Laʻau

Fale inu: tausiga ma le totoina o se fugalaau fale

Talu ai o fua manogi o kofe ua manumalo i le lalolagi atoa, ua totoina nei laau i soo se mea. O le mea moni, pe a faʻatupulaia se fale ma le kofe, atonu e le mafai ona e maua se fualaau toto, ae o le totonugalemu o loʻo i ai ni mea teuteu maualuluga e masani lava o se malo faaaloalogia i soʻo se faaputuga fugalaau.

O le kolati laau poo le kofe (Coffe) o le aiga Marena. Homeland - motu o Aferika.

O se tala e uiga i le taua o kofe mai aso anamua, lea o loo taʻu mai ai e tasi le leoleo mamoe na gaosia ni'oti na 'aina fua mai le vao o le kofe. Ina ua mavae lena, o'oti na fealuai i le po atoa, ala. Na ia taʻuina atu lenei mea i se tasi, o le na masani ona moe i se faletapuai. Sa filifili Mullah e iloa aafiaga o nei fua. Ma o le mea moni, o vine fesoasoani i le mullah.

I le 1591, na masani ai le polofesa Italia o Prosper Alpinus, faʻatasi ai ma le amatalia Venetian i Aikupito, i lenei inu. Ina ua toe foʻi mai, na ia toe aumai ai ni kofe kofe ma talanoa e uiga i ona fale faamalolo. I le 1652, na tatala ai le fale muamua fale faletupe i Lonetona. O nei fale laiti, faʻamafanafana e vave ona salalau i le na o ni nai tausaga talu ona i ai nei le faitau afe.

Talu mai aso na e leai se tele o faʻamatalaga o loʻo i ai i lo tatou taimi, o tagata na potopoto faʻatasi i le tele o tagata, aʻoaʻo ma talanoa i tala fou fou, ma fefaʻatauaʻiga tau fefaʻatauaʻiga na faia iina. Afai latou te mananao e aoao se mea e uiga i se tagata, latou te le fesili ia te ia po o le a le itu o le aai o loo nofo ai, ma o le fale faletalimalo na te asia. E oo lava i uluai masini susulu sa faapipiiina i totonu o le aai sa tuu i tafatafa o faleofe kofe.

Teu, o se laau laʻititi i le afifiomi o Aferika ma Abyssinia, na maua lona fanua lona lua i Pasila. O ituaiga eseese o kofe - Arabian ma Kenyan - e taua tele le maualuga nai lo le kofe mai isi atunuu. Ae ui i lea, i Initia, ua totoina foi kafe i luga o se fua tele.

O ituaiga o kofe ua teuteuina i le mea muamua o le kofi Arapi, lea e nofo 90% o le eria. O lenei ituaiga meaola e tupu lelei, fuga ma fua mai fua i totonu o potu.

O le a le mea e foliga mai ai le kofe: foliga laau

Kapalai o se laau, e le masani ona masani. O le fagalaʻau o se fale matagofie fale, i le fale ma le tausia lelei e oʻo ile 2 m le maualuga.


O laulaʻau e tele, paʻu (10-15 cm), sina laumei, susulu, ma se petiole pupuu, e iai lanu lanu meamata. E i ai o latou foliga faʻalelei ma se pale pale. O le paʻu o le ogalaau ei ai le lanu moli malamalama.


O fugalaau e sili ona manogi, paʻepaʻe poʻo le kulimi, e aoina i mea e tolu o le 3-7 fasi i totonu o laʻau. O fugalaau e lua, e tuʻuina atu se manogi manogi malosi o le Jasmine.


O le fua o se tama i se tulaga matua o lanu mumu mumu. E tusa ai ma le faʻamatalaga, o vine o kofe ua tutusa ma fua o cherries. O fua e laʻititi, muamua le lanumeamata, lapotopoto poʻo le oval. O totonu o fatu e taʻua o "keke pi." I atunuu o loʻo totoina ai kofe, o tamaiti e fiafia tele e 'ai nei fua.

