Fugalaau

Faila sissy angelonia

O le tele o tausaga taʻitasi e matua tele lava e mafai ai ona e faalauteleina lau aoina e le aunoa. O tausaga taʻitasi, e feagai pea le fai togalaau ma le manaʻoga e filifili na o ni meaola ma le amanaia isi, ona e le lava nofoaga ma malosiaga mo le tele o aganuu eseese. O le tele o aganuu matagofie e matua leai lava se aoga. Tasi o nei tausaga - agelu agelu. O lenei togalaau mataʻina e le o maua fua le igoa taua. O le matagofie o fugalaau o le angeloelu e foliga mai o ni fusi, ma o le laau lava ia e matagofie lava le matagofie. E le faigata tele le tupu aʻe o le angelolonia - e le manaʻomia ai le faʻaleleia o vai.

Matagofie agelu o se tasi o foliga sili ona matagofie

Aʻo faʻatulagaina le agelu i totonu o vaitau sili ona matagofie o vaitau o le vaitau, e leai se masalosalo o soʻo se faʻaopoopoga. O se faʻalapotopotoga faʻapitoa taʻitasi lea o lona matagofie e faigofie lava ona faʻamamafa. O Angelonia o se faifeau moni. Ma o ona foliga teuteu e sili ona lelei ona faamatalaina e se igoa lauiloa iloga - "mativa mativa". O fugalaau taitasi o lenei laau, i le foliga ma le matagofie, e sili ona foliga tutusa ma le togi. E na o le tele o fugalaau taitasi e laʻititi. Ae e oʻo lava i faʻamalologa e sili atu fugalaau nai lo tamaʻitaʻi o totonu.

Angelonia (Angelonia). © Chris A

O fafo atu, o le agelu agelu e foliga mai e pei o le fesuiaiga, ae na o ona togi e le taua, fetuutuunai, ae saʻo ma sili ona mautu. Faatasi ai ma le au fai togalaau ua uma ona latou iloa lenei lalelei faʻafetai i faʻaaliga ma mea fai, ua lauiloa foi o ia o "fugalaau ma foliga agelu"I le fale, i le vevela vevela, o le angelolonia e lauiloa e pei o se mea e vevela ai le taumafanafana.

O Angelonia o se ituaiga tele o laau teuteu, e aofia ai le silia ma le 30 ituaiga. I aso nei, i le faʻataʻitaʻiga o le laufanua, o ageluloniums o loʻo faʻatusalia e varietal mixtures ma varietal vaega, e masani lava o aʻafiaga o aʻa, mafua mai i angelonia vavalalata. O le filifiliga o le anglo e sili ona lelei e ala i le valivaliina o fugalaau mai totonu o fatu poʻo fualaau o loʻo avanoa mo oe.

I le maualuga, o nei taumafanafana e mafai ona taugofie, na o le 25-30 cm, ma lapoa, e sili atu ma le 50-60 cm. Ae o agelu uma lava o loʻo avea ma vaovao, vao, ma mea matagofie. E masani ona foliga mai Angelonas e peiseai na faia i se lima aoga, seʻi ma tipi, ae o le vao na avea ma foliga lelei mai le natura. O latou laulaʻau e faʻatauvaʻa, pouliuli, faʻatasi ai ma le matagofie o le faʻamalosi. Afai e te ulaina le laupepa i ou vaitusi, o lona uiga o le manogi manogi o apu fou o le a faʻatumu ai le avanoa atoa. E faʻapipiʻi le faʻaogaina o fugalaau, faʻatasi ai ma ni fugalaau e faʻafeiloaʻi i le uila e faʻafeiloaʻiina i totonu o se mea laʻititi ma le matagofie tele e oo i le 20 cm le umi.

O le faʻaaogaina sili o le angelo o se vaʻa umi ma mataʻina. O lenei tusiga tusi e le toto mai le tautotogo i le kiona, ae o le taumafanafana uma e le iloa ona tagata tauva. Ae o le umi e mou atu i luma o le uluai ituaiga fugalaau. O se uiga tulaga ese o le angelolonia o le mafai ona gaosia ni gafa fou e oo lava i le faaiuga o le fuga. E le na o le tatalaina o pupuu o fugalaau ua uma ona fatuina, ae a uma ona tipi ese pine mamago, ona ia faasaolotoina lea fou fou.

