Laʻau

Pusa vaʻavaʻaleʻa - Persian violet

E tusa lava pe laʻititi lona lapopoa, o le tele o aso nei o loʻo taʻua o se tasi o mea e sili ona mataʻina i totonu o le fale ma fua tele. Faʻasagaga, eleelea, na te manumalo i le matagofie o foliga, o le manogi matagofie o fugalaau matagofie e pei o le vao e pei o se faʻasalalau matagofie o taugata taua. O se aluga pupula o laulaau na o le faamamafaina o le matagofie o le fuga o lenei "palafe ola" i totonu. Na matou iloa foi o le viole Persian, e le faigofie tele ona tausia. Ae tusa lava pe o le tulaga o le totonugalemu o le tausaga, o se laau o le a lafoai pe a mavae le tele o masina o le vavalalata faauumi, e le faaitiitia ai lona lauiloa ma e le faaitiitia ai le tulaga o se laau mataina mo le teuteuina o totonu, o le aulelei o tauva e faigata ona maua. I fafo ma matagofie, e sili atu le laau mo le au fai togalaau e mafai ona tauva i le matagofie ma soo se meaola.

O le ezacum e fesootaʻi, poo le viole Peresia (Exacum affine). © gase

Le matagofie matagofie o viole Peresia

E ui lava i le mea moni, o nei teine ​​viole Peresia o loo faatauina atu iinei e avea ma tausaga, i le mea moni, o nei faatoaga o ni meaola lelei tele. E mafai foi ona ola e pei o se fualaau aina, ae, e pei o se tulafono, pe a uma ona tupu, o le taumafanafana uma lava ma le tele o le pau, e mate lava le laau, ma afai e fuga mai i le tausaga fou, ua na o se mea e le mafai ona toe faasaoina. E masani lava ona fulafula le susuga i le tausaga lona lua, ae o le faamoemoe ua maeʻa ona totogiina.

O fugalaau tulagaese o lenei aganuu e faigofie, matagofie, ma e lanu samasama lanu. I le faaopoopo atu i mea manaia, o le faasolosolo ona faatulagaina o laʻau, latou te tuuina atu le lagona o se vavega faanatinati. Mai meaola uma e ola ai, o se tasi o aga sili ona mataʻina. E mafai ona ia faʻafefeteina le faatulagaga o le fugalaau o soʻo se faʻalavelave. O lenei laau e le fefe i le leai o ni siosiomaga, e fiafia i le faʻaopoopoga o ipu ma le fausiaina i totonu o pusa faʻatasi ma le mamanu sili ona mataʻina. I soo se nofoaga ma i totonu o soo se potu, o le viole Peresia e pei lava o se vavega fuga. Ma i le tele o masina seia oʻo ina fiafia le meaʻai ma ona fugalaau, e matua le mafai lava ona vaʻavaʻai i ai. E faigofie lava ona malamalama pe o le a le aafiaga o le ea i totonu. O le mea e sili ona lelei, o le faʻataʻitaʻiga lea o se faʻataʻitaʻiga faigofie ma faigofie, mamalu ma le fealofani, o le matagofie o auiliiliga e aunoa ma se faʻalauiloa poʻo se mea e maua ai, o elemene felanulanuaʻi lea e fausia ai se ata o le le atoatoa. Ina ia sili atu ona foliga lelei atoatoa, o le a ia manaʻomia le tausiga talafeagai.

