O le togalaau

O Dodger o se tuaoi matautia

Ole ituaiga o meaola e aofia ai le sili ona matautia mo laau totō e totoina laau totō parasitic, faʻapipiʻi le malosi tele ma le maualuga tele. O le vailaau e sau mai Amerika o Amerika ma Aferika, mai le mea o loʻo salalau ai i matu ma saute, faʻalelei ona fetuunai i tulaga fou ma laau totō ma le faʻavaeina o ituaiga fou (e oʻo atu i le 100 ituaiga o meaola o loʻo faʻamatalaina). E i ai ni foliga mūmū mafiafia.

Dodger (Cuscuta) - o le genus of plant parasitic, o ituaiga uma o ia ituaiga ua faʻavasegaina o vao faʻamaʻi. I aso ua mavae, o se aiga ese o Povilikovy (Cuscutaceae), e aofia ai le tasi ituaiga - Dodger. O suʻesuʻega faʻasolosolo i ona po nei ua faʻaalia ai e sili atu ona talafeagai le tuʻufaʻatasia o lenei ituaiga i le ituaiga o le Featherweed Convolvulus family (Convolvulaceae).

O le ogalaau na taia e Povilika. © Stephen Kruso

I lo tatou atunuu, e sili atu i le 30 ituaiga o meaola. O i latou uma lava o ni mea faitino i totonu. Le sili ona taatele ma leaga: Sapalai laufanua (Cuscuta campestris), Clover (Faʻasalaga), Hop-pei (Cuscuta lupuliformis), Tuʻu (Cuscuta epilinum), Faʻatoʻa toʻotoʻo (Cuscuta breviflora), Lehman's Cow (Cuscuta lehmaniana).

O le Dodgers o parasite oona, o le tino lea ua liua i se filiform poʻo se uaua, lanu, samasama, lanumeamata-lanu samasama poʻo le mūmū mūmū poʻo le pala, chlorophyll e aunoa ma ni foliga o laulaau i foliga o fua. Laʻau e leai ni aʻa, fafaga ma faapipii i le fale talimalo faatasi ai ma le fesoasoani a ipu inu - o gasegase na faia i nofoaga e faʻafesoʻotaʻi ai le fale o loʻo fafagaina ma totoʻa loloto i totonu o lona tino. O le faʻaaogaina o meaʻai e mafua mai ona o le maualuga o le siama osmotic maualuga o le suamalie o le pamu.

O le 'au o se tagata o loʻo i lalo o le paʻu o loʻo faʻapipiʻiina i le tele o fugalaau lanu paʻepaʻe, paʻepaʻe poʻo le lanumeamata, e aoina i le faʻafiafiaga, faʻafiafiaga e pei o ni mea faʻapitoa. O le fua o se atigipusa e fa, e seasea lua pe tasi foi le fulafula, ovalu pe laʻitiiti elonulima (o nisi taimi e le lelei ai ona fatuina) fatu; mai totonu o latou tino, e ufiufi i se paʻu mafolafola mafolafola, mafiafia.

O le ogalaau na taia e Povilika. © Dennis Rex

Faʻataʻoto mai le Dodgers i luga o vao taʻitasi, faʻalaʻau ma laau (fafagaina legumes, fale gaosimea, fualaau faisua, melons, fualaau aina, togavine, laau fua, togafiti, vao, vao ma laau). I le faaopoopo atu i le tele o togavao faʻatoʻaga, o nisi ituaiga o meaola e mafai ona aʻafia ai le tele o laau totō o aiga eseese. E na o ni nai ituaiga o meaola e faapitoa mo nisi laau toto.

Suʻeina o le vai faʻatasi ai ma vailaʻau faʻasaina ma mea faʻasalaga ua faʻamavaeina i totonu, fatuga mafuaʻaga mafuaʻaga faʻasolosolo faʻasolosolo i totonu o togavao talimalo, faʻavaivaia ma tuai ona tuputupu aʻe ma atinaʻe. Faʻateleina le faʻalauteleina, o le parasite e aofia ai mea uma o le faʻaleagaina o aganuu, e masani ona mafua ai le oti o aʻafiaga ua aafia. E le na o le totoga o le togalaau e faʻaititia, ae faʻapea foi le faigata o le taumalulu o laau, ma o le tulaga lelei o oloa o loʻo faʻaitiitia. O le vao e tipiina e vaomago, e afaina i le anufe, e le malogo lelei, ola lelei, le aoga lona aoga, e ono afaina ai manu, ma o nisi taimi latou te oti ai. O Dodger foi e avea o se tagata e tupu mai faamaʻi vailaʻau o laau.

