O le togalaau

Puipuia o laau mai le aufailaʻau

O se tasi o ituaiga ogaoga o le faaleagaina o le laupepa o laau totino o le faaleagaina lea e mafua mai i le tele o laʻau moa ma moths, po o le au faila. O tamaʻitaʻi o nei mea faʻavevela ua faʻaauupegaina ma se faʻamaonia, ma latou tuʻi ai le laau e suʻe ai meaai poʻo fua o fua.

O meaola faalavela lava latou e lanu samasama-lanu paʻepaʻe pe lanu enaena 2-3 mm le umi. O nei meaʻai e lalagaina i luga o laulaʻau fuaitau masani mo ni nai aso, ona latou toso ai lea i totonu o laulaau poʻo o latou luga.

Honeysuckle o loʻo aʻafia e le tagata faila. © Krzysztof Ziarnek

O le laʻasaga pupula e amata mai i le 8 i le 14 aso, ona oʻo mai ai lea o se iniseti matua. I le aotelega, o le atinaʻeina o se iniseti matua mai se fuamoa e naʻo le tolu vaiaso.

Tina fafine, tosoina le pepa o le laulaau, e mafai ona tuʻuina atu faʻamaʻi o faʻamaʻi faʻamaʻi, mo se faʻataʻitaʻiga, e pei o mosaic viruses o le soya, tapaa, seleni ma le siloni.

Faailoga o faʻaleagaga faʻatoʻaga faʻatasi ai ma le au faila

Faʻalagolago i le ituaiga o tagata e faʻaaogaina meaʻai, o fuainumera e goto i ni vaega e mafai ona maua i le pito i lalo poʻo le pito i luga o lau. O le tele o ituaiga meaola e faʻapitoa i nisi o laau totō; Latou te afaina ai laau teuteu, fualaau faisua ma laau afu.

O le faailoga muamua o le leona o se tamai fusi i luga o laulaau - o faailoga masi na tuua e tamaitai.

O le anufe moth i se itu e lua-itu na ufiufi ai loʻu (Cameraria ohridella). © Georg Slickers

Auala e feutagaʻi ai ma le au faila

Auala e faʻaaogaina ai laʻau moa ma moa i vaega eseese o le atinaʻeina o nei iniseti e ese.

Ua faʻaumatia maunu faʻamaʻi faʻamaʻi. Larvae e tele fili masani. O le mea lenei o le au faimalaga o latou lafoina o latou fua i totonu o vaega o le au faiva. Ae ui i lea, e mafai ona faʻaaogaina ma le saʻo ma faʻamoemoe i na o greenhouses. Faʻaleleia lelei ma faʻaauau pea le totoina o laau totō ma soʻo o loʻo aofia ai fiva feverfew.

O le ata (tulaga mulimuli o le atinaʻe) o le au fai paaga e mafai ona maua i le faʻaaogaina o laupapa laumei poʻo oloa e aofia ai le fiva vevela. E tatau ona manatua e vave lava ona teteʻe le au faiva i vailaau vailaau uma.

Faʻalogo! Pyrenerum pepe iniseti e matua le lelei. A e galulue faʻatasi ma i latou, ia ofuina totigilima ma masini e puipui ai ou foliga! Silasila i le taeao po o le afiafi pe a le malolosi tagata ita e pei o tamaʻitaʻi po o tagata faimalaga. Aua le latalata i vai.

O se lau laau fafagaina e aʻafia i le moa. © Georg Slickers

Metotia masani o tauiviga

Aveese laupepa afaina. Siaki pe afai ua vaʻaia e laau laau ma faailoga o punoga. 'Oti ma faʻaumatia laulaau.

Ufiufi ma se ie e leʻi lalagaina. Tui fualaau faisua ma fugalaau i lalo o se ie e le o lalagaina ina ia le mafai e le au moa ona tuu o latou fua i luga o latou.

Suauu i le suāuʻu puna. Suauu e mafai ona faʻaaoga mo na o laau toto ma laʻau malolosi.

