Laʻau

Blechnum

O se ituaiga o foliga e pei lanu uliuli (Blechnum) e fesoʻotaʻi tuusaʻo ma le aiga o le honeycomb (Blechnaceae). E fusia faatasi pe tusa ma le 200 ituaiga o laau totino, e sili ona teuteu.

O lenei ituaiga e tu i fafo mo lona umi (pe tusa ma le 1 mita), paʻu, lau paʻu foliga, lea e taua foi o le vayi. O nei lau lanumeamata lanumeamata e aoina i totonu o se kaseti mafiafia o loʻo i luga aʻe o se lignified, faapuʻupuʻu le fatu, lea e liua i se mea sili ona mamana. I le matua, faʻataʻitaʻiga tele, o le ogalaau e mafai ona oʻo atu i le afa mita le maualuga, ae o lenei laau e talitutusa lava ma le maualalo.

O laʻau e faʻafefeteina e le ogatotonu e matua loloto lava ona tipi ma pipiʻi. E i ai ituaiga meaola o loʻo i luga o le veto tutotonu e mamao tele mai le tasi ma le isi e sili atu i lo latou lautele.

O le umi, vaapiapi o vavala (sores) o loʻo faʻatulagaina i paga i luga o vemini tutotonu i luga o le itu leaga o laupepa laʻau taʻitasi.

Tausiga mo le Fern Blechnum i le fale

O lenei laau e matua faigata lava ona ola i le fale, aua e sili atu lona taua. Ina ia mafai e le toto ona tuputupu ae ma atiina ae masani, e tatau ona tausisia nisi tulafono taua mo le tausiga.

Malamalama

E manaomia e le laau le malulu poʻo le faʻasalalauina. Faʻasalaina le susulu o le la i luga o laʻau e faʻasalaina mo se fern, aua e mafai ona latou tuua le mu. I lenei itu, e sili ona lelei le tuu i luga o se faamalama o le itu i matu. Afai e le mafai, ona tuu ese lea o le matau mai le faamalama.

Tulaga o le vevela

E alofa o ia i le mafanafana. I le tau vevela, e manaʻomia se vaʻaia lelei o le vevela mai le 20 i le 25 tikeri, ma i le taumalulu - i le malulu mai le 18 i le 20 tikeri. E tatau ona manatuaina e le tatau ona sili atu le vaivai o le potu nai lo le 16 tikeri, aua e ono mate le laau ona o le maualalo o le vevela.

E fautuaina foi le puipuia o le toto mai le taʻavale ma mai suiga faafuaseʻi i le vevela. I lenei tulaga, e tatau ona e faʻamaʻalo le potu ma le faaeteete, aloese mai le mea e afaina ai masini malulu i luga o le laau.

E faʻafefea vai

O le meaʻai i totonu o le ulo e tatau ona susu sina taimi uma (e le susu). Aua le faatagaina le vai inu i le eleele. E tatau ona faʻafefete le faʻailoga pe a uma le pito i luga o le meaʻai o se mea e vevela. Mo le faia o lenei mea, faʻaaoga vai inu suamalie, susu ma lelei le puipuia.

Totogi

O le suavai i totonu o le potu e tatau ona silia ma le 60 pasene. O le a le mafai ona faʻaleleia le malulu o le ea i totonu o le potu i lea tulaga e ala i le faʻapipiʻi faigofie, aemaise lava i le taimi o le mafanafana. E mafai ona tuu le fugalaau i le taimi lata ane o le punavai o le fale poʻo le isi itu o se fagu pusa e tumu i le vai. O le mea lea, o se faletaele vasa ma malamalama lelei o le a avea ma nofoaga lelei mo le nifo uliuli.

Faʻafefiloi o le lalolagi

O se faʻafefiloi lelei o le eleele e tatau ona le faʻaituau poʻo sina malie. Ina ia saunia le paluga o le paluga e tatau ona e faʻafefiloi humus, lau laʻau ma eleele paʻu, oneone paʻu i le ratio 1: 2: 1: 1. E fautuaina foi le sasaa o sina paʻu o paʻu o laau o le coniferous i totonu o le palapala.

E le gata i lea, o loʻo faʻapipiʻi faʻapitoa le palapala mo ferns e lelei mo le totoina.

Aua nei galo i le totoina o le suavai lelei i le pito i lalo o le ulo, lea o le a fesoasoani e puipuia le laau mai le suavai.

Fertilizer

O le laʻei pito i luga e faia i le vaitaimi o le tuputupu ae malosi 2 taimi i le masina. Mo le faia o lenei mea, ia faʻaaogaina se mea faʻapitoa faʻapitoa mo mea teuteu ma faʻaaogaina, ae o le ½ e tatau ona ave mai le fua o loʻo fautuaina i le afifi. I le taumalulu, e le tatau ona faʻaaogaina fugalaʻau i le palapala.

Faʻaopoopoga Faʻapitoa

O ia ituaiga laau e naʻo le tulaga o faʻalavelave faʻafuaseʻi, e fai ma faʻataʻitaʻiga, pe a tumu le aʻa i totonu o se ulo. O lenei faiga e fautuaina i le tautotogo.

Teuteu

O lenei laau e masani lava ona i ai se ogalaau manino, ae peitai, e le manaomia le teuteuina, o lea e le o se paranesi.

Faʻatauga auala

A oʻo ina tupu aʻe ile fale, e sili ona faʻaleleia le brehnum e le vaevaega. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona vaevaeina i le afa poʻo le tele foi o vaega vaega o meaola, ae o tufatufaga uma e tatau ona i ai ni tulaga tuputupu ae. Ma o le tele atu o le numera o ia tulaga tuputupu ae, o le saoasaoa o le vaevaega ua faavaeina.

Afai ei ai se manaʻoga, ona mafai lea ona aoina mai spores mai le itu sese o le laʻau ma luluina. Mo lenei mea o le a e manaʻomia ai se fale-mumu.

Maʻi ma faʻamaʻi

O lea ituaiga laau e maualuga lona tetee atu i meaola faalafua. O le tele o taimi e maʻi ona o le solia o tulafono o le tausiga.

O le mea lea, o le fern e aʻafia ai i le maualalo o le toʻimamafana, mamafa poʻo le le talafeagai le meaʻai, faʻavaivaia ma le le talafeagai ma le malulu, vai afi, vevela vevela, ma isi. I nei tulaga uma, o le tali o le blonchum toetoe lava tutusa. O Vayi e suia o la lanu i le samasama, e afaina i luga o le fogaeleele, ma o le laulaau lau o loo lalagaina i le taimi e tasi.

O ituaiga autu

Mai i le tele o ituaiga meaola, na o ni nai togi o loʻo ola i totonu.

Humpback Blechnum (Blechnum gibbum)

Aʻa mai nofoaga malulu o New Hebrides ma New Caledonia. O laupepa e leai ni laupepa e lanu lanumeamata. Lisi pepa i le ogatotonu. E sili atu le vavalalata i le pito i lalo ma le lautele lautele, e toetoe lava faʻafesoʻotaʻi le tasi i le isi. O lenei meaola e sili ona lauiloa i totonu o faifaatoaga.

Brazilian Blechnum (Blechnum brasiliense)

O lenei laau e sau mai Pasila. O lenei fern e i ai se ogalaau manino, ma e tele laupepa lapisi. O laʻau i tamaʻi tamaʻitaʻi e valiina i le lanu o olive, ma o mea tuai ua pogisa lanumeamata.

Blechnum moorei

O lenei meaola e faapitoa lona fiafia. O lenei laau toto e oʻo atu i se maualuga e na o le 30 centimita. Pelu o laulaau e umi ma manifinifi ma i le taimi lava lea e valiina i se pogisa, toetoe lava uliuli. O lau lanu lanu lanumeamata lanumoana. O laʻau e pei o le paʻu o laʻau e tutusa le lautele ma le umi atoa ma le pito i lalo. I le avea ai o se tulafono, i pito, o lobes ua vavae ese, ae o nisi oi latou e 2 manino manino "pu". I totonu o vivo, o ia ferns e mafai ona maua i nisi vaega o Ausetalia.

Blechnum river (Blechnum fluviatile)

O le mea na fanau mai ai lenei ituaiga o Niu Sila, faʻapea foʻi ma Ausetalia. Ole lapoʻa lautele o leaflets e puupuu lava, ma o le pale e toetoe lava o le lautele. I le maualuga, o le laau e oʻo i le 40 inisi centimita, ma le lautele - 30 senitimita.