Laʻau

Suauu suauu

Zhiryanka (Pinguícula) o se ituaiga o vailaau o iniseti insectivorous o le aiga o Pemphigus.

O le igoa o le laau e sau mai le Latina "pinguis" - "gaʻo", "gaʻo", ona o manu, lanu susulu; e taʻu mai ai o le pito i luga o laulaau ua ufiufiina i le faitau afe o tamai lauulu e faʻasaʻo ai faʻamatalaga mucous.

Suafa lauiloa: gaʻo lanu moana, mutia suauu.

Common Zhiryanka (Butterwort)

Faamatalaga o le Botanical:

E le pei o isi genera o le aiga o Pemphigus, o aʻafiaga o loʻo i ai aʻa moni.

Lea pepa e fai ai se basal rosette. O le itu pito i luga o le lau o loʻo ufiufi i le tele o lauulu: o nisi oi latou na faʻamalosi le kulupu sugary, o se mailei mo iniseti laiti; isi gland e maua ai enzymes e fesoasoani e teli meaai. O gaioiga o iniseti na maua e tau atu i le feʻeseʻeseʻi o le laulaʻau, ma faʻasolosolo ai e le siaki ia palatini o le tino manua. E tusa ma le 1 cm le pepa e aofia ai le 25,000 fasi uʻamea. O fasi uʻamea uma e mafai ona naʻo le tasi. A faʻaaogaina le tele o vaʻaiga, e mate le pepa. O aso uma e lima o le a aliali mai ai se pepa fou. I le tasi vaitau, e mafai e le laau ona pueina le tele o iniseti.

Fugalaau e tuua toatasi, i luga o ni uumi uumi. Lanu talafeagai: lanu viole, blue, piniki, e seasea ona sinasina.

O le fua o se pusa.

Butterfly (Butterwort): o le pito i luga o le lau o loʻo ufiufi i le tele o lauulu

Lafoga:

O le genus Zhiryanka e aofia ai le tusa ma le 35 ituaiga.

Latou te nonofo i nofoaga faʻapitoa o le Itulagi i Matu, faapea foi i Amerika i Saute.

I Rusia - 6-7 ituaiga. O le mea sili ona taatele oi latou o Zhiryanka vulgaris (Pinguicula vulgaris).

Common Zhiryanka (Butterwort) i luga o faʻailoga Faroe Islands

Common Zhiryanka (Pinguicula vulgaris)

Faʻamatalaga:

Laʻau faʻamalosi faʻamaʻavale ma se vaʻavaʻa puupuu.

O lau e toetoe lava a le lava, aoina i totonu o le basal rosette, e lata mai, e vavalalata i le faavae, 2-4 cm le umi ma le 0.6-2 cm le lautele, ma se lauulu lanu mumu lanu meamata.

Fugalaau o loʻo i luga o le tasi poʻo le sili atu foi, muamua na ufitia i lauulu lauulu, o le 5-17 cm le maualuga, faʻafefe. O Calyx e ufiufi i lauulu lauulu lauulu, e aofia ai le ovoid poʻo le elliptic o loʻo faʻapipii atu i lobes. Corolla blue-violet i le lanu, 15-20 mm le umi ma le pulumu, o le faʻalava e ufiufi i fulufulu lauulu e sili atu ona lauulu. E tusa ma le lua taimi e sili atu ona puupuu nai lo le vaega o totoe.

O le fua o se pusa o le oval-spherical shape. Fatu 0.7 × 0.1 cm, lanu enaena.

Auala eletise:

E sili atu le faigofie o le meaʻai o fafine gaʻo nai lo faʻamalosi. O luga o la latou laulaau e pipii, ua ufitia uma i ni vaovao, o nisi o ia mea e maua mai ai le suka e faatosina ai iniseti, ma isi - o enzymes digestive e faʻaogaina ai. Mo pepe iniseti, e lava le faʻamalosi. Afai e tele le vete, e mafai e le oleracea ona tilotilo ona laulaau (ae le o le atoa, pei o le la).

Faʻalogo ma tufatufa:

Latou te ola i laufanua laufusi ma laufusi.

O le natura masani o ituaiga o meaola o Eurasia.

O loʻo lisiina i totonu o le Tusi Pulu Mumu a le Chelyabinsk Region (2005) o se ituaiga lamatia matautia. Ona o le le lelei o le gaosiga o le siosiomaga ma le maualalo o le tauvaga o le ituaiga, ona o le suavai o masima, tosoina o peat, moss e seleseleina e le faitau aofaʻi. Ua lisiina foi i le lomiga muamua ma le 2 o le Red Book of Belarus (1981, 1993). O loʻo puipuia i Lithuania, Iukureini, Polani ma Latvia.

Common Zhiryanka (Butterwort)

© Ron Hanko

Faaaoga:

O nisi ituaiga o meaola e faʻaaogaina e pei o totonu o laau.