Tuʻu atu le au faimalaga i totonu o le fale. E mafai ona e mauaina i totonu o fale faʻapitoa mo tagata fai togalaau.

Malosiaga o le Pulea o le Insecticide

Afai e maua se laʻau moa po o le moth, e le mafai ona faʻaaoga vave iniseti. Faʻaaogaina na o le mea e sili atu ona mamafa le faatoilaloina. Faʻaaogaina faʻamalosi oloa o loʻo i ai feverfew. Ae ui i lea, o le pulupuluina o le a faia i ni nai taimi i se laina. Silasila mai le lima i le ono taimi ma se vaeluaga o le tolu i le lima aso.

Lafu ma moth e oti pe a uma le masi. Ae ui i lea, o latou laʻau e sili atu ona faigata. Ole televave e masani ona leai se aoga i le pupae ona o nisi o meaola o le vasega e faia i le eleele. O nisi manuia ma ni tiga matuia e aumaia ai le palapala i oloa pyrethrum.

Laʻau afaina

Fualaau aina:

  • Cherry, Pear - Tigā: o laʻau moa ma moth o loʻo tuʻuina atu i tua ia latou fua mai le lanu mumu i le enaena. Fesoasoani: aveese fasi lau e aafia ai; tautau ata lanu samasama mo le puʻeina o le au faipisinisi.
  • Apple Tree - Symptoms: laʻau moa ma moths latou te tuʻuina atu i tua ia latou fuainumera o laumei, lapotopoto ma faʻavave foliga. Fesoasoani: aveese fasi lau e aafia ai; tautau ata lanu samasama mo le puʻeina o le au faipisinisi.
Faʻaiʻuga o le toilalo a se tagata e galue i luga o se tamato

Laʻau:

  • Rhododendron - Faʻaʻailoga: ala o le vaivai o laulaʻau e ala i ni anufe lanumeamata-lanumeamata o se moth azalea, e oʻo ile 1 cm le umi. Fesoasoani: aveese fasi lau e aafia ai; sulu i feverfew; tautau faʻamau samasama.
  • Holly Holly - Faailoga: o laʻau moa laʻau o loʻo tuʻuina atu ai puno points i lau; fuainumera o loʻo totoe mai vaega. Fesoasoani: aveese fasi lau e aafia ai; sulu i le suauu o le tautotogo; tautau faʻamau samasama.
  • Rose - Faailoga: moli pupula mai vavae ma le vevela o fualaʻau na gaogao i laulaʻau e ala ile miti miti miti. Fesoasoani: faʻaaoga itulau e aʻafia e le aunoa; sulu i feverfew; tautau faʻamau samasama.

Fugalaau:

  • Zinnia - Faʻailoga: laʻau moa laʻau e tuʻu ai le laumei moli mataʻitusi po o fasi laulaau i lau.
  • Chrysanthemum - Faailoga: O laʻau laʻau e alu ese ai le malamalama, malosi malosi le vevela, fuaina i luga o lau.
  • Violets - Faailoga: o laʻau papaʻe ma fasi pepa gaʻo e aliali i luga o laulaʻau.

Fesoasoani: faʻaauau ona fufulu fasi laʻau e aʻafia, faʻamalolo ma se sauniuniga e aofia ai pyrethrum.

Serpentine mine caterpillar. © dhobern

Fualaau faisua:

  • Salati - Faʻaʻailoga: o le mea e sili ona paʻu ma le faʻaogaina o fuaitau o loʻo faʻaalia i laulaau e mafua mai i le faʻaleagaina e ala i le faʻaleleia o lago e faʻaalia i lau.
  • Tomato - Faʻaʻailoga: togitogi papaʻe ma ni fasipepa na valiina i luga o lau.
  • Kukama - Faailoga: i luga o laulaau e foliga mai papaʻe papaʻe mai pusa ma ala o le feʻaveaʻiina e lago e foliga mai o le gaioiga.

Fesoasoani: tuu atu le au faimalaga i totonu o le fale kiona; tautau faʻamau samasama.