O le togalaau

Fuga o le taneta Toto ma tausi i le malae Vaʻa mai fatu Laʻau i le totogo totogo

Tuputupuina lyatris mai fatu Pe a toto le lyatris i le ata avanoa

O Liatris (lat. Liatris) o le vao lauiloa o le aiga Asteraceae. I totonu o le natura natura e nonofo i Mekisiko, North America, le Bahamas.

O le aʻa o le tino. O le aʻa e malosi, saʻo, o le maualuga o le laau e tusa ma le 1 m. O laina e laina i laina faʻamaufaʻailogaina, fuafua lelei pe aoina i whorls.

O tagata o le lyatris ei ai igoa tauvalaau laiti: o se fetu susulu, o se fulufulu fiafia, o se laulau laulaufaiva.

Pe a tupu le Liatris

O le fuga o le lyatris o se mea ofoofogia matagofie, muamua ma susulu. O le taimi vavalalata o loʻo i totonu o masina o le taumafanafana. E umi (pe tusa ma le 40 cm) le peduncle, e ufitia i le tele o fugalaau laiti e amata ona tatala mai le pito i luga, ma liliu atu i totonu o se moligao. O le lanu lanu e manaia: snow-paʻepaʻe, violiki, lanu piniki, mumu, lanu violē.

I le faaopoopo atu i le tele o lanu, o le fuga o le lyatris ei ai se manogi matagofie: o le vanilla suamalie ua tuufaatasi ma se faailo o le fou e pei foi o le manogi o le mutia faatoa tataina. O se manogi matagofie e maua mai ona o le i ai o se mea e masani ai ona o le manava masani (ua maua mai mo le gaosia o le suauu taua).

O le manogi o fugalaau e mafai ona tulia ai moa: ua lava le tuʻuina o se lala lau lauolaola i totonu o le kapoti ma lavalava e galo ai le i ai o le meaola. E mafai ona e faʻaaogaina le faʻaogaina i foliga fou pe malogo. Taumafaiga le mautinoa e tuufaatasi ma se manogi manaia.

Tuputupu le lyatris mai fatu

Lyatris fatu ata

Lauina i le palapala

O le isi avanoa o le laau o le gafatia e toto fatu i le taimi lava e tatala ai eleele, e te le tau faʻafefe i fualaau. O le luluina e faia i le tautotogo (ia Aperila) poo le taimi o le taumalulu (ia Setema). Sogi fatu i le po i se vaifofo malie. Fufulu lelei le saite, faʻaaoga le humus (pe tusa ma le 1 kilokalama o le faʻaaogaina o le a manaʻomia ile 1 mita). Faʻalautele fatu i luga o le eleele, fufulu i se palapala eleele 1-2 cm le mafiafia i le pito i luga (e mafai ona e fufuluina i luga o le moega ma ufiufi i se rake i le eleele). Faʻalu le palapala e ala i le sasaina lelei (faʻaaoga se fulufulu poʻo se pu faapitoa mo le maea) ina ia le malemo fatu.

Tuputupuina o laau

Lyatris mai fatu fatu laau

O le tagata sili ona le onosai e mafai ona tupu toto: i le faaiuga o Fepuari-ogatotonu o Mati, totoina 2-3 fatu i totonu o se pusa eseese ma eleele palapala mama i le loloto o le 0.5-1 cm ma faʻamamaina fua mai le atomiser.

O le isi, tuʻuina atu faʻamalamalama susulu ma faʻainu vai masani. A oʻo ina malosi malosi ia laau, amata ona faʻasiasia fualaau, ave i latou i le togalaau i le ao. Faatasi ai ma se vevela tumau (ia Me), o laau totō e totoina i se nofoaga tumau e ala i le faʻafefeteina, ma tuʻu ai se mamao o le 15-20 cm.

Faʻaleleia o le lyatris

Faʻapenaina i aʻa

Faʻafouina o le lyatris e ala i le vaevaeina o le ata o le togavao

Faʻafouina e ala i aʻa o se auala faigofie. Vavaeese ma le faaeteete le taamilosaga a le tina, e tatau ona i ai se aʻa e maua lelei. Fufulu lua, taofi mamao pe tusa o le 30-40 cm, ia maua ai avanoa talafeagai mo le faʻaleleia lelei o atinaʻe laau. O le 1/3 le pu e tatau ona tumu i le humus poʻo le pala, ma faʻatumu le vaega atoa o le avanoa i le eleele. O le seedling ua tuʻuina i le loloto o le 10-15 cm. O lenei faʻatinoga e faʻatino pe a ma le 1 le taimi i le 3-4 tausaga ina ia aua neʻi faʻapuʻupuʻu le laau. E le mafai ona vavaeeseina se sili atu nai lo le tolu o le vao.

