O le togalaau

O le tausiga lelei o vine o se faʻamaoniga o se seleselega tele

Ina ia mafai ona maua ni fuifui vine suamalie i le tautoulu, e tatau ona faia le tausiga o le tino, laei pito i luga ma le puipuiga o le laau mai meaola faalafua i le taimi o le atinae o le vao. Faatasi ai ma le poto masani i le atiina ae o aganuu, malamalamaaga o tulafono faavae ma le faateleina o le gaosiga o le faatoaga ma le faatuina o le vine.

O le fausaga o le togavao ma le faamoemoe o le fausia o le pale

O le vine vine e aofia ai se aʻa ma se palapala lalo. I luga aʻe o le palapala o se ogalaau po o se ulu o se togavao. O le ogalaau e fausia i vaega e le manaomia ai le ufiufi o vao mo le taumalulu. E le manaomia le laʻau mo le ufiufi o le vao, ma mai le ulu o loo i ai lima, o le vaega taua o le togavao. Mai lālā lālā o le vine, o lālā o loʻo faʻatupu ai fua.

O le faʻamoemoega o le faia o se togavao vine ina ia ausia ai le gaosiga. O lona uiga, o meaʻai o le vao e tatau ona taulai i le mauaina o fua. Mo le mauaina o se fua maualuga, e manaʻomia le tuua o le tele o ovaries i luga o le vao pe a fafaga ma matua le laau. O le mea lea, i le gasologa o le vaitau, e faaopoopo atu i le fausiaina, faʻamaina ma le gaosiga, e manaʻomia le faia o se vaomatua ina ia susulu lau laʻau ma galue mo le seleselega.

Toto vine ma tausi vine

I vaitau eseese o le atinaʻe, o le taofiofi ma le faapipiiina o laisa e faia ai galuega eseese. E masani lava, o le galuega e faia i ni vaega se tolu:

  • teuteuina vine i le tautotogo;
  • gaoioiga lanu meamata;
  • fufulu fualaau.

Afai e te le totoina, piu le vao i taimi uma, e sola le vao, e faʻaitiitia le fua. Ae ui i lea, i nisi tulaga, o le togavao ua faia e tusa ai ma ona manaoga. Mo se togavao o se foliga teuteu, e le mafai ona faapuupuuina le vine ma afifi faataamilo i le fale, ae o le seleselega o le a avea ma se lua, ae le o le mea autu.

Vaetogo vine i le tautotogo

O le teuteuina o vine i le tautotogo pe a uma ona aveese le malulu malulu e aofia ai le toe vaʻai i vine ua sola. I le taimi nei, o le tulaga o le togavao ua loli ua iloiloina. E tusa lava pe leʻi tafe le suavai i mea maoaʻe ma tomai faʻapitoa, o loʻo faʻapipiʻi le lima ma o vine ua saunia. O iinei, o le aveesea o taʻavaʻa vaivai, o loʻo faʻavaeina lima i tausaga muamua o le atinaʻe o le aʻa, lea o le a tupu ai vine i le lumanaʻi. O le galuega a le matai o le tipiina saʻo lea o le laau ina ia aua neʻi faʻafefe le ala o le suavai mai le lima i le vine.

I le taimi lava e tasi, o le tulaga atoa o le vao mo le faasaoina o le taumalulu e iloiloina. Faʻalagolago i le maualuga o le faʻamaʻi, ua faia ai se tulaga.

Pe a faʻapipiʻi le seleselega o vine, e tatau ona e manatua o se taotoga lenei i luga o se laau, o lea e tatau ai ona e galue ma mea faʻaaogā faʻamaʻi ma faʻaleaga manuʻa.

A maeʻa ona amata ona oso i luga o lālā, o le a sili atu le malosi ma tuʻu tasi i le taimi, e malolo uma. Mai lava i le amataga, ua fausia se togavao ma le numera sili ona lelei o lala, lea e tatau ona lava le malamalama ma meaʻai.

Togavine Tausi i le Taʻafanafana

E iloa e le Faatoaga le auala e tatau ai ona fausia se vine mai le poto masani. E talitonuina e tatau ona e iloa uiga o laau taʻitasi ma talanoa ma ia i le taimi o le galuega. O galuega faʻavae e aofia ai galuega nei:

  • teuteuina vine i Iuni;
  • tosoina o le aʻa;
  • fetuunaiga o le pulumu;
  • tulituliloa vine.

O le teuteuina o vine i le taumafanafana pe a uma le fugalaau o le faʻatonutonu lea o le seleselega. O le itiiti o le pulumu o le vine e fafagaina, o le sili atu lea o le tino ma le malosi o le ai ai. E tatau ona maua le paleni ina ia aua nei faʻateleina le vao ma maua se seleselega lelei. O le seleselega e sau faatasi ma aganuu.

Faʻataʻituina le toe totoina pe a maeʻa le faʻavaeina o pulumu, ma tuʻu ai se tasi pe lua o uluaʻi fufulu ma sasaa fua i luga o le fana. I le taimi lava e tasi, e aveesea tamai ovaries. E faia le faʻataʻitaʻiga aʻo avea pea le vine ma le tele o peas.