Faʻailogaina o upega. © Joan Simon

O le salalau o nei fugalaau fugalaau e tupu tele lava i fatu o laau totoina ma le le lelei o le faamamaina. E le gata i lea, o loʻo aveina e manu, taavale, vai, matagi; pa'ū i luga o fanua faʻatoʻaga pe afai o fualaʻau e afaina i le meaola e fafagaina i povi; tufatufaina atu i le totoina o mea, afifiina. O le mafuaʻaga o faʻamaʻi pipisi e mafai ona avea ma togavao ma vao leaga na aʻafia i lenei parasite.

O uiga iloga o ituaiga eseese o meaola o le natura o le aʻa ma fugalaau, faapea foi le faapitoa i le parasite i luga o nisi laau toto.

At laume mūmū samasama poʻo le mūmū mūmū felafolafoaʻi e oʻo i le 1 mm le mafiafia, e faʻatupulaʻia i luga ifo o le pito i lalo o laʻau o le fafagaina o laau, e masani ona tupu ai le lagona tele i tafatafa o le eleele. O fugalaau e sinasina-sinasina i pupuʻu pupuu, e aoina mai i fusi uumi. Fruiting is plentiful. E aʻafia ai clover, alfalfa, vetch, anufe, fuʻu, pateta, toma ma le tele o vao vao.

Thyme (Cuscuta epithymum). © Hans Hillewaert

Sapalai laufanua ei ai fualaʻau samasama samoa palemole e tupu aʻe i le ogatotonu ma le pito i luga o laau e aʻafia. O fugalaau e papaʻe. Fruiting is plentiful. E afaina ai tapaa, paʻu, beets, clover, vetch, alfalfa, lentils, peas, soya, kapisi, kāloti, sima, paukini, pateta, siaki samasama ma le tele o vao vao.

Cow Cow (Cuscuta campestris). © RuB

At alfalfa poʻo se mea e afaina ai, lauulu lanu-paʻepaʻe, lanu samasama ma se piniki uliuli po o se lanumeamata, lamolemole, fuga, paʻepaʻe paʻepaʻe, faʻapotopotoina i le mamalu glomeruli faʻatasi ma maʻa i le faʻavae. Fruiting is plentiful. E matua afaina ai le alfalfa ma le tele o laau toto.

Alfalfa alo, pe latalata. © Mikhail Knyazev

Clover o le filiform, e oʻo i le 1 mm le mafiafia, lanu mumu lanu. A o leʻi fuga, e salalau i le vaega pito i lalo o le meaʻai o le fafagaina o laau, pe a fai o ia o se lagona tele o lala, ma e na o le mulimuli ane mulimuli mai i luga. O fugalaau e piniki, e masani ona masani - paʻepaʻe, i luga o piʻameʻa pupuu, e aoina mai i fusi uʻamea. Faʻataʻoto i luga o clover, alfalfa, nick, beets, flax, pateta ma le tele o vao.

Tuʻu e lanumeamata-lanu samasama, uumi vaovao, mafiafia, laʻau e leai ni mea. O se ipu fugalaau lanu samasama e toetoe lava tutusa i le uumi i le corolla. Fatu e tasi pe faalua. E afaina ai le flax, camelina, clover, alfalfa, hemp, beets ma isi togavao ma vao.

Linseed (Cuscuta epilinum). © A. Mrkvicka

Europa tutusa ma laume, lea e iloga e se mea mumu mumu (2.5 mm). O ona fugalaau e piniki. O fatu e faʻapitoa pe faʻalanoa. E afaina ai le alfalfa, clover, sainfoin, hemp, beans, tapaa, hops, pateta, lupins, suʻega o fualaau faisua, tele vao, e pei o vao ma laau.