Ava (Faʻaauau) e fai ma sui o le aiga tagata gentia (Gentianaceae), lea e ese le matagofie, eseese i le matagofie o fugalaau ma le tamaoaiga o le paʻu lanumoana. O lenei laau e mafai ona maua i Malaysia, i Saute ma Asia i Sasae; e mafua mai i le faʻapogai o le tele o mea e mafai ona valaʻau i faʻasalalauga faʻavae. I Sisifo, latou te manatu o se tasi o tu ma aga anamua, ua lauiloa i lalo o le igoa German Violet. E ui lava i le mea moni e faapea, i fafo atu o vaʻaia, e lua tausaga taʻitasi ma laau laʻau, o meaola pupuu na faʻalauteleina i le potu aganuu. O agaifanua faʻatusatusa ia, ma le malosi ma le vevela o le totō o vine ma se laʻau matagofie o laʻau e le faʻavalea-fatu ma se lanu lamolemole. O fugalaau e faʻaputuina i pulupulu o mea e faʻaleagaina, faʻamaʻaina se foliga faigofie e lima laulaʻau ma se nofoaga tutotonu e le masani ai ma faʻafiafiaina i le manogi ma le tamaoaiga o lanu violē, lanu moana ma le lanu violē.

O le ezacum e fesootaʻi, poo le viole Peresia (Exacum affine). © HEN-Magonza

I totonu o le potu aganuu, o le ituaiga o mea e faʻaaogaina o loʻo tuʻuina atu i se mea e tasi. O le laʻau sili ona lauiloa o le ituaiga ma le pepa asiasi o mea uma o loʻo i ai le Ekzakum related (Faʻaauau le faʻamalosi) O se mea matagofie lenei laau toto, e masani lava ona i ai le malosi e fai ai le fusi vine ma fausia ai ni mea matagofie televave. E ui lava i le mea moni o lenei tagata lelei e oʻo atu i le 30 cm le maualuga, ma o faʻamau e faʻasaina, e foliga mai o se aluga pupula o lanu meamata. Mafiafia, faatasi ai ma pupuʻu pupuu, o pine e faʻapipiiina i le faʻatonuina, o le fatu, o laulamole lamolemole e oo i le 4 cm le umi, e nofo i petioles pupuu. I luga o latou foliga ma se lanu mumu, lanu lanu lanumeamata, tolu veins mama - le ogaoga tutotonu ma le lua-ua iloa manino. O pito o le laupepa e foliga mai foi e mama.

Fugalaau i se tala e masani ona fuga mai i luga o tumutumu. O le malamalama o loʻo iai i latou i ni mea e le mautonu e faigata tele: e foliga mai e toʻatasi ona o le lanu meamata, e faʻafefiloi ma le lanu lanu o le tumutumu. O fugalaau e laiti, e oʻo lava i le 1.5 cm le lautele, ae o le matagofie o fugalaau taʻitasi e faʻaleleia e le numera: o fugalaau e aofia uma ai le laau, e peiseai ua salalau solo i totonu o le togavao, faʻaopoopo i lenei faʻamaʻaloga. O le aoga sili o le fuga o le tino o lona foliga masani ma le 5 taamilosaga lapotopoto, lea e foliga mai e sola ese i se siosiolio, o se corolla laulau. O masini tetele, o mea manogi o le laau e fatuina ai se nofoaga tutotonu sili ona manaia, lea e mamao mai i se mea mamao e faigata ona faʻalavelave mo naʻo le na o le vaʻavaʻai i le gaʻo. E mālū, pupuu ma matagofie, e masani ona lanu samasama ma e matuā faʻatusatusa lava i le lanu o petals. O se manogi manaia manaia e sili atu pe itiiti foi le faalauiloaina i laau eseese (varietal igoa e masani lava ona tutusa ma lanu).

