Fugalaau

Laʻau Matagofie - Thuja

Afai e te manaʻomia le filifilia o se laau mo se pa, o se nofoaga malolo poʻo teuteu se faapaologa, terrace - taofi i luga o se gaʻo, aemaise lava pe a iai ni lafulafu ma eleele paʻu i luga o le fanua, e le talafeagai mo le tele o fualaau 'aina ma fua.

I le isi itu o le lalolagi, o le thuja e sili ona maualuga lona fiafia i ai mo lona teuteuga. O lenei faʻatoʻaga faʻasalalau e matagofie tele i le taumalulu ma le taumafanafana. I lalo o tulaga lelei i le natura, e mafai ona ausia se maualuga o le 20-30 mita, ma le ogalaau - 180 cm le lautele. Thuja e sili atu ona maualalo ile aganuu. A o talavou lava, o le laau e faapitoa le agalelei. O lona pale e vaapiapi tele, ma mulimuli ane avea ma mea lelei, ae le aveesea ai lona uiga teuteu. Mo lenei mea, o le thuja ua taua foi o le "uila o le itu i matu" e ese mai i le laau toto i le itu i saute.

O lapisi a Thuja e ufiufi i le pala, ma i le fesuiaiga o foliga - nila o le nila, e lanumeamata lanumeamata i le tautotogo, pouliuli lanumeamata i le taumafanafana, ma lanu-lanumeamata i le taumalulu. O togi e pauu i le mavae o le 4-5 tausaga faatasi ai ma lala (paʻu lala).

Thuja Western "Pyramidal".

O se mea matagofie o le ola o le thuja o le "tupu" pe, sili atu le sao, pefu. O fugalaau ua taua o ni pulou. O tamaʻi teine ​​e samasama-lanu meamata, e masani lava i le pito i luga o le pale. Men - brown-yellow, rounded, o le ae mauaina i lalo o le laau. I le ogatotonu o le vaega Europa o Rusia, o le pefu o le itu i sisifo i le tautotogo i le masina o Aperila-Me, ao le i amataina le ola o laau. O le umi o le pefu, faʻalagolago i le tau, e 6-12 aso. Ona avea lea o le oval cones. E faʻataua i tausaga taʻitasi i totonu o le 160-180 aso, ae tele le seleselega e tupu pe a mavae le 2-3 tausaga. A oʻo i le matua, e tatala le sikuea ma pipi mai fatugala mai iina, ma ni apaʻau vaapiapi. O le aofaiga o 1000 fasipepa e tutusa ma le 1.4-1.8 g, o le germination e tausia mo le silia ma le 2 tausaga.

A maeʻa le 1-1.5 vaiaso pe a uma le pefu, e amata ona tuputupu ae aʻa. O le tuputupu ae faaletausaga o le 10-15 cm. O le thtaja ei ai se aʻa maualuga, aua nei galo e lulu ese le kiona malulu mai le laau i le taumalulu ina ia le pau ma malepe.

Na vaelua e Thuja le "Grune Kugel".

Mo le teuteuga o mamanu o nofoaga, tatou te masani ona faʻaaogaina le thuja i sisifo (Thuja occidentalis L.). E sau mai vao o coniferous and coniferous-deciduous o Amerika i Matu, e afua mai Kanata i Karolaina i Matu. I lalo o le natura masani, o le thuja e fai ai ni vaovao tetele e masani lava i vaituloto ma i nofoaga e lata ane i le vai, ma e maua i luga o papa papa o vaitafe mauga ma vanu. E sili atu i le susu, fou, eleele palapala i vao vaeluaina. O se auiliiliga auiliili ma tuutuuga o le maota e ono fesoa- soani i le au faifaatoaga e sili atu ona saʻo le filifili mo le eleele thuja, o se togalaau ma "satelite" laau toto.

Thuja western lives more than a hundred years ma o lea e mafai ai ona sili atu i le tasi le augatupulaga o tagata. Ma a mavae le oti o se laau, o le a maua e se tagata lelei le faʻaaogaina o lana fafie. O le thtaja ei ai se lanu samasama-enaena, faatasi ai ma se laumei lanu mumu, manogi, malamalama tele, vaivai, mausa ma pala. Ole taua e taua foi, aua o loo i ai le tele o suauu taua, lea e faaaoga i mea manogi ma vailaʻau. Ma le mea mulimuli, o se vailaʻau o le phytoncid e mafai ona faʻamalolo ai le vaʻa latalata ane.

Tui

O le itu i sisifo o Thuja e talafeagai mo le tele o vaega o le Soviet Union muamua. O le taumalulu-faigata ma le vevela, faʻafeiloaʻi le susu tele o le palapala ma i le taimi lava e tasi e matua malulu, photophilous ma i le taimi lava e tasi e malulu-faapalepale, faʻafeiloaʻi lauulu ma toe ola pe a maeʻa, e le o faigata tele i fua o le eleele. E mafai ona totō le laau i tafatafa o le fale, ona e sili atu le saogalemu i le tulaga o le afi nai lo isi conifers, e pei o le pa. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea o le thuja ei ai laupapa tetele ma le tele o susu i totonu o nila.

