Meaai

Ina ia maua se iʻuga lelei, e tatau ona e iloa pe faapefea ona togafiti le masima

O le vevela vao o se mea masani masani. I le taimi muamua, sa popole tagata pe faapefea ona masima le togavao ina ia teuina mo se taimi umi ma e le faaleagaina, ae mo sina taimi na latou manatu i ai o meaai a tagata matitiva. O le mea moni e faʻapea, faʻatasi ai ma metotia masani o le kukaina o lenei iʻa, o le lagona oona e lagona pe afai e le aveeseina ia mea. I se taimi mulimuli ane, ina ua aʻoaʻoina e le aufaifaiva le lelei o le vaneina ma le masima, o tagata tamalii na latou le tuulafoaʻia. I aso nei, e maua e tagata uma le avanoa e aoao ai pe faapefea ona togi suamalie i le fale ma tautua i le laulau.

Vaʻai foʻi: faʻafeiloai i le fale!

E faʻapefea ona filifili le vevela mo le salting?

I totonu o faleoloa, e mafai ona e filifilia se mea na faia i se mea e mafai ona fai ma e mafai ona aveese mai le afifi ma tuʻu i luga o se ipu. Ae ui i lea, e popole tamaitai uma i le lelei o iʻa ma lona tofo, ma o le auala sili e mautinoa ai i le oloa o le kukaina lea ia oe lava ia. O le fou o iʻa ma le tuufaatasiga o le brine e tumau pea ona fesiligia pe afai e te le auai i vaega uma o sauniuniga o le ipu.

Aʻo leʻi faʻafefe i le fale, e tatau ona e filifilia le iʻa saʻo.

  1. O le fou o vao i le maketi poʻo totonu o le faleoloa e le tatau ona tuʻuina atu se manogi le lelei. E sili atu le filifilia o gaʻo atoa ma le ulu - o le fou o iʻa e mafai ona faʻamasinoina e le setete o ona mata ma gutu.
  2. O iʻa tipi e tatau ona ave i totonu o faleoloa ma le aso o le malulu ma le ola o le oloa. E tatau ona mamā lona paʻu, e aunoa ma le faaleagaina ma se lanu samasama.
  3. O le maualuga o le vao i soo se ituaiga o loʻo i ai se vela siliva, mama mata mata, afu ma fusi e fetaui ma le tino.
  4. Afai ei ai sau filifiliga, e lelei tele le ave o se togafiti e maua i le vasa. O le sua vai ua sili atu ona tumu i toxins, metala mamafa ma mea leaga o le gaosiga o mea eseese.
  5. O le togavao na maua i le taumalulu o loʻo i ai se mea e sili atu ona tele le gaʻo.

O le vao fou o le filifiliga aupito sili lea, aemaise lava pe afai e mafai ona e faʻatau i tafatafa o le nofoaga e puʻea ai. Afai e le mafai lea, o le faʻafefe o le vao fou i le fale e tumau. I soo se tulaga, e sili atu le filifilia o se iʻa tele i itu taamilosaga ma o se mea mafiafia - o le ai ai meaʻai sili ona suamalie.

Saunia mo le salting

O le tulafono muamua e faʻaaogaina i le vao faʻamalosi - e tatau ona faʻamalo ina ia le aveesea lona tofo. Mo lenei mea, o le iʻa na totoe i le po i totonu o le pusaaisa. O lenei vevela o le a lava lea mo le aisa e liusuavai, ae o le a tumau ai le fausaga ma le tofo o le vao. E le fautuaina e faʻafefe i le vevela vevela.

Aʻo leʻi faʻamaluluina le togafiti, e tatau ona aveʻesea i totonu. Latou te tuʻuina atu le oona le manaʻoina i le oloa maeʻa, ona e le mafai ona kukaina mo se taimi umi. E mafai ona faia lenei faiga i ou lima, naifi poʻo seleulu.

Afai o le vao e leʻi faʻafefe muamua aʻo leʻi suina, o le masima ma mea manogi e tufatufa atu i le tino atoa. O le mea moni, e mafai ona e aveesea ia iniseti, ona tumau ai lea e na o le tipiina o le iʻa. Afai e iai iʻaʻai i totonu o le meaʻai, caviar ma susu o loʻo totoe ma tuu i totonu o le suka.

