O le togalaau

Manua: ituaiga, ata, foliga o le tuputupu aʻe

O se laufanua lanu lauusiusi matagofie e ola i le tele o atunuu o Europa ma Asia Minor, i le itu i saute Kyrgyzstan ma le itu i matu o Saina. Ina ia mafai ona maua fua o fualaau aina, i Rusia seia oo i le taimi nei, na fafagaina ai lenei laau eletise i na o latitudes o Voronezh. Ae faafetai i galuega a le au faifaatoʻaga, na mafai ai ona totoina ni ituaiga o laau i le Southern Urals ma Central Central. E iloga i latou i le maualuga o le gaosiga o oloa, faigata o le taumalulu, lelei lelei fua o fua, ma le tetee atu i faʻamaʻi ma faʻamaʻi.

Nati: faʻamatalaga, ituaiga ma ata

Laʻau maualuga ma le pale o le pale e oʻo atu i le 30 mita. O se ogalaau ala saʻo ma se lauulu paʻepaʻe e oʻo i le lua mita. O le faʻalavelave, faʻamalosi i le pito i luga e alu ese mai le 4-7 cm le umi e aofia ai le 5-9 lau laʻau.

O fuga e fuga mai i fugalaau fugalaau lanumeamata. I luga o luga o laau taʻitasi, e lua fugalaau fugalaau e fausiaina. O tamaʻi uʻamea e tele-faʻapipii le ufiufi o loʻo i totonu o le au o laʻau. Fugalaau fugalaau i le amataga o Aperila - amataga o Me. O le fuga tele o le fugalaau e tumau mo le 15 aso.

I le 8-12 tausaga talu ona totoina se laau faʻafeiloaʻi. O ona fua i le mamafa ma le mafiafia o peels e aofia ai fatu e fa-lobed. E amata mai i le amataga o Aukuso-i le amataga o Setema. O le tele ma le mamafa o le fua e faalagolago i le nofoaga o le tuputupu aʻe ma le tele o le laau. O foliga o nati e mafai ona aloese, oval, lapotopoto. O le fua aupito itiiti e na o le 8 kalama, e mafai ona tele le sili atu i le 12 kalama.

O le paina laʻau e aumai ai mea sili ona lelei i le matua pe tusa o le limasefulu tausaga. Ole umi ole ate ile togalaau e mafai ona ola ma fua mai mo le lua selau tausaga pe sili atu foi.

Uluaʻi ituaiga eseese - ata

I le aso i lo tatou atunuu ua tupu sili atu i le 20 ituaiga o vali. O i latou uma e tetee i tamai fulufulu, fai se seleselega lelei ma e iloga i le manaia lelei. O ituaiga sili ona lauiloa i totonu o faifaatoaga:

