Fugalaau

Faʻataʻitaʻiga mo se tagata fai togavalea

O le totoina o laau e fetaui lelei ma le manatu o se togavao "paie". Latou te le mautonu, e le afaina ai le tausiga, e mafai ona foia i se mea, e foliga mai, e le o aoga muamua. E tutusa lelei laʻau matagofie ma fugalaau o se maliega manaia mo laau totő e mafai ona e "toto ma galo." O le mea moni, e mafai ona fai mai latou te tutupu ae i latou lava, ae le o mea uma lava, ae o lo latou vaivai e faʻamalosia ai ona tapulaa. Ae e tele ituaiga o mea e mafai ai ona e faia ni faʻailoga matagofie vavave, faʻafaigofie le tausiga o le togalaau atoa.

Faatoaga togalaau

Ram, keys, primroses - aua le igoa e pei o le primroses matagofie, ona o lenei mea o le a le aveesea ai lo latou lalelei ma le matagofie. Toto, o lona tupuaga ua siosiomia e tu masani ma tala, e le alu ese lava. Ma o le manatu e le faapea o le mea muamua o se tasi lea o le muamua e aliali mai i le vaaiga o le togalaau, fiafia i le tele o lanu i le faaiuga o Aperila ma le amataga o Me, e oo lava i itulagi ma ogaoga malo. O le mea muamua e ese le eseesega, ae i le taimi lava e tasi o loʻo faʻaalia ai se tagata ofoofogia i le natura.

Mai le sili atu ma le ono selau ituaiga o meaola muamua, lea e maua i le toetoe o konetineta uma ma i vaʻaia eseese, e tusa ma le ono ituaiga o meaola muamua e lauiloa o ni mea teuteu. Ae o laau toto i aso nei ua amata ona le maalofia: o le a toso mai i fafo mai le "maketi" e ituaiga eseese ma ituaiga, e masani lava e le o iloa, na mafai ona mitamita i uiga matagofie o le tuputupu ae ma le faaleleia o foliga o fugalaau taitasi ma mea e le maua. Afai o loʻo e suʻe laau totō o le a fesoasoani ia te oe e faia se togalaau e manaʻomia ai sina tausiga laitiiti, ona tatau lea ona e faʻafofoga muamua i mea uma e le o ni ituaiga faʻalelei, ae o ituaiga primroses - o le mea sili ona faigata, le faʻaleagaina ma le mea e le masani ai.

O mea uma lava o le primroses e matua faʻapitoa ma e faigofie lava ona iloagofie e tusa lava pe tele se ituaiga o meaola i le togalaau fugalaau. Ae ui i lea, e tele mea e sili atu ona taatele i togalaau primroses.

Muamua, o laʻau muamua e toetoe lava o taimi uma e tu i fafo atu i soʻo se talaʻaga. Atonu latou te fesuisuiai i foliga, ae e tatau ona aoina i totonu o se ripal basal, e sili ona lanu meamata, e sili atu le manogi nai lo le tele o meaʻai ma le uiga ese.

Lona lua, o fugalaau e aoina mai i faʻaogaina o ituaiga eseese o loʻo faigofie foi ona iloa e le ituaiga o petals ma le lanu susulu ma le "mata".

Primrose vulgaris 'Carrigdale'

16 ituaiga o primroses e tatau ona e gauai i ai pe a fatuina se togalaau e aunoa ma se afaina

Faʻasologa masani (Primula vulgaris) o se laau totino o ona foliga e masani ai le tele o fai togalaau. Oval, vevety, susulu e oʻo atu i le 25 cm le umi e aoina i ni tafaoga ma se vaega e puipuia mo le taumalulu. O popo e oo i le 20 cm le maualuga e faapaleina i fugalaau e tasi ma le lautele e oʻo i le 4 cm. Faatasi ai ma se malamalama faigofie samasama pe lanu paepae ma se fasi lanu viole, e maua ai le telefoni, semi-double ma eseese ituaiga eseese. I le lelei o le tau, o lenei meaola e fuga tele, e toetoe lava a poloka le laʻau ma fugalaau, ma e mafai ona toe olaola.

Faʻavae maualuga (Primula elatior) - o se tasi o primroses aupito sili ona manaia ma le faʻalelei ma se faʻaogaina o le faamalu. E le o se mea na tupu na avea ai o ia ma se mea e sili ona fiafia i ai togalaau aina ma togafiti masani "vao": o le sili lea o le toleniga o le lamala ma le ofoofogia o le faigata, o le maualuga maualuga o se mea e sili ona mataʻutia. O ona laʻau e faʻaloloa-oval, e oo atu i le 20 cm le umi, e aoina i totonu o se fale matagofie. O ponunuka e oo i le 35 cm le maualuga ua faapaleina i se fugalaau manogi lona lua, e faʻalaʻi i lona itu, teuteuina i se malamalama malamalama po o se vaega lanu.