Faiga faʻapipiʻi

Faʻafouina o le ata o le tubers o le lyatris

E faʻapefea ona toto le lyatris i fua o le tautotogo

Ma le isi, o se fetu susulu e fesuisuiai e fatu. Vaʻavaʻai nodules ma le lapoa e tusa ma le 2 cm mai se tagata matua (a itiiti ifo ma le 3 tausaga).

E faapefea ona toto se lyatris:

  • Fai ni pu i le loloto o le 8-10 cm, faʻasusu ma humus ma faʻatumu i le eleele.
  • E taua le totoina saʻo o le fatu: suʻesuʻe ma le totoʻa, saili le malologa ma tuʻu le puʻu ina ia tepa aʻe, aua o le a amata ona tupu le pupu.
  • O le a foliga mai i totonu o le masina.

Faʻaauau le faʻaaogaina o le lyatris i le masina o Me poʻo Aukuso.

Liatris tulaʻi nofoaga

O loʻo totoina lelei le laau i totonu o le laufanua i le susulu o le la, ma i le malulu.

O le eleele e manaomia ai le lelei ma lelei le palapala. Ia mautinoa e faʻaopopo i luga o laʻei luga (humus poʻo le pala). I le eleele mauoa, o le maualuga o le laau e mafai ona oʻo i le maualuga o le 2 m. Aua le totoina i eleele maualalo ma nofoaga papaʻu, faatasi ai ma le latalata ane o le vai i luga o le eleele (i luga atu o le 1 m), faia se moega maualuga.

A oʻo ina toto le lyatris i luga o le lauʻeleʻele i le tautotogo ma le autumn

I le tautotogo latou te totoina i le vave e mafai ai, i le taimi lava e tulaʻi ai le avanoa e alu ai i le saite. Liatris e le fefe i matagi o le tautotogo, ma o le vave ona e totoina, o le sili atu lea o le a alu le togavao. E mafai ona e totoina aʻo lei oʻo i le faaiuga o le tautotogo ma e oo lava i le taumafanafana, ae taumafai e aua le faatuai le taimi ina ia le afaina ai laau pe a uma le gafa.

I le autumn, o le tulaʻi mai e sili atu mai le amataga o Aokuso i le ogatotonu o Oketopa. Vaʻaia le tau: ia tuʻuina atu laau i le 2-3 vaiaso i aʻa aʻo leʻi amataina le tau malulu, timuga umi po o fulufulu, ina ia mafai ona saunia e laau toto mo le taumalulu i le lumanai. I le muamua o le kiona, ia mautinoa o le mulumulu le avanoa i le ogalaau, aua nei galo e tipi ese muamua uma lau. O le mafiafia o le mulching layer e 15-20 cm.

Totoina le lyatris i fua o le tautotogo

O le a le loloto e tatau ona totoina le lyatris?

  • Tulimanu pe'ā faʻatau poʻo le vaevaega ua totoina i le loloto o le 5-10 cm, matauina le mamao i le va o vaʻai 15-20 cm.
  • Ia mautinoa i vai ma mulch le poloka poloka.
  • E mafai ona e fufuluina sina humus i totonu o pupu po o laina e maua ai laau totino e aoga tele mo ni vaitau ma e le popole e uiga i ofu pito i luga.

E faapefea ona toto le tubers o le lyatris, vaai i le vitio:

Vaʻaia fafo o Liatris

E faʻafefea vai

O le togavao o le a faʻafeiloaʻi le lāmala e sili atu ona lelei nai lo le suavai o le eleele. O le maualuga o le susu e mafua ai le pala o le aʻa, o lea e tatau ai ona e tausia lelei alavai ina ia le susu le rhizome i le timuga umi. Suavai e pei o le pito i luga o le eleele e mamae, e sili atu le lelei o le vai, ae fai vai i ni vaega laiti. O le tele o le vai e faalagolago i le tele o le vao, ma le mamafa o le lāmala e tusa ma le 10 lita o le vai mo laau taʻitasi.

Laʻei pito sili

I le taimi o le tuputupu aʻe, e lava le fafagaina faatolu: i le amataga o le tautotogo, muamua ma le taimi o le fugalaau. Faʻaaogā fomaʻi faʻamalosi faʻapitoa mo le totoina o laau, galue e tusa ai ma faatonuga. Afai o le a amata ona paʻu pepa laulaʻau, faʻaopoopoina fafaga faatasi ma le faʻamaʻi faʻamalosi (pe tusa ma le 1 g o le faʻamalo o le a manaʻomia ile 1 mita).

Luga ma mulching

O le aʻa e latalata i luga o le eleele, o lea e vavalo ai i lea taimi ma lea taimi le laau ina ia le maua ai aʻa. E mafai foi ona e mulimulu i luga o le palapala ile aʻafia o aʻa ma le peat.