O fualaau aina suamalie e lanu samasama, latou te mauaina se lanu uliuli enaena pe a uma le fulu. Mai le tasi kofe i totonu o le potu aganuu, e mafai ona e aoina se "seleselega" e oo atu i le 0.5 kilokalama.

Afai e te tausia le kofe i le fale, e pei ona fautuaina e le au faifaatoaga poto, e mafai ona fuga le laau ma fua mai i le taimi lava e tasi i le gasologa o le tausaga. O le kofe ua leva ona ola, e pei o siama taʻitasi e ola i le 200 tausaga (i luga o togalaau e sili atu ma le 30 tausaga). I le averesi, e mafai e le kofe ona tupu mai i le 1 kilokalama o fatu i le tausaga.


O le kofe i totonu o le fagu e faigofie ona faʻafetaui i tulaga leaga o nofoaga. O se tamai laau e fuga i le tolu po o le fa tausaga

O le maualuga o se laau e faalagolago ile ituaiga o laau. I le tautotogo ma le vaitau o le taumafanafana, e tupu malosi le laau; e silia i le tausaga, e mafai ona ola le laau e 5-10 cm.

Meaola ma ituaiga.

I le fale, e tasi le ituaiga o meaola ua tupu - arapu arabian (S. aradisa).


E lauiloa foi le foliga o le fugalaau i totonu, le kofe - 'Tinamatua' ('Tinamatua') - o lona maualuga e le sili atu ma le 50-70 cm.

Vaʻai pe faapefea ona tilotilo le kofe i nei ata:


Le faʻaaogaina o fualaau 'aina

I nisi o atunuu i Aferika, o laʻau o le kofe ua gaosia e pei o le la, o loʻo aofia ai foi le caffeine. O fualaau suamalie suamalie e aina. O se vai inu mai keke paluga ua i ai sona aʻa ma le vasodilating aafiaga. E aoga tele le tuʻuina atu o le fagu faʻaseʻe mo tale ma le ulu o loʻo i luga o neura, faʻapea foʻi ma le oona ma le gout.

I vailaau faʻaleaganuʻu, o malala o loʻo faia mai le kofe kope. E faʻaaogaina e avea o se faʻamamaina mo mea inu oona, sili atu nai lo isi uma ituaiga o koala. E faʻaaogaina mo le oona, i le togafitia o manuʻa, mai le gaʻo.

I Rusia, o fale faamalolo o kofe na lauiloa i le 1665, ma ua manatu o se vailaau taua "e faasaga i le malulu masani ma le ulu tiga." Na tusia e le tina lauiloa iloga o Karl Linney e uiga i le kofe "... o lenei vai e faamalosia ai le manava, fesoasoani i le manava e kuka ai meaʻai, fufulu le afaina i totonu, faamafanafana le manava." Voltaire e mafai ona inu seʻia oo i le 50 kofe kofe i le taimi o le aso, e le sili atu ona leaga ia te ia Honoré de Balzac.

I le fomaʻi ua faʻaaogaina e avea o se mea manaia o le fatugalemu o le tino ma le vasodilator i le atuatuvale, vaivai o le mafaufau, o fatu fatu o maʻi fatu, ulu o le ulu, masalosalo, ma le oona.


I le fale, ua mamago fua i totonu o le ea, na faʻasaʻoloto muamua mai le pulupulu. Ona falai lea seia oo ina enaena, ma le pala.

Caffeine o loʻo i totonu o fatuga ei ai sona aoga aoga i luga o le cardiovascular system, e faʻaititi ona faʻaititia le toto toto.

E tatau ona manatua i le taimi e inu ai le kofe, e faʻaaogaina e le tino. Afai e faʻamaʻaina i ni gaʻo tele (sili atu ma le 5 kofe tife i le aso), ona taofi lea, ona ono iai lea o faʻaaliga i le foliga o le maʻi tiga, vaivai, faʻaleagaina, ma o nisi taimi e gaoioi.