Faʻasolosolo piniki (Primula rosea) o se isi laumei lanu-lanu lea e ulufale mai i le vaaiga i le taimi tonu lava talu mai uluaʻi amataga i le afa muamua o Me. O ituaiga meaola ia e mafai ona faʻafetaui i tulaga e le gata i auvai o vaituloto poʻo vaitafe. E ese mai i le 1 cm le lautele, e sili atu i le 1 le inisi le lautele, e sili atu nai lo le 1 cm le lautele, e toetoe lava a le mafai ona vaaia i le amataga o le ola ae tuputupu aʻe ma le tuputupu ae, o lona umi e oʻo i le 15 cm i le pito o le fuga. Naʻo le maea o le fugalaau e tupu tele ai le rosette laulaau, ma le maofa i lau ovalu faʻafefeteina, suiga o lanu mai le apamemea e paʻu lanumeamata.

Le amataga o le tautotogo (Primula veris) e le o lalo ifo i le matagofie i faamaluga o faʻaletonu i soo se tauva. E le o se mea e sili ona mataʻutia, ae o meaola aupito sili ona itiiti o le mea aupito sili lea ona faigata i tulaga o le taofia. O lona aoga sili lava e manatu o le vave fuga mai, lea e amata moni lava pe a uma ona paʻu le kiona. O laulaau e ese, matagofie, mafiafia, e oo atu i le 20 cm le umi. O fugalaau e le masani ai, ma o loo i ai se uila malamalama ma ni fatu o foliga o le corolla, ua aoina i pulutala e aunoa ma se tasi. O le lanu o lanu e aofia ai ata lafoia o kulimi ma piniki piniki. O lenei togalaau o se vailaʻau taua tele ma e mafai ona maua mai (o ona laulaau e mafai ona faaopoopo i salati).

Faʻavae maualuga (Primula elatior)

Faʻasolo i le piniki (Primula rosea).

Spring primrose (Primula veris)

Uluaʻi taliga (Primula auricula), ua lauiloa foi e pei o se solo, e pei o ituaiga uma o meaola e maua mai i luga o lona faavae - o se vaaiga matagofie i le vaeluaga o le lanu pogisa e oo atu i le 20 cm le umi ma fugalaau e oo atu i le 3 cm, e lauiloa mo ituaiga eseese o lanu: e pei o se tulafono, ni lanu eseese e fa, ma o mata lanu mata samasama ua tuufaatasia ma ata matagofie uma o le lanu lanu. E ui lava i le mea moni o ana fugalaau e aoina foi i faamalu, mai se mamao latou te foliga mai o loʻo tulaʻi mai i le va o vaomatua. O lenei fugalaau e fuga mai i le amataga po o le ogatotonu o Mei.

Primrose Alpine (Primula alpicola) o se tasi lea o laʻau sili ona matagofie i racemose inflorescences. Ole laʻau o le oval, pe tusa ma le 10 cm futu laititi e iai se laʻau lelei e suia pe a faʻatupuina e le laau ni limuncles ile mita mita ma fugalaau e oʻo i le 4 cm le lautele. O fugalaau e valiina i se lanu violē, lanu samasama poʻo le lilac corolla. O lenei laau e matua ofo lava i lona suamalie, manogi manogi.

Primula Sikkim (Primula sikkimensis) o loʻo faʻapipiʻi ai foʻi ni pulumu inflorescence. E fuga mai i le ogatotonu o le taumafanafana, i le faaiuga o Iuni ma le amataga o Iulai, e ofoina atu e faaopoopo i ai lona paʻi, ae susulu i le malosi o le fugaina o perennials ma le amataga o le fugalaau o roses. O le laau e le o se mea e tupuga mai ai, o se mea faigata mo primroses, e foliga mai e matagofie i mea uma: e le gata e ala i lona sikuea-mea faʻamalosi, e faʻaputuina i luga o laʻau e pei o le maualuga, o laʻau, ma le tolu-senetimita peduncles, i le pito i luga o loʻo i ai le tele o pito o lanu samasama samasama i umbrellas fugalaau.

Primrose auricula (Primula auricula)

Primula alpine (Primula alpicola).