Angelonia polo i totonu o se fagu. © cdanna2003

O le ata lanu o le angelonika e matua sui lava. O fugalaau o le laau o loʻo valiina i lanu eseese o lanu violē, paʻepaʻe, piniki, lanumoana, aʻo fugalaau eseese e fesoʻotaʻi i nisi taimi, ma o le tele o angelos e iai lanu lanu moana, faatasi ai ma suiga mai le malamalama i le malosi.

O Angelonia o se aganuu lelei tele. E tusa ai ma le alofatunoa ma le matagofie o le faʻaleagaina, e mafai ai ona tauva ma soʻo se vailaʻau poʻo se fale kesi. E sili ona lelei o ia i lapisi lapoa. O fugalaau a Angelone e le maeʻa umi atu nai lo le 10 aso, latou te lafoaia le manogi o le apu e tasi ma se lanu vine e alu ese pe a solo. E le mafai ona toe maua se mea e pei o le ea ma le lace.

Faʻateleina o Luga e pei o se faʻaaloalogia

E le tatau ona tupu aʻe Angelonia e pei o se taumafanafana. E le faʻafeiloaʻiina e ia sina kiona, ae o le faʻasaoina mai lea tausaga i lea tausaga e mafai. A maeʻa le fugalaau, ua lava lea e tilotilo ai le angeloli ma totō i totonu o fagu (pe a le toe tupu i totonu o pusa) ma ave i potu. O le tuputupu ae i le tau malulu e pei o se fale masani masani, ma na o le fainuina i taimi uma, tausisia le malulu o le eleele, o le ae ausia i le isi tausaga o le a faaauau pea le ola o le togavao i le togalaau.

Afai e te manaʻo e teuteuina potu e fuga ai agelu i le taumalulu, e manaʻomia ona sauniuni muamua laau mo le agai i isi tulaga. Ia Aokuso, e tatau ona vaeluaina uma laʻau i le afa, ia Setema, ave ipu i potu. Faatasi ai ma le masani ai faʻasusu, ia Novema o le a toe tupu aʻe le angelolonia. O le mea e leaga ai, pe a maeʻa ona fai fua, o le a le mafai ona ola le angelolonia i se isi tausaga, ae pei o se laau vavalaʻau mo le vaʻaia, o le a aoga pea. Ua lava le tipiina o laʻau ia Fepuari e ala i le tipiina o tipi - ma o le ai ai sau tupulaga fou o angeloniums mo le togalaau.

Fuga i agelu. © gsheehan

O Angeloniums e mafai ona tupu e le gata i totonu o le togalaau i eleele lafoaia poo ipu, ae faapena foi i totonu o aganuu i totonu. O vaʻa ola nei, lea e le mafai ona maua tutusa i le matagofie i totonu o le taumafanafana. O Angeloniums ei ai se mea maʻaleʻale lelei ma ua tumu i le itiiti ifo ole palapala. O le mafuaaga lena latou te lagonaina ai le tutusa lelei i ipu ma fugalaau.

O Angelonia i le faʻatusaina o le laufanua e faʻaaoga mo:

  • faia o ni lanu lanu;
  • ofu lalelei fugalaau matagofie;
  • teuteuga o le pito i luma o fugalaau ma rabatka;
  • i luga o fugalaau moega ma moega o fugalaau, atumotu mai taumafanafana;
  • teuteuga o pusa pusa;
  • i totonu o mea afifi afifi (faʻapitoa i totonu o se lapisi ma begonias);
  • kuka i luga o le terrace, i vaega o faafiafiaga, i luga o le faapaologa ma totonu o potu.

Tulaga mo Angelonia i le togalaau

Mo le alofilima, e le manaʻomia ona e vaʻavaʻai mo eria e le masani ai tulaga ma faʻatautaia le moli. E ui i le matagofie ma le maofa muamua o le lalelei, o nei lele o le a lagona lelei i soʻo se nofoaga matagofie. O le a lelei mo i latou uma i luga o se la, o le felafolafoaʻi, ma i le uila. Ua lava le vavaeeseina o le ata lafoia ma le malulu o le paolo - ma o le a fiafia moni le angeloli ia te oe i fualaau matagofie.