I le i ai o faʻamatalaga e uiga i le faʻaaogaina o fualaau aina kalapu, aua nei galo o le kofe malosi e le fautuaina mo tagata gasegase e maua i le atherosclerosis o le gaʻo totoga, aua e mafai ona mafua ai se osofaiga angina.

E faʻamaonia foi le inu i le kofe mo tamaiti, o tagata matutua, mafatia mai le le mautonu, faatasi ai ma le faateleina o le le mautonu, gastritis, ma le maʻi o le gaʻo. O le sua suamalie suamalie o fua (vine) o le kofe i Aferika e faʻaaogaina ai le ava malosi ma maua ai le caffeine.

Ma le isi, o le ae iloa le auala e tupu ai se kofe i le fale.

Tausi pe a tupu se kofe i totonu o se ipu i le fale (faatasi ai ma le vitio)

E tatau ona i ai i totonu o le potu o loʻo nofo ai le kofe, o loʻo faʻatupulaʻia tulaga e latalata i le vevela, ona mafai ai lea ona faʻamoemoe mo se seleselega, ma o le a maua e fatu pi se mea manogi lelei.


O potu mafanafana e maua ai le ea fou e talafeagai mo le tausiga. O loʻo i ai se mea taua tele i le meaʻai: o le mea moni e le fesoʻotai ma isi laau o loʻo i totonu.

Aiga Teu ua manaomia se la, susulu, aemaise i le taumalulu. E sili atu le tuʻuina o le kofe i luga o le faʻasasaʻe sisifo ma sasaʻe.

Teu e manaʻomia le tele o le la ma le ea fou, ae o laau talavou e le mafai ona tu saʻo le la. O le fale gaosi e fiafia e faʻasalalauina le malamalama. Afai e pogisa tele, o le a amata ona tupu malie lemu, ma o le malamalama susulu e mafai ona mafua ai le samasama ma le mimita o lau. Faatasi ai ma le le lava o le malamalama, e mafai ona amata mai i lalo le mata o le laulaau.

E le fautuaina le laau ina ia siitia mai lea nofoaga i lea nofoaga.


A o tuputupu ae i le fale, o le kofe e le o se mea maʻaleʻale i le gaoioi e pei o le lemoni, ae e faʻaaoga foi i lona nofoaga ma e le fiafia pe a toe faʻaleleia. Ae ui i lea, i le taumafanafana e mafai ona tuʻuina i luga o se faletupe poʻo se loggia ma ave i le fale i lalo o le mea e manaʻomia muamua ile tausisia o le faʻasalalauga i le la (aua ua lava lea e nonoa ai se ie i le itu i saute o le laau).

Lulu E sili atu le i ai o le laau i le vevela o le 25-30 ° C, aemaise lava i le vaitau o le tuputupu ae. Mo le tuputupu ae masani, e lelei foi le vevela o le potu. I le taumalulu, e momoe ai le laau, ona manaʻomia ai lea o le maualalo o le vevela, ae le laʻititi ile 18 ° C. I le taumalulu, e masani ona teu le laau i le vevela e le laʻititi ifo i le 18 ° C

Le palapala. O mea masani ile palapala mo le tausia o se potu inu kofe o meaai paleni ma le vavalalata. O le palapala mo le laau e aofia ai le turf, le oneone oneone ma le humus leaf, e tusa ma le 2: 1: 1, aʻo le eleele e tatau ona le mautonu.

O le meaʻai o loʻo saunia mai le eleele ma le eleele laʻau, humus ma le oneone (2: 1: 1: 1).

Laʻei pito sili. Aʻo tausia se kofe i le fale, o le laei e faia mai ia Me ia Setema lua faʻa-le-masina i fugalaau fugalaau.

I le vaitau o le tuputupu ae, o le kofe ua matua aʻafia ai meaʻai, o lea e fautuaina ai e fafaga tasi i le 10 aso; aemaise lava e manaʻomia le gaʻo ma le pālolo. Mai le tautotogo i le ogatotonu o Aokuso, e fafagaina le laau i le paʻu (1: 10) ma le faʻaaogaina o mea uma o minerale, lea e aofia ai elemene, aemaise le molybdenum. Fertilizer AVA e aoga tele.