Primrose Sikkim (Primula sikkimensis)

Primrose Florinda (Primula florindae) - o se logo mataʻutia matagofie ma se foliga laumei, ua manatu o se ituaiga e tuai ona fuga, fugalaau mulimuli, ae o lenei faamatalaga e le o se mea moni: florinda ua fuga mai mai le ogatotonu o Iuni, ae o fugalaau mulimuli na tumau ai ia Aokuso. E le pei o Sikkim primrose, o le laau e ufiufi paʻu lanu samasama vaivai. O ponuncles maualuga e maualuga atu i le 1 m ua faapaleina i le faamalu o laumei mai le samasama lanu samasama, fugalaau e pei o le logo. O lau e tele, susulu, e le masani ai.

Faʻasalaga muamua (Primula capitata) - o se tasi o laau totino, o foliga vaaia e faigofie ona mate i le igoa. O fugalaau e pei o logo o le lilac e aoina mai i popo e le masani ai o polotini, ma o le paʻu paʻu e ufiufi ai le laau atoa ua na o le faamamafaina o le umi o laulaau, peduncles ma buds.

Fine-nifo primrose (Primula denticulata) o le a apili atu i tagata faʻapolopolo o capitate primrose. O ona foliga e pei o le fugalaau e foliga mai i le fefiloi, teuteuga matagofie matagofie o fugalaau, fugalaau, vaega o le laufanua, ma laulaau mai se rosette faapipii pe a uma ona ola le tupu i le 40 cm le umi, e matua ese lava le eseesega ma o latou tuaoi. Ae peitai, o le mea pito sili ona matagofie i totonu o le laau e le o ni lanu susulu, ae o ni polo lanu violē, lilac poo ni paʻepaʻe paʻepaʻe, lea e toetoe lava a taoto i luga o le eleele, ona faasolosolo malie ai lea i le maualuga o le 25 cm i luga o le tuputupu aʻe.

Primula florindae (Primula florindae).

Faʻasalaga muamua (Primula capitata).

Faʻamatalaga lelei (Primula denticulata).

Primrose Bull (Primula bulleyana) - o se tasi o ituaiga sili ona le masani ai o primroses. O le candelabrum primrose lenei ma lau laʻau lapopoa, pe tusa ma le 40 cm le umi, ma e toetoe lava a tutusa i le lautele, e mate mo le taumalulu. Yellow-orange flowers with a diameter of about 2 cm ua aoina i luga o le telefoni ma tulaʻi i le afa mita le maualuga. O lenei fugalaau susulu e fuga mai ia Iuni-Iulai, e masani ona tuputupu aʻe e pei o se lua, e suia e le totoina o ia lava.

Primula Viale (Primula vialii), po o le amataina o le tosoke amata ona fuga mai ia Iuni-Iulai. Ae le o se vaitau o le taumafanafana e manaia tele i lenei laau, ae o ona foliga vaaia uiga ese. O le mea moni, o lenei mea muamua e le tutusa uma ma le muamua. I le ogatotonu ole laʻau, o laulaʻau lanu ma lanu lanumoana e faʻaalia i le faaiuga o Me, ma o le fugalaau e le tele naua, ae o iinei foi e faʻaalia lelei ai le matagofie o le laau. Faʻafouina le faʻaaogaina o meaʻai-sultans e oo atu i le 7 cm le maualuga ma le lanu mumu ma fugalalalalalalo i lalo e pei o pyramid matagofie. O lenei ituaiga o meaola e fai ma faafitauli i le vaipanoa ma le vevesi, ae o le totoina o laau toto i totonu o le kamupani ma le mafaufauina o le fatuina e sui ai laau totino, o lenei mea muamua o le a fetaui lelei i le manatu o se "lazy" garden e sili atu nai lo le tele "ours" primrose.

Iapani muamua (Primula japonica) e mafai foi ona mitamita i le le faʻavasegaina o fugalaau. O lenei meaola e fuga mai ia Iuni, e pei o le pikiina o se galu o fua o vao. O laulaau o le laau e tele, e leai se mea e tasi, e aoina, i se lalelei matagofie, ae e le malie. Ae o le candelabra o ona faʻaogaina o loʻo faʻavave. O fuga o le fugalaau poʻo fugalaau paʻepaʻe e tusa ma le 2 cm le faʻamalosi e ola i luga o le afa mita peduncles.

Primula bulley (Primula bulleyana).

Primula vial (Primula vialii).

Primrose Iapani (Primula japonica).

Primula Voronova (Primula woronowii) e fuga mai i le amataga o le amataga o le tautotogo, e aoga le faʻamausaliina o kiona mulimuli mulimuli. Laititi ma matua agavaivai, e le o se mea e ofo ai i le faʻalauiloa o peti lilac i le ogatotonu ma se lanu samasama lanu samasama, lauulu ma palasi lau e foliga mai e sili ona pele i le tautotogo.