Aveese ma le lima vao vao.

Garter ma Trim

Atonu e manaʻomia e le ogalaau le lagolagosua ina ia latou le pa'ū ifo i lalo o le mamafa o le tele o mea e maua mai ai. Tuu pine latalata i laau, toso se uaea po o se maea i le va oi latou.

Ina ia faatumauina se foliga teuteu, e tatau ona vavae ese ni mea e le o iai.

Vitio aoga e uiga i le tuputupu ae lyatris:

Taunuuga o se lyatris i le itumalo Moscow ma le laina ogatotonu

E tatau ona ou eli i luga o se lyatris mo le taumalulu? Leai, ae tatau ona saunia le laau mo le taumalulu. Tipi le tipu i lalo o le aʻa. O le faigata o le taumalulu o le lyatris e maualuga, o le mea lea e le manaʻomia ai se fale malulu. Ua lava le fufuluina i lau o le lauʻeleʻele po o le humus, o le a lava le mafiafia o le mafiafia o le 10-15 cm.

Maʻi ma meaʻai

O le laau e puipuia i faʻamaʻi ma faʻamaʻi.

Mai le suavai o le eleele, o le pala o le aʻa e mafai. O le ae manaomia le aveeseina o vaega ua aafia ma faia le togafitiga ma le fungicide. Ona fetuunai lea o le vai inu.

Pests: uro ma fao, slugs. Ina ia faʻafetaia i latou, o mailei faapitoa e faʻaaogaina. O le auala lenei o fagotaga na faʻamaonia e lelei tele: faʻatumu se afa fagu pipi i le pia, tanu i le eleele i le maualuga o le 45 °, o le ua e tatau ona 2-3 cm le maualuga i luga o le palapala. O le manogi o le ava o le a osofia ai manuʻa, suia le suavai i aso uma i le ala, ma faʻaumatia ai meaola na maua iina. I totonu foi o le togavao e mafai ona e tuʻuina ai se laʻau faʻavavevave lea e fiafia malie ai gastropod. Aua le tuua le paluga i le po, aua o le mea lea e mafua ai le pala.

Liatris i le totoina o fugalaau ata i le fugalaau

Liatris i luga o se moega fugalaau ma isi fugalaau ata i le rudbeckia ma le echinacea

O Liatris e foliga tutusa lelei i togalaau masani, e maua ai i le saite le paʻu o le lanu. Mo lenei mafuaʻaga, faʻafefiloi ma popopies, daisies, vine, rudbeckia, echinacea, asters.

Lemonium, Liatris ma Echinacea ata o fugalaau

O se lalelei fiafia e faʻaaogaina e pei o se pa puipui, totoina i luga o pa puipui ma ufiufi fale e leai ni fale, e faia i fugalaau.

Liatris ma le papaʻe camomiles ata

Paʻaga e filifilia e faʻatatau i le tuputupu aʻe, lanu ma le vaitau o le ola.

O le mea lea, o le lyatris paʻepaʻe ma le paʻepaʻe e fusia faatasi ma le lanu samasama o le lanu samasama po o le aoauli o lanu mumu-lanu samasama.

Liatris ata o fugalaau i totonu o se fugalaau i falala ma aoauli

White lyatris i faʻafefiloi fugalaau faʻafefiloi ua tuʻufaʻatasia ma le laurower cherry, lanu mumu poʻo le lilac.

Liatris ma le mumu echinacea Liatris aspera ma le Echinacea 'Tomato Soup' ata

O mea e maualalo le tuputupu aʻe (e tusa ma le 40 cm le maualuga) e sili atu le matagofie i totonu o le papaʻi i totonu o le sami. O le a avea foi ma se tulaga sili ona lelei mo fesiitai lanu-paauli po o isi meaʻai, o le totoina o le a malulu ma faʻapipiʻiina logo a Carpathian.

Liatris i fugalaau

Inflorescences o le lyatris e faʻaaogaina e fai ai ni fasi falala ma ola mamago.

I totonu o se fagu, latou te tumau pea fou pe a ma le 2 vaiaso talu ona maeʻa.

Ina ia aloese mai le lūlūina o le tagata lava ia, e mafai ona vavae fugalaau fuga i le pito o le fuga. A le o lena, o le a lele ese fatu, ma o le a foliga mai laau i nofoaga sili ona le mafaufauina ma le manaomia.

E tatau ona e faʻamago lelei ia mea e fai. E le tatau ona faataatia i luga o se fogaeleele (fola, laulau), ae faapipii i totonu o se fusi ma tautau i lalo i se mea malogo, malulu ma se ea lelei.