Suiga I le faagasologa o le totoina o le kofe i le fale, o se fugalaau talavou e totoina i tausaga taʻitasi, o se tagata matua - e taʻitasi 2-3 tausaga. O laau matutua i le tautotogo ua siitia atu i ipu maualuluga ma lapoa.

E faʻafefea ona faʻaleleia le suavai ma totoina se kofe faleplant i le fale (faʻatasi ai ma le ata)

Faʻateleina le suālaʻau i le taumafanafana, faʻalelei i le taumalulu, ma le tu i le vai. E manaomia e le laau le faʻaleleia masani, aemaise lava i le tautotogo-taumafanafana i le taimi o le tuputupu ae o le tuputupu ae. Ae o le tele o vai inu e le fautuaina. Aʻo leʻi faʻamamaina le kofe, ia mautinoa o le pito i luga o le eleele e fai sina vevela. Afai e le lava le vai, pe, i se isi itu, e tele, ona amata lea ona paʻu lau. I le taumalulu, e le tatau ona e faʻafeinu vai i le kofe.

O le meaʻai laʻau e fiafia i le ea fou, e manaʻomia le maualuga maualuga. I le faʻavelaina o le mafanafana, e fautuaina e fufulu le kofe 2-3 taimi i le aso.

E pei ona faaalia i le ata, o le kofe pusa i totonu o loʻo i ai se pale matagofie matagofie:


Pe a teuteuina se laau toto, e tatau i se tasi ona faapuupuu tele laulaau ma faatapulaaina le tuputupu ae o le laau i le maualuga e tusa ai ma le manaoga. Ae ui i lea, o faʻataʻitaʻiga e tupu aʻe mai le tipi e ola i foliga o se togavao e manaʻomia ona fausiaina. Talu ai ona o le laau e matuā faʻaoga tele, ua fautuaina e sui i tua o le axis mai lea taimi i lea taimi e oʻo lava ina atiaʻe le pale.

O loʻo taua i lalo le faʻapipiʻiina o le kofe i le fale.

E faʻafefea ona faʻapipiʻi se kofe i le fale e iai fatu ma togi

Toe gaosia. Seleseleina fuaina ni fatu na fufulu ese mai le lanu mumu. O fatu e ola lelei i totonu o se mea vevela (25-28 ° C).

E vave ona le mafai e fatu ona gafatia le gafatia o le germination, o lea e le tatau ona teuina mo umi atu nai lo le tausaga, ma e sili ona lelei le totoina vave pe a uma le seleselega. O le totoina o le kofe, o fatu, o loʻo fufulu ese mai le paluga, ua totoina i le palapala o le eleele eleʻele, palapala laʻau ma le oneone (2: 1: 2) i le loloto o le 1 cm, le lautele i lalo. A o lei totoina, e fufuluina i latou i se vaivaiga vaivai o le potassium. O le vevela mo le germination e tatau ona 22-24 tikeri, e teu le masini. E foliga mai o le a foliga mai i le 30-40 aso. A maea le faʻavaeina muamua o laʻau, e totō laau i totonu o ipu. O le muamua 3-4 tausaga, o le laau e totoina i tausaga taʻitasi, mulimuli ane - i le lua tausaga. Mo laau matutua, e 1 le vaega o le humus ua faaopoopo i le palapala.


E mafai ona e faʻafefe le kofe ma tipi, faʻavaeina i le oneone malulu i lalo o se tioata po o se afifi palasitika, i le vevela o le 28-30 C. E tatau ona aveese mai le fua o le laau, a leai o le ae le faatali mo le fua. Tipi le laau i le tautotogo ma tumutumu o togitogi o le tausaga ua mavae. O fualaau faila e amata ona fua mai mo le 3-4 tausaga, ma o meaola na tupu aʻe i le tipi o nisi taimi e fuga mai i le laʻau.

O le vitio "Fale tipi i le fale" o loʻo faʻaalia uma ai faiga faʻapitoa mo faʻatoʻaga mo le tausiga o lenei laau: