Laʻau

Orchid Angrekum

Faatasi ai ma le toatele ma eseese mai le tasi ma le isi sui o le aiga o le orchid, o se orchid called Angraecum e faapitoa lona tulaga ese. O lenei ituaiga e tuufaatasia pe tusa ma le 200 ituaiga eseese. I lalo o tulaga masani, e mafai ona maua i vaomatua o vaomatua o Aferika, i le motu o Madagascar, faapea foi i isi motu o le Vasa Initia. O fugalaau e pei o le Star e masani ona vali papaʻe. E mafai foi ona laiti pe lapoa (mai le 3 i le 10 senitimita), pei o se faataitaiga, i ituaiga e sili ona lauiloa - Angrekum Magdalena ma Angrekum tasi ma le afa futu. I luga o laʻau ma fugalaau o loʻo i ai se faʻapipiʻi faapitoa o meaʻai, lea e sili ona matagofie ai lenei fale. O le mea lea, o le togavao o le fugalaau o Angrekum o se vaaiga mataina ma tulaga ese.

O le tausiga a le Angrekum i le fale

O lea ituaiga laau, pei o le toetoe lava o isi sui uma o lenei aiga, e manaomia le maualuga o le susu ma le lava vevela.

Tulaga o le vevela

O le mea lea, i le taumafanafana, e manaʻomia e Angrekum se vevela masani e 20 i le 25 tikeri. I le amataina o le vaitau o le taumalulu, e fautuaina le faʻaititia o le vevela o le anotusi i le 4 pe 5 tikeri, ae aua nei galo i totonu o le potu o loʻo i ai se ituaiga orchid, e le tatau ona sili atu le mamafa nai lo le 16 tikeri. Faʻamaualalo mai le sprayer ma le vai e tatau ona faʻapipiʻiina, ae e tatau ona faʻamautinoa o le faʻafefiloi eleele o sina mea susu i le taimi atoa. Mo le faʻafeinu, e tatau ona e faʻaaogā le vai i le vevela o le potu, e sili ona lelei le ave o le timu poʻo le tausia lelei, ae e mafai foi ona e faʻaaogaina le kuka. I le faʻaitiitia o le faʻaleleia o le susu mai le meaʻai i lona luga, e fautuaina e tuʻu se tino le mafiafia o sphagnum. O le a fesoasoani foi i le faatumauina o le manava manaia eleele.

Malamalama

O le maualuga o le moli e taua tele mo le tuputupu ae masani ma le atinaʻe o angrekum. O le malamalama e tatau ona matua susulu, ae na o le mea na o le laau e manaʻomia e faʻasalalauina le malamalama. O le mea moni lava, o ave tuusao o le la e afaina tele ai le laau, lea e lalafi mai le vao i lalo o le vaomatua. I le faaopoopo atu i le moli susulu, e tatau ona maua se fugalaau i se umi umi, e tutusa ma le 12 itula, ma e tatau ona i ai se umi i le tausaga atoa. I lenei itu, i le taimi mafanafana, ua fautuaina ai e le au atamamai a Angrekum e siitia atu i se faapaologa po o se togalaau. O le a le gata ina fesoasoani ia te ia le tulaga manaomia o le malamalama, ae o le a mafai foi e le laau ona maua se afa o le ea, lea e afaina ai lava o ia. I le taumalulu, e fautuaina e le au atamamai le susuluina o le laau e faʻaaoga ai moli malamalama faʻapitoa.

Faʻafefiloi o le lalolagi

Mo le totoina, o se faʻafefiloi eleele palapala mo epiphytes e talafeagai. Ina ia ola lelei le laau ma fuga lelei, o le mea e tatau ona aofia ai le paʻu laau, malala, aʻa ma le sphagnum.

Fugalaau foliga

O le amataga o le togi o loʻo tupu ia Novema, ma o le fugalaau masani e tumau mai ia Tesema ia Fepuari. O le umi o le fugalaau e mai le 3 i le 4 vaiaso. O fugalaau o lenei laau e matua manogi lava, ae o lenei manogi manogi e mafai ona lagonaina i le po. O le mea moni, o iniseti e pollinate lenei ituaiga o iniseti i tulaga masani e na o le po e lele ai, ma e taumafai le laau e tosina mai, faaleleia atili lona manogi i lenei taimi o le aso.

Taimi e malolo ai

E le o matauina se vaitau e iloa manino ai le moe. Ae peitaʻi, a maeʻa le fuga, e fautuaina le puʻu ma le faaeteete, faʻaitiitia le faʻasaina, ma taofi le faʻamaina o le eleele (mo ni nai masina).

Fertilizer

E manaʻomia lou fafagaina o le laau i le taimi o le tuputupu ae tele. Ina ia faia lenei mea, e fautuaina le faʻaaogaina o se faʻalavelave faʻalavelave faʻapitoa mo laʻau, ae na o le 1/2 o le fualaʻau e faʻaalia ile pusa e tatau ona ave.

Faʻaopoopoga Faʻapitoa

Suʻeina o loʻo faʻatinoina 1 le taimi i le 2 poʻo le 3 tausaga. O lona faʻamoemoe e le na o le suia o le paluga o le eleele i se fou fou, ae ia suia foi le ulo i se mea e sili atu ona avanoa. E fautuaina le suʻeina o lenei orchid i le tautotogo pe a uma ona fuga. I le taimi o le faʻatulagaina, e mafai foi ona e faia le taualumaga o le faʻaleleia.

Faʻatauga auala

O le faʻaleleia o sea laau, o "tamaiti" (faʻaaogaina o auala) e faʻaaogaina. O le a foliga mai o le a iai pe afai e saunia le tausiga lelei mo le laau. E manaʻomia le totoina lelei o le pepe ina ia aua neʻi faʻaleagaina lona aʻa. A le o lea, o le taimi o le fetuunaiga o le a matua tuai tele, ma o le fugalaau e mafai ona vaaia pe a mavae ni nai tausaga.

Maʻi ma faʻamaʻi

O lenei ituaiga o siama e matua puipuia lava i faʻamaʻi. O le tele o taimi, talavou, e le malolosi aʻafia o loʻo mamaʻi. I le avea ai o se tulafono, e faʻapipiʻi i luga o latou poʻo se lauulu mumu. Afai e maua se meaola faalafua, e tatau ona latou taumafai e aveese mai luga o le laau, ona togafitia lea ma se iniseti talafeagai. Pe a aliali mai le pala, e tatau ona faʻaitiitia le faʻateleina o le fafaga mo sina taimi. Afai e te vaʻaia ma le saʻo tagata matutua ma tuʻuina atu ia i latou tulaga tatau mo le tuputupu ae masani, ona avea lea o se tulafono, e leai ni faafitauli talitutusa ma i latou.

O aʻafiaga ono tutupu

O le tele o taimi, e popole tagata fai togalaau e le o fuga mai Angrekum. I le avea ai o se tulafono, o le ea mālūlū poʻo le faʻasāina faʻamaina o le tuuaiga. Afai o iai ia faafitauli, ona mafai lea ona faigofie ona iloa i foliga o le laau. O le mea lea, o ona lau o le a amata ona liu samasama, ma o le a faasolosolo lemu. I le tulaga pe a le totogo se laau maloloina lelei - o lona uiga e le lava le malamalama.

E le o manaomia e Angrekum le tausiga. Mo lona tuputupu aʻe masani ma le atinaʻe e manaʻomia naʻo le maualuga maualuga o le suavai, vaalele fou ma faʻamalamalamaga talafeagai.