O loʻo i ai se isi sauniuniga sauniuni aʻo leʻi faʻafefe vave le togavao. E faʻamamāina o gills ma viscera, o le ulu, intestines ma ata tifaga ua aveesea, ona tuʻuina lea i totonu o le suka. O le aano o le a gauai vave le masima ma mea manogi ma ua sauni e 'ai pe a uma 3-4 itula. O se filifiliga saʻo lenei pe a manaʻomia ona vave kuka iʻa mo le laʻau fiafia. O le vevela suamalie e le mafai ona teuina mo se taimi umi, ma o lona tofo e ono itiiti ifo le malamalama nai lo le umi o le saling.

Meaʻai mo Fale

E tatau ona ou fai atu o fuamasi e ese mai le ituaiga ma le tele o le iʻa. Aʻo leʻi faʻafeiloaʻi le Don, ua saunia se piko, e le talafeagai mo iʻa. O le faʻaogaina o mea e mafai ona suia laitiiti e tofo ai.

Fua masani masani

O le vevela masani masani, e aunoa ma ni mea manogi, e mafai ona faʻaaoga i totonu o soʻo se ipu. Ua faaopoopo i salati "Olivier" ma le "togafiti i lalo o se peleue fulufulu", faapea foi ma se meaʻai eseese. O le auala lenei e faʻafefe ai le togafiti i le fale atoa, o lona uiga, aʻo leʻi faʻaaogaina, o le a tatau ona faʻamalu ma faamamaina. Mo lenei fua o le a e manaʻomia ai 2 iʻa tele, 1-2 sipuni o le masima ma le suka ma le 700 ml vai.

Ma le isi, e tatau ona e saunia le suauu ma le togitogi ma tuufaatasi i totonu o le tane e tasi:

  1. Ua aveese mai Gills mai le iʻa, tuu ai le iniseti, ma tuu i totonu o se ipu malamalama tioata. O le ata o loʻo faʻaalia manino i le auala e tatau ai ona faʻaogaina lelei le seleulu i seleulu.
  2. E tapena ese le vai i le faaopoopoina o le masima ma le suka, ona faamafanafana lea i le vevela o le vevela.
  3. O fagu e sasaa atu i le suālaʻau ina ia mafai ai ona ufiufi uma i le vai.
  4. I le taimi o le itula muamua, e tatau ona mafanafana le vao, ona faʻamamāina lea i totonu o le pusaaisa. A maeʻa le 2-7 aso, e sauni le vao e faʻaaoga i soo se ituaiga.

O le vevela o le vao e tumau mai le tele o aso i le vaiaso, e faʻalagolago lava i mea e fiafia i ai le tagata. I le 2-3 aso o le a malolo iʻa, ma i le vaiaso o le a gaosia ai le tele o masima.

O le vao vevela

O le isi fua mo le saling herring o se vevela vevela, lea e maua mai i se pito i lalo ma se manogi manogi. E mafai ona e suʻeina mea manogi, ae o le auala masani o le seleseleina o iʻa vevela e manaʻomia:

  • 2 iʻa tele;
  • 1 lita o vai;
  • masima (3 punetini) ma le suka (1 po o le 2 sipuni tele);
  • 10 pi o le pepa uliuli;
  • 4 laupepa lapopoa tetele;
  • o nisi vaigogo matutu e vevela fugalaau.

E le gata i lea, o le faagasologa e le ese mai le auala muamua. E sasaa le iʻa i le suamalie, faʻafefe ile mafanafana mo se itula, ona tuʻu lea i le pusaaisa. O le taimi e faamalu ai le 2 mai le 7 aso.

Toto vine

E tusa ai ma lenei fua, e mafai ona e faʻafefete i le fale. I le faaopoopo atu i iʻa e lua, o le ae manaomia le 1 lita o le vai, 5 tbsp. l masima, 3 tbsp. l suka, 1 sipunipuni pulu pepa, coriander ma laau e tofo ai. Le isi, e mafai ona e faʻaaogaina se tasi o metotia:

  1. Laveʻa iʻa, aveese meaʻai, ae le faʻafefe. E matua kuka uma lava i le saulala, ae o mea o loʻo totoe e tunu ma faʻamafanafanaina. O le togavao ua sasaa i le suka ma auina atu i le pusaaisa.
  2. E faʻamamaina le togafiti, faʻatoʻa aveeseina mai mai totonu, gills ma le ulu. O vaega uma sei vagana ai le paʻu o le valalaʻau e faʻafefiloi i totonu o le pani (faʻaopopoina pe a uma ona kuka). E faʻamamaina le vaimusu ma sasaa i luga.

E tatau ona saunia le suauu mo le sosoloina o le togavao o le sini autu lea. E mafai ona e faʻaopoopoina soʻo se tuufaatasiga o mea aoga i ai. O le mea autu lava e le o latou faʻaleagaina ma e le suia le tutusa o le suauu. O le mea lea, naʻo le pauva o le sinapi e mafai ona faʻaopopo i le vai - o le a faʻamaʻapeʻa atoa ma aʻafia ai i aano o manu. Afai e te faʻaogaina le sinapi i le ituaiga sasini, e sili atu le tufatufaina ma le lima i totonu o manu.

Fafaga le vao

Tuzluk o se vaifofo malosi lea e teu ai le ola fou mo se taimi umi. O se tasi lea o fualaʻau faigata mo le faʻafefe o le togafiti i le fale. O le lita o le vai e vevela i totonu o le apa, ma a uma ona kuka, ona faaopoopo lea o le masima. O le suālaʻau e manatu ua sauni pe a le toe faʻasaʻo le masima, ae tuʻu i lalo. Ma le isi, o le iʻa ua saunia mo le salting ua sasaa i le suka ma tuʻu i totonu o le pusaaisa mo le 2-7 aso.

Afai e lafo ifo le fuamoa i totonu o le suauu, e tatau ona tumau i luga o le eleele, ma aua nei goto.

Uti susu

O loʻo i ai foi se metotia mo le faʻafefe o le salsusu e aunoa ma le saunia o le suka. E tasi le laʻau tele-tele o le a manaʻomia se sipuni o masima ma suka, faʻapea foʻi mea manogi e tofo ai.

O le faagasologa o le faʻafefeina o le vao:

  1. O manuʻa taʻitasi e faʻapipiʻi ma le faʻaeteete i se faʻafefiloi o vaitau. O le masima e tatau ona faʻamalosi lelei, e aofia ai i totonu o le gaʻo.
  2. O iʻa uma e afifiina i le tele o laina o le pipiʻi ata ma tuu i totonu o le pusaaisa.
  3. O le togavao ua saunia mo le faʻaaoga i ni nai aso.

Afai e te le maua se taimi e faatali ai i le vaiaso, o loʻo i ai se auala e faʻafefe vave ai ma lelei le masima. Afai e te faʻamalo ma fufulu le iʻa i le taeao, o le a saunia i le afiafi. O le tino o le tino e afaina i le faʻafefiloi o taimi (2 tsp Salt ma le 1 tsp. Sugar), afifi i se ata tifaga ma auina atu i le pusaaisa mo le tele o itula. Ona aveeseina lea, fufulu i lalo o le vai, faʻalanu i le sipuni ma le fuālaʻu manogi ma tuʻu i le malulu. A maeʻa le afa itula, e mafai ona e faia i le laulau.

Salting of Don Herring

O le fefaʻatauaʻiga o Don's o se filifiliga sili lea mo le saling, aua e sili atu ona mamafa ma e iai sona tofo malie. I le masani ai, o le toina o Don poʻo le Black Sea e faʻamalieina i le suauu ma tuʻu ai i paʻu mo le taumalulu. O le metotia o le saluina o le togafiti i le fale i se vaimasi e ese si ese mai le masani, ona o le iʻa e teuina i totonu o se tamai fagu. Mo le suamalie, o le ae manaomia le 100 g masima i le 1 lita o le vai, faapea foi mea manogi e tofo ai.

O le togafiti faʻamalolo e le gata o se elemene i salakeke ma sandwiches, ae o se mea tutoʻatasi. Ina ia aua le popole i le lelei o le faleoloa, e mafai ona e faʻaalu sina taimi ma kuka ai oe lava ia. O le mea autu o se meaʻai fou maualuga ma saunia lelei le piko. O le faʻaogaina o le vaifofo e fesuisuiai e fuafua i le ituaiga ma le tele o le togafiti: suʻega mo le salting O le fafagaina i le fale e le tutusa ma isi ituaiga. O loʻo i ai metotia mo vave vave ma faʻamago le saling, faʻatasi ai ma mea manogi ma le sinapi, faʻafefe ma le suamalie.