Laʻau

Eustoma (Lisianthus)

Laʻau vao e pei eustoma (Eustoma), lea e taua foi lisianthus (Lisianthus), e lua-tausaga pe faaletausaga ma e tuusao faʻatasi ma le aiga gentian (Gentianaceae). I lalo o tulaga masani, e mafai ona ausia i le itu i saute o le Iunaite Setete ma Mekisiko.

O lenei ituaiga e na o le tasi le ituaiga o meaola e fai ma sui - Russell eustoma (Eustoma russellianus) poo le igoa foi o "Rose Irish". O lenei laau totō e faʻaaogaina e teuteu ai moega fuga, faʻapea foʻi ma le tipi. I totonu o le fale, ua tupu aʻe ai ituaiga o meaola laiti maualalo. O nei fugalaau e ola e pei o tausaga taʻitasi, e teuteuina ai i luga o terraces po o balconies. E tele ituaiga eseese, o le eseesega o loʻo i le foliga ma le lanu o fugalaau.

I le taimi muamua, o le lisianthus na tupu na o totonu lava o totonu o fale, ae mulimuli ane amata ona faʻaaogaina o se togalaau taʻitasi tausaga.

Ellipsoid, o lau o lau fugalaau nei e valiina i se lanumoana lanumoana. O latou foi e gasegase. O ituaiga ituaiga eseese e maua mai le 25 i le 30 senitimita. O eseʻese o le a oti e sili atu (50-70 senitimita).

O foliga fugalaau o lenei laau e talitutusa lava ma le lanu matagofie. Fugalaau e lua uma ma faigofie. E ese la latou lanu, e pei o le lilac, lanu piniki, lanu viole, paepae, lanumoana ma le mumu. O loʻo i ai foʻi ni meaola faʻasusu ma meaʻai.

Eustomas mo togavao i totonu e fautuaina ina ia totoina i vaiaso mulimuli o le taumalulu. E mafai foi ona e faatauina mai ni fatu sauniuni ma ni pulumu i totonu o ipu i le tautotogo. O le fugalaau e matauina i le taumafanafana. I le faaiuga o le galu autu o le fuga, o le lona lua e tupu (i le faaiuga o le taumafanafana po o le autumn).

Eustoma Care

Malamalama

E matua tele lava le fiafia o lenei laau, o le mea lea e tatau ai ona filifili se nofoaga lelei. E fautuaina foi i le gasologa o le aso e paʻu ifo ai le susulu o ave o le la i luga o le fugalaau. I masina vevela, lisantehus sili ona tuʻuina i luga o se faletito poʻo se avanoa e tatala. Afai e faʻamalamalamaina le laau i le tautotogo, faʻalauteleina le ao o le ao, ona ono tupu ai lea o le taimi lona lua.

Tulaga o le vevela

Talu ai ona o le fugalaau e sau mai Amerika Tutotonu, ma o le tau e matua susu ma mafanafana, pe a tupu ae i totonu, e tatau ona amanaia lenei mea. I le taimi vevela, o le vevela e tatau ona tusa ma le 20-25 tikeri. I le amataga o le vaitau o le tautoulu, ua faasolosolo malie lava ona faaitiitia le vevela, ma i le taumalulu, o le eustoma ei ai se taimi malolo ma e manaomia le malulu (12-15 tikeri).

Totogi

Manaomia le faʻaleleia o le malulu o le ea. O lea la, afai o le ea e matua matutu, ona aʻafia ai lea o le tulaga o le laau. Afai o le maualuga o le susu, o le mea lea e mafai ona amataina ai le atinaʻeina o faʻamaʻi fatu. Na te lagona lelei i fafo i le tautotogo ma le taumafanafana.

E faʻafefea vai

E faia le suavai pe a mu le meaʻai, poʻo le pito i luga. A uma ona faʻafeinu, ia mautinoa ia sasaa vai mai le apa. Aua nei faatagaina le faʻaleagaina o le suavai i totonu o le palapala, aua e mafai e lenei mea ona faʻaumatia le fugalaau. Ae peitai, ona o le vaivai ma le vevela o aʻa o le laau e le mafai ona faapaleni le totoina, o le eleele e tatau ona susu.

Laʻei pito sili

Fertilize lisianthus i le taimi o le tuputupu ae malosi ma tupu mai 1 taimi i le 2 vaiaso. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga fugalaʻau faʻapitoa faʻapitoa mo fua o laau totō.

Faʻaopoopoga Faʻapitoa

E masani ona tuputupu aʻe le lisianthus i le tausaga taʻitasi, ma e tusa ai ma lenei tulaga, o le gaosiga atonu e manaʻomia naʻo le taimi o le galueina mai fatu. E ono manaʻomia foʻi se fesuiaiga mo se fugalaau e faʻatauina i se fagu fuʻa.

E tatau i le fesuisuiai, togafitia ma le faaeteete le fugalaau i se paluga eleele mai le tasi ipu i le isi. Manatua e fai se alavai lelei alavai e aloese mai ai i le palapala ile palapala. Mo le totoina, e tatau ona e filifilia se fugalaau papaʻu ma lautele lautele.

Faʻafefiloi o le lalolagi

Manaomia se paluga paleni ma le palapala ole eleele ma se eletise o le pH 6.5-7.0.

Faʻatauga auala

Faʻapenaina e fatu. O le luluina o loʻo faia i Fepuari-Mati. E faʻamaʻapeina fatu ile luga o le palapala ma fai sina pipiʻi. Faʻamamaina e ala i le sasaina. Ulutala pito i luga i se ata tifaga po o se tioata ma vevela (20-25 tikeri).

O lenei fugalaau e matua maaleale i le malamalama ma e manaʻomia se umi o le ao. O le mea lea, e fautuaina e toe faʻamalamalamaina le faʻaaogaina o moli uila mo lenei mea.

A oʻo mai le laʻau 3 laʻau moni (pe tusa ma le 2.5 masina), e manaʻomia ona totōina i totonu o tamai fagu poo ipu inu. O aʻa e le mafai ona faʻalavelaveina i taimi o le gaosiga, o lea la e tatau ona vaʻaia ma le faʻaeteete, faʻatasi ai ma se eleʻele eleʻele.

E mafai ona faʻaleleia e ala i le vaevaega. Ae e tatau ona manatuaina i lenei tulaga o le a maʻi le fale, aua e le mafai ona faʻafefe faʻaleagaina i aʻa.

E faapefea ona totoina

O na aʻa na fuu e tatau ona vavaeina, ae i le taimi lava e tasi e tatau ai ona le itiiti ifo ma le 2 paʻu lau. Afai e lelei le faʻamalamalamaina, ona ono tulaʻi lea o le a tupu mai i luga o nei mama laau fou.

Pests ma faʻamaʻi

O iniseti afaina e seasea ona nofo i luga o le lisanthus, talu ai e matua vevela le laau ma latou te le fiafia i ai. Afai o se whitefly poʻo se aphid, o le a tatau ona fai le gaosiga e faʻaaoga ai iniseti.

E mafai ona atiaʻe faʻamaʻi faʻamaʻi pe afai e matua mafiafia le togavao pe ona o le maualuga o le maualuga (pe a lelei le potu).

Faʻasolosolo Tomai - Vitio