O le togalaau

Lagurus fugalaau fugalaau po o le togalaau vao Haretail Totoina ma tausi Ata i le togalaau togalaau

Faʻatoʻa toto laau ma tausi ile fanua

O le anufe (Lagurus ovatus, Lagurus ovoid, le siʻusiʻu vao) o se meaʻai matagofie o le gaʻo e maua mai ai se totoa e pei o le hare.

O nei pusi lelei e lelei tele mo le teuteuina o fugalaau, moega, faia o falaoloa, mea matagofie.

Faamatalaga o lagurus

Faʻailoa i totonu o le ata o le togalaau togalaau

Lagurus e vevela mai le talafatai i Metitirani, ma o le mea lea e tupu lelei ai i luga o eleele mama, eleele papa. I se tau malulu, e mafai ona fiafia i ona pulou uila mo le tusa ma le lua tausaga, ae o le a le ola i le vevela o vanu o nofoaga malulu. I le avea o se laau taʻitasi, e fuga ai le lagurus i masina mulimuli e lua o le taumafanafana, ma i totonu o le mafanafana o ia laufanua i le amataga o Me.

E tusa ma le 60 cm le maualuga, o fatu o le cereal e tusa ma le 60 cm le maualuga, o le paluga laʻititi e umi ile 2-3 cm le umi. O lau e umi (pe tusa ma le 20 cm), lafolafola, faʻapipiʻi i le pito o le meaʻai, o loʻo ufiufi foi i lalo i sina mea itiiti. Laʻau o se vine lanumoana. Lulu ma lanu lanu e maua ai le laau i se foliga matagofie.

Tuputupu Aʻe o se Faʻailoga mai Fatu

Haretail lagurus fatu photo

E faapefea ona aoina fatu laau?

O le lapiti e faʻasaina e fatu. I le tautoulu, pe a māgogo ma vela le totō, ona aoina lea o fatu mai totoa. E tatau ona tipi i lalo siʻu afu pe a amata ona lanu samasama ma faʻagogo le laau, tuʻu i se mea matutu, malulu ma faʻatali seia maeʻa maeʻa. E mafai ona faigofie ona vavae laina mai le fulufulu, pe a faʻafefeteina e le lima. Ona e manaʻomia lea e faʻafeiloaʻi: sasaa fatu mai le maualuga o le 30-40 cm ma feʻaveaʻi ina ia lele atu le vaega fuga i le itu.

Fatuina mo fualaau

  • O le totoina o togalaau e faia ia Mati-Aperila i eleele mama.
  • Faʻaaogā tamai fagu ma lua faʻavaivai, totoina fatu e tolu i le lima i totonu o le ulo. O le mamao e faʻaitiitia ai, 3-4 cm i le va o fatuga, o le loloto o le faʻaaogaina o le 0.5-1 cm.
  • Fausia se fale kati, ufiufi mea totō ma se ata tifaga po o se ato, tioata. I lenei auala, e mafai ona e totoina ni laau malosi pe maua vave vave i nofoaga malulu.

Faʻataʻitaʻi fatu fatu laau toto

  • A maeʻa, ona aveese lea o le ata tifaga po o le ipu.
  • Faʻasūlū lemu, e aunoa ma le lolovaia.
  • O le malamalama e tatau ona malosi, filifili folasia i saute.

O laau totō ua totoina aʻo leʻi totoina, tuʻu i le aoauli i luga o le faletusi poʻo totonu o le togalaau. Toto i le eleele i le leai o se po i le mamao o le 10-15 cm.

Totoina o fatu toto i le eleele

Auala e Tuputupu ai le Faʻataʻetaʻe Faʻataʻi i le Vaitala Vaʻa

Mai le faaiuga o Aperila, e mafai ona lūlū le lapisi i fanua tatala.

O fatu e tatau ona fefiloi ma le oneone, faʻalolotoina i le eleele e le lua cm, ma matauina le mamao o le 10-15 cm i le va o laina ma le mamao tutusa i le va o vao i le laina, talu ai ona o le laau e fai ni fatu ma o le a tumu. I le 10-12 aso, o le a aliali mai ai laau. A oʻo ina totoina fatu, e totogo fatu ma totoina i le 2 vaiaso talu ona maeʻa.