  1. Manua "Maoaʻe" - o le laau e ola e oʻo i le 5 mita ma amata ona fua mai i le lona fa tausaga talu ona totoina. O fua e faia i fuifui vine, e mafai ona aofia uma ai le valu po o le sili atu foʻi lanu. I le gasologa o le vaitau, e mafai e le laau ona gaosia i le 30 kilokalama o fualaʻau tele ma le manaia lelei. O le ituaiga "Aotelega" e le taliaina ai le le lelei o le vevela. Tetee i le lanu enaena.
  2. Eseesega "Seleselega" e ese le paleni o le pale ma ola e oʻo i le 6 mita. O fua e maua ai le tofo lelei o loʻo i ai le tele o le 9-11 kalama. O le vaeluagalemu lea o le vaitau o loʻo aʻafia ai fatu i le faaiuga o Setema. O le laau o le malulu ma e le mautonu i faʻamaʻi.
  3. O le "Graceful" o se laau mamana ma se pulou lauulu. O le laau toto e ola i le lima mita, e maua ai se seleselega mo le lima tausaga talu ona totoina, ma fua mai i le faaiuga o Setema. O le vailaʻau o le malulu, o le malulu o le lāmala, e iai le puipuiga faʻaleagaina i meaola faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Naʻo fulu malulu e mafai ona faʻaleagaina ona fugalaau ma fafie. I lalo o tulaga alualu i luma lelei, o le tasi laau e maua mai i le sili atu ma le 20 kilokalama o fualaau aina ma le mamafa o le 11 g ia mea taitasi.
  4. O le Dessert ituaiga o se laau laititi e tupu i le na o le 3 mita. Ua iloga i se pale mafolafola ma fua tele i se atigi manaia. Amata ona fua mai i le lona fa tausaga talu ona totoina. Mai laau taʻitasi i le ogatotonu o Setema, e mafai ona e aoina mai i le 25 kilokalama o fatu. O le vailaʻau o le lauʻeleʻele toleni, ae e le fiafia i gutu malulu, e aʻafia ai le paʻu ma fugalaau.
  5. O le ituaiga "mea lelei" o se laau e vave ona ola ae amata ona fua mai i le lona tolu po o le lima o tausaga o le olaga. I luga o se tasi o matua matua e le itiiti ifo i le 12 tausaga le matua, e oʻo atu i le 120 kilokalama o fualaau aina e mafai ona faia. O le tele o vaega taʻitasi e oʻo atu i le 10-12 g. O le 'eseʻese' 'ese' eseʻese e fiafia i nofoaga e lelei le susulu ma faʻalelei, oneone malulu. E manaʻomia ona totō ese mai fale, talu ai o le aʻa o se laau e matua mamana lava.
  6. O le ituaiga "Black Walnut" e oʻo atu i le 50 m ma e iloga i fualaau aina suamalie, mafiafia, mafiafia. I le lona sefulu o tausaga, o nati malulu ma le tele o moa, e sili atu nai lo o aga masani, amata ona fua i luga o le laau. O le pele o lenei ituaiga e matua mauoa i vitamini. O latou fatuga o loʻo aofia ai suauʻu, gaʻo, gaʻo. E mafai e le laau ona faʻafefe gutu ma sili atu le lelei o le susu. E fautuaina e vaʻaia i totonu o nofoaga lelei. O laau talavou e lalafi i nai tausaga muamua mo le taumalulu.
  7. O le aʻafia o le "Memory of Minov" o se ituaiga tele o le vave ona matua ma e sili ona lauiloa i lo tatou atunuu. O se laau mamana e faʻailoaina i le televave o le tuputupu ae ma le maualuga o le pale o le pale. I le lona ono o tausaga talu ona totoina, o fatu e amata ona fua i luga o lala apical, o le tele e mafai ona amata mai i le 15 i le 18.5 kalama. O fua laititi na pala e iai se atigi lauulu o se ipu siliva vaivai.
  8. Eseese "Kalashik" e lauiloa ona o le tofo lelei o le fua. O se laau ma se pale mafiafia ma fugalaau fugalaau e vave fuga mai. O fatu lapopoa e sili atu i le sefuluiva guea e fai si puʻupuʻu, lapotopoto. E i ai la latou faʻavae faʻavae, o le pito i luga, o se atigi eleelea.

Laʻau: totoina i le eleele avanoa

O le laau e faʻapitoa, o lea e alofa tele ai nofoaga faʻamalamalamaina. O le mamao i le va o laau toto e tatau ona le itiiti ifo ma le lima mita, pei o laau matutua o loʻo i ai se aʻa malosi.

Walnuts e le fiafia i eleele faʻaleleia ma telefusi. E tupu lelei i luga o le faʻaleleia o le loam. A totoina laau totő, e tatau ona faʻalauiloa le meaʻai fefiloi ma le pefu i le palapala.

O le toto toto e tatau ona i ai le tele o le 40x40 cm. E tatau ona totō lelei totoga. O o latou aʻa i le taimi o le tulaʻi mai o loʻo tuʻuina atu i se tulaga faʻasaga ma sausau i le eleele. E faʻamalosia le faʻalauteleina o le laau talavou. O aʻa tetele e tatau ona i le loloto e na o le 6-7 cm.

Auala Tausi Tausi

I le popofou, e manaʻomia e togalaau laiti ona tausi ma le faaeteete.

Faʻasa

I le tautotogo ma le taumafanafana, o laau talavou e manaʻomia masani, mamafa mamafa. E tusa ma se pakete se tasi o le eleele e tusa ma le tolu pakete vai. O fualaau e faaluaina i le masina ona fafagaina. O laau e oʻo i le fa mita e mafai ona faʻaitiitia le vai. Ae ui i lea, i se taumafanafana matutu, e tatau ona mataituina le susu o le eleele.