Primrose Iulia (Primula juliae) - o se tasi o ituaiga o le vave fuga o le fugalaau, e masani ona tulaʻi i luga o le vaaiga o le togalaau i le faaiuga o Aperila, o se amataga o le punavai muamua ma le Voronov. Ae na avea o ia ma taʻutaʻua, muamua lava, mo lona faʻaletonu ma le faapalepale faapalepale. O laulaau e ese mai, malamalama, saofaʻi i luga o pala i luga o petioles. O fugalaau e foliga mai tetele ma le ofoofogia, e oo atu i le 3 cm le lautele, latou te faaali atu se pito loloto i luga o petals ma se masini umi umi. O lenei fugalaau e fuga i luma o laulaau ua fuga, e masani ona mafai ona vaivai le toe toto. O le lanu o lanu e mai le lanu viole ma le lilac i le paepae, mumu, lanu samasama o ata uma.

Malosiaga eletise (Primula farinosa) faʻamolemole faʻapupula i le tautotogo. O lenei mea muamua e leai ni lau lapopoa, e na o le 5 cm le uumi, ae o loo aoina i le tele o lapisi ma e ufiufi i se paʻu vevela mafiafia. O ponuncles e oo atu i le 20 cm le maualuga ma fugalaau lanumoana-lalac lanumoana ma se lanu paʻepaʻe i mea e le mautonu e foliga mai e leai se aoga. O lenei ituaiga o meaola o le a faateʻia ai oe e le gata i ona uiga, ae faʻapea foʻi ma le faʻasaoina o lau seia oʻo i le taumalulu ma oʻo lava i le tautotogo i lalo o le kiona. Ae o lenei primrose e puupuu lava lona ola.

Primula Voronova (Primula woronowii).

Primrose Julia (Primula juliae).

Mealy primrose (Primula farinosa).

O le parakalafa faifai pea o primroses le lelei i totonu o le togalaau

E oo lava i na o nei peleni le lelei i primroses, e mafai ona e fatuina se tafaoga atoa o le alualu i luma o le fugalaau, lea o le a aofia ai le taimi atoa o togavao e amata mai ia Aperila e oo i le faaiuga o le taumafanafana. O le parakalafa muamua e tatalaina i le tautotogo o le tautotogo, e oo atu i le faaiuga o Aperila, Voronova, Julia ma le maualuga maualuga e auai i ai, ia Me o le relay e alu i le piniki, taliga ma le masani ai o primroses, ma i le faaiuga o le masina eleelea eleelea e suia uma lona mafaufau i ia lava. Na o Iuni lava o le amataga o Iapani o le a susulu atu i le matagofie o mea leaga, ma ia Iulai, o le a latou auai foi i le amataga o Viale, Florinda ma Sikkim, ma o le a fiafia le amataga o Florinda seia oo i le ogatotonu o Aokuso.

E ala i avanoa o le faʻaaogaina o nei ituaiga o togalaau i le teuteuga o le togalaau latou te matua leai lava. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e faʻaaogaina avanoa masani mo le tuʻufaʻatasia o ituaiga tagata muamua:

  1. o le a maua ai e primaries o Voronov ma Iulia se nofoaga i fefaʻatauaʻiga, tuaoi, i le pito i luma o togalaau, i luga o mauga maumaututu ma e oʻo lava i rockeries;
  2. muamua Iapani, Sikkim ma Florinda o le a sili ona teuteuina o vaituloto ma vai vai - vaituloto, vaitafe, ma isi mea faapena, faapea ma moega gaogao ma nofoaga maualuluga;
  3. o le a leai se mea e leiloloa i totonu o soʻo se fugalaau fugalaau i totonu o le kamupani o vao ma fualaau faiva;
  4. O le amataga o le tautotogo o le a fiafia e fausia ni lanu lanu i luga o le mutia.

Faʻasolo i le togalaau.

Ae e mafai ona faʻaaogaina muamua le mea e le gata e pei ona faʻamatalaina i luga. O le a latou maua se nofoaga i luga o le mutia, ma i le taufaʻasese po o le faʻafefiloi, e faia ai ni faʻailoga lanu, i tafatafa, e mafai ona totoina e avea o se mea e teu ai mea totino, o mea e 'ai, "mea" ma fua, ma faʻaaogaina foi pei o ni mea totō.

