei faʻamoemoe. E masani ona tali atu o ia i luga o laei ma fugalaʻau (o se vaifofo o mullein poʻo le manulele manu), e fautuaina ia faʻaaogaina i le eleele ma isi minerale. I le vaitau o le tuputupu ae, e tatau ona e fafagaina le manoa pe 2 pe 3 taimi.

E faapefea ona totoina

O lenei laau toto e faigofie ona tuputupu aʻe, e fesootaʻi ma lenei, e manaʻomia ona teuteuina. I le tautotogo, e faia ai le faamamaina lelei, lea e tatau ai ona tipi ese mea uma na gase, manua ma faaleagaina e le kiona po o faʻamaʻi. I le taimi foi o le tautotogo po o le taimi o le fugalaau, e faia ai le teuteuina o le teuteuga, ma o le taunuuga o le a tatau ai i le tagata fai togalaau ona faatonutonu laina i totonu o le itu talafeagai ma aveesea uma ai ni laau e le manaomia. Aʻo fuga le vao, ia mautinoa e tipi ese uma laʻau ma laʻau. Afai e te saʻoina le kilipa, o le a amata ona toe totogo i vaiaso mulimuli o le taumafanafana. Ae e tatau ona maitauina o le fugalaau faifai pea e le taua tele.

Faʻafefea ona vaʻaia

O sea ituaiga aganuu e mafai ona tupu i le nofoaga e tasi i le togalaau mo le tele o tausaga. Ae ui i lea, o le a vave ona tupu le vao, ma o le a manaomia ona toe totoina ma toe faafouina. I le taimi o le gaioiga, o le faʻalauteleina o 'au e faia i le vaevaeina o le vao. E sili ona lelei lenei i le amataga o le tautotogo. Muamua, e tatau ona lapisi le vao, ona aveese lea mai le palapala ma vaevaeina i ni vaega. E tatau ona fufulu uma le delenki o le pala ma le mamago. O le totoina o otaota i le eleele palapala e faia i le auala e tasi e pei o le uluai totoina o manulele. Ua fautuaina e le au fai togalaau togafiti le gaosiga o vao pe a ma le 1 le taimi i le 5 tausaga.

Togi

O le tele o meaola o loʻo faʻaalia e ala i le fesuisuiai o le kiona, ao le i ai i itulagi ma mafanafana mafanafana e le manaomia e ufiufi ai vao mo le taumalulu. Ae i nofoaga e itiiti le kiona ma le malulu, e manaʻomia e le fale le malutaga, lea e mafai ona faʻaaoga e pei o le spunbond poʻo le lutrasil. Laʻau pa'ū poʻo lala laʻau e le fautuaina e faʻaaogaina mo se malutaga, talu ai e masani lava ona amata ona usu le vao i lalo o latou.

Maʻi ma faʻamaʻi

O Strawberry e maualuga lona tetee i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. I le avea ai o se tulafono, o iniseti leaga poʻo faʻamaʻi e aʻafia ai na o vao na faʻavaivaia e ala i le le faʻaeteete poʻo le le tausisia tulafono o le tekinolosi. Afai e tele le suavai o le laau ma e masani lava, ona tupu ai lea o le pala i luga o ona aʻa. Ina ia puipuia le togavao, e tatau ona e faʻafeinu lelei, faʻavasegaina ma le faʻavasegaina, suʻe fugalaau fuga ma fatuga i le taimi, ma e tatau foi ona e sasaʻa uma vao leaga pe'ā uma ona aliali mai.

Ituaiga ma ituaiga o aʻa ma ata ma igoa

Faatoagaina e le Faatoaga le tele o ituaiga o laau. Ae ui i lea, i totonu ia i latou e mafai lava ona e mauaina le ituaiga o le a mafai ona teuteu lau togalaau togalaau.

Alpine chafer (Cerastium alpinum)

I lalo o tulaga masani, o lenei ituaiga o meaola o loʻo maua i le Carpathians, faʻapea foi i mauga o Altai, Western Europe ma Amerika i Matu. O ia ituaiga laau toto e ola i le maualuga pe a ma le 15 inisi le maualuga. Laʻau i le vao e fetolofi. I luga o laufanua lanumeamata lanumeamata-laupepa o loʻo i ai le pubescence, ma o latou foliga o le ovoid. O inflorescences e aofia ai fugalaau paʻepaʻe, e oʻo atu i le diamita 20 mm.

Bieberstein stalk (Cerastium biebersteinii), poʻo le siliva siliva

O le nofoaga na fanau mai ai se togalaau faʻapitoa o Crimea, o le vao e ufiufi i le pubescence, ona o lona lanu enaena. O fuga o loʻo fetolofi, ma o peduncles ei ai le maualuga e 15 i le 20 senetimita. Pepa lalaga pepa e mafai ona oʻo i luga ole laina poʻo laina. I tumutumu o ponuncles, o loʻo faʻaputuina i lalo laʻau o le semi-umbrella, e aofia ai fugalaau paʻepaʻe, e oʻo atu i le 15 mm le lautele. O lenei ituaiga o meaola ua totoina talu mai le 1820. O le ituaiga sili ona lauiloa o le Silver Silver: o se vao o loʻo i ai fugalaau e fai ai se aluga pupula, ua ufiufi i le vevesi mafiafia, o fugalaau e maualuga pe tusa ma le 20 simita. Le lanu o fugalaau e paʻepaʻe. O pusa laulaʻau lauusiusi e laʻititi.

Laʻau paʻu (Cerastium tomentosum)

O le nofoaga na fanau mai ai sea ituaiga laau o le itu i saute o Italia. O loʻo faia ai ni matai o lona maualuga e tusa ma le 0.3 mita, ma le lautele latou te oʻo atu i le 0.6 mita. O tamai laupepa laupepa e lanu enaena. Paʻu lanu paʻepaʻe e oʻo i le 10 mm. O lenei laau, pe a faatusatusa i isi ituaiga, e le ola lelei, ma o lea e masani ona tupu aʻe i togalaau. Na faʻaleleia talu mai le 1620. O vāega nei e lauiloa i faifaatoaga:

  • kolumnae - o lenei ituaiga o le malulu, e oʻo atu i se maualuga e 15 centimita;
  • Crystalfallfall - o le maualuga o le vaomatua e tusa ma le 20 simita, o fugalaau e paʻepaʻe i luga o pupuʻu pupuu, mama.

Paʻu paepae (Cerastium candidissimum), poʻo le paʻepaʻe papaʻe

O lenei ituaiga o meaola faʻa-Eleni. O vao e ufiufi i le mafiafia o le pubescence, latou te faia ni aluga pupula. Loto saʻo. O le foliga o laupepa pito i luga o le laina eletise-le faʻamavae, ma o pito i lalo e sili atu i le sikuea. O fugalaau e lua-tipi e tetele.

Ural stalk (Cerastium uralense)

O lenei meaola ua lamatia ma o lea ua lisiina i totonu o le Tusi Ulaula. O le turf i le vaomatua e tatala. O le umi o le oso aʻei luga e 8-25 centimita. Ma o le umi o pepa laupepa o loʻo i ai le faʻamalositino foliga e tusa ma le 40 mm, ma o le lautele e oʻo atu i le 80 mm. Le lanu o fugalaau e paʻepaʻe, o latou gaʻo e tipi i totonu o le kuata.

E oo lava i tagata fai togalaau e totoina ituaiga o ituaiga e pei o: togalaau, tele-flowered and purple.