Mea aoga o le fale

O Lyatris e le gata o se fuga, ae o se laau aoga foi. O vaega uma lava o le laau (aʻa, fugalaau, lau) e mafai ona faʻaaoga mo togafitiga faafomaʻi. O le gaʻo e ave e maua ai le faʻamalosi, faʻamaʻi ma le antibacterial effects. O le kuluga mai le lyatris ua fautuaina mo le faʻaaogaina i faamaʻi fatu fatu. O le bathtt bathtris e maua ai le malosi ma le faʻaaogaina o mea faʻapitoa, faʻafefe ai le suamalie. Lotini ua faia mo le faʻamaʻi manuʻa. Tafaʻi ma le afaina mo faʻamaʻi o le pito i luga o le manava.

E le gata i lea, o le lyatris e faʻaaoga i mea manogi.

Ituaiga ma ituaiga o lyatris ma se ata ma se igoa

Liatris spikelet poʻo le totoa Liatris spicata

Liatris spikelet poʻo le ata o le Liatris spicata photo

O laʻau lau laʻau e oʻo atu i le maualuga 0.9 cm, o le umi o le puipui o le 20-30 cm. O le fuga e tupu ia Iuni-Iulai. O le faʻalavelave i faʻamaʻi, e mafai ona paʻepaʻe, violet, lilac, lanu viole, lanu piniki.

O ituaiga sili ona lelei o le ituaiga:

Liatris spikelet Floritsan Weiss Liatris spicata 'Floristan Weiß' ata

Floristan Weis (Floristan Weiß) - ei ai mea papaʻe papaʻe, e fuga mai i le ogatotonu o Iuni ma fiafia i le tusa ma le 1.5 masina. E le mafai e le vasega ona faʻafeiloaʻi vai.

Liatris spiky Floristan Violet Liatris spicata 'Ata o Floristan Violett' ata

Floristan Violett o se laau umi, e oʻo atu ile maualuga 0.8 cm. Tuputupu ae i totonu o nofoaga e lelei ona susulu i le susulu o le la.

Liatris spikelet Kobold Liatris spicata photo a Kobold

Kobold (Kobold) - o le maualuga o le laau e gata i le 40 cm. E taua tele mo se vaitau umi o le vaitau: Iulai-Setema. O le tele o fuga o foliga mai e pei o le fugalaau e aofia ai le tele o fugalaau o le lilac-piniki. O nofoaga malulu ma le susu susu eleele e sili ona lelei.

Liatris spikelet Flamingo Liatris spicata photo Flamingo

Flamingo (Flamingo) - o se lanu piniki-fugalaau. O le fugalaau e amata i le ogatotonu o Iuni.

Liatris sparkler ata

Bengal afi - fugalaau lanu mumu-mumu e faʻaputu i mea e tusa ma le 35 cm le umi.

Liatris Blue Bird Liatris spicata Blue Bird photo

Blue Bird (Blue Bird) - ei ai lona fugalaau matagofie i le lilac-blue tone. O le vaitau vavalalata e amata mai i le faaiuga o Iulai i le ogatotonu o Aukuso.

O le Spicata o se laau e afa mita le maualuga i le lilac-violet inflorescences, o le fugalaau e tusa ma le 35 cm le umi. E fuga mai ia Iuni, o le vaitau fuga e tumau 1-1.5 masina.

Picador (Pikador) - o le maualuga o le laau e tusa ma le 0.6 m.

O le Burning Star o se lyatris e tusa ma le 65 cm le maualuga, o le lanu e lanu viole. O afi mumū o faʻamaʻi mai le ogatotonu o Iulai e oʻo atu i le faaiuga o Aukuso.

Liatris membranous Liatris scariosa

Liatris membranous Liatris scariosa photo

O le maualuga o le laau o le 0.7-0.9 m. I le pito i lalo o le ogalaau e lautele laulaau. O le faʻasalaga e aofia ai taʻitasi taʻitasi, e tutusa lelei ma pompons. Le lanu lanu i lanu piniki ma le lanu violē.

Eseesega:

Liatris le tagata Alba Liatris scariosa 'Alba' ata

Alba - ei ai ni mea papaʻe papaʻe-paʻepaʻe;

Liatris scariosis september glory Liatris scariosa 'Setema Glory' ata

Setema Glory - o se ituaiga umi, o fugalaau o se piniki piniki, o Setema ua fuga mai.

Liatris grungy Liatris aspera

Liatris grungy Liatris aspera photo fugalaau

O le mea pito sili ona maualuga, o le umi o se malosi malosi malosi e 1-2 m. O le faʻalavelave e vaeluaina, e aofia ai fugalaau laiti o le lavender poʻo le lanu violē.

White Spear ituaiga o loʻo faʻaalia mai i le kiona-paʻepaʻe papaʻe.