Taʻitaʻi sili i le fale

E faigata le taʻuina o le mea sili ona sili ona mamafa le tausiga o se fua tele o le totoina o fualaau mo mea i totonu. E le pei o ona tagata tauva, e le manaʻomia ai se taimi malolo malie ma le faʻamautuina o le vevela ma tulaga faapitoa ina ia faʻafiafia ai le matagofie o fugalaau. Ae o le tausiga o le laau e tatau lava ona maeʻa lelei. Mo vaʻavaʻa, e tatau ona faʻatautaia le maualuga o le palapala ile oneone, faia masani masani mo le faʻamamaina o le ea, mataʻituina o le vevela o mea o loʻo i totonu ma suʻesuʻega totoa. Faʻafitauli i le tausiga e masani ona taʻitaʻia ai i faʻamaʻi pipisi poʻo foliga o faʻamaʻi, faʻalavelave le lelei ma faʻaitiitia lona umi. Ae i le taimi lava e tasi, o le tausia o le viole Peresia o loo tumau pea le tulaga masani ma e le manaomia ai ni togafiti ma ni tulaga e le masani ai. Pau lava le mea e manaʻomia mai ia te oe o le tuʻuina atu lea o le laau i le gauai e manaʻomia ma aua nei galo e faʻatino faiga masani i se taimi talafeagai. Ma, o le mea moni, filifili le fuafuaga mo le galueaina lelei. Pe a fuafua e ola i fafo e avea o se mea aloaʻia, ia manatua o le fugalaau faifai pea o le a le mafai ona tauva ma le muamua (faatasi ai ma soʻo se tausiga, faigamalo taumalulu), o le a le toe faia le vavega o se vao vao e taamilo i fugalaau. Po o le tupuga atonu e le totogo. O le fuafuaga sili ona lelei mo le totoina o lenei lafumanu e tumau pea ona totoina i le mea moni e pei o le tele o le vaitau o le mafanafana, ma le laau na lafoina vave ina ua uma ona tupu. Ae i le taimi lava e tasi, e faigofie tele le faʻalauiloaina o le suia o le aganuu mo le isi tausaga o le a le tuua le galuega. Ae ui i lea, o le taimi pito i maualuga e mafai ona e fiafia ai i le mea e gata ai na o le 2 tausaga, mulimuli ane o le a leiloloa le lalelei.

Peresia violisa

O mea lelei, e pei o fua tele o fua o fualaau aina e mafai ona faʻaaogaina se tasi o fualaau aina, e aofia ai laau o photophilous. Ae e iai sona avanoa sili atu nai lo isi fugalaau i totonu - le faapalepale o le la. Talu ai ona o le tele o laʻau ma le faʻaleleia lelei e oʻo lava i nofoaga sili ona lelei, e gauai ai ezacum le susulu o le la, sei vagana ai vevela vevela i le aoauli i masina o le taumafanafana, e tatau ona puipuia ai laau. O le mea lea, o fenumeti sili ona lelei mo lenei aganuʻu na masani ona mafaufauina o le faamalama o le faamalama i saute, poʻo le pito i sisifo ma sasaʻe. I totonu o le malulu ma nofoaga e fetaui ma faamalama i matu, o le a le fuga tele lenei laau. Mo le tele o taimi i le vaitau o le vavao, e manaʻomia le tuʻuina atu o tulaga mausali, ae le o le suia o le malamalama, talu ai o le faʻaitiitia o le malamalama o le a aʻafia ai le tele o lau laau e fuga.

O le ezacum e fesootaʻi, poo le viole Peresia (Exacum affine). © floradania

Faʻamafanafana mafanafana

O lenei mea e manaomia ai le vevela o le ea. E leai se mea e manaʻomia mo le malulu poʻo isi tulaga faʻapitoa. E atiaʻe le sili atu i le vevela mai le 17 i le 20 tikeri Celsius, ae e fetaui lelei foi i le maualuga o le potu. O le vevela vevela e mafai ona tumau i le na o le ea. E talitonuina o lenei laau totō o le totoina o le ola e le faʻafeiloaʻi i soʻo maualuga pe maualalo. Mo le tele, e tusa lava pe e te tausia le laau i le taimi o le taumalulu, e le tatau ona e faatagaina le vevela e paʻu i lalo ifo o le 10 tikeri. E le gata i lea, afai e te manaʻo e te alu ese mo le tausaga e sosoo ai, ona tuʻuina atu lea i se tau malulu i le vevela pe a ma le 15 tikeri ma faʻamautinoa lelei le maualalo o le masini.