Laʻei pito sili

A o faagasolo le vaitaimi o le alualu i luma tuputupu aʻe, e tatau ona faʻamaʻaina ia laʻau. I le tautotogo, e fafagaina i latou i le oona, ma i le tautoulu - faʻatasi ai ma fugalaau fufusi. I le taimi lava e tasi, o le faʻamaina faʻatasi ai ma le faʻamaʻi faʻamalositino e naʻo le lua tausaga talu ona totoina. E faʻafeiloaia ma le faʻaeteete, talu ai o le peleni e fiafia i le atinaʻeina o siama e afaina i le laau.

O se laau e silia ma le 20 ona tausaga fafagaina i fugalaisa, lea e aofia ai:

  • e tusa ma le 10 kilokalama o le superphosphate;
  • 2 kilokalama o masima masima;
  • 7 kilokalama o le ammonium nitrate.

Teuteu

E le manaomia e se kulino ona fausiaina se pale. Ae ui i lea, o lala mago ma le le talafeagai e tatau ona tipiina i tausaga taʻitasi. I le tautotogo, e le o fautuaina, aua o le a toesea le tele o le sua ma o le a le tupu lelei.

Laasaga le talafeagai teuteuina i ni laasaga se lua ma na o le taumafanafana:

  1. I le tausaga muamua, ua vavaeina le paʻu ina ia i ai se nonoa e tusa ma le 7 cm le umi.
  2. I le tausaga lona lua i le taumafanafana, o le nonoa ua maeʻa ona aveese mai le laau.

O mea e gaui ai e tatau ona faʻaaogaina i ituaiga o togalaau.

Fuaina o fua

Latou te amata amataina ni fatu fatu pe a maeʻa ona sui le pericarp i le lanumeamata ma amata ona taʻe. O fualaau e seleseleina mo le tusa ma se vaiaso e mafai ona teu i totonu o le fale. I lenei tulaga, o le a faigofie ona faʻamamaina i latou mai le pericarp e lanu uliuli ma faʻavaivaia. Ma le isi, o le a manaomia ona fufuluina ma mago i le la.

E fautuaina ina ia fufuluina fua i totigilima, a le o lea e ono paʻu lima mai le iodine, lea o loʻo i totonu o le pericarp.

Faʻasalaga le ola

E lua ala e faʻalautele ai se laau:

  1. O fatu.
  2. Vaʻaia.

Fanauina o fatu

Mo le totoina, o ituaiga o nusipepa e filifilia. E tatau ona lapoa, ma se atigi pupuʻu ma e leai se mea e faaleagaina. O fatu e seleseleina e tatau ona faʻamago i le vevela o le potu.

Laufanua palapala eli i le tautoulu. O fatu laau e totoina i le itu i saute i le amataga o Aperila, ma i le Urals ma le ogatotonu o le atunuu i le ogatotonu o Aperila.

O le mamao i le va o laina o le a faia ai le lulu e tatau ona itiiti ifo ma le 50 cm. I le va o fua o latou lava, e tatau ona 15 cm le mamao.

A o leʻi lūlū, e fautuaina le faʻamalosia o fatu. I lenei tulaga, o le a latou ola lelei. Mo lenei mea, o fualaau 'aina ma se atigi manifinifi ma le loloto e matutua i le vevela o + 18C mo le masina ma le afa, ma o fatulaʻau ma se atigi vavae - i se vevela e le sili atu i le + 7C, ua faʻamalosi mo le tusa ma le selau aso.

Walnuts e tupu malie lemu. O fualaau talafeagai mo le totoina o le a naʻo le 5-7 tausaga talu ona lūlū fatu.

Faʻailoga tui

Le faatumauina o uiga lelei o le tina, o le kulino faʻaleleia e tui. Mo lenei mea, e lua tausaga le matutua ua filifilia, o loʻo totoina i totonu o ipu e tusa ma le 12 cm le lapoa. I Tesema, aʻafia ai laau totō i totonu o le potu, i le taimi o le tui na latou tutupu ma tuʻuina mai ai vine lelei.

A maeʻa le tui, lea e faia ia Fepuari, e teuina ia laau i le vevela o le 24-26C. I le ogatotonu o Mei, faʻapipiʻiina ai ni laau laititi e mafai ona totō i fanua matala.

O le totōina o le laulani i lau eria, e mafai ona e fiafia i lona totogo i le tautotogo, ma fua i le tautoulu. E le gata ina aumaia ai le tele o fualaau aina, ae faapena foi o lona uiga o tamaoaiga ma tamaoaiga. I Moldova ma le Caucasus, o se aga masani ua leva ona teuina e avea o se tupe e totoina ai paʻu i lo latou eria pe a uma le fanau mai.

Laʻau