Samoa Cow (Cuscuta europaea). © Anneli Salo

Nofoaga Faʻatasi o loʻo iai ni faʻamaufaʻailoga e faʻafeiloaʻi i le filo ma se vaimatua e 2 mm pe sili atu. O ona fugalaau e le lava pe i luga o pedicels, e aoina mai i ni mea e le masani ai. Corolla tube puupuu, e le o le alo ese mai le ipu. Faʻapipiʻi i luga o vine, laau ma laau laʻau, e mafai ona aʻafia ai le sunflower, cotton, beets, faʻapea foʻi ma vao (vao, vao, vailaʻau).

Faiga Faʻavae Taʻatasi (Cuscuta monogyna). © Slava Bespalov

Fualaau aina (capsules) e maua mai i le 2 i le 5 laititi, 1-3 mm le lautele o fatu, e ufiufi i se atigi pupuʻu ma se telefoni feaveai, puʻe, ma luga.

O le siama i totonu o le tagata e le o vavaeeseina i totonu o cotyledons, o le aʻa ma le au e pei o se filo uaua ua faatofuina i se gelatinous protein protein.

O fatu o le tele o ituaiga o meaola e foliga tutusa i le mamafa, foliga, ma e masani ona valivali i fatu o laau totō.lea e faʻalelei ai. O le mea lea, o fatu o le togitogi ma le fusi fetolofi e talitutusa lava ma e mafai ona iloatino na o suʻesuʻega maeʻa. O le masakiina o fatu o le parasite i lalo o fatu o se laau totō o le taunuuga lea o fetuunaiga faʻasolosolo. O le mea lea e faigata ai ona faʻaaoga auala masani mo le vavaeeseina o fatulaʻau ma fatu o le alfalfa mai fatu laʻau.

Faʻalavelave na afaina ai le tagata faʻatau. © Forest ma Kim Starr

O le fufuluina o fatu e tatau ona faia i luga o ituaiga faapitoa, o le gaioiga lea e faavae i luga o se tuufaatasiga o sikula ma se taavale solofanua ma le faʻaaogaina o masini eletise faapitoa. O fatu faʻatoʻaga o loʻo i ai se faʻafefe o le honeycomb e faʻafefiloi ma le eletise maguma ma vavae ese e eletise mai fatu o laau totō o loʻo lūlūina ai le paʻu i luga o le paʻu paʻu lamolemole.

O fatu o le Dodger e tupu i luga o le 5-15 aso talu ona toto. O fatu e le afaina e fulafula ma tupu vave nai lo le matutua.

Pe a paʻu le fatu, e faʻasaʻo le uʻamea o le uʻamea, o lona pito mafiafia, e aunoa ma le ufiufi ma maua ai lauulu paʻepaʻe, tupu aʻe i le palapala ma faʻafefe ai le vai. O le faʻafeagai pito o le seedling e faʻasaʻoloto mai le fatu pepe, faʻatulaʻi agai i luga ma amata ona fesuiaʻi faasolosolo i le sailiga o se laau toto.

I le uluaʻi taimi o le atinaʻega, e maua mai ai fualaau aina mai fatu o fatu. O le seedling e mafai ona "tafe" i se taimi puupuu ona o le gaoioi o meaʻai mai lona faavae i le apex. O sea ituaiga tutoatasi e mafai ona tumau i le 16-25 aso, aʻo iai mataupu pe a oʻo le umi o le seedling i le 30 cm pe sili atu.

Faʻatoʻa maua e Europa le vao matuaberry. © Joan Simon

Afai e le fetaui le palatini i se laau talafeagai mo le faʻamaʻi, e mate.

Faʻapipiʻi le parasite i le 'auʻaunaga ma o meaʻai e faia faʻatasi ma le fesoasoani a haustoria, lea e faia i luga o le filo e pei o le filo mai le itu e lata ane i le pito o le fale o le fale talimalo. O vailaʻau faʻasaʻo e ipu faʻamamafana e faʻamaluluina ai le epidermis, lea e faafaigofie ai le ulu atu o le parasite i totonu o le meaola o le laau toto. Afai e talia tulaga, o le totonu o le sucker e tupu, e fai ai se toega o le tina.