I soo se taimi o le tausaga, puipuia le laau mai suiga faafuaseʻi i le vevela. E taua le puipuia o nei laau toto mai le tafe mai o le ea vevela mai masini mumu, aemaise lava pe afai e faaauau pea le tupu i le tautoulu, pe a amata le taimi vevela. O le violet Persian e fiafia e faʻaalu i le ea fou, i luga o le faletalimalo, terrace poʻo i totonu foi o le togalaau. I totonu o ia nofoaga, o lenei laau e le gata ina maua ai le sili ona lelei o le vevela ma le moli, lea e faigata ona ausia i totonu o potu malolo, ae o le tasi o manaoga taua tele o le a faamalieina - maua le ea fou. A aunoa ma lea, e vave lava ona leiloa lana talosaga. O le fiafia tele e fiafia tele i le ea, aemaise lava i le taimi o le taumafanafana. Ae i le tausaga atoa, e tatau ona mautinoa le lelei o fefaʻatauaiga i le potu. O le mea moni, o le pailate lava ia e sili atu ona puipuia mai faʻamalosi malosi. O le gaoioi o le ea malulu e mafai ona mafua ai ona paʻu lau laau ma fugalaau.

Faʻasaina ma le faʻamafanafana

O le faʻamautuina o le faʻatulagaina o lenei laau e faʻatatau tonu lava i le fuga o le gaioiga, le alualu i luma ma le laasaga o vao. I le tautotogo ma le taumafanafana, ae maise lava pe afai e teuina i fafo atu o le vevela lelei, o le galuega autu a le tagata e tausia le fale e tatau ona tumau pea le susulu o le eleele palapala. E le mafai ona e taʻua le siliva o le laau e sili ona mama, ae e le tatau ona e faʻatagaina le masini vavalalata. E faʻapea foʻi le faʻatagaina o le faʻamaʻaina o le vai i totonu o le fagu, faʻateleina le vai inu e aunoa ma le puleaina o le tikeri o le faʻagogoina o le masini. O le faʻataʻitaʻiga lea e faia mo lenei tagata lelei pe a maeʻa le maualuga o le centimeters o palapala ile malo, ae o le paluga eleele o le a tumau pea susu i le ogatotonu. I le taumalulu, e faʻaitiitia le suavai e tusa ai ma le tuʻuina o le laau mo le taumalulu ma pe o le a le vevela o loʻo i ai, e tusa ai ma le suiga o le vevela o le masini. Ae e sili atu le faʻaauau pea ona taulai atu i le maualuga o le palapala o le palapala i totonu o le ulo. O le tulaga masani o taualumaga mo faʻalavelave e 2-3 taimi i le vaiaso i le taumafanafana. E mafai ona ola faʻamaʻi i totonu o koneteina ma faʻaleleia faʻavaivai.

O le ezacum e fesootaʻi, poo le viole Peresia (Exacum affine). © HEN-Magonza

E toetoe lava o laau totō uma e ola lelei, o le viole Peresia o le a fuga ma foliga sili atu, o le maualuga o le maualuga o le ea o loʻo maua ai. O le maualuga e le taliaina ai le potu vevela i le ea, ae i le taimi lava e tasi e le talafeagai le faia o ni lauʻeleʻele e tutusa lelei ma fualaau. Ona o le mea moni o le Persian violet ua faamalieina i le felafolafoaʻiina i aso taitasi o lālā, e mafai ona tupu le faʻalauteleina e tusa lava pe faʻalavelave faʻapitoa ma faʻaalia i totonu, faʻaaogaina i se tautua poo ni mea matagofie faʻapitoa e aunoa ma ni faʻatulagaga faaopoopo. Ioe, i autafa o le laau, e mafai ona e faʻapipiʻi se masini faʻapalapala pe tuu le fagu i luga o se fata ma ni masi e masani ona susu, pebbles poʻo le uamea lautele, tioata teuteu (o le pito i lalo o le koneteina e le paʻi i luga o le vai), ae le o se mea e tatau ai.