I le taufaʻaiuiuga o Iuni, ua faʻapuupuuina pupuʻu e ala i le pine, ma tuʻu ai le lima laʻau i luga aʻe o vine taʻitasi, lea e lava e maua ai se seleselega. I le taimi lava e tasi, o laasaga uma o loʻo aliali mai i le axils o laulaau ua aveeseina, na o na mea e manaʻomia mo le fausiaina o vine i le taumafanafana. Ia Iuni, tui pito o le vine e faatapulaaina ai lona tuputupu aʻe. I le taimi lava e tasi, o le tele o mea taumafa o le a tufatufa atu i le faʻatauina o vine. Ae ui i lea, o na aʻa laau e tupu e sui e le faapuupuuina.

E masani lava i le taimi o le taumafanafana o loʻo i ai se pusi o le tipu i le vao, pe a uma ona latou ola aʻei le sili atu ma le 20 cm i luga o le pito i lalo o le uaea i le taimi lava e tasi, o le tulaga mo le faʻamalamalamaina o laulaau taʻitasi e matauina. E manatu le tagata galue vine i le mea aupito sili ona taua i le amio o le aganuu e faʻatonutonu ai le lanu meamata, faʻafefe ma faʻasuina le laau i le taimi.

O le isi metotia o gaosi oloa e faʻavaveina ai le maturation o palasi o loʻo tuliloaina se vine. O lona uiga e aveesea uma pito o paʻu agavale, ma tuʻu ai 13-15 pepa. I lalo o nei tuutuuga, e amata ai le atinaʻe malosi o laasaga i le au o le lau. E tatau ona ave faʻasolosolo taimi ole laasaga. O le a fesoasoani i le faʻataʻitaʻiina o auala masani o le viliina o vine i le taumafanafana, na faʻatu i le pito i tua o le ata vitio.

I totonu o vine vine e i ai fili o le faʻaogaina o tupe. Latou te vaʻai i le mea moni o le galue e aunoa ma le faʻaogaina o le faʻapuupuuga o le vine e fesoasoani i le tuputupu ae o aʻa. Latou te fai mai e itiiti le maʻi o le laau ma o vine e sili atu ona mamafa. Peitai, o feeseeseaiga e mafai ona na o le togavao e galueaina e aunoa ma se malutaga. Mo vailaau vavalaʻau, o le fausiaina o vine i le taumafanafana e talafeagai.

Tutuina ma gaosia le vine

I le taimi lava e tasi, i le afa lona lua o le taumafanafana, e le aofia ai le faʻamaʻiina o le vevela, ma o le tuputupu ae o lauusiusi e faʻaitiitia. O loʻo faʻaauauina pea le faʻaogaina o le faʻamalositino, e faʻaleleia ai le faʻatumu, o le tofo o fualaʻau ma faateleina ai le faigata o le taumalulu o le aganuu. E taua tele le talisapaia o le fafagaina o le anufe o le ogaumu.

Mo le malamalama sili atu o le vaomatua, ua amata nei ona leiloa lona mana e ave o le la, tolu vaiaso aʻo lei seleseleina, o nisi o laulaau mai le vine ua aveeseina, ua sili atu le malamalama i fuifui vine. Ia mautinoa ia fufulu laulaau i le vaega pito i lalo o le vao ma mai le seleselega. Aeration o le a le aofia ai le ono maua mai o faʻamaʻi faʻamaʻi, lea e masani lava ona masani ai i le taimi o le po e faʻaliliu ma tuputupu ae ai.

E le maeʻa togafitiga vine pe ana le aofia ai galuega e pei o le pulea o faʻamaʻi faʻamaʻi ma faʻamaʻi iniseti. O faamaʻi o vine e mafai ona faʻaumatia ai e aofia ai le oumati ma le paʻu. O le mea lea, afai o foliga lelei poʻo mea e maua i luga o laupepa i le pito i tua, e tatau ona togafiti ma fomai. O le tele o taimi, o togafitiga faʻapitoa faʻatasi ma Topa.

Inisite pite vine vine pest e aveeseina e sauniuniga insecticidal. Peitai, tolu vaiaso aʻo lumanaʻi le seleselega, e faʻasaina soʻo se gaioiga. I le gasologa o le vaitau, o togafitiga puipuia o le tovine e faʻatolu ona faia. I le tulaga o faʻamuamua muamua o faʻamaʻi faʻaleagaina, o togalaau uma e togafitia.

E faʻapipiʻi vine i le autumn

O le tausiga o le Autumn mo le liana o le saunia tatau lea mo le taumalulu. E faʻapefea ona vavae ese vine i le tautotogo ma saunia le vine mo le taumalulu i itulagi taʻitasi taʻitasi. E le manaʻomia e le vavao sauniuniga o le vine i le vaitau pe a paʻu lau. Ona tipi ese lea o lala vaivai uma, aveese vaega laiti lanu meamata. O vine e vavae ese ma le faaeteete mai le mea o loʻo i ai, faʻapipiʻiina ma faaputuputu i ni faʻapitoa teuteu. I totonu o lenei laau, vine e ufiufi i paʻu, laʻau ma le eleele o le a faatali mo le tausaga a sau e toe fai le taamilosaga o le olaga.