O fea ma pe faʻapefea ona e faʻaoga muamua, o le mea autu o le manatuaina o le a sili atu le faigofie ona tutupu i latou, o le tele o vaega e te tuʻuina. O le manatu e le na o lena mea e sili ona fiafia i ai e matua fetaui lelei - e leai se eleele saoloto i le va o atunuʻu. E ala i le tuʻuina o primroses i vaega o le 5-7 laau, o le ae maua ai se vaega susulu e manaʻomia ai le leai o se tausiga ma le gauai, ma o le a faʻaalia ai le matagofie o le le gata o le ola aʻe, ae o laʻau foi o nei laau toto.

Mo se "laoa" togalaau, e taua le filifilia o le saʻo mo primroses ma paaga, ona o le totoina o laau e sili ona mataʻina o le a le faafaigofieina le tausiga o le tuufaatasiga atoa. E lelei meaʻai ile laʻau laiti-riki ma pamu e le manaʻomia ona eliina, e ola e aunoa ma se tausiga - muscari, nonototra daffodils, ma isi mea faapena, violets ma saxifrages, cereals, irises, host, ferns ma rogers.

Vaega o le tausia o mamoe le lelei

O le tausiga o le primrose e matua faigofie lava. O nei laau totino e naʻo sina mea e manaʻomia:

  1. Toto ma vavae ese le palapala pe sui uma ia nofoaga faʻatoʻaga ile mulumuluina ole palapala (e mafai foi ona e faʻaaogaina eleele eleelea masani e tusa ma le 3 cm le maualuga).
  2. Faʻasaga pe a totō ile eleele matutu poʻo se nofoaga lalelei i se lamala.
  3. Laʻei pito i luga i le amataga o le tautotogo, pe afai ei ai le taimi ma le manaʻoga - tolu taimi i le vaitau (pe a uma le kiona, pe a uma 2-3 vaiaso ma Iulai-Aokuso).
  4. Vaeluaina o vao ile 3-4 tausaga.
  5. Nofoaga mo le taumalulu ma se laulau o lau vevela e puipuia mai taimi e le kiona ma le vevela o le vevela (faʻaputu i le 10 cm).
Fualaau eseese o ituaiga eseese

O le filifiliga sao o tuutuuga o se faʻamaoniga o le manuia

Ina ia mafai ai ona avea le avea o ni laau totō mo tagata paie, latou te fetaui i le mataupu o se taimi talafeagai e faasaoina ai ma fatuina ni tuufaatasiga e manaomia ai le leai o se tausiga, mo i latou e tatau ona e filifilia ma le faaeteete ia tulaga tuputupu ae.

Muamua lava, e le tatau ona galo ia i tatou o mea uma o loʻo taʻua i luga e le o ni faʻataʻitaʻiga alofa-agaalofa, ae o le malulu-faapalepale, ma le faʻafiafiaina o le susu. Mo primroses i totonu o le togalaau, soʻo se lauʻeleʻele malulu, lauʻeleʻele faʻasalalau ma fou, lauʻeleʻele ile palapala (raw - na o ituaiga o loʻo faʻaaoga i le mamanu o le faatanoa) o le a avea ma nofoaga lelei. E mafai ona tupu le pala i le la, ae na o le pau lava pe afai e te le manaʻo e fatuina se togalaau faʻatau fuafua lelei.A uma mea uma, o le susulu atu o le malamalama, o le tele foi lea o le tatau ona suavai le laau, o le a totogo moni i se mea o aso ma o le a le teuteu le lau laau fugalaau po o le togalaau, o lona uiga o lo latou matagofie moni o le a le faaalia atoatoa. O le a tatau ona faʻatali seʻi oʻo ina toe avea le mea muamua ma se teuteuga o le 'upega tafaʻilagi seia oʻo i le tautoulu, pe a toe tupu le laulaʻau ma, i lalo o tulaga lelei o le tau, e mafai e le tasi ona faʻalagolago i fua o le fugalaau. Ae afai e te totoina le popo i totonu o le paolo, mo se faataitaiga, i lalo o laʻau ma laau talatala, o le a foliga lelei mai le amataga seia oo i le faaiuga o le togalaau.

E sili le lelei o le faʻalogo atili i le lelei o le palapala. O le palapala e tatau ona lafoaʻi ma palasi, ae le o se malamalama tele. Mo primroses, mamafa ma faʻamaonia poʻo le le mafai ona faʻaaogaina vai palapala - e le o le oneone poʻo oneone oneone e aunoa ma se faʻaleleia atili - o le a le aoga. Ae o loams ma sandstones, aemaise lava pe afai e faaopoopo atu i ai ma isi mea faʻaleleia ma faʻaleleia muamua aʻo leʻi totoina, e lelei mo mea muamua.