Fertilizers mo fafo

O le faʻatulagaina o le faʻatulagaina o le faʻaogaina mo le faʻaogaina e tutusa lelei ma le tulaga o lona atinaʻe. O luga o laei mo lenei laau e naʻo Mati e oo atu i Setema, pe a ma le 2 i le 3 taimi i le masina, e faʻaaoga ai faʻalaʻau faʻapitoa faʻaleleia mo le totoina o totonu o le fale poʻo le vevela lanu. Talu ai o le laau toto e matua malosi lona ola, o ofu e sili atu ona lelei e le lelei mo ia, o lea ia taumafai e faʻamalolo i le tele o le 10-14 aso. E le fiafia le tamaʻi tama i luga o laei ma fai ni fugalaʻau umi ma e fiafia i le faʻamalosi i totonu o se auala vai.

Faataua le teuteuina

O se tulaga taua mo le faatumauina o le matagofie o lau ma le ausiaina o le taimi sili ona umi o le taimi o le a fiafia ai le meaʻai ma le lautele o le faataapeapeina o le aveeseina o fugalaau fugalaau. E le tatau ona faatagaina lenei laau e amata ai fatuga o fatu pe afai e te manao e faamemelo i le matagofie o fugalaau seia oo i le tautotogo.

O le teuteuga e pei ona i ai, ona o le malosi o le faʻalauteleina o mea faʻasili, e masani lava e le manaʻomia. Na o le pau lava ia o laau e teuina i le tausaga na sosoo ai ma tuua ai mo le taumalulu. I lenei tulaga, i le taimi lava e uma ai le fugalaau, i le amataga o le faataamilosaga vevesi, e tatau ona teuteu malosi i pulumu pupuu ma tuu atu i latou i tulaga taumalulu. Faʻaauau le teuteuina i le tautotogo e le toe manaʻomia.

Suiga ma sui

O le fuafuaga mo le totoina o le laau e fuafua saʻo pe e te manaʻomia le faʻaaogaina o mea uma. Afai e te fuafua e tiai ese loa pe a uma ona tupu, ona e le popole ai lea i soo se faigata i le suia o le mea e fai ma le gafatia. Ae afai e te fuafua e taumafai e teu le laau ma toe faʻafouina, ona faʻatusatusaina lea o le fuafuaga mo le totoina o laau e pei o le tele o laau i totonu.

E tatau ona toe suia i le amataga o le tautotogo, ma suia le sui o le laau ma se mea fou ma ia tuuina atu i le lautele, mea maualalo ma se pusa malosi o le alavai i le pito i lalo. Mo le faʻaoga, e tatau ona filifilia ma le faaeteete le sui. O le a ia lagona le lelei i na o mea faʻapitoa i le eleele ma ni uiga faʻamaʻalo pe pisapisao, o le paleni o le pH mai le 5.0 i le 7.0. O le mea e sili ona lelei o le faʻafefiloi e faʻavae i luga o le eleele laʻau ma le faʻaopoopoga o le tolu taimi e itiiti ai le oneone ma eleele palapala. Ae e mafai ona faʻaaogaina mo meaʻai ma se mea faʻapitoa e faʻatautaia mo laau totō teuteu. O le uiga autu o le palapala ma tumau pea le ola i luga o le ea, o le mea lea e lelei ai le faʻaleleia atili o mea taua e ala i le faaopoopo o le perlite poʻo le peat. I le taimi o le gafa, e tatau ona togafitia aʻa o le laau i se tulaga lelei e mafai ai, aveeseina na o le eleele saoloto ma le faapipiiina o le laau aʻo tausisia pea le tulaga tutusa o le ulu.

A maeʻa ona totoina, o le viole Peresia o le a manaʻomia le faʻaleleia atili o le ea ma sili atu ona faʻaleleia e faʻavavevave ai le faʻafetaui. O lenei laau e tatau ona puipuia mai le susulu o le la i nai vaiaso muamua.