Sosalets e momotu le paʻu o le sucker, oʻooʻo loloto i totonu o le tino o le fafagaina o meaʻai ma alu atu i lana faʻataʻitaʻiga. I le taunuu atu i le fafie, o le ogatotonu o le sicicle ua liua i mea e maua mai ai, ma elemene phloem, i le itu, ua aufaatasi ma elemene tutusa o le fale talimalo i se tulaga masani e mafai ai e le parasite ona maua vai ma meainu.

A uma ona pipii le mole i le laau toto, o lona sootaga ma le palapala ua malepe ma ua amata ona ola mai meaʻai na maua mai le fale o loʻo nofo ai. I lenei tulaga, o le parasite e vave ona atiina ae, ma lafoina ai ni lanu samasama lanu samasama po o le moli, i totonu o le mea e tuu ai le laulaau laulaau. E le o toe mamao, o laau i le foo o faʻamaʻi pipisi ma o latou uumi uumi. Mai le tasi fatu, o le liona ma le lautele e oo i le 6 mita e mafai ona fausiaina. O le laau vegetative o le tagata o loʻo iai le maualuga o le eletise, lea e mafai ai e vaega o pupuʻu ona le toe faʻapala mo ni nai aso.

O le ogalaau na taia e Povilika. © VanLap Hoang

Ona o laumei e eseese le mafai, o fatu o le faapipiiina e tupu i le taimi e tasi, o lea e mafai ona faʻalauteleina le totoina o ni laau mo ni nai tausaga.

Aiaiga puipuia

I le taua e faasaga i le alo, o mea puipuia e taua tele. O le luluina o loʻo faia faʻatasi ma fatu e faʻamamaina o meaola. Latou te faia suʻega o aʻa, togafitiga o le phytopathology, faʻataunuʻu. E tusa ai ma tulaga o le setete, o le lūlū i fatu e faʻasalalau i le tagata faʻataunuʻu e faasaina.

O le mafuaʻaga autu o faʻamaʻi ma le luluina o le eleele, lea e faʻapupulaina ai fatu tetele o fatu o le parapamu. O le mea lea, o vaega e le faʻaogaina ua filifilia mo le luluina (e tusa ai ma suʻega faʻapitoa) pe latou te fufulu le eleele. E faʻamamaina le tafatafa o le arable e ala i le suaina o fatu o le taʻele i se loloto atili e ala i le suotosinaina o fafie ma meaʻai, poʻo le faʻamalosia o latou germination, sosoo ai ma le faʻaleagaina o fualaau ile togafitiga o eleele. I vaega o faatoaga faʻaaogaina, o le totoina o fatu e faaosofia e le tau o le timuga ma le punavai toto.

O se sasa na taia e le tagata © 石川 Shihchuan

Mai fua o le alfalfa ma le pulver e masani lava ona pisia i meaola, o le parasite e salalau atu i isi mea totō, aemaise lava i latou e mulimuli ia i latou i le fua o fua. O le mea lea, i luga o faʻalavelave faʻaleagaina, o aʻafiaga o aʻafiaga e aʻafia mai le fuaina o fualaau aina mo le 5-6 tausaga.

Afai o le taʻele na aliali mai i fua o laʻau vao (clover, alfalfa), o loʻo fausiaina muamua aʻo lei fuga pe totoina le taʻele. O le taimi vave o le mowing e matua aoga lava mai le toʻaga, 95% o ona aʻa i le mamao e le sili atu i le 5 cm mai le eleele, ma e maualalo le tipi mai le fanua ma vaovao.

Mea Faʻaaogaina:

  • Popkova. K.V. / Faʻataʻotoga Faʻapitoa: o se tusi aoga mo aoga maualuga / K.V. Popkova, V.A. Shkalikov, Yu.M. Stroykov et al. - 2nd ed., Faʻaa. ma faaopoopo. - M.: Drofa, 2005 .-- 445 p .: Maʻi. - (Faʻataʻitaʻiga o le saienisi).