Ae mo eleele, o iinei o le angelolonia e tauagafau i tulaga manaomia. O le palapala mo lea mea e tatau ona lafoaʻi, susulu, faʻaleleia, maualuluga. Loams ma sandstones e atoatoa.

Angelonia Landing

O lenei pepa e manaʻomia se avanoa avanoa. Pe a totoina ni fatu, ia vavao mamao mai laau lata ane mai le 30 i le 40 cm.

Plantina le angeloli i pu taʻitasi. Ia mautinoa ia tausisia le tulaga lava e tasi o le nofoaga na tupu ai laau toto. A uma ona toto, toto le angelolonia, ao le i toe amataina le ola tuputupu ae, ia faia ni nai faʻagaiga.

Angelonia © Serres Fortier

Faʻamamaga faigofie mo se mamao mai se mea faigofie

A e faamemelo i le matagofie o le fuga o le angelolonia, o ona togavao lelei ma foliga matagofie, e le faigofie ona talitonu i le mausali ma le tumau o le laau. O Angelonia e peiseai o ona foliga uma e fai mai e tatau ona ia tausia lelei. Ae e le o le vavalalata.

O lenei tau vevela e malulu uma le lamala ma e leai se mea e tatau ona faʻafeinu ai. Na o ni nai vai i aso aupito sili ona manaia i se taimi umi, ma le mataʻutia - ma o le a fuga mai le angeloelu e sili atu le ofoofogia. E leai se fesili o soo se vaiinu masani, faʻaleleia lelei mo lenei mea totino. Afai e te leʻi fafagaina le angeloelu, pe o le faʻatasiina o le vevela vevela ma le lamala e foliga mai e sili atu ona mamafa, o le laau e taofi i le atinaʻe ma le fugalaau, ua lava le teuteuina o fugalaau poʻo le 'aveʻesea atoa o fugalaau, ma o le a amata ona tupu le angeloelu.

O le teuteuina o se vaega taua o le tausia o agelu. Ae o le a latou le manaʻomia pe faʻapipiʻi pe faʻamafa. Ua lava ia te oe pe a maeʻa fugalaau e tipiina le puipui i le faavae - ma o lona tulaga o le a le vave ona faʻaleleiina se ata fou i puʻe.

Angelonia, matitiva le toso. © Karen

Pests ma faʻamaʻi

O Angelonies o loʻo iai i totonu o laupepa sili ona mautu. Afai e tupu tele le totoina o fatu laau pe latalata ane le totolo o le angelo, atonu o le a faigofie ona pala i le paʻu, ae afai e saʻo le filifilia o le tulaga o le tuputupu ae ma mulimulitaia tulafono o le totoina, o loʻo tumau lelei.

Faʻapenaina o le angeloli

O le mativa o le orchid i le togavao faʻatoʻaga e mafai ona faʻaolaina:

Faʻateleina o le Siʻitia mai Laʻau

Ona o le vaitau umi o vaomatua, e tatau ona luluina angelolonia i le vave e mafai ai, o le mea lea e mafai ona tupu na o vaomatua. E sili atu ona lelei le seleselega ia Fepuari, i soo se eleele mama e faʻamaʻiina i vai inu poʻo sauniuniga faʻapitoa. O fatu e na o le faʻasalalau i luga o le palapala ma e le ufiufi: e mafai ona latou ola i le malamalama ma i lalo o le tioata po o le ata. E sili atu le tupu aʻe o le angelolonia i le maualuga pe a ma le 25 tikeri, ae a maeʻa le totoina o laau, e tatau ona tausia laau toto i le 18-20 tikeri o le vevela. I le tuputupu ae o le laasaga, e taua le aua le faʻaitiitia le paʻu poʻo le faʻaleleia o le meaʻai. A uma le tafe, e faalua ona fafagaina fualaau faisualaʻau, i le afa po o le afa faʻaitiitia tofo. E mafai ona totoina le angeloni i totonu o eleele poʻo togalaau aina mai le faaiuga o Me.

Angelonia (Angelonia). © F. D. Richards

Faʻapenaina o le angeloni e ala i le vavaeina

E mafai ona maua ni mea e maua ai na o le puipuia o vao mo le taumalulu i le aganuu. I totonu o laau vavalaʻau, e seleseleina mo vavaega e vavaeina i le tautotogo ma totōina i totonu o ni vaʻaiga mataʻutia.