Toto i le taumalulu

E maitauina i totonu o mafanafana mafanafana atonu e maua mai i fatu paʻu. O le mea lea, o nisi taimi e totō le lagurus i le taumalulu, i aso mulimuli o le tautoulu, pe a maeʻa ona malulu ina ia le totogo fatu i le amataga o le tautotogo.

Tuputupu ma tausia le lagurus

O le siʻusiʻu o le isu e le talafeagai i le tuufaatasiga o le palapala; o le a tupu lelei i soʻo se eleele. E alofa i le malamalama, e faigofie ona paolo. O lenei paluga e mafai ona tupu i totonu o le togalaau ma totonu o fagu i luga o le faapaologa. E teteʻe i le lamala, ae i luga o se vevela vevela, vai i aso uma, aemaise lava pe a tupu aʻe i totonu, aua e le mafai ona oʻo mai timuga.

Faʻavaeina o palapala ma luga o laei

Ina ia maua mai pito sili ona maualuga o le a sili ona matagofie ile teuteuina o fugalaau, e tatau ona mautinoa le tulaga lelei o atinae. Toto i eleele lafulemu, matala, faaopoopo le oneone e aoga tele. A o leʻi fuga, faʻaaoga le fomaʻi faʻamafanafana i aso uma 10 e fafaga ai. A oʻo mai pine, e mafai ona e fafagaina se faʻalavelave faʻalavelave faʻapitoa i ni nai taimi. E taua le tuʻuina atu o se 12-14 itula malamalama.

Le taimi e tipi ai le lagurus

O lea la, e le faʻapalapalaina ma faʻaleleia e le uʻamea mo meaʻai meaʻai, mo se taimi umi, e tatau ona e tipiina ae latou te lanu samasama. Aʻo leʻi tipiina, e tatau ona e faatali mo le sau ina ia malogo, o lona uiga, e sili atu le faia o lenei mea pe a uma le aoauli po o le amataga o le afiafi.

Maʻi ma meaʻai

Lagurus e malosi le puipuiga, e puipuia i faʻamaʻi ma faʻamaʻi, faʻapea foʻi ma suiga i le tau. O fuālaʻau faʻamalosi e mafua ai le faʻamalosi oona e mafai ona faʻaosoina ai fatugaʻau ma sili atu le paʻu o le lanu. Ina ia taofia lenei mea mai le mea na tupu, ma ia maua se fualaʻau o meaʻai, ia suia se tasi o atopaʻu o le faʻaofuina i le falaoamata pulu.

Hare i le faʻataʻitaʻiga: mea e toto ai?

Hare lagurus i ata tusi ata

O lenei laʻau-o le mutia umi e lelei mo le fausaga o laufanua, tuaoi. Ina ia teuteuina le togalaau papa, e sili ona lelei le totoina o lagurus i vaega.

Faatasi ai ma le fesoasoani a se lapiti, e mafai ona e faʻatumu avanoa i le va o le fugalaau, susulu tausaga ma vao, talafeagai mo le faʻaaogaina i togalaau o le rose, e latalata i vaomatua.

Filifili togalaau e le lelei e sili atu le eleele e fai ma tuaoi. O fugalaau lanumoana o le a faʻatusatusa i le talaaga o lona lanu lauusiusi. E faʻafefiloi ma le matagofie i laʻau oona ma se lanu lanu lanu e sili atu ona tumu: o se fuega malosi, fugalaau fugalaau, ma le mutia paʻu.

Le faʻaaogaina o fugalaau mamago i fugalaau

Lagurus i le fugalaau teuteu

O fualaʻau mamago o se isu o le isu e matua lelei lava i totonu o le paluga. E vavae ese ni totoa fou, e aunoa ma le faatali mo lo latou matua, ua aveeseina le laupepa ma aoina i ni fusi laiti laiti. Mo le faʻagogo, tautau i lalo ile pulou i totonu o se potu ma lelei le ea.

E faʻapefea ona vali se lapisi i le fale

O fugalaau fugalaau e maua ai sina lanu mumu, ae e mafai foi ona valiina. E mafai ona e faʻaaoga vailaʻau faʻapitoa i totonu o pusa penisini pe faʻatumu i vailaʻau masani e faʻafeʻaloi vai i totonu o se atigipusa ma se pulumu. A maea le vali, e tatau ona e faʻagogo mo le 1-2 aso. E mafai ona e faʻafefiloi ma fugalaau lanu paʻepaʻe poʻo le aoina mai o ni fasi lanu vali lanu vali i totonu o se fualaau tutoʻatasi.