Thuja e faigofie ona tupu mai fatu, o loʻo avanoa mo tagata taʻutaʻua uma. Mai le laau vaine e tatau ona aoina mai ia Setema-Tesema. Faʻapipiʻi ma le faaeteete ia faʻasolo ma faʻasalalauina fatu mo le faʻamamago i se mea manifinifi i luga o se laulau i totonu o se potu malulu pe i luga o se terrace, lea e le maualuga ai le vevela i le 6-7 ° C. O le taimi lava e faʻamago ai le fua, e tatau ona e aveeseina fatu mai ia i latou ma sisi i totonu o se sieve i le 6x6 mm mesh cell. Ona tuu lea i taga gau ma teuina i totonu o se potu malulu seia oʻo ina aliali mai le kiona. O le taimi lava e paʻu ai, e manaʻomia ona tuʻuina ato i luga o le eleele ma ufiufi ai le kiona i se laina 30 cm. I le tautotogo, o fatu e totoina i laina i luga o mauga (mamao i le va o laina 10 cm), latalata i le loloto o le 0.5 cm. Fua faatatau - e tusa o le 5 g o fatu i le 1 mita . O fualaau e mama le sosolo i le sawdust, faʻaauau ae faʻafefe faʻafefe. O le faamasaniga e masani lava pe a ma le 90%.

Puipui puipui mai le susulu o le la ma talipupuni. I le tausaga muamua, latou te ola ae i le 4-6 cm, o le isi e sosoo ma le 10-20 cm, i le lona tolu - mai le 25 i le 40 cm. I le taimi malolo, o le palapala i lalo o laau e mulumuluina i le peat poo le vao laupapa. I le tolu o ona tausaga latou te felelei, ma i le 5 tausaga latou te tulaʻi i luga o se nofoaga tumau, sili atu i le tautotogo. O le tuputupu ae o laau toto o loʻo aʻafia lelei i se vaifofo vaivai o le paʻu. Ae ui i lea, e tatau ona faʻaaogaina faʻamaʻi faʻasaina ma le faʻaeteete.

Thuja Western "Hoseri".

O le itu i sisifo o Thuja ma ona fomu o loʻo faʻasalalau foʻi i lanu meamata ma lanu, o teuteuga teuteu e mafai ona faapipiiina i luga o mea leaga.

O afaina e amata i le amataga o le fuga o le pua, i le faaiuga o Aperila - o le sefulu tausaga muamua o Me, ma le maeʻa foi o le tuputupu ae o le fana, i le faaiuga o Iuni. Vaʻaia 2-3-tausaga le matutua 25-40 cm le umi e vavae ese mai laau o le uterine i soo se vaega o le pale. O le tipi (10-20 cm) faʻatasi ma se mulivae - e vavaeeseina se fasi paʻu paʻu mai ia i latou. E togafitiga mo le 12 itula ma se vaifofo o le heteroauxin (20 mg / L) ma totoina ile vasega pepe ile loloto ole 1.5 i le 2.5 cm. A o lei totoina le vavae, o le eleele o le bayoneted, faʻamaʻi faʻatasi ma se vaifofo o le paluga oona ma faʻamaligi i vai.

O se tasi o tulaga e sili ona taua mo le taina o gauga o le tausia lea o le maualuga o le maualuga o le ea, ae aunoa ma le suavai o le meaʻai. I le faia o lenei mea, ia faʻaaoga togavao e faʻavaivai ma ni paʻu e fausia ai le puao, poʻo le ufiufiina o tipi ma se ata tifaga, pe a uma ona faʻamalosia i latou mai le faʻavainuina o se mea e mafai ona faʻafeinu ai ma se mea laititi. I le malulu o le ea o le 25 °, e faʻafeiloaʻi i luga o aso uma fagafaʻi faʻafefe faʻafefe i aso uma ma le faʻavaveina o le 0.5 i le 1 minute (i le vevela ole 20 ° - 4 taimi). I le vevela o le tau, o le ata e faʻamaeʻaina i se fofo o le lime. O vao e masani ona veleina ma fuaina e puipuia ai meaola faalafua ma faʻamaʻi.

Thuja Western "Emerald".

O le taimi lava e amataina ai le vavaeina, latou te amata ona faʻamalosi - latou te faʻaitiitia le faʻafeinu ma faʻamaʻalo, tatalaina le vasega pepe mo sina taimi. Mo le taumalulu, i le mea o Novema, e ufiufiina i se laupepa, lala o le vao poo le vavau, ma i fulufulu pe tusa ma le 5-7 ° foi se ata tifaga. I nisi eria (mo se faʻataʻitaʻiga, i le vanu Chernozem ma le itu i saute) e faʻaumatia le taumalulu e aunoa ma se malutaga, i lalo o le ufiufi o le kiona. I le tautotogo, ua aveeseina le vaimama, ua faasaʻo laau ina ua mavae le taumalulu, tulei i latou i le eleele, ma vao.

Totoga o laau totino nofofua e foliga lelei e faasaga i se mutia po o isi ituaiga laau. Mai ia i latou e mafai ona e faia se vaega faʻalavelave ma le puipui, faia se alala po o se togalaau. O mea uma o le a foliga matagofie.