O le ezacum e fesootaʻi, poo le viole Peresia (Exacum affine). © 澎湖 小 雲雀

Maʻi ma faʻamaʻi

O Exacums e fiafia i meaola faʻasaga i totonu o loʻo ola i lenei laau totō faʻalelei i le itiiti ifo o le solia o le tausiga ma le sese o filifiliga o tulaga tuputupu aʻe.O le mafuaaga e aʻafia ai laau toto i le apogaleveleve, aphids poʻo mealybugs o taimi uma lava e sese ai le tausiga, ae maise lava, e le lava le maualuga o le vevela o le ea ma le faʻaogaina o le vai.

Fofo masani i le tuputupu ae o le ulu:

  • lanu samasama o laulaau i le taimi e tafe ai le eleele;
  • afu fugalaau fuga, pupula mata ma pauu i le maualalo maualalo;
  • faʻamaina o vine ma se eseesega o le vevela malosi;
  • faʻamaina o fugalaau ma lo latou vave faʻavalea ma le faʻamago atoatoa o le meaʻai i se ulo;
  • laʻau pau i le maualalo o le suavai.

Faʻaauau le faʻaleleia

O mea lelei, e pei o le tele o le mafanafana ma mea lelei e talafeagai mo le galueaina o le aganuu, e faigofie lava ona faʻaleleia e auala o le vegetative. Ae afai e manaʻo ai, e mafai ona e fua tele laau mai fatu.

Lauina o fatu

O fatu e sili atu e tatau ona totoina i le faaiuga o le tautoulu, ia Iuni poʻo Fepuari, i se mea e talafeagai mo lenei seleselega, e le tanumia i totonu o le palapala, ae faʻalautele solo i luga o se mea e faʻamamaina ma faʻafefiloi ma ufiufi i se ata tifaga poʻo se tioata i luga. O le faamasaniga e manaʻomia ai le mausali o le palapala ile eleele, faamalolo i aso taitasi ma malamalama lelei. I le averesi, o le faagasologa o le totoina o laau e tusa ma le lua vaiaso.

I le taimi lava e te vaʻai atu ai o tupu mai talavou, e tatau ona e aveeseina le tioata poʻo le ata. O laau toto e ola seia oʻo i le lua lona lua o laʻau moni ma se maualuga o le 5 cm faʻaali, ona toe totoina lea i totonu ole ipu. Pe a faʻasalalau i le taimi saʻo, e fuga mai i fafo i le isi taumafanafana.

O le ezacum e fesootaʻi, poo le viole Peresia (Exacum affine). © Carl Lewis

Tipiina o le fale

Ae o se auala e sili atu ona lauiloa o le faʻalauteleina o tala o le vaʻaia. Mo le mauaina o se fale fou, ua lava lea e vavae ese ai le picical shoot, ma totoe ai le 3 internodes i luga. E ala i le aveeseina o paʻu pito i lalo o laulaʻau, e mafai ona mauaʻa i le palapala ma i totonu o le vai e aunoa ma togafitiga faʻamalosi toto. O le faagasologa o le togafitiga e le sili atu i le 2 vaiaso, ma e oo foi i pupuʻu ma tumutumu ma fugalaau e mafai ona fausia aʻa.

O se auala sili lea ona faigofie mo i latou e le o fuafua e faʻasao le vao vao, ma, a uma ona tupu, faʻapipiʻi vavae ese mai ia mea e maua ai ni faʻataʻitaʻiga fou o le a suia ai le laau tuai. O le mea lea, o tausaga uma o le ae fiafia i fua tutusa e tasi e aunoa ma le tele o taumafaiga. O le taimi o le tipiina o meaʻai e sili ona taua: e sili ona vavae ese le tipi i le amataga o le tautotogo, ma tuʻu ai le tina mo le taumalulu, ae mafai ona e tipiina i isi taimi.